Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-08-08
Az okos eszközök világa
(Kisemberek és óriáscégek sorozat)

(2015-03-13)


Egyre jobban elterjednek az okos eszközök én meg már hülyét kapok tőlük, miközben informatikai analfabétákká változtatja az embereket. De kezdjük az elején.

Úgy a 90-es évek vége, 2000-es évek eleje felé ahogy egyre jobban terjedtek a számítógépek, úgy kezdtek az emberek megismerkedni a működésükkel. Persze rá voltak kényszerülve, de mégis jó volt, hogy úgy általánosságban szinte mindenki el tudott végezni alapvető műveleteket. Ilyen műveletek voltak a telepítés, alapvető beállítások, fájlkezelés, másolás, sőt már szinte operációs rendszer újratelepítés is. Az egy remek korszak volt, mert lassacskán haladtunk az informatikai forradalom rögös útján.

Majd kitalálták az „okos” eszközöket. Ezeknek nem titkolt céljuk, hogy mindenki tudja kezelni őket, mert nem kell hozzá semmiféle tudás. Persze ez első hallásra jó dolog lenne, ám sajnos ezek az eszközök nem segítenek, hanem helyetted gondolkodnak, ami azért nagy különbség. A segítség az lenne, ha leegyszerűsítenék a kezelést és a lehető leglogikusabbá csinálnák a kezelőfelületet. Ehelyett ezek az eszközök inkább döntenek helyetted és neked még gondolkodni sem kell.

Persze most mondhatják sokan, hogy nem kell mindenkinek informatikusnak lennie, hogy kezelhessen egy eszközt, ám én egyáltalán nem erről beszéltem. Manapság már szinte mindent számítógépek működtetnek. Ebből következőleg szerintem alapvető elvárás lenne, hogy az emberek legalább valamiféle alapszinten megértsék ezeknek az eszközöknek a működését. Ha pedig ez meg van, akkor már nincs szükség okos eszközökre, mert mindenki tudja kezelni a saját gépeit. Épp ez volt az irány, amerre haladtunk olyan 15 évvel ezelőtt. Majd jöttek az okos eszközök és szétbarmolták az egész folyamatot.

Talán még ezek után is kérdezhetnétek, hogy miért baj, ha valaki könnyedén kezelni tudja a gépét, miközben nem ért hozzá. Röviden: az okos eszközök könnyű „kezelés”-e nem kezelés. Te beütöd nagyjából mit szeretnél, az meg önkényesen cselekszik helyetted. És attól függetlenül, hogy az lett-e amit szerettél volna, vagy valami teljesen más, te ráhagyod, mert túl bonyolult felülbírálni a döntéseit és az előre definiált lehetőségeket.
Egy konkrétabb példa: Már korábban írtam cikket az első okos-telefonom kálváriájáról. Irritáló, hogy az automata elrendezés miatt egyszerűen nem lehet manuális elrendezést használni. Ahelyett, hogy az alapértelmezés a fájlrendszer vagy annak egy mappája lenne, amiből válogatni lehet a fájlokat (zenéket, videókat, képeket...), inkább automatikusan kategorizál és önkényesen dönt helyetted. Persze bizonyos esetekben ez lehet jó, de amikor felül akarod bírálni az alapértelmezéseket, akkor cseszheted. Ha mondjuk a zenéket a saját fájlrendszered alapján szeretnéd összerakni akkor ahhoz külön programok és egyéb megoldások kellenek. Mivel a rendszer ezt nem ajánlja fel, hanem magától rendez előadó szerint, te pedig max annyit dönthetsz, hogy inkább névsorban vagy egyéb módon rendezve legyenek. Ám ha a fájlok metaadatai nincsenek rendesen kidolgozva, akkor az automata rendezés a legtöbb esetben csődöt mond.

Ezzel megeshet, hogy kevesebb munkája van az informatikusoknak rövid távon. Ám ha valamit nem tudnak beállítani a nem informatikusok ezekben az okos rendszerekben, akkor azt valószínűleg nem is lehet. Bizony, ahogy a korábbi példám is mutatta: amire az okos rendszer nem „gondol” az nem is opció. Így a felajánlott, sőt arcunkba nyomott lehetőségeken kívül nincs más.

Ha nem lennének okos eszközök, akkor lehet nem menne minden egy gombnyomásra, de picivel több gombnyomással sokkal több mindent lehetne beállítani. Lehet, hogy az emberek rákényszerülnének arra, hogy minimális szinten megértsék az informatikai rendszerek működését, de az hosszútávon egy igen elenyésző negatívum lenne, ahhoz képest, hogy mennyi előnnyel járna. És így nem is lenne szükség okos eszközökre, mivel mindenki tudna kezelni egy átlagos eszközt is.
De ez sajnos már csak egy utópia marad, mivel az „okos” eszközök már rég tönkre barmolták ezt a lehetséges jövőképet. Így terjedhet az informatikai analfabétizmus.

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.