Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2019-10-23
Tomb Raider
(2013-04-22)


Emlékszem még anno az egyik legelső játékaim PC-n a „Turok” és a „Tomb Raider 2” volt. Előtte csak Sega-val nyomultam, így a 3. dimenzióba lépés elképesztő élmény volt. A legelső Tomb Raider, ha nem is teremtette meg a harmadik személyű nézettel operáló stílust, de mindenképp mérföldkőnek számított a videó-játékok történelmében, mert ennek a játéknak a hatására terjedtek el a TPS-ek. Persze jött a folytatás, amiben már járműveket vezethettünk (pl. csónakott Velencében), és egy igen szexisen megvalósított főszereplőt kaptunk. Sosem felejtem el azt a TR2-es gyakorlópályát, amiben a „Croft Manor”-ban lehetett kószálni. Majd a harmadik rész tovább öregbítette a sorozat hírnevét, mert többféle jármű és ruha is belekerült. A részek közötti mellméret-növekedés igen jellemző volt a sorozatra, ami talán a 3. részben volt a leglátványosabb. A 4. résszel elvileg elérkezett az „utolsó” fejezet, aminek befejezésében Larára omlott egy piramis. Pedig az első sorozat ekkor jutott el a csúcspontjára, mivel itt volt a legkomolyabb grafikai fejlődés, valamint (ha jól emlékszem) néhány mini-játékot is kaptunk. Persze egy ilyen sikeres címet nem lehet csakúgy abbahagyni, ezért mér következő évben jött az 5. rész „Chronicles” alcímmel, amiben Lara ismerősei összeültek és mindnyájan elmeséltel 1-1 történetet a lányról. Erről a részről nagyjából annyi maradt meg, hogy a színvonal visszaesett a 3. rész szintjére, valamint az egyik fejezetben egy két copfos tini Larát irányíthattuk. Ebből lehet következtetni, hogy mennyire volt jó a játék :). Mivel több visszaemlékezős cím már túlzottan rókabőr szagú lett volna, ezért úgy döntöttek, hogy feltámasztják Larát, ami a „The Angel of Darkness” című csúfos bukáshoz vezetett. Próbáltak a készítők újat alkotni, de a grafikai fejlődést leszámítva, a végeredmény minden szempontból trágya lett. Az irányítást teljesen szétbarmolták, és rengeteg lett a bug is. Valamint nekem az is zavaró volt, hogy próbáltak beleerőltetni olyan dolgokat, mint pl a beszélgetés NPC-kkel, ami nem lett volna rossz, de olyan izzadságszagú lett az egész, hogy az valami szánalom. Pedig a történet elég jóra sikeredett, de ez nem mentette meg a sorozatot, amiről azt hittük, hogy végleg abbamaradt.
Majd 3 évvel később egy új fejlesztőcég (Crystal Dynamics) kapta meg a lehetőséget, hogy folytassa Lara kalandját. Ez a lehető legjobb dolog volt, ami a sorozattal történhetett. Új grafika, új irányítás és feltuningolt játékmenet. Nem voltak többé szélsőségesen frusztráló pontosságot igénylő ugrások. 3 epizód is kijött ebben az új stílusban, amik között az első rész remake-je (Anniversary) is helyet kapott. Majd a 3 játék után elkészítették az utóbbi évek egyik legjobb offline co-op játékát, a „Lara Croft & the Guardian of Light”-ot, aminek egyenlőre még nem volt szó a folytatásáról, de helyette elkészült az új Tomb Raider, ami újraindította az egész sorozatot. Erről a játékról lesz most szó bővebben.

Lara Croft, élete első expedícióján vesz részt az „Endurance” (Kitartás) nevű hajón, aminek legénységével Yamatai elveszett királyságára akarnak rálelni. Ám egy hatalmas vihar miatt az utazás katasztrófába torkollik, és a túlélőknek egy ismeretlen szigeten kell küzdeniük az életükért, ami nem egyszerű, mert egy titokzatos szekta vadászik rájuk...

Ez a játék egyenesen zseniális. Persze sok játékból nyúltak részeket: Prince of Persia játékok (irányítás), Assassin’s Creed 3 vagy Far Cry 3 (vadászat), Hitman (lopakodás, csendes ölés, ösztön), Dead Space játékok (brutális halálok), sőt még L.A. Noire (leletek vizsgálata) is. De bármennyire is más lett nagyon sok minden, mégis valahogy olyan nosztalgikus élmény fogott el. Ez egy igazi Tomb Raider játék lett. Valahogy Lara mozgása és irányítása emlékeztet az eredetire, ami bizonyos szempontból negatívum, mert az zavaró kicsit, hogy Lara a peremről nagyon sokszor lefut. Persze ha túl mély a szakadék, akkor megkapaszkodik, vagy nem tud leesni, de a kevésbé mély részeknél eléggé idegesítő tud lenni. Ám ez nem feltétlenül negatívum, mert az ehhez hasonló dolgok miatt jóval nehezebb az irányítása, mint mondjuk az Assassin’s Creed 3-nak, de azért közel sem olyan idegtépő, mint a korai Tomb Raider játékok precíziós ugrásai.
A másik nagy előnye a játéknak Lara megvalósítása. Időnként komolyan megsajnáltam szegényt, amikor nagyokat esett, vagy fázott az esőben. Annyira emberi és élethű lett. Bár emiatt volt egy kis Tamagochi fílingem is :), mivel szerettem volna megvédeni. Nem tudom mikor éreztem ilyen szintű szimpátiát egy karakter iránt. Főleg bizonyos haláljelenetek ütik szíven az embert, amik bár nem voltak vérbe tocsogósak, mint pl egy Dead Space játékban, de azért néha elég brutális módon halt meg szegény. Ám az előbb említett szimpátia miatt talán még durvább is, mint egy DS játék. Pl. van egy rész, amikor a folyó áramlata elragadta Larát, és aztán amikor elcsesztem, nekicsapódott egy fémrúdnak, ami átszúrta a fejét, és közben a kezeivel próbált valahogy szabadulni. Hihetetlenül életszerű. Az érzékenyebb lelkületű játékosoknak nem igazán ajánlott.
Negatívumként néhány apróbb (főleg grafikai) bugot tudnék felhozni, valamint azt, hogy időnként lefagyott. Szerencsére azért ez nem volt gyakori, de azért igen zavaró tud lenni. Ám más játékokkal ellentétben itt nem veszítesz semmit egy lefagyáskor, az új „progression saving” nevezetű mentési rendszernek köszönhetően, ha megszerzel vagy elérsz valamit, akkor azt rögtön menti, így nem kell semmit újra csinálni, bármi is történik.

Az új Tomb Raider minden idők egyik legjobb játéka, ami nemhogy méltó utóda a sorozatnak, de olyan epikus szintre emeli Lara kalandjait, amit nehéz lesz a későbbiekben megtartani, nemhogy túlszárnyalni. Bár a Crystal Dynamics fejlesztőiben még nem kellett csalódni (gondoljunk csak a Legacy of Kain játékokra). Még több ilyen Tomb Raider játékot!

Értékelése: 97 %


KevinKainHozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.© KevinKain 2005-...
Ajánlott böngészők: Google Chrome 9+, Firefox 3+