Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-01-25
Oktatási reformok - ahogy szerintem kellene


Valószínűleg mindenki tudja, hogy mostanában az országban milyen drasztikus reformok mennek végbe. Ezek közül vannak persze, amik valóban hasznosak és segítik azokat az embereket, akik valóban megérdemlik, de vannak olyanok is, amik szerintem még jobban a csőd felé tolnak minket. Jelen cikkemben az oktatási rendszert ért változásokról szeretnék szólni.

Szóval, mi is történik valójában? Többek között fel akarják emelni a költségtérítéses félévek árát a háromszorosára, hogy aki állami képzésen van, az jobban igyekezzen, és ne csússzon annyit, hogy oda kerüljön. Ráadásul az átkerülés feltételeit is meg akarják változtatni, hogy minél többen kiessenek az állami képzésből. Első hallásra ez jó dolog, mert valóban túl sokba kerülnek a képzések, de ha bele gondolunk ennek mi lesz a következménye? Lehet, hogy jobban igyekeznek a diákok, aki viszont még így is átcsúszik az nem valószínű, hogy ezt a pénzösszeget ki tudja fizetni, ebből következőleg nem hogy sokba került a diák az államnak, de még csak haszna sem volt, mert ha nem fejezi be, akkor kidobott pénz az, amit az oktatására fordítottak. Ráadásul még abban sem vagyok biztos, hogy jobban fognak teperni a diákok, mert az nem túl ösztönző, hogy "igyekezz, mert ha nem akkor egyszer majd valamikor lehet, sokat kell fizetned". Ez nem ösztönöz. Ha csak magamból indulok ki, én is mindig úgy gondoltam, hogy nem érdemes hajtanom, mert a fizetős rész még messze van. Arról nem is beszélve, hogy mi van, ha valaki a saját hibáján kívül kerül át költségtérítésesre, mert mondjuk dolgoznia kellett suli közben is és ezért nem volt elég ideje a tanulásra. Aki ilyen helyzetben van, az meg főleg nem tudja kifizetni a háromszoros díjat, de még az alapot se tudná. Ezért nem értem, hogy miért nem az alapból legkézenfekvőbb és véleményem szerint legjobb megoldást használják, mégpedig azt, hogy ha valaki elbukik egy tárgyat, és amikor azt újra fel kell vennie, akkor fizessen. Ez miért lenne jó? Megint magamból kiindulva, amikor az első tárgyamat elbuktam első félévben, nagyon paráztam, hogy most mi lesz, és fizetnem kell-e ha újra fel akarom venni (ennyit arról, hogy mennyire vannak informálva a diákok a fontos dolgokról…). Ám amint kiderült, hogy semmit nem kell fizetnem, csak majd ha sokáig elhúzom a szakot, megnyugodtam és nem nagyon foglalkoztam azzal, hogy mi sikerül és mi nem. Viszont ha fizetnem kellett volna rögtön minden egyes elbukott tárgyért, akkor sokkal jobban igyekeztem volna, mert a közvetlen dolgok sokkal ösztönzőbbek, mint a "majd egyszer talán"-ok. Ezért mondom, hogy nem kéne foglalkozni ki mennyi ideig járja az iskolát és az állam sem a diákok után fizetne, hanem a felvett tárgyak / kreditek után. Maximum a diákok TB és egyéb támogatása lenne időhöz kötve. És mi lenne ennek az előnye? Mindenki a saját képességeinek megfelelő sebességben végezhetné el az iskolát. Meg lehetne azt csinálni, hogy valaki dolgozik és közben félévente csak 5-10 kreditet csinál meg, vagy amennyire energiája van és így nyugodtan és biztonságosan haladhatna, és soha nem kéne fizetnie. Ráadásul így a bukás közvetlen "pénzbüntetése" miatt mindenki sokkal komolyabban venné az egészet és így ok nélkül nem húzná el senki a képzést. Így mindenki jól járna. Sokkal egyszerűbb lenne minden, és ami a legfontosabb: igazságos lenne a dolog. Elbuksz egy tárgyat, fizetsz. Ennyi.

Állítólag sok szakot meg is szűntetnének vagy csökkentenék a létszámukat, ami ha megvalósul kifejezetten jó lesz. Már ideje lenne sok felesleges és szánalmas szakot megszüntetni, csak félek, hogy rossz szempontok alapján fogják eldönteni, hogy mi marad, és mi szűnik meg, mivel sajnos manapság az oktatás színvonalát nem az alapján mérik, hogy mennyire hasznos, hanem hogy mennyire nehéz. De kérdem én, melyik lenne a jobb szak? Az ahol kevés tudást adnak, és emiatt könnyű, de közben amit átadnak az mind hasznos és remekül el lehet helyezkedni, vagy az a szak ahol vért izzadnak a diákok, hogy befejezzék, mialatt amit tanítanak azt gyakorlatilag nem is használhatják fel a későbbiekben, annyira felesleges információhalmaz. Természetesen az előbbi a jobb, de ha megszűntetésről lesz szó, sajnos azok fognak megszűnni, mert a nehézséget veszik színvonalnak és nem a hasznosságot.

Egyelőre ennyi gondolat jutott az eszembe, de valószínűleg még folytatni fogom az elmélkedést az oktatási színvonalról a jövőben, mert itt minden annyira elcseszett, hogy az már szinte felfoghatatlan. És sajnos, mint mindig, most is mi szívunk más buta, primitív, egoista patkányok hülyeségei miatt.

KevinKainOktatási rendszer - cikksorozat


Oktatási reformok - ahogy szerintem kellene (2011.11.11)
Programozás az általános iskolában? (2013.03.24)
Tanulj könyvből vagy vegyél jegyzeteket (2013.06.18)
Történelem vagy társadalomismeret? (2013.06.18)
Hogyan tanuljunk nyelveket egyszerűen, szórakozva és teljesen ingyen? (2013.09.29)

Miért hasznosabbak a videójátékok, mint az iskola (cikk - 2014.04.30)
Eladói végzettség és egyéb baromságok (cikk - 2014-08-23)
Minden az internet hibája? (cikk - 2014.10.16)
Szüntessük meg a gimnáziumokat (cikk - 2014-11-20)
Okos vagy művelt? (cikk - 2014-12-06)

Milyen lenne az igazságos osztályozás (cikk - 2011-12-28)
Miért nem lehet csak azt tanulni, ami az embert érdekli? (cikk - 2014-12-28)
A tanárok bármit megtehetnek (cikk - 2015-01-08)
Szóval a Wikipédia nem megbízható? (cikk - 2015-05-10)
Politika, oktatás és vallás (cikk - 2015-08-07)

Már a tanároknak is meg akarják mondani mit vehetnek fel (cikk - 2015-08-09)
Magolás-orientált oktatási rendszer (cikk - 2015-09-24)
Minimális intelligenciaszükséglet bevezetése (cikk - 2015-11-20)
Erkölcstan, avagy a vallásosak újabb önkényes agymosása (cikk - 2015-11-29)
Klik, avagy a magyar oktatási rendszer halálos ítélete (cikk - 2016-02-10)

Miért nem kamerázzák be az iskolákat? (cikk - 2016-02-17)
Elmélkedés a pszichológiáról (cikk - 2016-06-15)
Szóval nincsenek túlterhelve a diákok? (cikk - 2018-06-30)
Nem ilyennek neveltelek! (cikk - 2019-01-31)


Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.© KevinKain 2005-...
Ajánlott böngészők: Google Chrome 9+, Firefox 3+