Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-07-09
A vallás és a túlnépesedés
(2015-09-15)


Nem rég, mikor egy vallásossal vitáztam, olyan dolgokkal érvelt, hogy a túlnépesedés hazugság. Ez elég nevetséges, mivel egyértelmű mennyi ember van és mennyi ember volt régen, vagyis egy tényt nem vesznek figyelembe. De a túlnépesedésről már írtam egy hosszabb elmélkedést korábban.
Aztán megnéztem az „Omen 4 – The Awakening” című 1991-es filmet, amiben szó szerint azt mondta egy pap, hogy „hazudnak a túlnépesedésről”, majd arról beszélt, hogy kapzsiságból kivágják a fákat és tönkre teszik a bolygót.
Ez megint egy újabb példa arra, hogy miért káros a vallás. Az emberiség legnagyobb problémája a túlnépesedés, amit amúgy se lenne könnyű megoldani, erre képesek így hazudozni, csak azért, hogy a saját igazukat szajkózzák. Pedig, ahogy egy korábbi cikkemben is írtam: a biblia egyszer azt mondja, hogy a bolygó az emberé és azt tesz vele, amit akar, miközben valamikor meg utal arra, hogy védeni kell a természetet. Vagyis mindent úgy forgatnak ki, ahogy épp nekik jó.

A legnagyobb poén, meg hogy ugyan ezek az emberek később azt mondják, hogy a környezetszennyezés és a bolygó tönkretétele milyen rossz dolog, miközben ez mind elsősorban a túlnépesedés következménye. De persze nem ismernék el, hogy az ő hibájuk, hogy a bolygó lehet pár száz éven belül lakhatatlanná válik. Nekik csak azt számít, hogy vasárnaponként játszhassák az agyukat a templomokban áhítatoskodva a többi álszenttel, miközben mindent és mindenkit szidnak a világban, pedig elsősorban pont őmiattuk olyan a világ, amilyen.

És még kérdi valaki, miért tartom károsnak a vallást? Mert erőszakosan ragaszkodnak az igazukhoz, még akkor is, ha egyértelműen nincs igazuk. Nyugodtan meg lehet figyelni: ha valaki egy vallásossal vitázik, akkor a hívő képes a leg-alapabb dolgokat is meghazudtolni és a végsőkig elmenni, nehogy el kelljen ismernie, hogy egy érve téves volt, vagy hogy hibás a szent könyve.
Sőt, egy vitában a vallásos srác még a középkor létezését is megkérdőjelezte, mikor szidtam a vallást, hogy akkoriban a vallásuk nevében ölték az embereket. Nevetséges.
Persze, ahogy mondani szoktam: mindenhol vannak normális és erőszakos emberek, de aki nincs meggyőződve arról, hogy az ő igaza egy felső hatalomtól való, azt azért jóval könnyebb meggyőzni észérvekkel.

[UPDATE: 2015-11-24]
No, eszembe jutott egy újabb gondolatmenet, amivel talán meg lehetne győzni őket, hogy mégis komoly probléma a túlnépesedés :).
Szóval, az alapvető probléma, hogy még aki az emberi pusztítást (környezetszennyezés, stb.) rossznak tartja, még az se veszi észre, hogy van összefüggés a túlszaporulat és a pusztítás között. Szerintük a nagy cégek, gyárak a rosszak, az emberek meg alapvetően jók és nem károsak.
Na mármost gondoljunk csak bele: lehet ő konkrétan vigyáz a környezetre és másokat szid, akik nem vigyáznak annyira, vagy gyárakat, akik durván szennyezik. Csak azt nem veszik észre, hogy bármennyire is vigyáznak, akkor is károsak. Lehet mások 2-3-szor több kárt okoznak, lehet a gyárak ezerszeres kárt okoznak, de attól ők is okoznak kárt. Elég csak a hétköznapokra gondolni. Használsz műanyagzacskót, vagy vásárolsz műanyag dolgokat, amiket nem bont le a természet? Használsz áramot amit erőművek termelnek? Vannak bútoraid, amik fából készültek, amiket előtte ki kellett vágni?
Persze ha ezekre a kérdésekre a válasz igen, akkor is csak annyira minimális a fogyasztása, hogy a nagy egészre nézve jelentéktelen. Vagyis a létezése nem rontja jelentősen a helyzetet. Igen ám, de ha már kettő olyan ember van, mint ő, akkor már kétszeres a szennyezés. Ha 10-van, akkor 10-szeres. És így tovább 100, 1.000, 10.000... egy milliárd. Gondoljunk csak bele, ha egy csak egy milliárddal több ember van a Földön, akkor azok hiába óvják a környezetüket, már a puszta létezésük és a hétköznapi életük is annyira káros, hogy a legkárosabb gyár is elbújhat mellette.
Ezek után mondd, hogy nincs túlszaporodva az emberiség...

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.