Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2019-09-17
Transformers Trilogy

Magyar cím: Transformers trilógia
Kiadás éve: 2007 / 2009 / 2011
Rendezte: Michael Bay
Stílus: akció, Sci-Fi, óriásrobotok
Ország: USA


- [Bevezető] -
Bevallom a filmeken kívül nem láttam más Transformers történetet, így bizonyos szinten laikusként állhatok a dolgokhoz. Viszont mindig az akciófilmek voltak a kedvenceim, így amikor megtudtam, hogy egy nagyköltségvetésű film készül az óriási alakváltó robotokról, már tudtam, hogy ezt nem hagyhatom ki.

- [Történet] -
Az Autobotok és az Álcák között zajló ádáz küzdelem következtében a Transformerek szülőbolygója a Cybertron megsemmisült, ám a harc koránt se ért véget. Most itt vannak a Földön, hogy megszerezzék a Kockát, ami ha az Álcák kezébe kerül, akkor új seregeket hozhatnak létre. Egy kisebb csapat Autobotra és egy Sam Witwicky nevű srácra hárul a feladat, hogy megállítsák az Álcákat...

- [Gondolatok] -
A legelső részt a mai napig 3-szor láttam. első megnézésre nagyon bejött, bár volt pár zavaró dolog, másodikra egyáltalán nem zavartak az apró hülyeségek, ám harmadikra viszont kifejezetten irritáltak. Tudom furcsa, és én se értem miért, de így volt :). Michael Bay szerintem egy nagyon tehetséges akciófilm rendező (gondoljunk csak a Sziklára, vagy a Bad Boys 1-2-re), ám sokan mégis rossznak tartják, amiben azért van is némi igazság, mivel a filmjei bizonyos részeivel egyszerűen nem tudja, mit kezdjen. Gondolok itt olyan dolgokra, mint például amikor az első részben (de lehet a 2-ben már nem emlékszem :) ) nagy csatajelenetek zajlottak és volt valami robbanás a háttérben és akkor valami lágy zenét benyomatott és a két főszereplő egymás felé nyúlt. Ez alapvetően nem lett volna rossz ötlet, és pl John Woo is csinálta hasonlókat, (pl az álarcban, amikor a gyerek fejére nyomták a fejhallgatót a nagy mészárlás közepette), vagy Steven Spielberg a Ryan közlegény megmentése elején, amikor egy robbanástól egy időre csöngött a füle a főszereplőnek, de azok a jelenetek valahogy tökéletesen illettek a filmbe és növelték a drámai hangulatot, itt viszont valami nagyon erőltetett hatást keltett. És ehhez hasonló (bár nem ennyire durva) oda nem illő beleerőltetett részek szinte minden filmjébe kerülnek, és ezek miatt tarthatják őt sokan rossz rendezőnek (legalábbis szerintem :)). A másik zavaró dolog, ami inkább csak a Transformers filmjeire jellemző, hogy az akciójeleneteket nem mindig lehet jól átlátni. Időnként túlságosan kapkodják a kamerát, ami miatt nem nagyon tudjuk néha, hogy most mi is történik. Ám ezt egyre jobban oldotta meg, így a 3. részben már nem is éreztem ezt a hibát. Ennek ellenére a látványra szerintem nem lehet egy rossz szavunk se, bármelyik epizódról is legyen szó. Annyira zseniális a robotok átalakulása és egyéb animációk, hogy egyszerűen öröm nézni. Történet szempontjából nem kell sokat várni (bár ki az, aki a sztori miatt néz meg egy óriásrobotok harcáról szóló filmet :), habár a Neon Genesis Evangelion rajongók most lehet megköveznek :) ), bár a 3. rész sztorija ehhez képest elég jóra és fordulatosra sikeredett.
A színészek remekül helytállnak. Igaz nem látni Oszkár-gyanús alakításokat, de egy akciófilmbe nem is létszükséglet az ilyesmi. Viszont a Sam Witwicky-t alakító Shia LaBeouf véleményem szerint a generációja egyik legjobb színésze. Remek alakítást nyújt mindhárom filmben, bár a 3. részben bizonyos dühkitörések elég erőltetetten hatnak, de azt sem ő játssza rosszul, hanem egyszerűen a jelenetnek nincs értelme :). A partnerei Megan Fox (első két rész) és Rosie Huntington-Whiteley viszont valójában csak a kötelező szexi csajok az ilyen stílusú filmekbe. Nincs túl sok szerepük a romantikus tini vígjátékokat idéző sztori vonalakon kívül, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy Rosie nem is színésznő, csak egy modell és ez volt az első filmszerepe. Megan már más kérdés, de őt sem elsősorban a tehetségéért szeretjük :). A többi színész mind hozza a formáját. John Turturro a filmek legjobb poénjait nyújtja. Anthony Anderson is egy remek humorista (sajnos csak az első részben). Sőt még John Malkovich is feltűnik a 3. epizód egy kisebb szerepében. És amúgy általában úgy éreztem, hogy az összes színész a helyén van.
És most vegyük sorra a részeket.
Az első bevezet minket a történetbe. Megtudjuk honnan jöttek a Transzformerek és mit akarnak. Izgalmas és remek film a néhány hibájától eltekintve.
Összességében a második rész lett a legrosszabb mind közül. Erről viszont nem is beszélnék sokat (talán csak annyit, hogy a két idegesítő, eredetileg viccesnek szánt robot nagyon zavaró volt. Szerencsére a 3. részben már nem tértek vissza), mert a zseniális How It Should Have Ended sorozat a film legnagyobb hülyeségeit valami frenetikusan mutatja be, bár elég sok spoilert tartalmaz, szóval, aki nem látta a filmet akkor talán először azt nézze meg.
A 3. részben végre eljutottak arra a szintre az írók, hogy hülyeség emberekre bízni olyan dolgokat, amiket egy robot sokkal könnyebben elvégezhet, mint például a „vigyél valamit fel a tetőre, vagy át a csatamezőn”, hanem végre az embereknek, és közülük is főleg Samnek értelmes és hasznos szerepe meg feladatai voltak. Ráadásul itt voltak a legepikusabb csaták. Nem is tudom mikor láttam utoljára (ha láttam már egyáltalán :) ) ilyen királyul megvalósított inváziót a képernyőn. Számomra egyedül a befejezés volt csak kicsit csalódás. Elég erőltetettnek éreztem bizonyos szálak elvarrását (-SPOILER- pl Megatron egy csicska lett és Optimus simán megölte egyetlen mozdulattal -SPOILER VÉGE-), amikkel úgy tűnt végleg befejezték a történetet, de ahogy látom, már tervezik a 4. részt, aminek nagyon örülök :).
Mindhárom epizód remekül sikerült, de a 3. volt a csúcs. Ha valaki csak ki akar kapcsolódni és szeretne pár órát szórakozni akkor a Transformers filmek a legjobb választásnak bizonyulnak, viszont aki komoly filozófiai vagy egyéb gondolatokra vágyik messziről kerülje el ezeket :).

Transformers: 82 %
Revenge of the Fallen: 72 %
Dark of the Moon: 86 %


KevinKainHozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.© KevinKain 2005-...
Ajánlott böngészők: Google Chrome 9+, Firefox 3+