Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-07-09
Elmélkedés a pszichológiáról
(2016-06-15)


A pszichológia egy igen remek és nagyon is hasznos dolog. Ám sajnos, ha rosszul csinálják, akkor jóval több kárt okoz, mint amennyi haszna van.

Ez megint az oktatási rendszer hibája. Sajnos manapság a felsőoktatási intézményekben értelmiségieket képeznek ahelyett, hogy értelmes szakemberek kerülnének ki végül a kezeik közül.
A pszichológia is egy tipikusan ilyen szak. Egy pszichológusnak az emberismeret kellene, hogy a legfontosabb tulajdonsága legyen. Hiába van valakinek pszichológusi vagy pszichiáteri diplomája, ha közben buta, vagy képtelen megérteni az emberi elme működését. Az ilyen ember bármennyire próbálja lelkiismeretesen végezni a dolgát, sokszor fogja félreértelmezni az embereket és a gondjaikat. Mert ő csak megpróbálja beleerőltetni a betegeit azokba a sémákba, amiket megtanult. Pedig azok a sémák és példák, csak bemutatnak bizonyos eseteket. Ezek segítségével kellene minden egyes embert meghatározni és nem ezen sémákba beleillesztve tucatmegoldást javasolni. Ehhez kellene az ész, ami ha nincs meg, akkor könnyedén félrediagnosztizálhatják a betegeket.

Ezt persze le lehet vetíteni rengetek más szakra is.

Ezért baj, hogy a felsőoktatási intézmények jó szakemberek helyett, értelmiségieket képeznek. Ezért rossz, hogy az elméleti tudást a gyakorlati tudás és a képességek fölé helyezik. Persze így, ha valaki szorgalmas, akkor annak ellenére is elvégezheti a szakot, hogy buta, vagy egyáltalán nincs érzéke ahhoz, amiről az a szak szól. Ezen kellene változtatni, és akkor végre újra valódi értéke lehetne a diplomáknak. Nem csak egy papír lenne, amivel könnyebben találsz munkát.

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.