Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-08-08
Xtro trilógia

A múlt héten 3 retro Sci-Fi horrort is volt szerencsém megtekinteni. Ezekről készült ez a rövid beszámoló.

Xtro
Egy faszit elrabolnak az idegenek a fia szeme láttára. Persze az anyja nem hisz a gyereknek és meg van róla győződve, hogy a férje elhagyta ezért ő tovább lépett. Új vőlegénye lett és úgy tűnt az élete helyre áll, amikor egy váratlan látogató érkezik az űrből. Az undorító szörnyeteg megöl két embert, majd jól megmolesztálja egy csaj száját az ő mutáns szörnypéniszével, amitől a nő rögtön teherbe esik, majd nem sokkal később megszüli a faszit, akit a film elején elragadott a fény. Persze a fószer visszatér a nejéhez, vagy legalábbis szeretne, de az új családban neki már nincs helye. Persze valójában nem azért jött, hogy békében éljenek, hanem megfertőzi a saját fiát, a bébiszitterbe meg belepetéz néhány űrlény-tojást, és közben a fiával megpróbálnak kinyírni mindenkit...
Ez a film bár nem a legjobb a kategóriában, de joggal vált klasszikussá, mert ötletes és eredeti mind történetben, mind megvalósításban (a korához képest). Bár voltak benne tök értelmetlen és logikátlan momentumok, mint pl a faszi visszaszületése a valóságba. Meg a szörny is csak eltűnt, miután megtermékenyítette a csajt. De mivel nem vagyok expert űrlénybiológiából, ezért az ilyen eseményeket nem tudom megcáfolni, így teljes nyugalommal tudom ajánlani bárkinek, aki szereti a retro Sci-Fi horrorokat, mert a film bár nem kiemelkedő, de azért a maga nemében egyáltalán nem rossz.

Xtro 2 – The Second Encounter
A második találkozás alcímű film egy titkos kutatólaborban játszódik, ahol egy teleport segítségével átküldenek 3 embert egy másik világba, de a kapcsolat megszakad velük. Ezért behívnak egy kirúgott tudóst (Shepard), valamint egy csapat katonát, hogy az embereket kimentsék az idegen világból. Ám eközben egyikük visszatér elég kómás állapotban. Persze Separd megpróbálja megölni, de megállítják, aminek a következménye az lesz, hogy a kómás testből kirobban egy lény, aki bemászik a szellőzőcsatornába, majd elkezdi levadászni az embereket...
Valójában fogalmam sincs miért néztem meg ezt a filmet, mert az első sem volt nagy eresztés, valamint neten is szidták, de gondoltam, ha már elkezdtem valamit, azt végig is nézem.
A filmnek semmi köze az első részhez. A szörny máshogy néz ki, és nem űrlény, hanem szörny jön egy alternatív világból (bár ez a másik világ attól még lehet egy másik bolygó, amolyan Csillagkapu-szerűen). Tipikus példa arra, hogy a címmel próbálnak eladni valami szart, amit amúgy senki nem nézne meg.
Az első film legalább eredeti és ötletes volt, de itt minden értékelhető momentumot valahonnan nyúltak. Az egész sztori és a megvalósítás az Alien 1-2-ből lett átemelve. Még a katonák vezetője az egyik tipikus Aliens-es géppuskát használja.
A sztori és a párbeszédek értelmetlenek és primitívek. Shepard felrobbantott egy kutatólabort, erre csak kirúgták. Semmi letartóztatás, vagy ilyesmik. Majd visszahívják, mert már járt a másik világban, de nem mondta el senkinek, hogy ott milyen szörnyek, paraziták, vírusok vannak. Helyette, amikor rákérdeznek, hogy miért akarta megölni a visszatért tudósnőt, csak annyit mondott, hogy „ti ezt nem értitek”. Persze, hogy nem értik, ha ez a balfaszi egy szót se szól. De még rá se kérdez senki, hogy ez miért volt. Persze lehetne azzal magyarázni, hogy hülyének nézték volna, ami azért baromság, mert itt nem a hátsó kertben lát egy civil szörnyet, hanem egy teleport kapun túli másik világban.
A film közepén csodálkoztam, hogy egy helyiségben tartózkodik az összes ember, mert az ilyen filmekben nem szoktak intelligens módon viselkedni az emberek. Erre a zseni csaj kitalálja, hogy osztódjanak 2 fős csapatokra és keressék úgy a lényt… és mindnyájan tudjuk az ilyesminek mi szokott lenni az eredménye.
Az akciójelenetek annyira „igényesek”, hogy a karakterek lövöldöznek össze vissza, majd mutatják, hogy a lövések a falnak csapódnak, majd egy jelenet, hogy a szörny épp lép vagy sikoltani próbál, és ezek a jelenetek váltogatják egymást. Pedig a szörny elég jól lett megcsinálva, de ezek az irdatlan rossz vágások teljesen művé teszik a jeleneteket. Pedig ez tényleg csak a stáb lustasága, mert egy kis kreativitással remekül össze lehetett volna hozni az eseményeket. Végül a sarokba szorult szereplők felé közeledik a kamera, ezeket a jelentek váltja a szörny lépkedése, végül kinyílik egy ajtó, belő valaki rajta, és füstöl minden, majd a karakterek rinyálnak, hogy nem tudnak kijutni, de megnyugodtak, hogy a szörny már nincs ott. Nem baj, ha nem értetted ezt a mondatot, mert egy olyan jelenetet írtam le, amit én se értettem a filmben :). Mi sem bizonyítja jobban a költségvetés megcsorbulását, mint a helyszínválasztás. A sztori egésze egy titkos katonai létesítményben játszódik, amihez a díszlet igen minimalista. Ahogy általában lenni szokott, ha valaki sokat akar spórolni, akkor berakja a sztorit egy titkos, földalatti katonai létesítménybe, amihez egy minimálisan átalakított, vagy papírmásé díszletekkel kiegészített raktár is bőven jó lesz.

Xtro 3 – Watch the Skies
A „Figyeld az eget” alcímű epizódban egy katona meséli el a történetét egy riporternőnek. Ennek legnagyobb hátránya, hogy már a kezdő képsorok megtekintése után tudhatod, hogy hányan fogják túlélni a filmet. A katona elmondja, hogy egy szigeten kellet bombákat keresniük. Legalábbis ez volt a fedő-sztori, amit beadtak nekik. Persze már gyanakodhattak volna, hogy ők csak feláldozható húsok a darálóba, amikor a nagyfőnök a legbalfaszabb katonákat választotta ki az osztagba, de ilyesmi miért fordult volna meg bárkinek is a fejében. Szóval a csapat odamegy a szigetre, ahol robbantgatnak össze vissza, míg egy lény el nem kezdi gyilkolászni őket...
A történet teljesen kiszámítható, ami főleg az űberközhelyes karaktereknek volt köszönhető. Már az első másodpercekben meg lehetett mindenkiről mondani, hogy ez most jó lesz, vagy gonosz. Arról nem is beszélve, hogy a karakterek igen buták. Egyfolytában szétválnak vagy direkt vagy véletlenül. Az egyik csaj meg talált egy óriási pókhálószerű izét, erre ahelyett, hogy elkerülte volna, inkább belemászott. Majd az űrlény kínozni kezdte, de szerencsére a többi katona épp odaért. A főszereplő felmászott egy fára, majd mesterlövész puskával megcélozta a lényt, de végül mellé lőtt, pedig nem volt 30 méternél messzebb. Ez aztán a profi! De az űrlény legalább elmenekült. Viszont a fószer ahelyett, hogy kiszabadította volna a csajt, inkább lelőtte, pedig egyáltalán nem haldoklott (vagy fertőződött meg, mint a korábbi filmekben), egyszerűen csak meg lett vágva késsel a keze meg ki lett vágva a füléből egy darab. Ez tipikus példája annak, hogy egy amúgy hatásos filmes elemet rosszul és rossz helyen használnak, ahol ez teljesen indokolatlan.
A megvalósítás olyan, mintha valami amatőr film lenne. Tiszta szánalom. A legtöbb akciójelentnél még a lövéseknél is lusták voltak effektet vágni a fegyverek csöve elé. Az elején filóztam, hogy ez a film mit fog koppintani és a gyanúsan mindenfelé bandázó fehér nyulakból az is eszembe jutott, hogy a Gyalog galopp lesz az ihletforrás :), de aztán a Predatorra tippeltem, amivel igen közel kerültem az igazsághoz, mert a lény még láthatatlanná is tudott válni, de amilyen effekttel ezt ábrázolták, az talán minden idők legrosszabbja. Azon már fenn se akadok, hogy ha a szigeten egy kutatólabor volt, akkor miért nincs egy épület vagy legalább rom, ahonnan szerezhetnének cuccokat a karakterek.
A gyilkolászó űrlényt itt teljesen megértem, mert az emberek élve felboncolták a társát, majd kivágtak belőle egy magzatot, és végül megölték, ráadásul mindezt a szeme láttára. Erre persze hogy berágott. Mondjuk ez a boncolás jelenet is vicces volt, mert a seb széthúzására elgörbített villákat használtak és hasonló nagyköltségvetésű megoldásokat alkalmaztak.
Ám a legviccesebb pillanat az volt, amikor jött az űrlény, és mindenféle hangeffekteket vágtak oda , köztük egy nagymacska hangját is. Legalább torzították volna el, mert ez így nagyon szánalmas.
A film utolsó kb 10 perce meg annyira szörnyű volt minden lehetséges szempontból, hogy azt inkább le se írom.
Ez a film tipikus példája a rossz filmnek, ami még kicsit se szórakoztató, mert még a „viccesen szar” színvonalat se éri el, pedig jó néhányszor megközelíti.

Talán a legidegesítőbb, hogy az első két rész igen befejezetlennek ható befejezést kapott, amiből érdekes folytatásokat lehetett volna kihozni, de végül egyik filmnek sincs köze az előzőhöz.
Egyértelmű pozitívumként a szörnyek kinézetét hoznám fel, mert tényleg nagyon jól sikerültek és igen félelmetes hatást keltenek. Legalábbis a korukhoz képest. De ennek ellenére is maximum az első részt ajánlom megnézésre, a másik kettőt inkább messzire kerüljétek el.
Érdekesség, hogy a második film megnézése utáni este rémálmom volt, amiben a filmbeli szörny üldözött. Ennek kifejezetten örültem, mert szeretem az ilyesmit :), meg mi másért nézne az ember horrorokat. Bár nem értem miért pont egy ilyen ratyi film váltotta ki ezt a hatást.

Xtro: 68 %
Xtro 2 – The Second Encounter: 36 %
Xtro 3 – Watch the Skies: 34 %


KevinKain
Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.