Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-08-08
Resident Evil játékok (PC)

Jövő hónapban jön a Resident Evil 6, valamint megkapjuk a Revelations nevű 3DS játékot is végre PC-re. A várakozás közben gondoltam írok egy cikket az első 5 részről.

Resident Evil (1996):
1992-ben az Alone in the Dark megteremtette a mai értelembe vett túlélő-horror stílust. Persze előtte is voltak ilyesmik, de azok még nem rendelkeztek a stílus minden elemével. Az izometrikus kameranézet, a nyomasztó hangulat és az, hogy a legtöbb esetben a harc helyett inkább menekülni kell, a túlélő-horror védjegyeivé váltak. Majd jöttek a stílusban újabb játékok, amik közül az egyik legjobb az 1996-os Capcom játék a Resident Evil volt.
Érdekesség, hogy ez a játék eredetileg az 1989-ben készült „Sweet Home” című játék remake-jének készült.
1998 július 24. A S.T.A.R.S. nevű szervezet Bravo csapatával megszakad a kapcsolat. Az Alpha csapatot utánuk küldik, hogy derítsék ki mi történt a rejtélyes házban. A játékos az Alpha csapat egyik tagját irányíthatja Chris Redfield-et vagy Jill Valentine-t. Ahogy a történet halad előre úgy találkoznak a zombikon kívül egyre durvább szörnyekkel és úgy derül fény a háttérben húzódó összeesküvésre...
Egy vérbeli klasszikus, rengeteg emlékezetes pillanattal. Már a főcím is olyan, mintha valami jó kis filmet (vagy inkább TV sorozatot) nézne az ember. Amikor meg bemondja az a jellegzetes hang, hogy „Resident Evil”, attól még ma is valami különös borzongás kerít a hatalmába :). Az átvezetők élőszereplősek, ami sajnos egy elég rövid időszak volt a videójátékok történelmében, mert mire eljutott oda a technika, hogy filmjeleneteket is betegyenek a játékokba, addigra már jöttek a 3D-s dolgok, amik leváltották ezeket az átvezetőket.
Rengeteg a klasszikus momentum, mint például az első zombi feltűnése, vagy amikor váratlanul egy zombikutya ugrik be az ablakon, de a hátunk mögé ereszkedő gigantikus pók is képes beszaratni az embereket. A sztori fordulatos és a karakterek mind zseniálisak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az első rész főszereplői (Jill Valentine, Chris Redfield, Rebecca Chambers, Albert Wesker...) komoly szerepeket kapnak a következő epizódokban, vagy spin-off-okban. A játék kifejezetten nehéz volt. A mai játékokkal ellentétben ekkor még nem az volt a cél, hogy mindenki végigjátssza néhány óra alatt a történetet, hanem igen is hetekig kellett kínlódni, míg végül megcsodálhattuk a 4 befejezés egyikét.
Az első Resident Evil egy igazi videójáték-történelmi klasszikus, aminek a sikere, még ma is töretlen. Mi sem bizonyítja ezt jobban a több feldolgozásnál: Director’s Cut (1997), Remake (2002 – Gamecube), Deadly Silence (2006), és akkor még nem beszéltünk a képregényekről, könyvekről és egyéb médiákról.
Értékelés: 91 %Resident Evil 2 (1998):
Az első rész sikere után természetesen várható volt a folytatás. Ahogy az legtöbb esetben lenni szokott, az elszigetelt helyszínt felváltotta a nagyváros: Raccoon City, amit ellepnek az élőhalottak.
A történet két hónappal az első rész eseményei után játszódik. Leon S. Kennedy-nek ez az első napja a rendőrség kötelékében. Épp járőrözik a városban, amikor elszabadul a T-vírus és a lakosság nagy részét zombivá változtatja. Menekülés közben megment egy lányt, Claire Redfield-et (Chris húga), aki a bátyját keresi a városban. Később rátalálnak egy kislányra Sherry-re, így 3-an próbálják meg elhagyni a várost. Ami nem is olyan egyszerű, mert egy kommandós csapatot küldenek, hogy öljék meg a szemtanúkat, ráadásul az élőhalottak is mutálódnak az új G-vírusnak köszönhetően...
Ennek a játéknak az eseményei a következő játékok mindegyikére nagy hatással van, ráadásul több későbbi játék is ugyan ebben az időben játszódik.
Zseniális, addig még szinte soha nem látott minőségű 3D-s átvezetők, amik kifejezetten hosszúra sikerült. Ekkor még nagyon szerettem, hogyha egy átvezető hosszabb lett. Persze ma sem zavar, de manapság megesik, hogy eltúlozzák, és én csak azt várom, hogy mikor játszhatok végre.
A játék, ha lehetséges még az első részt is túlszárnyalja. Igazi mestermű.
Értékelés: 95 %
Resident Evil 3 - Nemesis (1999):
A harmadik epizódra nem kellett sokat várni. 1 évvel később, már meg is érkezett.
A történet párhuzamosan folyik a 2. epizóddal (24 órával előtte kezdődik és 2 nappal utána végződik), csak most Jill Valentine (az első rész egyik túlélője) bőrébe bújhatunk. Jill próbál elmenekülni a városból, de a dolgát megnehezíti a Nemesis nevezetű szupermutáns...
A játékmenet bár hasonló az első 2 részhez, de kicsit jobban előtérbe kerül az akció (bár közel sem annyira, mint a 4. és 5. részben). Már nem csak egy késsel és erősen limitált tölténnyel harcolhatunk, hanem már az elején egy géppuskával irthatjuk a zombikat. Ennek ellenére az izgalom és a túlélő-horror elemek megmaradtak. Valamint grafika tekintetében is a második részhez hasonlít.
Ez az első olyan rész a sorozatban, ahol alapból nincs több választható karakter, de a játék közepe felé egy Carlor Olivierea nevű Umbrella alkalmazottat irányíthatunk.
Az alaptörténet első hallásra erőltetettnek tűnhet, de valójában remekül kidolgozott alkotás, ami méltó lezárása az első trilógiának.
Értékelés: 88 %Resident Evil 4 (2005):
A 3. részt hosszabb várakozás követte. Persze kiadtak spin-off-okat (csak nem PC-re), de a fő sztori-vonal folytatása egészen 2005-ig váratott magára (PC-seknek plusz 2 évet kellett rá várni).
Hat évvel a második rész eseményei után járunk. Újra Leon S. Kennedy-t irányíthatjuk, aki azt a feladatot kapja, hogy mentse meg az Amerikai Elnök lányát, Ashley Graham-et, akit egy rejtélyes szekta rabolt el...
A 4. részben a sorozat megújult. Az izometrikus kameranézetet lecserélték hagyományos taktikai shooter-eket idéző nézetre, ami a játékmenetet is már inkább akciójátékká alakítja. Az élőhalottak is fejlődtek: már sokkal gyorsabbak és fegyvereket is használnak. Ráadásul a történet is eltávolodott az eredeti koncepciótól. Az akciók remekül kidolgozottak, és az ellenségekre hatással volt az, hogy hova csapódott beléjük a lövedék. Ez persze manapság már eléggé alap dolog, de akkoriban még ütős újdonság volt. Sajnos gombnyomkodós quick-time események és úgynevezett escort mission-ok (harcra képtelen karakterek kísérgetése) is helyet kaptak a játékban, amiket nagyon utálok, de szerencsére nem voltak annyira durvák, mint más játékokban.
A 4. résszel új irányba indult el a történet, ami sok rajongónak nem tetszett, de szerintem ez a fajta változás jó. A hagyományos túlélő-horror rajongók úgyis kapnak spin-off-okat, vagy játszhatnak a Silent Hill játékokkal, amik 8 rész után is az eredeti stílust nyomják. Ezzel nem azt mondom, hogy az SH játékok rosszak, sőt a 4. részt minden idők egyik legparásabb játéknak tartom, de én szeretem, ha a játékok epizódjainak a történetei összefüggnek és kiteljesednek, megnőnek és nem vergődnek egy mederben.
Összességében jó irányba halad a történet, és a RE 4 egy remek játék, még ha nem is lesz akkora kult klasszikus, mint az első 2.
Értékelés: 93 %Resident Evil 5 (2011):
Az 5. epizód is az új stílust valósítja meg.
4 évvel a 4. epizód után járunk. Ezúttal Chris Redfield-et irányítjuk, aki Sheva Alomar (multiban a második játékos irányíthatja) segítségével Kijuju-ba mennek kivizsgálni egy terrorista fenyegetést. Hamarosan kiderül, hogy a háttérben Albert Wesker áll, és a nyomok arra utalnak, hogy a korábbi társa, Jill Valentine még életben van...
A történet kidolgozott, a látvány pedig fantasztikus. Az első RE játék, amiben a Motion Capture technológiát használták, amitől a karakterek mozgása igazán élethű lett.
Érdekesség, hogy sokan támadták a játékot rasszizmus vádjával, mondván, hogy a legtöbb ellenség fekete, de hát egy afrikában játszódó játékban, kiket fertőzzön meg a vírus?
Összességében a 4-hez képest nem lett sok fejlődés, de ennek ellenére egy igazán jó játékkal gazdagodtunk, és már alig várom a 6. részt, ami még grandiózusabb lehet és így a sorozat egy újabb szintre léphet.
Értékelés: 89 %Resident Evil - Survivor (2000 - Joe Johnston):
A mai játékok tele vannak zombikkal (Dead Rising játékok, Dead Island, Left for Dead...). Még az olyan játékok, amikben nincsenek alapból zombik, azok is kapnak zombis DLC-ket vagy kiegészítőket, gondoljunk csak a „Black Ops – Zombies”-re vagy a hamarosan megjelenő ’Sniper Elite – Nazi Zomie Army”-ra. A fan-ok által készített zombis modokról nem is beszélve. De olyan 10-15 évvel ezelőtt az élőhalottak még nem volt ilyen gyakoriak a monitorok képernyőin. De amikor előfordultak, akkor is TPS-ekben (Resident Evil játékok, Devil Inside, Evil Dead – Regeneration...). Ám volt egy sorozat, ami az ügynevezett rail-shooter-eket (olyan játékok, amikben magától mozog a kép, nekünk csak a célkereszttel kell lőni) keresztezte a zombikkal. Ez pedig a The House of the Dead sorozat volt, aminek az első 3 részét ki is adták PC-re. De sajnos ez a stílus nem volt túl népszerű, főleg a számítógépeken. Ám a Capcom gondolt egyet és úgy döntöttek, hogy ebben a stílusban is kell egy RE játék, nehogy még a HotD játékok rivális nélkül maradjanak. Ennek az elképzelésnek lett az eredménye a Survivor alcímű spin-off.
Ark Thompson egy Umbrella pilóta lezuhan a Sheena szigeten. Itt találkozik egy Andy Holland nevű férfival, aki összekeveri őt Vincent Goldman-nal, aki felelős a sziget zomifertőzöttségéért. Ezért Ark lesz az elsőszámú közellenség, miközben még az élőholtak seregeivel is meg kell küzdenie...
A PC-s változat állítólag sokat változott a konzolosokhoz képes. Ez részben előny: új motor, jó egeres célzás, részben azonban hátrány volt: butább mesterséges intelligencia, és több bug került bele. Összességében a HotD játékok sokkal jobbak, de még így is örültem neki, mert ez az egyik kedvenc stílusom, ami sajnos nagyon ritka.
Capcom később még több rail shooter-t adott ki. Az egyik a Survivor 2, ami a Code: Veronica játék sztorivonalba ágyazódott, a másik a The Umbrella Chronicles, ami a RE0-1-3 részeiből szedeget, és extra jeleneteket is tartogat, a harmadik pedig a The Darkside Chronicles, ami az eredeti RE2 és a Code: Veronica sztorivonalakon alapult. Valamint a Dead Aim (Gun Survivor 4), ami keveri a játékmenetet az első 3 játék túlélő-horror stílusával. Sajnos a legtöbb spin-offhoz hasonlóan egyik játék se jutott el PC-re.
Értékelés: 63 %Dino Crisis (1999):
A Resident Evil sikerét a Capcom próbálta minnél jobban meglovagolni. Így a folytatások mellett nem csak spin-off-okat adtak ki, hanem egy teljesen új franchise-t is útjára indítottak, ami az első 3 Resident Evil játékmenetét kapta.
A játék a fikcionális Ibis szigeten játszódik 2009-ben. Kiderül, hogy Dr Edward Kirk, akiről úgy hírlett, hogy 3 éve életét vesztette, valójában életben van és titkos kísérleteket folytat. A SORT nevű szervezet kiküld egy csapatot, hogy fogják el a doktort. Az egyiküket már az érkezéskor felfalja egy T-rex. Kiderül, hogy elszabadult dinoszauruszok felelősek a véres eseményekért. Megindul a harc a túlélésért, miközben rá kell jönni, hogy valójában mivel is kísérletezett az őrült tudós...
Ha valaki szereti a RE játékokat, akkor a DC-nek is érdemes adni egy esélyt. Főleg ha úgy bírod a dinoszauruszokat, mint én. Igaz, hogy közel sem olyan brutális, vagy félelmetes a játék, mint a RE epizódok, de azért mégis csak remek ötlet volt a Jurassic Parkot összegyúrni egy túlélőhorrorral.
Ez a játék is kapott egy rail shooter epizódot, minek címe Dino Stalker lett, ami a Gun Survivor sorozat 3. epizódja.
Értékelés: 85 %Dino Crisis 2 (2000):
Az első rész sikerén felbuzdulva hamarosan érkezett a folytatás.
Újra Regina bőrébe bújhatunk, de bizonyos pontokon egy Dylan nevű karaktert is irányíthatunk.
1 év telt el az Ibis szigeti incidens után. Dr Kirk kutatásait átvette a kormány. Persze ahogy lenni szokott túl óvatlanok voltak és a tragédia bekövetkezett. A dínók újra elszabadultak. Egy csapat TRAT katona azt a feladatot kapja, hogy menjenek át az időkapun és mentsék meg az 1300 túlélőt. Ám a tábort megtámadják a raptorok. Csak Regina, Dylan & David élik túl a támadást...
A történet kifejezetten fordulatos lett. A játékmenet nem sokat változott. Akinek tetszett az első rész, biztos ezzel is jól el fog szórakozni.
Készült egy harmadik játék is, amiben már sokkal inkább Sci-Fi-vé vált a francise, de sajnos nem jelent meg PC-n, így arról nem tudok írni, pedig a 2. részt elég befejezetlennek éreztem, így elég nagy bunkóság az ilyesmi.
Értékelés: 82 %


KevinKainResident Evil - cikksorozat


Resident Evil (filmritika - 2011.02.24)
Resident Evil 2 Apocalypse (filmritika - 2011.02.24)
Resident Evil 3 - Extinction (filmritika - 2011.02.24)
Resident Evil 4 - Afterlife (filmritika - 2011.02.24)
Resident Evil Degeneration (filmritika - 2011.02.24)
Resident Evil - Operation Raccoon City (játékkritika - 2012.05.25)
Resident Evil (játékkritikák - 2013.02.27)
Resident Evil 2 (játékkritikák - 2013.02.27)
Resident Evil 3 - Nemesis (játékkritikák - 2013.02.27)
Resident Evil 4 (játékkritikák - 2013.02.27)
Resident Evil 5 (játékkritikák - 2013.02.27)
Resident Evil - Survivor (játékkritikák - 2013.02.27)
Dino Crisis (játékkritikák - 2013.02.27)
Dino Crisis 2 (játékkritikák - 2013.02.27)
Resident Evil - Retribution VS Damnation
Resident Evil 6
Resident Evil - RevelationsHozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.