Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-07-14
Létezhet-e Isten?
(2015-08-26)


Az utóbbi hetekben egy vallásos emberrel vitáztam, hitről, vallásról, társadalomról és egyéb dolgokról. Persze még véletlenül se próbált volna meg úgy érvelni, hogy egy fikarcnyi esélyt is adott volna annak, hogy Isten talán mégse létezik, de amikor ezt felvetettem neki és elmondtam, hogy vallási fanatikus, besértődött :).
A lényeg, hogy mikor én arról beszéltem, hogy bizonyítékot akarok Isten létére, ő azzal érvelt, hogy nincs, és soha nem is lesz rá bizonyíték, mert a mi primitív emberi elménk úgyis képtelen felfogni egy ilyen felsőbbrendű lény létét.

Majd azt mondta, amivel sok más vallásos is érvel (minden tudományos alapot nélkülözve), hogy ő érzi Isten létét. Ám gondoljunk csak bele: ha megérthetetlen, megfoghatatlan lényről van szó, akkor elvileg nem érezhetné Isten-t. Csak akkor érezheti, ha Isten azt akarja. Viszont miért akarná (főleg, ha a hit a lényeg, ami bizonyítás után értelmét vesztené), és ami még ennél is fontosabb: én miért nem érzem? Gyakorlatilag azért, mert ezt csak bemagyarázza magának bizony. És honnan tudom? A Biblia azt mondja, hogy Isten tökéletes és tökéletesen jó, igaz? Vagyis akkor igazságos is, amit szintén említenek sokszor. Most vonatkoztassunk el az „Isten útjai kifürkészhetetlenek.” baromságtól és nézzük meg azt, hogy miért választ ki valakit? Egy egyszerű példán szemléltetném a paradoxont:
Vegyük azt, hogy van egy testvéred. A szüleitek mindig játékokat, édességeket hoznak haza, ám csak a testvérednek adnak belőle. Te sose kapsz. Ezek után komolyan elhinnéd nekik, amikor azt mondják, hogy „Mi egyformán szeretünk mindkettőtöket.”?
Sőt, ha ő érzi, akkor azt csakis a tökéletes Isten akaratával teheti, de ha Isten akarja, hogy érezze, akkor érzi, vagyis nincs szükséged hitre, mert van rá bizonyítéka.

Rendben. Gondoltam, akkor olyan dolgokat vetek fel, amik a vallás hibáit ecsetelgetik, arra célozva, hogy nem lehet tudni az valóban Isten szava-e, vagyis hülyeség aszerint élni. De persze azzal se jutottam semmire, mivel ő állítása szerint nem fanatikus, ám mégse tudta szubjektíven nézni a dolgokat. Az olyan elméletekkel már nem is fárasztottam az elméjét, hogy miért mutatja be a Biblia annyiféle módon az Istent, ha valójában csak egy van belőle és az is tökéletes.

Szóval a lényeg, hogy ne álljatok le vallásosakkal vitázni. Vagy legalábbis az ilyen fanatikusokkal ne. Mert úgyis az lesz a vége, hogy ti lesztek a hülyék, amiért nem értitek meg, hogy nincs szükség bizonyítékra Isten létéről.

Sőt, abba is bele kéne gondolni, hogyha valaki elhiszi, hogy egy égi varázsló, csodatevő, felfoghatatlan lény létezik, és abban hiszel, akkor gyakorlatilag a Biblia legirreálisabb és legelvontabb dolgaiban is hinned kell. Abban, hogy 6 nap alatt teremtette a világot a puszta akaratával, és az embert is így alkotta, abban hogy mindenféle csodákat tett és természetfeletti dolgokat művelt. Mindent!

És, hogy a címben feltett kérdésre válaszoljak: persze létezhet valamiféle Isten, erre is van egy minimális pár %-os esély, de hogy a keresztény Isten nem létezik, az 100 %. Egyszerűen nem létezhet. Most nem megyek bele a részletekbe, mert korábban már levezettem pár bizonyítást:
- Vajon hány „EgyIsten” van valójában?
- Miért hülyeség a Biblia szerint élni
De persze mindenki abban hisz, amiben akar. Nekem nincs jogom megmondani, hogy éld az életed. Ezt a cikket csak gondolatébresztőnek szántam. Viszont ennek az utolsó bekezdésemnek az első két mondatát nyugodtan memorizálhatnák a vallásosak, mivel igen kellemes lenne időnként tőlük is egy kis kételyt vagy toleranciát hallani. Legalább nem éreznénk úgy a velük való vita közben, mintha a falnak beszélnénk. Ezért hasznos is lenne, amikor fanatikus és mérhetetlenül erőszakos módon akarják ráerőltetni a vallásukat másokra.

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.