Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-07-09
Platformjátékok II. rész


Egy újabb adag platformjáték.

Super Meat Boy (platform, ügyességi, akció)
A játékban gyakorlatilag egy vörös kockát irányítunk, aki meg akarja menteni a barátnőjét (rózsaszín kocka) a gonosztól, aki csakúgy random elrabolta irigységből. Ez a szokásos alaptörténet újra és újra visszaköszön a játékokban. Akkor mitől olyan különleges ez a játék? Gyakorlatilag csak végig kell ugrálnunk a pályákon a sok akadály között, hogy eljussunk a barátnőnkig, akit miután elérünk jól felpofoz a rögtön megjelenő gonosz és újra elrabolja. Irányításban sincs semmi extra, max ahogy a HúsFiúval felcsúszhatunk bizonyos szinten a falakra és ebben kimerül az újdonság. A grafika is nagyon leegyszerűsített rajzfilmes, ami bár eléggé hangulatos és remekül illek a történetbe, de akkor sem erőltették meg magukat túlságosan a készítők. Bár a zene valami nagyon ütősre sikeredett, és remek morbid humor jellemzi az egész történetet, de az még kevés lenne egy játék sikeréhez. De akkor mégis miért érdemes megvenni a játékot? Kérdezhetnétek. Erre a válasz egyszerűen az, hogy azért mert brutálisan nehéz. Már az alapsztori végigjátszása sem egyszerű és akkor még alig szedtünk fel néhány sebtapaszt (ezeket lehet gyűjteni). Nekem kb 3 jött össze. A legtöbb pályán elég nehéz megtalálni őket, és ha véletlenül sikerül, akkor is olyan helyen vannak, ahonnan el nem tudom képzelni, hogy lehetne megszerezni, és persze ha sikerül, akkor is be kell fejezni a pályát különben elveszik. És akkor még nem is csináltuk végig a pályák darkos változatát, ami csak akkor kapunk meg, ha az aktuális pályát nagyon jól teljesítettük. És akkor még mindig nem találtuk meg az elrejtett vortexeket, amik újabb, még a darkos pályáknál is brutálisabb kihívás elé állítanak. Így ha komoly kihívásra vágysz, ami akár hetekig képes lekötni, és ami a végletekig kihasználja az ügyességed, akkor ez a játék neked való. Lazításra semmiképp nem ajánlott, de még idegességre hajlamosabb embereknek se. Én pl. megelégedtem az alap pályák végig vitelével, de még így is majd idegbajt kaptam bizonyos pályákon :).
Értékelés: 96 %


World Gone Sour (platform, ügyességi, 2,5D, akció)
A történet szerint a gumicukroknak az életcéljuk, hogy megegyék őket. Ám azok aki valamilyen okból elvesznek, megőrülnek és ámokfutásba kezdenek. Ebben a sztoriban egy gumicukrot irányítunk, aki próbál eljutni az üdvözüléshez (vagyis valakinek a gyomrába :) ), mialatt segít a sorstársainak is és legyőzi az elborult elméjű cukrokat.
Alapvetően egy hagyományos platform játékot kapunk, egy kis elvont / aranyos / morbid beütéssel. Ráadásul offline co-op módban ketten is játszhatnak egy gépen. Az egyik legjobb partyjáték a Raving Rabbids sorozat óta, ráadásul a betétdalok is nagyon ütősek és viccesek, Érdemes megnézni a videóklipjét is (Method Man) a játéknak :).
Értékelés: 94 %

Sonic Generations (platform, ügyességi, 2D-3D, 2012)
Emlékszem még a klasszikus Sonic 2-vel mennyit játszottunk anno haverokkal SEGA-n. A többi epizód valahogy kimaradt, kivéve a Sonic 3D, ami nem tetszett és a Sonic & Sega All-Star Racing, ami meg egy elég jó kis versenyjáték volt, de akkor is a Sonic 2 valahogy megmaradt bennem. Zseniális játék volt. Ezért is örültem nagyon, amikor hallottam, hogy jön egy új epizód, ami visszahozza az eredeti 2D-s játékmenetet. Alapvetően a játék kifejezetten szórakoztató. Remek ötletek voltak benne (amikről, a vége-főcím videójából kiderült, hogy korábbi epizódokból vettek át). Három dolog miatt nem tudom ajánlani a játékot. Az egyik a 3D-s platformokon való ugrálgatás, amit nagyon szoktam utálni, főleg ha nem lehet rendesen látni hol vagyok. A másik a játék rövidsége, ami főleg azért gáz, mert szinte semmi újat nem adtak az előző részekhez képest. Végül pedig az utolsó főellenség, ami véleményem szerint minden idők egyik legrosszabb végső összecsapása.
Ez a játék nosztalgiázni kifejezetten kellemes, de nem éri meg az árát. Talán majd ha lemegy olyan 1.000 Ft-ra, akkor lehet érdemes megvenni, addig pedig vegyétek inkább a Sonic Mega Collection-t és játsszatok a klasszikusokkal :).
Értékelés: 75 %Sonic the Hedgehog 4 – Episode I (platform, ügyességi, 2D-3D, 2010)
Manapság ha egy fejlesztő hozzányúl egy klasszikus címhez, akkor a legtöbb esetben a játék közel sem hasonlít az eredeti játékhoz. Ez sok esetben jó dolog, mint például a Bionic Commando, ami a klasszikus sidescroller helyett végül egy remek TPS lett, de vannak rossz példák is, mint például a különféle 3D-s Sonic játékok. Emiatt felüdülés, amikor egy klasszikus folytatása az eredeti játék stílusában készül el. Ilyen például a Sonic 4 első része, ami minden szempontból a nosztalgiázást tűzte ki célul, ami tökéletesen sikerült neki, viszont pont emiatt lett bizonyos szempontból csalódás, mert valójában csak a klasszikus epizódok felturbózott változatát kaptuk mind pályák, mind főellenségek tekintetében (Dr Eggman-től képtelenek elszakadni a készítők), ami főleg azért gáz, mert a Sonic Generations pont erről szólt, de ott a címből és az alaptörténetből számítani lehetett erre, de itt ez teljesen indokolatlan volt. Ráadásul az utolsó pálya is egy erőltetett boss-run lett, ahol persze kaptunk egy végső főellenséget (szintén egy klasszikus Sonic játékból), de előtte egymás után újra le kellett győzni az összes addigit. Ráadásul sztori nincs is, mert még rövid átvezetőket se kapunk. persze egy Sonic-al nem a történet miatt játszik az ember, de azért jó lenne tudni miért harcolunk. Ami viszont még nagyobb gond, hogy a főellenségek oltári gyengék. Egyedül talán az utolsó, ami jelenthet némi kihívást, de a többi néhány könnyen kivitelezhető ütéssel lenyomható. Ezek sajnos elég igénytelen dolgok, viszont tény, hogy nagyon jól fel lettek dolgozva a klasszikus pályák, és szokás szerint a káosz-smaragdok összegyűjtésével (aminek a feltétele bónuszpályák aktiválása és végigvitele) átalakulhatunk SuperSonic-á. A 3 dimenziós hatások és a szerteágazó pályaszerkezet miatt kifejezetten szórakoztató a játék, de sajnos az eredetiség teljes hiánya miatt nem tudok több pontot adni neki.
Értékelés: 68 %


Sonic the Hedgehog 4 – Episode II (platform, ügyességi, 2D-3D, 2012)
Kicsit több mint másfél évvel az első epizód megjelenése után megérkezett a folytatás. Az eltelt idő elég sok egy ilyen epizodikus megjelenésű játék két fejezete között, viszont ez az idő minden szempontból a játék hasznára vált. A játékmenet alapvetően ugyan az maradt, viszont immár Tails is velünk tart, akinek az irányítását átveheti egy másik játékos is, ráadásul új kombókat hajthatunk végre a két karakterrel közösen. Remekül megoldották az egyjátékos módot, viszont a kétjátékos mód hagy némi kívánni valót maga után. Persze ez az összejátszós, kombózós játékmenet remek, de ezt mind egy játékos is véghezviheti, a klasszikus Sonic 2-vel ellentétben, ahol osztott képernyőben lehetett párhuzamosan játszani a pályákat, de hát valamit valamiért. Az első játékban alapból 4 fejezetet kaptunk, amihez még hozzájött a végső leszámolás, itt viszont 3-at kapunk alapból, majd ezek végig-vitele után előjön egy negyedik, majd utána egy ötödik és ha a gépünkre fel van telepítve az első epizód is, akkor előzménytörténetként 4 extra pályát is kapunk, amik az első epizód fejezeteiből lettek összevágva, és amikben MetálSonic-ot irányíthatjuk. A főellenségek végre komolyabb kihívást jelentenek, és itt is kapunk bónuszpályákat, amik végén a káosz-smaragdok várnak ránk, amikkel újra SuperSonic-á válhatunk. Amúgy elképesztő, hogy ezeket az ékköveket Sonic minden sztori után elveszíti, és ha valami veszély fenyegeti a világot, akkor indul csak a megkeresésükre :). A pályák ebben a játékban sokkal eredetibbnek tűnnek számomra, bár összefüggéseket véltem felfedezni korábbi játékok, főleg a Sonic 2 és a Sonic CD között (ami MetalSonic visszatérése miatt előzménynek számít), de ezek közel sem akkorák, mint amekkorák az első részben voltak, plusz a főellenségek is eredetiek lettek, ami szintén plusz pont. Mindent összevetve ez a legjobb Sonic játék az eredeti trilógia óta és csak reménykedek benne, hogy nem ez volt a Sonic 4 utolsó epizódja :). UPDATE: egyenlőre nem terveznek folytatást, de ha az Episode II eladásai jól alakulnak, akkor várható III. vagy akár IV. rész is, és akár egy Sonic 5 is elkészülhet a jövőben :).
Értékelés: 78 %Platformjátékok sorozat:


Platformjátékok I. rész
- Limbo
- Braid
- Duke Nukem - Manhattan Project
- Bionic Commando - Rearmed
- Blade Kitten - Ep 1

Platformjátékok II. rész
- Super Meat Boy
- World Gone Sour
- Sonic Generations
- Sonic the Hedgehog 4 – Episode I
- Sonic the Hedgehog 4 – Episode II

Platformjátékok III. rész
- Dust – An Elysian Tail
- Shank
- Shank 2
- Mark of the Ninja
- Giana Sisters - Twisted Dreams


Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.