Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-02-25
Ki dönti el, hogy egy változás jó dolog-e?
(2015-08-11)


Manapság szinte mindenki olyan baromságokkal jön, hogy „régen minden jobb volt”, meg „kiveszik a világból az erkölcs”, meg „hogy öltöznek már az emberek manapság”... Vagy olyan dolgokról papolnak, hogy „elkorcsosul a nyelvünk”... Meg amikor a kormány beleszól olyan dolgokba, amikhez semmi köze és úgy jönnek az olyan végtelenül barom dolgok, mint a dressz-kód tanároknak. Mindeközben mindent elkövetnek, hogy visszafelé tereljék a világot és megfordítsák az idő folyását. De kérdem én: mégis milyen jogon áll bárki is a változás útjába?

Mármint úgy értem, hogy mi van akkor ha az emberek többségét egyáltalán nem zavarja egy újdonság, egy bizonyos réteg kifejezetten örül neki, és csak néhányan vannak akik ellenzik, de ők nagyon hangosan? Vagy pont azok vannak olyan pozícióban, hogy dönthessenek a kérdésben.
Erre a témára az egyik legjobb példa a nem rég felmerült tanári dressz-kód. Szóval vannak bizonyos viseletek, amik elterjedtek manapság, mint a rövid gatya, rövid szoknya. Ez nem zavarja se a tanárokat, se a normális szülőket, a gyerekeket meg pláne nem. Vagyis mondjuk az emberek nagyjából 60 %-ának kifejezetten tetszik, ha egy tanár laza és lezser. További kb. 30 %-ot nem érdekli a téma. A maradék maximum 10 % meg felháborodik. Nagyjából ez lehet az arány. Max az érdektelen kategóriába átkerülhet pár-tíz százalék, de összességében az nem jelent semmit, mert még így is 90-10 arányban eltörpülnek azok, akik ellenzik vagy nem támogatják ezt a gúzsba kötő buta törvényt.
Mégis bevezetik. Miért? Mert a társadalomnak van egy végtelenül ostoba, szenteskedő rétege, akik több tíz, sőt több száz éve elavult álszent és már betegesen túlzó erkölcsöket akarnak ráerőltetni a társadalomra.
Persze ha megmondod nekik, hogy ez hülyeség, akkor azzal jönnek, hogy „Gondolom te se akarnád, hogy prostituáltaknak vagy alkoholista hajléktalanoknak kinéző emberek tanítsák a gyerekeidet?”. Imádnak a túlzásokkal és a végletekkel dobálózni, legyen az bármekkora hülyeség!
Most nem arról van szó, hogy egy tanár alsógatyában, részegen megy be dolgozni. Vagy arról, hogy egy tanárnő övméretű miniszoknyát és melltartó nélkül átlátszó felsőt vesz fel. Normális hétköznapi ruházatokról beszélünk, amiket tiltani akarnak olyan indokokkal, hogy 100 éve még erkölcstelennek számított.

Vagy megvizsgálhatnánk a nyelvet. Sokan panaszkodnak, hogy elkorcsosul a magyar nyelv. De mégis miért? Mert átveszünk pár szót angolból?
Vegyünk egy újabb példát. Interneten a „hozzászólások”-at, nagyon sokan hívják az angol után „kommentek”-nek. Statisztikákat nem tudok, hogy melyik kifejezést használják többen, így lehet a magyaros kifejezés lenne a győztes. De most csak egy kicsit gondolkozzunk el azon, hogy mi lenne ha a „komment” kifejezés annyira elterjedne, hogy már 10-ből 9 ember azt használná a „hozzászólás” helyett?
Oké, hogy nem egy szép magyaros szó, de komolyan fontosabb a nyelv „tisztasága”, mint az emberek 90%-ának az akarata? Mármint 10-ből 9 ember azt akarja, hogy az legyen a kifejezés, mert azt használja és azt szereti, akkor mégis miért hagyjuk, hogy akármilyen szépen megfogalmazott vagy bármilyen eszményi okkal az elenyésző kisebbségnek hódoljon be 9-szer annyi ember?

De rengeteg más szót is felvethetnénk. Ott van például a „lol”, ami a „Laugh Out Loud” angol mondat rövidítése, ami magyarul annyit tesz, hogy „hangosan nevet”. Na-mármost, ahogy máshol is írtam már: mobilon nem könnyű írni. Persze aki sokat használja, az belejön, de akkor is lassú és fárasztó. Miért ne rövidíthetnének az emberek? Szinte mindenki tudja mit jelent (ha nem is pontosan, de akkor is tudják, hogy valami nevetésszerűség). Arról nem is beszélve, hogy az milyen körülményes és hülyén is hangzik, ha valaki kiírja, hogy „Ez most vicces volt. Nagyot nevettem.”.
De a „lol” helyére behelyettesíthetsz bármi más új vagy külföldi szavat, rövidítést, vagy „smiley”-t (amire csoda, hogy még nem találták ki a nagy magyarkodók, hogy legyen „kicsi mosolygós arc” :) ), amit használsz általában, mert pl „lol”-t én se szoktam írni, de sok mást igen.
Szóval miért erőltetnéd, hogy ne használjuk ezeket az újdonságokat, ha azzal megnehezíted mások életét? Sőt, ahogy haladunk előre az időben, úgy egyre többen lesznek, akik használnák az ilyesmit és az ellenzők pedig egyre kevesebben. Meddig lehet valamit erőltetni?

Arról nem is beszélve, hogy a nyelv nem korcsosul el, akármi is történik vele. A nyelv folyamatosan változik: szavak és kifejezések, jönnek, mennek és alakulnak át. Például ők is mai nyelvezetet használnak, akik felháborodnak és panaszkodnak az új és külföldi szavak, kifejezések használata ellen. Sokkal hitelesebb lenne, ha ők irodalmi nyelvezettel beszélnének, vagy több száz évvel ezelőtti szavakat és kifejezéseket vagy ősmagyar nyelvezetet használnának. Aztán szépen körülírnák a dolgokat, amikre anno még nem volt szó. Kíváncsi lennék, hogy fogalmaznák meg 500 évvel ezelőtti szókészlettel, azt hogy „számítógép” :).
Meg külömben is: ki dönti el, hogy a régi vagy az új a jobb?

De ha mán szóba került vala. Ihun vogymuk több mint 800 esztendővel korábbrúl a halotti beszíd:
Láttyátuk feleim szümtükkel mik vogymuk. Isa pur es chomuu vogymuk. Menyi milosztben terümtevé elevé miü isemüküt, Ádámut, és adutta vola neki paradisumut házoá. Es mend paradisumben volou gyimilsiktül mundá neki élnie. Héon tilutoá üüt igy fa gyimilsétül. Gye mundoá neki, meret nüm eneik. "Isa, ki nopun emdül oz gyimilstüül, halálnek haláláal holsz." Hadlává holtát terümteve istentül, gye feledevé. Engede ürdüng intetüinek, és evék oz tilvut gyimilstüül, es oz gyimilsben halálut evék. Es oz gyimilsnek uly keserüü volá vize, hogy turkukat migé szokosztya vola. Nüm heon mugánek, gye mend üü fojánek halálut evék. Horoguvék isten es vetevé üüt ez munkás világbelé, es leün halálnek és pukulnek fesze es mend üü nemenek. Kik ozuk? Miü vogymuk. Hugy és tiü láttyátuk szümtükkel. Isa és nüm iggy ember mulchottya ez vermüt. Isa mend ozchuz járou vogymuk Vimággyuk uromk isten kegyilmét ez lélikért, hugy jorgossun üü neki es kegyiggyen es bulsássa mend üü bünét. Es vimággyuk szent achszin Máriát és boudug Michael archangyelt és mend angyelkut, hugy vimággyonok érette. Es vimággyuk szent Péter urot, kinek odutt hotolm oudonia es ketnie, hugy ougya mend üü bünét. Es vimággyuk mend szentüküt, hugy legyenek neki segéd uromk szine eleüt, hugy isten iü vimádságuk miá bulsássa üü bünét. Es szoboducha üüt ürdüng ildetüitül es pukul kinzotujátul, es vezesse üüt paradisum nyugalmábeli, es oggyun neki münyi uruszágbelé utot es mend juoban reszet. Es keássátuk uromkhuz chármul: Kyrie elesion!
Szerelmes brátim! Vimággyomuk ez szegin ember lilkiért, kit ur ez napun ez homus világ timnücébeleül mente, kinek ez nopun testét tümettyük, hogy ur üüt kegyilméhel Ábraám, Izsák, Jákob kebelében helhezje, hugy birságnop jutva mend üü szentii es ünüttei küzikün jou feleül jochtotnia ileszje üüt. Es tiü bennetük! Clamate ter: Kyrie eleison!


Szóval ebből mennyi szót használsz manapság és mennyit írsz így? Ha mai írásmódot és a szavak modern változatát használod, akkor mégis milyen jogon beszélsz arról, hogy „elkorcsosul a nyelvünk”, meg miért kötsz bele másokba, akik tovább alakítják a nyelvet?

És mindezt le lehet vezetni bármi másra. Például, amikor a csodálatos vezetőségünk kitalálta, hogy vasárnap nem lehetnek nyitva a boltok. Akkor is sok Fideszes bálványimádó azzal érvelt, hogy „Régen se voltak vasárnap nyitva a boltok és az emberek azt is túlélték.”. Ez mégis miféle érv? Van egyfajta fejlődési tendencia, aminek jó esetben előre kellene haladnia. Az se jó, ha megáll, de hogy visszafelé menjen az nem normális. Lehet voltak emberek, akiknek ez jól jött és voltak, akik nem örültek annak, hogy vasárnap is dolgozniuk kellett (vagy nem tudták kínozni a kisgyerekeiket a templomban). De nehogy már az ország egészéhez viszonyítva elenyésző mennyiségű emberhez kelljen mindenki másnak igazodni. Legalább több-százszoros azoknak az embereknek a száma, akik ezzel rosszul járnak (legalább egyszer, amikor megfelejtkeznek erről az őrült korlátozásról), mint akik jól.
Mégis miért korlátozzunk egy országnyi ember jogait, és tegyünk tönkre bizonyos családokat azért, hogy valakiknek könnyebb legyen kicsit az élete?

Ez a probléma manapság. Mindenről hangos kisebbségek döntenek, miközben csak a nagy pofájuk miatt tűnik úgy, mintha a többség érdekeit továbbítanák.
Ha az emberek többségét nem zavarja mondjuk a miniszoknya, akkor nehogy már betiltsák, mert néhány embernek nem tetszik.
Ha az emberek többsége bármit is szeretne, vagy nem ellenzi, akkor meg engedjék. Mint például a könnyű drogok és a prostitúció legalizálása.
Ha valamit 100-ból 5 ember ellenez, 60 szeretne, 35-öt meg nem érdekli a téma, akkor mégis milyen jogon döntenek az 5 ember javára? Minden változik. Nem állhatunk a fejlődés, a vágyak, a lehetőségek, a jövő útjába, és nem korlátozhatunk másokat elavult erkölcsök és álszent szarságok miatt. Mert ki mondja meg, hogy mi a jó és mi a rossz? Ki dönti el, mi az erkölcs? A közösség, és nem egy ember a közösség fölé emelkedve.
Ki erkölcstelen egy olyan társadalomban, ahol egy hangos kis álszent réteg az évszázadokkal elmaradott erkölcseit akarja ráerőltetni másokra? Az ilyenektől még az is kitelne, hogy a házasság előtti szexet börtönnel büntessék. Akkor mi lenne? Az ország nagy része börtönbe kerülne, míg az álszent patkányok a kihalt utcákat rónák unatkozva, mert nem tudnának senkit se baszogatni...

Ha az emberek nagy részét nem zavarja valami, sőt nekik tetszik az újdonság, akkor mégis miért kell ragaszkodni a „régi értékek”-nek beállított dolgokhoz, amik csak az emberek elenyésző részének fontosak?

Szóval a címben feltett kérdésre a válasz: a többség. Mert mégis milyen dolog már az, ha bizonyos hangos kisebbség elavult dolgokat erőltet rá a többségre?

Ja, és még valami: Ez az egész csak a megengedésre vonatkozik. Ha a többség akar tiltani valamit önkényesen, az nem feltétlenül jó dolog :). Bár bizonyos esetekben a tiltások kérdésében is el lehet fogadni a többség döntését.

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.

--==--
Modern Pszichológia - cikksorozat


Milyen a rossz kritikus? (cikk - 2011.02.23)
A valódi erkölcs (cikk - 2011.03.03)
Miért hiszünk az átveréseknek? (cikk - 2012.10.10)
Pozitív diszkrimináció (cikk - 2012.11.23)
Chuck Norris viccek (cikk - 2013.02.23)

A jó, a rossz és az igazságos (2013.02.21)
Siker & jóindulat (2013.02.22)
Inkább vetesd el, ha nem tudod felnevelni (cikk - 2013.03.24)
Divatember (2013.03.28)
Sztereotípiák és az őszinteség (2013.03.28)

Mit tennél, ha valaki az utcán felajánlaná, hogy szexeljetek? (cikk - 2013.08.27)
Milyennek kellene lennie a börtönöknek? (cikk - 2013.09.15)
Az emberek nem akarnak gondolkodni (cikk - 2013.11.09)
Személyiségtesztek (cikk - 2013.11.09)
Közvélemény-kutatások (cikk - 2013.11.09)

Miért cigizel? (cikk - 2013.11.12)
Az állatvédelem fontos, de azért ésszel csináljuk (cikk - 2014.02.03)
Miért nem érdemes vegának lenni? (cikk - 2014.02.03)
Valóban káros lenne a tej? (cikk - 2014.02.05)
Filmek pozitív hatásai (cikk - 2014.04.30)

Manapság az emberek inkább csak sportosan öltöznek, minthogy sportoljanak (cikk - 2014.04.30)
Miért hasznosabbak a videójátékok, mint az iskola (cikk - 2014.04.30)
Modern művészet (cikk - 2014.05.23)
Őszinteség a zeneiparban (cikk - 2014.05.25)
Eredetiség a mai világban (cikk - 2014.05.28)

Kik a Warez valódi vesztesei? (cikk - 2014.10.13)
Régen minden jobb volt? (cikk - 2014-10-14)
Minden az internet hibája? (cikk - 2014.10.16)
Túl sok az ember (cikk - 2014-11-14)
Miért kell ennyire támogatni a nagycsaládosokat? (cikk - 2014-11-14)

Okos vagy művelt? (cikk - 2014-12-06)
Mitől leszel intelligens? (cikk - 2014-12-06)
A Sims sorozat, avagy a videojátékipar legnagyobb lehúzása (cikk - 2015-12-02)
Mentési rendszer a mai játékokban (cikk - 2015-12-02)
Ha az egyszerűség a lehetőségek rovására megy (cikk - 2015-01-02)

Milyen lenne az igazságos osztályozás (cikk - 2011-12-28)
Miért nem lehet csak azt tanulni, ami az embert érdekli? (cikk - 2014-12-28)
Szólásszabadság (cikk - 2015-01-12)
Miért nem tudnak az emberek összefogni? (cikk - 2015-01-14)
Melyik illem az igazi? (cikk - 2015-01-15)

„Jó étvágyat!” avagy a legértelmetlenebb jókívánság (cikk - 2015-01-16)
Őket ki védi meg? Avagy a pozitív diszkrimináció negatív hatásai (cikk - 2015-02-16)
Miért kell ennyire erőltetetten segíteni a fogyatékosokat? (cikk - 2015-02-16)
Durva gyerekversek (cikk - 2015-02-18)
A túlzott szigor hátulütői (cikk - 2015-02-18)

Egy prűd keresztény előadás a pornóról (cikk - 2015-02-20)
Ki mondja meg, hogy mi a jó és mi a rossz? (cikk - 2015-02-20)
Kinek jár a tisztelet? (cikk - 2015-05-23)
A jó krimi ismérvei (cikk - 2015-05-23)
Mi aljasabb annál, hogy kihasználod az erőbeli fölényed? (cikk - 2015-05-23)

Eszement cenzúra (cikk - 2014.08-27)
Facebook és a személyiségi jogok (cikk - 2015-06-08)
Star Wars VS Star Trek, avagy miért kell választani? (cikk - 2015-06-20)
A kormány a terrorizmust is a saját hasznára fordítja (cikk - 2015-06-21)
Nemzeti konzultáció (cikk - 2015-06-21)

Videojátékok és az álszentség (cikk - 2015-06-21)
A cselekedet súlya az októl függjön (cikk - 2015-06-24)
Az emberi élet értéke (cikk - 2015-06-24)
Filmes álszentségek (cikk - 2015-06-25)
Érdekvédelmi szervezetek (cikk - 2015-07-13)

A szexelés korhatárai Magyarországon (cikk - 2015-07-14)
Parafíliák & szexuális aberrációk (cikk - 2015-07-15)
Hogyan küzdj és hogy ne küzd a toleranciáért (cikk - 2015-07-17)
Szelektív tolerancia (cikk - 2015-07-17)
Filmek negatív hatásai (cikk - 2015-08-05)

Szépségideál a médiában (cikk - 2015-08-06)
A szépség-orientált társadalom ellenszere (cikk - 2015-08-06)
Miért tiltott a génmanipuláció (cikk - 2015-08-07)
Miért jogos ateistaként a vallások ellen szólni? (cikk - 2015-08-07)
Politika, oktatás és vallás (cikk - 2015-08-07)

Igényes újságírás (cikk - 2015-08-10)
Nyelvtanháborúk az interneten (cikk - 2015-08-10)
Ki dönti el, hogy egy változás jó dolog-e? (cikk - 2015-08-11)
A vallásosak jó emberek? (cikk - 2015-08-22)
Erkölcsi iránytű (cikk - 2015-08-22)

Többféleképpen lehet megítélni a hírességeket (cikk - 2015-09-06)
A lopás szintjei (cikk - 2015-09-08)
Túlságosan elfogultak vagyunk a hozzánk közel állókkal (cikk - 2015-09-09)
Őrült előzések (cikk - 2015-09-12)
A vallás az egyetlen, amivel bűntudat nélkül lehet gyilkolni (cikk - 2015-09-16)

Élet a halál után (cikk - 2015-09-18)
Mi számít mondanivalónak? (cikk - 2015-09-20)
Manapság senkit nem érdekel a mondanivaló (cikk - 2015-09-20)
Az emberek tudnának, csak nem szeretnek gondolkodni (cikk - 2015-09-22)
Magolás-orientált oktatási rendszer (cikk - 2015-09-24)

A probléma forrását kell megtalálni, mert csak úgy megoldható (cikk - 2015-10-17)
Minimális intelligenciaszükséglet bevezetése (cikk - 2015-11-20)
Erkölcstan, avagy a vallásosak újabb önkényes agymosása (cikk - 2015-11-29)
Az országok vezetőinek legnagyobb átverése (cikk - 2015-12-20)
Elmélkedés a feminizmusról (cikk - 2015-12-21)

Bűnözők a főszerepben (cikk - 2016-01-07)
Miért szurkolunk sok filmben a gyilkosnak? (cikk - 2016-01-08)
Most akkor menő a kocka? (cikk - 2016-02-25)
Az okos eszközök világa (cikk - 2016-03-13)
Kényszerű kapzsiság (cikk - 2016-03-15)

Sorsjegymanipuláció (cikk - 2016-03-18)
Társadalmi elvárás (cikk - 2016-03-18)
Azok a mocskos jelentgetős férgek (cikk - 2016-03-18)
Mi számít fajgyűlöletnek? (cikk - 2016-03-20)
Facebook cenzúra a migránsok védelmében (cikk - 2016-03-20)

Elmélkedés az intelligenciáról (cikk - 2016-04-06)
Tanácsok egy jó párkapcsolathoz (cikk - 2016-04-07)
Ha egy idegen megsértődik, amiért nem bízol meg benne, akkor ne bízz benne (cikk - 2016-04-12)
A hit ereje (cikk - 2016-04-15)
Miért hiszed azt, hogy te vagy a világ közepe? (cikk - 2016-05-10)

Elmélkedés a pszichológiáról (cikk - 2016-06-15)
A mondanivaló túlértékelt (cikk - 2016-06-17)
Egészen biztos, hogy teljes mértékben biztos vagy valamiben? (cikk - 2016-06-19)
Motivációs biznisz (cikk - 2016-06-25)
Ne hagyd, hogy megmérgezze az életed! (cikk - 2016-06-30)

Vitakultúra, és a kultúrálatlanság (cikk - 2017-08-29)
Manapság a kritikusok már nem rajongók, csak kötekedni szeretnek (cikk - 2017-09-30)
Nem ilyennek neveltelek! (cikk - 2019-01-31)

© KevinKain 2005-...
Ajánlott böngészők: Google Chrome 9+, Firefox 3+