Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-02-20
Nem egyszerű a munkakeresés

(2014-08-30)

Manapság mindenki azt mondogatja, hogy „aki akar az tud is dolgozni és talál melót”. Ez a legtöbb esetben valóban igaz, mert rengetegen vannak, akik reklamálnak, hogy nincs munka, de amikor kapnának valamit, akkor meg nem akarnak dolgozni. De vannak akik tényleg szeretnének dolgozni, de nehezen találnak munkát, mint az egyik lány ismerősöm, aki kicsit visszafogott, nem túl beszédes és hiába próbálkozik alig talál normális munkát.

Az ő történeteit gyűjtöttem össze, amiket az elmúlt évben mesélt.
Persze nem csak ennyi helyre jelentkezett, de a többi helyre egyszerűen csak nem vették fel.

Az egyik legelső eset, amit mesélt, hogy elment próbanapra egy ruhaboltba. Rendesen megírt, kinyomtatott, összefűzött önéletrajzot adott le és rendesen dolgozott egész nap. Mindent megcsinált amit kellett ügyesen és gyorsan, de ez se volt elég. Úgy a nap közepén bejött valaki odavágott valami összegyűrt papírfecnit a pultra önéletrajz gyanánt, majd elkezdett jó-pofizni a főnökkel. Persze, hogy őt vették fel, mert legtöbb helyen nem fontos hogyan dolgozol, csak az, hogy mennyire jól tudsz seggeket nyalni.
De mindegy is, ez egy mindennapos eset ezért is nem írom le melyik boltban volt.

Majd később jelentkezett egy virágboltba. Elment állásinterjúra, ahol a főnök azt mondta, hogy het 7 nap kell dolgozni napi 12 órát, miközben nincs szabadnap, viszont túlóra elég gyakori, és ráadásul alig akart többet fizetni minimálbérnél. Végül pedig, mikor rákérdezett valami olyasmire, hogy mennyi szabadnap van, bunkón így szólt a tulaj: „ilyen hozzáállással nem is fogsz találni munkát”. Mégis mit képzelt? Heti 84+ óra meló?

Közben volt, hogy a TESCO-ba is leadta a jelentkezését, ami köztudottan az egyik leggázabb munkahely: sok meló minimális fizetéssel. Behívták, hogy menjen be egy délelőtt. Már el is indult, amikor szóltak, hogy ma mégse kell bemenni. Ám miután hazament felhívták, hogy mégis menjen.

Ezekből is látszik, hogy sok állásadó milyen aljas módon használja ki az embereket, mert tudják, hogy nagy a munkanélküliséget.

Volt, hogy bement állásinterjúra, ami 11 órára volt megbeszélve. Pontosan 11 órakor belépett a boltba, és erre a tulaj elküldte, hogy nem tud időben érkezni. Gondolom az ő óráján már 11:01 lehetett. Van olyan ember manapság, aki másodpercre pontosan állítja be az óráját? De mindegy is, ilyen buta, és kötekedős patkánynak ki a franc akarna dolgozni.

Majd egy éjjel-nappali üzletbe jelentkezett, ahova azért, nem vették fel, mert nincs pénztárosi végzettsége. Ekkora primitívséget. Miért jobb egy pár hónapos pénztáros tanfolyam egy érettséginél? Nevetséges. De erről részletesebben írtam már az "Eladói végzettség és egyéb baromságok" című cikkemben.

Volt, hogy úgy tűnt, végül jó munkája lesz egy szoláriumban. Persze először csak beugrónak vették fel: havi 1-2-szer kellett bemennie dolgozni, akkor is vagy vasárnap, vagy valami ünnepnapon. Ez igen aljas dolog, de megcsinálta, mert azzal hitegették, hogy pár hónap múlva teljes állásba felveszik. Ám közbe felvettek valaki mást, tőle meg egyszer csak azzal az indokkal vették el a kulcsát, hogy „a főnök most otthon felejtette, adja csak oda egy kicsit”. Majd többet nem hívták. Mellesleg teljesen rendesen dolgozott (a jelenlegi munkahelyén is elégedettek vele, de erről majd később).

Később már egy 4 órás takarítói állásra is jelentkezett. Persze a nettó 40 körüli fizetés nem sok, de reménykedett, hogy pont emiatt nem fognak sokan jelentkezni és talán így van esélye. El is jött a próbanap, amire már idő előtt érkezett és elkezdett dolgozni. A másik takarítónő, aki betanította nagyon dicsérte, hogy milyen ügyes, de hiába igyekszik az ember és dolgozik rendesen, mert manapság már egy részmunkaidős takarítói álláshoz is protekció kell. Végül kiderült, hogy a főnöknek van egy ismerőse és inkább őt vették fel. Ám még jó fejek voltak, mert ajánlottak neki egy másik munkát, ami egy gyárban lett volna teljes munkaidőben havi 110.000-ért. Persze hogy elvállalta, ám az a meló túl nehéz volt egy fiatal lánynak. Arról nem is beszélve, hogy minden védőfelszerelés nélkül kellett dolgoznia. Közben egy üvegszilánk majdnem a szemébe pattant, egy másik üveg meg elvágta a kezét, mert csak egy kis kesztyűt kaptak védőfelszerelés gyanánt. Persze nem tudta tovább csinálni, ami jobb is, mert életveszélyes meló, ráadásul a beígért 110 csak sok túlórával érhető el, mivel alapból a fizetés 70.000 körül lett volna.

Végül sikerült egy jónak tűnő munkát találnia a Hong kínai áruházban, a Stadion Üzletház alsó szintjén. Alapból zavaró volt, hogy a főnökök közül van olyan, aki eléggé idegbeteg. Meg elég durván ugráltatták őket, de legalább volt egy jó és biztos munkahelye. Leglábbis azt hitte.
Az első furcsaság az első hónap végén jött, amikor a főnök állítólag „elfelejtette” leadni a papírt, hogy ott dolgozik, de majd pótolja. Utólag nem tudni, hogy pótolta volna, mert kaptak egy adóellenőrzést, amiben kiderült, hogy őt nem jelentették be, így be kellett jelenteniük utólag.
A tulajok bunkósága abból is látszik, hogy egyszerűen nem voltak hajlandók betegszabadságot adni. Az egyik alkalmazott bevitte a táppénzpapírját, amit a főnök egyszerűen csak széttépett, a kihagyott napokat meg szabadságnak vette. Már itt lehetett sejteni, hogy komolyabb gondok lesznek.
Később az egyik eladóra ráfogták, hogy lopott. Persze kívülállóként nem tudni mi volt az igazság, lopott-e vagy sem, de ahogyan kirúgták azt a terhes lányt enyhén szólva durva. Karddal rontott neki az a vadállat és olyanokat üvöltözött neki, hogy „Megdöglesz te is és a gyereked is!”. Utána azért a lány pasija bement és „elbeszélgetett” a kínaival :).
A történet vége az lett, hogy az ismerősömet az egyik főnök elkezdte követni és mindenbe belekötött. Majd mondta neki, hogy rakodjon valami ruhákat, amit rendesen csinált is, de a kínai csak az ürügyet kereste. Végül kirúgta („ledolgozni mai nap, aztán munka vége”) azzal az indokkal, hogy nem azt csinálja, amit mondott neki. Mellesleg, ha valóban mást csinált volna, az se lett volna meglepő, mert ezek alig tudnak magyarul. A kapucnis pulóverre is azt mondta, hogy „sapkáspulcsi”. Tehát még ha igaza lenne, akkor is jogtalan lett volna ez a dolog. Persze a lány sírva elrohant, de a másik tulaj (a kínai nő), aki mellesleg sokkal normálisabb, még utána szólt, hogy hétfőn menjen be a fizetéséért.
Úgy június eleje felé kezdett ott dolgozni, majd szeptember előtt 3 nappal rúgták ki. Közben szeretett volna elmenni néhány napra nyaralni, de nem engedték el. Egyszer volt, hogy elmehetett esküvőre, de akkor is el kellett cserélnie valakivel a napját, mert másképp nem engedték el. Volt pofájuk valakit egész nyáron végigdolgoztatni, hogy aztán kirúgják. A többi alkalmazott meg retteg, hogy vajon ők is csak 3 hónapig dolgozhatnak.

Következő hétfőn bement a fizetéséért, de mondták, hogy menjen másnap. Ez elég gyanús volt, hogy vajon kifizetik-e, de végül szerencsére kifizették. Ám a többiek félelme beigazolódott, mert voltak akiket ugyan így kirúgtak.

Senki ne vásároljon a Hong kínai áruházban! Ahol ilyenek a tulajok azokat az embereket nem szabad támogatni. Persze nem is érdemes náluk vásárolni, mert a legdrágább kínai a városban. Sőt néhány nem kínai ruhabolt is olcsóbb nála. Ráadásul 2 másik, sokkal jobb és olcsóbb kínai bolt is van olyan 100 méterre tőle. Ne tömjük tovább az ilyen emberek zsebeit!

Az ismerősöm jelenleg egy másik ruhaboltban dolgozik, ahol teljesen elégedettek vele, és nagyon dicsérik, hogy mennyivel jobban dolgozik, mint a korábbi alkalmazott, aki azon a részlegen volt.

[UPDATE 2016-03-29]
A másik ruhabolt is egy kínai bolt volt nem messze az előzőtől. Ott alapvetően minden rendben volt: a magyar főnök és a kínai főnök is normális volt. Semmi probléma nem volt, míg a kínai főnöknek oda nem jött valami rokona okoskodni, meg eljátszani a főnököt. De az az ember szó szerint mindenbe belekötött. Még az se tetszett neki, ha vásároltak az eladók, ami már egyenesen a nevetségesség csúcsa. Mert végül is egy boltban a vásárlásból van a bevétel, és ha egy eladó a fizetését ott költi el a boltban, akkor az neki csak jó lenne, de ő neki semmi nem felelt meg. Folyamatosan belekötött mindenbe, átrakodtatta a dolgokat egyik helyről a másikra, csak azért, hogy egy óra múlva visszarakodtassa. Arról nem is beszélve, hogy mint egy rabszolgahajcsár, úgy ugráltatta őket. Persze amikor panaszkodtak a normális kínai főnöknél, akkor ő is elismerte, hogy mekkora egy pöcs a rokona, de végül mindig neki lett igaza, mert ő volt az erőszakosabb kettejük közül, miközben neki gyakorlatilag semmivel se volt több köze a bolthoz, mint bármely alkalmazottnak.
Ám még ezeket is el lehet viselni. Végül is nincs sok olyan munkahely, ami csak szórakozásból áll. Akkor viszont már kezdtek gondok lenni, amikor azzal keménykedett, hogy januárban kirúg 3 embert. Persze, hogy mindenki tök ideg volt, de ami végül történt, arra senki se számított. Január 5-én kirúgta a magyar főnököt (azzal az indokkal, hogy egy főnök nem lehet jóban az alatta lévőkkel), és gondolta majd ő intézkedik helyette, amit nem tudom, hogy gondolt, mert még magyarul se tud túlzottan. Majd bejelenetette, hogy ezentúl szombaton is 6-ig lesznek nyitva a szokásos 2 óra helyett, és nem hogy több fizetést nem kapnak, de még le is csökkentette a fizetésüket 20 %-al! Ilyet mégis hogy mer valaki csinálni?
Szóval eldöntötték, hogy felmondanak és megbeszélték, hogy másnap nem mennek be dolgozni, így a kínai egyedül nem tud kinyitni. Ám az egyikük, egy mocskos tetü úgy döntött mégis bement így jól megszívták.
Szerencsére kaptak egy SMS-t, hogy aki holnap bemegy dolgozni, az nincs kirúgva, sőt a sztrájkuk hasznos volt, mivel megtarthatták a korábbi fizetésüket és a szombati késői nyitvatartásért cserébe hétköznaponként kellett fél órával később menniük.
Persze ez nem azt jelenti, hogy az ilyesmi minden esetben működik, de azért jó tudni, hogy van rá esély, hogy az elnyomott alkalmazottak megszorongassák a főnöküket.

Később újabb magyar főnökök jöttek és mentek. Az ismerősöm elvolt: jól és gyorsan dolgozott, így nem volt annyira cseszegetve. Majd jött egy újabb alkalmazott, akit még ő tanított be. Ennek az a jelentősége, hogy amikor a kínai kitalálta, hogy új magyar főnök kell, hagyta, hogy az alkalmazottak válasszanak valakit maguk közül. Persze ez az újonc lett a főnök, aki persze úgy viselkedett, mint a primitív kisember, akinek hirtelen hatalom hullik az ölébe: erőszakos, bunkó, mindenkit cseszegető hajcsár lett. Persze kell bíztatni az embereket, hogy dolgozzanak, de a jó vezető tudja, hogy ki dolgozik jól, vagy rosszul. De ő csak a szart keverte és kötekedett. Mindenben neki kellett, hogy igaza legyen, még akkor is, amikor egyértelműen tévedett. Az ismerősöm már majd megőrült tőle, pedig ő volt legrégebb óta abban a boltban (a legtöbben egy hónapig se bírják, őt viszont többször is megdícsérte az igazi kínia főnök). Kb. 3 ember munkáját végezte, mégis ő volt cseszegetve, hogy miért nem dolgozik rendesen. A főnöknek persze annyi dolga volt kb (az alkalmazottak szívatásán kívül), hogy időnként egy-két iratot összerendezzen, de még ahhoz is lusta volt (mindig lecseszte a kínai, aki nem értem miért nem rúgta ki). Ám előszeretettel mondott olyanokat, hogy "Hihetetlen, hogy itt csakis én dolgozom.".
Ám végül nem miatta hagyta ott ezt a munkát, hanem mert a kínaira egyszer csak rájött az 5perc, és elkezdett üvölteni, hogy "Ti csak kutyák vagytok!" és hasonló kedvességeket.

Szóval ilyen a világ: ha egy értéktelen szarcsimbók kerül hatalmi pozícióba, akkor a valóban jól dolgozó emberek fognak szívni miatta.

KevinKainSemmi sem egyszerű (Murphy törvénye) - cikksorozat


I. rész: Gameplay videók készítése (cikk - 2014.06.10)
II. rész: Nem egyszerű a munkakeresés (cikk - 2014-08-30)
III. rész: Nem egyszerű a nyomtatás (cikk - 2017-08-23)

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.© KevinKain 2005-...
Ajánlott böngészők: Google Chrome 9+, Firefox 3+