Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-07-09
Szelektív tolerancia
(Modern Pszihológia sorozat)

(2015-07-18)


Az utóbbi időben már a csapból is a melegházasságok legalizálása folyik (cikk a toleranciáért való küzdelemről, valamint arról, hogy azokat ki védi meg,a kik nem bekategorizálhatók). Alapvetően nem igazán érdekel a téma, mert engem nem érint, és nem is zavar, mivel vallásos se vagyok, így a „szentségtörés” kifejezés is teljes mértékben hidegen hagy. Ráadásul mindig arról beszélek, hogy az emberek hadd döntsék már el, hogy mit akarnak csinálni és mit nem, vagyis a kormány ne szóljon bele olyan dolgokba, amihez semmi köze, és senki ne mondja meg a másik embernek, hogy élje az életét. Így most én inkább nem a konkrét témáról, hanem erről a jelenségről elmélkednék, ami körbelengi ezt az eseményt.

Alapvetően logikus és szép dolog kiállni valami mellett. Legyen az egy eszme, egy cél, vagy egy bizonyos embercsoport. Még azzal sincs baj, ha valaki csak Facebook-on feltűnősködik és menőzik azzal, hogy ő milyen jó fej és nyitott, hogy szivárványossá teszi a profilképét. A probléma csak annyi, hogy ez a fajta tolerancia csak egy divat, amit menő követni.

Gondoljunk csak bele: aki szivárványossá teszi a profilképét, az mit tesz? Elméletileg támogatja a melegeket, meg a melegházasságot. De miért? Mármint, most már mi értelme van? Ezt azelőtt kellett volna, hogy legalizálták, nem? Mert most már nincs értelme. Most már csak inkább valamiféle ünneplésnek, vagy fene tudja minek lehetne ezt nevezni. De mindegy is, ez csak egy apróság. Meg talán azt akarják elérni, hogy az USA példáját kövessék más országok is.

A valódi probléma az, hogy ez a fajta tolerancia nem igazi tolerancia. Elfogadják a melegeket, mert az menő, meg divat. És közben azt hiszik, hogy a világnak ezzel azt mutatják, hogy ők milyen jó fejek és toleránsok. Viszont akkor megkérdem: az egyéb parafíliákat és a hagyományostól eltérő szexuális szokásokkal szemben is ugyan ilyen toleránsak vagytok? Tegyük fel: egy ember azt mondja neked, hogy ő meleg, amire te gratulálsz neki, hogy milyen bátran felvállalja. Majd egy másik ember odalép hozzád és mondjuk azt mondja, hogy ő meg fetisiszta, exhibicionalista, voyeurista, vagy mondjuk mazochista? (ha érdekel ezek jelentése, akkor klikkelj ide) Mit válaszolsz akkor? Ugyan azt, amit a melegnek mondtál, hogy „Gratulálok, amiért ilyen bátran felvállaltad.”? Mert szerintem rohadtul nem. Pedig ezek még a lájtosabb dolgok, nem úgy, mintha azt mondta volna, hogy ő szadista, frottőrista, urofil vagy coprofil... és még sorolhatnám. Őket is elfogadod? Mármint azokat, akik nem szegik meg a törvényeket és nem ártanak másnak, hogy kielégítsék a nemi vágyaikat. Mert én nem hiszem.

Vagy ha megkérdeznénk egy meleget, hogy mi a véleménye ezekről a dolgokról, mit válaszolna? Azok a toleranciáért küzdő emberek, akik tudják milyen, hogy szégyellni kell magukat és rejtegetni a valódi énjüket, ők vajon toleránsak másokkal szemben? Mert manapság a heterókat persze elfogadják, mert az a hagyományos szexualitás, a homókat meg azért fogadják el, mert már jó ideje megy a „Fogadjuk el őket!” kampány. Ezzel nincs is gond, de mi van azokkal, akiknek nincs ilyen menő és mainstream szexualitásuk? Akik jóval kevesebben vannak és még mindig szégyellik magukat, mert mellettük senki sem áll ki. Ők mit tehetnek? És még mindig nem azokról van szó, akiknek törvénybe ütköző vágyaik vannak, amiket nemhogy nem szabad kielégítenie, de már beszélnie se szabad róla és segítséget se kérhet, mert rögtön elítélik. Tegyük fel: ha van egy frottőrista, aki attól izgulna fel, ha másokhoz dörgölődzhet mondjuk a buszon. Ő ugyan úgy nem tehet róla, hogy erre vágyik, mint a melegek, akik a saját nemükhöz vonzódnak, vagy mi, heterók, akik az ellentétes neműekkel akarunk szexelni. Persze ha megtenné, amire vágyik, az zaklatás és szexuális bűncselekmény, így nem teheti meg. Ám ha nem teszi meg, akkor mégis milyen jogon ítéljük el? Mióta bűn vágyni valamire, amit persze nem tesz meg, mert tilos? Ha odamegy valaki hozzád, miközben te Facebook-tolerancia-bajnoknak mutatod magad a neten és azt mondja, hogy ő szereti idegen emberekhez dörgölni a nemi-szervét, vagy szereti ha lepisálják, akkor arra mit válaszolnál? Ugyan azt, amit a melegnek, aki szerinted bátor, vagy elküldenéd a francba hangos „Hagyjál békén te beteg állat!” felkiáltással? Úgy vélem a legtöbben az utóbbit választanák. Mert a társadalmunk csak divatból toleráns.

Gondold át, hogy te milyen ember vagy. Ha kinn van a szivárványos profilképed, de közben úgy véled, hogy aki a hagyományos heteroszexuális vagy a homoszexuális kapcsolaton kívül mást szeret, az beteg, akkor kurva gyorsan szedd le a színes pofádat a netről, mert nem vagy más csak egy álszent, balfasz divatpatkány.

[UPDATE: 2015-10-13]
Nem rég jutott csak eszembe, hogy egyszer régebben beszéltem egy biszex lánnyal, aki arról panaszkodott nekem, hogy egy melegeknek való társkereső oldalon beszélgetett lezbikus lányokkal és ők mindig kiakadtak, amikor kiderült, hogy ő biszex. Beszólogattak neki és olyanokat mondtak, hogy "Ilyen nincs! Vagy az egyiket szereted vagy a másikat, de mindkettőt nem lehet.". Kérdem én: hol van ilyenkor a tolerancia? Az a nagy tolerancia, amit ők más emberektől várnak, miközben még saját maguk között is kiközösítik azokat, akik kicsit kevésbé mások, mint ők. Ez a nevetséges.

[UPDATE: 2015-03-22]
Újabb elgondolkodtató dolog: a YouTube, mint nagy toleranciahírdető nyíltan kiállt a melegek mellett a cikkben említett szivárványos kampányban. Ám a fétiseket már a szabályzatban tiltja. Érdekes, hogy miféle tolerancia az, ami az egyik ember szexualitása elfogadásának érdekében kampányol, míg a másik emberét elnyomja. De ilyen álszent világban élünk...

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.