Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-08-08
A szépség-orientált társadalom ellenszere
(2015-08-06)


Szinte senki nincs a világon, aki tökéletesen elégedett magával. Vagyis biztos van néhány, de ők se tökéletesek, csak az egójuk túl nagy :).
Alapvetően nincs gond azzal, hogyha zavar valami magadban. Csak az gáz, ha már tényleg kikészülsz a tökéletesség hajszolásától. Ilyenkor szokták mondani, hogy „fogadd el magad és akkor leszel csak boldog”. Persze ez is igaz, de tökéletesen akkor se lehetsz boldog.

Manapság szinte minden csak a szépség körül forog. Könnyen kapsz jó munkát, simán találsz magadnak szexpartnert, vagy társat. Ráadásul sokan bármit megtennének, hogy szebbek legyenek, vagy a szépségüket továbbra is megtarthassák. Alapvetően ezzel sincs gond, mert természetes emberi reakció. Ez csak akkor gáz, ha már szinte mindent a szépség mögé helyezel és az a legfontosabb a számodra a világon és ez alapján ítélsz meg embereket (ahogy az egyik dalomban is írtam: Tükör). Viszont még ha kevésbé fontos a számodra ez a dolog és képes vagy elfogadni magad olyannak, amilyennek a sors megáldott, akkor is boldogabb lennél, ha szebb lehetnél.
Az a legnagyobb probléma, hogy elítélik azokat, akik szebbek akarnak lenni. Pedig ezzel nincs semmi baj. Sőt, azokat is elítélik, akik panaszkodnak, hogy rondák, mikor tényleg azok, vagy van valamiféle testi problémájuk, ami tényleg nem szép. Miért kell elítélni másokat? Miért baj az, ha igyekszenek az emberek jobban kinézni? Mint korábban is írtam: ez egyáltalán nem gáz egy bizonyos szintig. Főleg, hogy sokkal sikeresebbek is a szebb emberek és könnyebben elérnek dolgokat.
A „poén”, hogy ha nem vagy szép akkor ugyan azok az emberek fognak beszólni neked, hogy „milyen ronda vagy”, akik szidnak, ha nem tudod elfogadni magad. De sajnos az ilyen mindenbe belekötő aljas patkányok ellen semmit nem lehet tenni.
Mert gondoljunk csak bele: miért elismerésre méltóbb az, ha valaki szépnek születik, mint az, ha valaki megszenved érte? Időt, energiát és pénzt nem kímélve tesz azért, hogy szép lehessen. Persze mindig előnyösebb lesz a természetes szépség, mert mondjuk ha gyerekeitek lesznek, akkor ők is szépek lehetnek (kivéve génmanipulációval, amivel öröklődhetne a mesterséges szépség is), de ezt leszámítva semmivel se jobb ember az, aki szerencsésebb génekkel született. Gondolkodjatok csak el ezen.

Akkor mégis hogy lehetne elérni, hogy az emberek boldogok legyenek és ne a kinézet alapján ítéljék meg egymást, és ne a kinézet legyen a siker záloga? Vagy megváltoztatjuk az egész társadalmat és a benne élő összes ember, hogy fogadják el magukat és egymást. Sőt, ne részesítsék előnyben a szép embereket semmilyen szituációban sem.
Gondolom azt nem kell ecsetelnem, hogy ez miért lehetetlen. Maximum egy „1984” vagy „Equilibrium” szerű társadalomban, ami meg alapból gázabb még a jelenlegi világnál is.

Az egyetlen megoldás, ha hagyjuk, hogy mindenki olyan legyen, amilyen lenni akar. És persze biztosítjuk a lehetőséget. A szilikonnal és a sminkekkel sincs gond egy bizonyos szintig, míg annyi hasznuk van, hogy jobban érzed magad tőlük. Sőt, talán egy napon akár génmanipulációval is lehetne alakítani az emberek kinézetén, ami igen hasznos lenne. A lényeg, hogy csak akkor lesz vége ennek a szépség-orientált világnak, ha mindenki úgy nézhet ki, ahogy akar. Ha a technológia oda fejlődik, hogy ezt gyorsan, biztonságosan, egészségesen, hosszú távon és olcsón mindenki számára biztosítja. Így semmi különleges nem lesz a szépségben, mivel mindenki lehet szép, ha akar. Vagyis tisztán a belső alapján lennének megítélve az emberek és mindenki boldog lehetne, mert úgy nézne ki, ahogy szeretne.

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.