Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-08-08
Modern művészet

(2014-05-23)

Sok vitát láttam már neten arról, hogy mi a művészet. Ezek közül az absztrakt művészet, ami leginkább megosztja az embereket.
Kezdetnek álljon itt egy vélemény az egyik fórumról, ami az absztrakt művészet mellett érvel, azért hogy látható legyen, hogy igen is meghallgatom a véleményét másoknak is és a másik oldal igazát is megvizsgálom, mielőtt véleményt nyilvánítok. Ezért választottam ki az egyik legértelmesebb és legnormálisabb véleményt az absztrakt művészet mellett.

„Nem akarok okoskodni mert az nem az én reszortom de az a lényege az absztrakt művészetnek, hogy miután feltalálták a fényképezőképet már a művészeknek nem kellett a valóságot lefesteniük, mert erre ott volt a fényképezőgép. Ezért elkezdtek gondolkodni hogy mit is tegyenek, mert már a valóságot nem kell, hogy megörökítsék. Ezért hozzányúltak ahhoz, amit a fényképezőgép nem tud megörökíteni az álmokat. Például egy fekete csík egy fehér lapon lehet, hogy nem jelent semmit sem neked, de másnak igenis jelenthet valamit. Ezeket a festményeket arra a célra festik a festők, hogy ne azt lásd a képen, hogy ott egy fa meg egy bokor, alatta egy emberrel, hanem igenis két csík vagy egy piros paca a kép közepén az emberben, ha először ránéz egy ilyen képre nem lát semmit, de ha beindítja a fantáziáját ez e célt szolgálja, hogy ne azt lássuk amit látunk hanem azt amit nem. Nem kérek mást csak annyit, hogy keress absztrakt képeket nem is kell többet csak egyet, ami úgy megtetszik kapásból. Nézd, gondolkodj, hogy neked mit jelent az a kép, mit hoz ki belőled, mit érzel ha ránézel: melegséget, gyűlöletet, fájdalmat. Csak nézd meg. Nem kérek semmi mást csakis ennyit. (javítson ki valaki, ha rosszul írtam valamit!)”

Igaza lehet abban, hogy egy paca vagy néhány szín egyszerű kombinációja is előhozhat valami érzést. Ám ezzel csak az a gond, hogy ha valamit sokáig nézel, akkor előbb utóbb gondolsz valamire, vagy érezni kezdesz valamit. Ebből következőleg csak egy kérdésem van: miként döntik el, hogy valami művészet vagy csak egy paca, ha minden kivált valami reakciót?
A modern művészet csak a pénzcsinálásról szól: elterjesztjük egy amúgy tehetségtelen emberről, hogy ő nagy művész, majd akármit csinál, azt jó drágán el lehet adni.

A poén, hogy a múltkor meg láttam egy festőt neten, aki hihetetlenül élethű festményeket alkotott. Erre jöttek az okosok és elkezdték szidni, hogy „erre egy fényképező is képes”. Az igaz, de ehhez akkor is olyan tehetség kell, ami nagyon keveseknek van meg. Emellett rengeteg gyakorlás szükséges ehhez.
Főleg akkor dühít az ilyen ostoba vélemény, amikor olyan művészeket meg Istenítenek, akik csak odarajzolnak néhány négyzetet a vászonra.

Nézzük meg Mark Rothko „festőművész” alkotásait:Majd vizsgáljuk meg Omar Ortiz realisztikus festményeit:No, melyikük az igazi tehetség? Melyiküket neveznétek művésznek?

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én úgy vélem, hogy minél kevesebben tudnak valamit megcsinálni, annál értékesebb az a képesség.

Ennyi erővel majd kitalálom azt, hogy kirakok egy üres vásznat és valami ostoba nevet adok neki, és majd beszervezek pár elismert „hozzáértőt” és akkor híres és gazdag leszek a semmiből.

Most jöjjön néhány példa a modern művészetre.

A szemmel festő:
Leandro Granato felszívja a festéket az orrába, majd kikönnyezi és kész is a „remekmű”. Addig rendben van, hogy valami testi rendellenesség miatt tudja csak ezt megcsinálni, de az előbbi feltevésemből ő kivétel, mivel lehet ezt sokan nem tudják megcsinálni, de attól még nem lesz ez teljesítmény.
Inkább kémikusnak kellett volna mennie, mert állítólag sikeresen kikísérletezett egy olyan festéket, ami nem ártalmas, ha a szembe megy.


A vászonra hányó:
Millie Brown kezdetben csak vásznakat hányt le, de idővel felismerték a „tehetségét” így később az a megtiszteltetés érte, hogy Lady Gagát is lehányhatta egy koncerten.
A festményszülő:
Már annak sincs sok értelme, ha valaki a vaginájával rajzol (arról nem találtam semmit, pedig emlékszem, hogy valahol olvastam róla korábban). Milo Moire viszont festéket csöpögtet magából az utcán:Dadaizmus:
A dadaizmus nem feltétlenül a legmodernebb, de mindenképp a legértelmetlenebb „művészeti” forma. Nagyjából a lényege, hogy véletlenszerűen lehet akármi, aminek semmi értelme. De mégis miért lenne művészet a randomitás? Ez vicc. Ennyi erővel egy számítógép is nagy művész, mert belerakok egy szótár adatbázist és utána random válogat nekem belőle szavakat és az lesz a vers. Nevetséges.
„A művésznek szabadságában áll, hogy bármit ábrázoljon (Ernst), vagy akár semmit (Arp), s ezt bármilyen eszközökkel tegye (Schwitters) vagy akár egyáltalán ne (Duchamp).” – no comment :).

Egy példa Dadaista véletlenversre:
Hugo Ball: Gadji beri bimba
gadji beri bimba glandridi laula lonni cadori / gadjama gramma berida bimbala glandri galassassa laulitalomini / gadji beri bin blassa glassala laula lonni cadorsu sassala bim / gadjama tuffm i zimzalla binban gligla wowolimai bin beri ban / o katalominai rhinozerossola hopsamen laulitalomini hoooo / gadjama rhinozerossola hopsamen / bluku terullala blaulala looo.

Nem tudom ti, hogy vagytok vele, de nekem főleg a remek hasonlatok és tartalmas gondolatok tetszettek :).

Mondjuk elismerem ebben a stílusban lehet szépet alkotni, mondjuk Hans Arp szobra:Így ez inkább csak irodalmi műfajként gáz.
Mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy létezik dadaista versgenerátor :).

Végül álljon itt egy valódi modern művészeti stílus, akik megérdemlik az elismerést:

Photoshop művészek:
Akik elképesztő dolgokat művelnek fényképekkel. Ez egy valódi művészeti forma, de nincs túlzottan elismerve:Valamint akik hihetetlen képeket alkotnak a programban:

Persze ha más programban alkotnak (mondjuk Illustrator, Paint :)…), vagy akik nem képeket, hanem más dolgokat alkotnak, mondjuk 3D-s modelleket, akkor őket is lehet művésznek nevezni.
Próbáltam utánanézni, de ezekről bezzeg nem lehet tudni, hogy ki csinálta. De hát ilyenek az igazi művészek: nem csak a pénzért és a sikerért csinálják.

Fantáziája mindenkinek van, még ha nem is egyforma, de tehetsége már kevesebb embernek. Woody Allen is megmondta: "Ha egy pasas kiáll a színpadra akárhol és elokádja magát. Mindig találsz valakit, aki azt mondja erre hogy művészet."

[UPDATE: 2015-12-17]
Egy remek videót találtam arról, hogy mi a baj a modern művészettel. Bár tény, hogy általánosítás sok esetben, valamint sok midnent lehet többféleképpen is értelmezni, mondjuk a South Park-ot is be lehetne kategorizálni az "Új, más, csúnya és tisztán sértő" kategóriába, de ha a mélyére nézel, akkor meglátod benne a tartalmat és a valóban mély értelmet. Ám sajnos ez a ritkább eset. Ám a legtöbb dologban teljesen igaza van!
Ha valakit érdekel itt a videó:KevinKain

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.