Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-08-08
Manapság senkit nem érdekel a mondanivaló
(2015-08-05)


A minap elmélkedtem egyet a mondanivalóról. Majd miután felkerült a cikk, elgondolkodtam, hogy miért van az, hogy a legtöbb mondanivaló ennyire álszent és átgondolatlan, valamint miért nincs általában a mondanivalónak valódi haszna.

Az egyik oka, hogy a legtöbben nem hisznek abban, amit mondanak, csak közhelyeket szajkóznak. Ezt abban az előző elmélkedésben is leírtam.

A másik ok, hogy az embereket valójában nem érdekli a mondanivaló. Nem akarnak elgondolkodni. Egyszerűen csak olyan dolgokat akarnak hallani, amit már tudnak. Igazolást akarnak saját maguknak és a saját életüknek.
Nem véletlenül. Gondolj csak bele: senki nem akar saját magáról kritikát hallani. Ebből következőleg az a mondanivaló, ami valóban rólad vagy neked szól, nem fog érdekelni. Akkor meg milyen mondanivaló érdekel? Ami másokról szól, mert azt már úgyis tudod és jó dolog másokat szidni.

Persze ha valami épp valakinek szól, az sem mindig jut el a tudatig. Gondoljunk csak bele, mennyi ember van, akik más szemében a szálkát, de a sajátjukban a gerendát se látják meg. Akik még az egyértelműen róluk szóló gondolatokat is csak hajtogatják és másokra mondják, miközben eszükbe se jutna, hogy ők is olyanok. Akik másokat szidnak olyan dolgokért, amik bennük is megvannak, sőt lehet sokkal durvábban.

Pedig az lenne az igazi mondanivaló, ami a célközönségednek szól.

Vegyünk néhány jó ötletet bizonyos dalokból, hogy mi a valódi mondanivaló, ami tényleg azoknak szól, akik hallgatják:

Alvin és a mókusok: Máshol jársz
Hát örülj, bazdmeg, örülj, bazdmeg
Hogy csak mereszted a picsádat, és nem szakadsz meg
Mindig tele a hűtő, télen nagykabát
Mert a lelkét is kidolgozta a jó anyád
Érted csinálja, te vagy a két szeme fénye
Öregkori napjának utolsó reménye
Hogy mellette légy, ne fizess akkora árat
Ne váljon belőled is egy kábszeres állat már

Vagyis a célközönségnek szól. Aki ezt hallja nem csak bólogat, mint a birkák, hogy „mennyire igaza van!”. Hanem valóban elgondolkodhat (persze ha akar), hogy mennyi minden miatt tartozik hálával a szüleinek, akik felnevelték.

Tankcsapda: Örökké tart
Ha nem hiszed el hogy az életed ajándék,
Nézd meg jobban hogy élnek anyádék!

Ugyan az a mondanivaló más köntösben.

Tankcsapda: Tiszta fejjel
Most meg itt állok és valamit mondanom kell mindenképp
Te meg csak bólogatsz és azt gondolod, hogy úgy van

Ez pedig pont arról szól, amiről a cikk is: nem gondolod át miről szövegel az előadó. Egyszerűen csak bólogatsz. Nem is értelmezed, vagy ha igen, elfogadod, majd a saját gondolatodként adod tovább.
Mellesleg én is bele akartam vinni egy dalba ezt a gondolatot, csak megelőztek, de ez nem biztos, hogy eltántorít :).

Szóval a lényeg, hogy a mondanivaló egy olyan fogalom, ami a legtöbb esetben közel sem akkora dolog, mint ahogy azt állítják sokan. Persze jó, ha van és még a legközhelyesebb mondanivalót is időnként újra és újra el kell mondani. Csak az a baj, hogy a legtöbb ember nem gondolkodik el rajta, csak elfogadja, vagy csak azt fogadja el, amit akar. Pedig a mondanivalónak pont az lenne a lényege, hogy elgondolkodtasson. Hogy elfogadd az igazságot még akkor is, ha nem tetszik. Csak sajnos az emberek nem szeretnek gondolkodni.

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.