Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-02-25
Perfect Blue VS Millennium Actress
(2013 január 2)

Magyar cím: Perfect Blue VS Millennium Actress
Kiadás éve: 1997 / 2001

Rendezte: Satoshi Kon / Satoshi Kon
Ország: Japán / Japán


Néhány éve eléggé rákattantam az animékre, és elkezdtem őket tucat-számra nézni. Ekkor találkoztam eme két remekművel. Majd nem is olyan rég megláttam egy boltban a Perfect Blue-t kiadva magyar szinkronnal. Ez remek alkalom volt az újranézésre (és a magyar szinkron se lett olyan rossz, bár a japán közelébe sem ér). Ekkor döbbentem rá, hogy bizonyos elemeiben mennyire hasonlít a Millenium Actress-re. Így gondoltam összehasonlítom őket :).

Perfect Blue története:
Egy sikeres lánybandából kiszáll az egyik énekesnő, mert színészkedni kezd. Ekkor kezd el egyre inkább a feje tetejére állni az élete. Miközben a popszakmában maradt barátnői egyre sikeresebbé válnak, úgy kebelezi be őt a filmvilág. Egyre durvább szerepeket kap, amik komoly lelki traumákat okoznak neki, miközben egy fanatikus rajongó üldözi. És ha ez még nem lenne elég, egy sorozatgyilkos is feltűnik a színen, aki megöl mindenkit, akiről úgy véli, hogy ártott vagy ártani akar a lánynak...

Millenium Actress története:
Egy riporter meginterjúvol egy megöregedett színésznőt, aki elmeséli neki az életét.

Most szerintem sokan gondolkoznak azon, hogy miért hasonlítom össze ezt a két különböző animét, mivel az egyik egy romantikus töltetű dráma, a másik pedig egy pszichothriller. Erre a válasz, hogy mindegyikben van egy különleges elem, amit más filmben eddig még nem láttam (vagy csak most nem jut eszembe egy sem :) ). Mégpedig az, hogy mindegyik sztoriban szinésznő a főszereplő, és ezért a történet elmesélésében összefolyik a film és a valóság. Zseniális, amikor van egy jelenet és kiderül, hogy az csak egy filmben volt, de aztán rájössz, hogy bár szimbolikusan, de nagyjából ugyan az történt a valóságban is. Ebből a szempontból a Milennium Actress jóval egyértelműbb és szinte minden visszaemlékezés csak filmbéli jelenet, miközben a Perfect Blue inkább egy elvont vízióra hasonlít, ahol a film vége felé már csak elmélkedni lehet arról, hogy mi a valóság és mi az, ami csak egy filmjelenet.

Most döbbentem csak rá, hogy mindkét filmet ugyan az az ember rendezte :). Érdemes megnézni a "Tokiói keresztapák"-at és a "Paprika"-t is, mert azok is ütősek lettek.
Nehéz dönteni a két film között, mert mindegyik egy mestermű, de ha mindenképp választanom kell, akkor egy kicsit szubjektív leszek és a Perfect Blue-t hozom ki győztesnek, mert sokkal jobban szeretem a horror-thrillereket, mint a drámákat :), és végül is az volt előbb 4 évvel.

Perfect Blue értékelése: 95 %
Millenium Actress értékelése: 94 %


KevinKain


Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.© KevinKain 2005-...
Ajánlott böngészők: Google Chrome 9+, Firefox 3+