Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-02-20
Prometheus (2012)
(2013-04-02)


A készítők mindig nehéz helyzetben vannak, ha egy kultikus alkotásnak készítenek folytatást, vagy előzményfilmet. Az 1979-ben elkészült Alien minden idők egyik legjobb Sci-Fi-je, így nagy várakozás előzte meg a Prometheus-t, ami nem közvetlenül ugyan, de az első rész előzményeit mutatja be. Az elvárásokat pedig az égbe emelte a tény, hogy az első epizód rendezője Ridley Scott fogja elfoglalni újra a rendezői széket.

Két régész különös összefüggést vél felfedezni különböző ősi kultúrákban. Arra következtetnek, hogy a teremtőink egy távoli bolygóról jöttek és azt akarják, hogy az emberiség rájuk találjon. Így fel is kerekedik egy tudóscsoport, hogy megkeressék a teremtők bolygóját...

Érdekes módon a megjelenés után csak pozitív kritikákat olvastam a filmről, és az IMDb-n is 8 fölötti értéket produkált, majd mielőtt lehetőségem lett volna megnézni, már alig találtam pozitív véleményt. A legtöbb ember csak szidta a filmet és az IMDb-s értékelés is lement 7,3-ra, ami még mindig jónak számít, de mégsem azt jelenti, hogy időtálló mestermű, így nem tudtam, hogy mit is várhatok a filmtől.

Persze végül megnéztem, mert ha nem tettem volna, nem írnék róla cikket :). A forgatókönyv kellően eredeti és jól meg lett írva. Néhány dolog azonban zavart. Mégpedig a tudósok komolytalansága és túlzott lazasága. Persze ez a dolog kissé már a legelső Alienben is felfedezhető volt, de sokkal kevésbé, ráadásul ott munkások haveri társasága volt, itt viszont egymást egyáltalán nem ismerő, komoly tudósok, akiktől ez a stílus eléggé irreális lett. Ennek ellenére nagyon igényes és összeszedett film, amire hiába mondják, hogy alig kapcsolódik az Alien filmekhez, azért rengeteg összefüggés van benne. Sőt. Úgy vélem, hogy önmagába a film kissé irreális és erőltetett lenne, ha nem az Alien világában játszódna, mert egy olyan világban ahol a xenomorphok léteznek, sokkal reálisabbnak hatnak az itteni lények. Persze azért még mindig nem az igazi, sőt a legyőzhetetlen mutánssá váló ember valahogy egyáltalán nem illett a történetbe, és a poliplény is kissé erőltetett volt és igénytelennek hatott H.R. Giger eredeti lényeihez képest. De még így is úgy vélem, hogy ez a film elsősorban Alien rajongóknak készült, és ők tudják igazán értékelni, csak sajnos a legnagyobb Alien fanok nagy része képtelen továbblépni a xenomorphok hiányán.
A karakterek még ha időnként hülyeségeket is művelnek, összességében jól ki lettek dolgozva és mind a helyükön vannak. A színészek, mind a maximumot nyújtják. Főleg Noomi Rapace-t érdemes kiemelni, aki nem véletlenül futott be a Millennium trilógia (A tetovált lány, A lány aki a tűzzel játszik, A kártyavár összedől) után, mert egy nagyon tehetséges színésznő, és a karaktere Elizabeth Shaw, méltó utódja Ripley-nek.

A film nagyon elgondolkodtató. Ritka, amikor egy film befejezése után csak ülök, és egyszerűen képtelen vagyok másra koncentrálni, akkora hatással volt rám az egész, és csak a történeten jár az agyam. Erre még az eredeti Alien filmek se voltak képesek. Persze azoknak nem is ez volt a céljuk, és egyértelműen jobbak a Prometheusnál, de pont emiatt van létjogosultsága a filmnek, mert más a célja. Míg az Alien egy remekül sikerült igazán klausztrófób hangulatú és félelmetes horror lett, és az Aliens-ről is ugyan ezt el lehet mondani csak sokkal több akcióval, addig a Prometheus egy különleges filozofikus alkotás az emberiség eredetéről. Arról, hogy honnan származunk.

Aki képes túllépni a film hibáin és szereti az elgondolkodtató történeteket, annak tetszeni fog a Prometheus. Én személy szerint várom a folytatást, mert a film közben felmerült legnagyobb kérdésekre még nem kaptunk választ. Csak azt remélem, hogy az is legalább ilyen jól fog sikerülni és Ridley Scott rendezi, vagy James Cameron :).

Értékelés: 86 %

Alien: 94 %
Aliens: 98 %
Alien 3: 82 %
Alien Resurrection: 78 %
Alien VS Predator: 65 %
Alien VS Predator 2 – Requiem: 68 %
Predator: 87 %
Predator 2: 83 %
Predators: 88 %


Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.© KevinKain 2005-...
Ajánlott böngészők: Google Chrome 9+, Firefox 3+