Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-07-09
Akkor mégis miben higgyek?
(2016-01-11)


Tette fel nekem a kérdést egy vallásos, akit épp megpróbáltam meggyőzni arról, hogy mekkora kamu a vallás. Ez a kérdés viszont komolyan elgondolkodtatott. Persze ettől csak még undorítóbbnak tartom a vallást, hogy más emberek kilátástalanságát és kétségbeesését használják ki arra, hogy a saját hatalmuk növeljék. De ebből a szempontból el kell ismernem, hogy a hit erőt és belenyugvást adhat az embereknek. Így talán könnyebb elviselni az életet.

Igen ám, de ez a fajta könnyítés valóban megéri a sok negatív és egyenesen káros dologgal szemben, amit a vallás a világgal tesz?

Aztán arra gondoltam, hogy mégis miért kell bárki más véleményében / hitében hinni? Végül is ha úgy vesszük, hogy a hit lényege, hogy könnyebb legyen az élet, akkor miért kell mások által felállított szabályok és elképzelések alapján felépíteni a hitünket?
A legjobb példa erre, hogy mi van a halál után?

Nincs szükség ahhoz a vallásra, hogy higgy a halál utáni létben. Mert ha egy vallás elbeszélései alapján hiszel valamiben, akkor azt annak negatívumaival együtt kell elfogadnod. Nekem például rohadtul nem tetszik az, ahogy a Mennyországot körülírják. De ha vallásos lennék el kéne fogadnom, hogy az van és úgy van, ahogy mondják.

De mégis miért van nagyobb alapja annak, amiket több ezer évvel ezelőtt elmebetegek írogattak le az állítólagos látomásaik alapján, mint annak, amit te elképzelsz? Semmivel se jobb vagy valóságosabb az, amit ők mondtak, mint amit te magad gondolsz ki.
És most jön a lényeg: mindebből az következik, hogy a vallás szinte egyetlen pozitívuma, vagyis a halál utáni jó élet ígérete miatt könnyebb elfogadnod az elmúlást, sem pozitív annyira, mint amennyire negatív ahhoz képest, ami akkor lenne, ha nem lenne vallás.
Mert attól, hogy nem vagy vallásos, még reménykedhetsz abban, hogy a halál nem a vég. Viszont ha a vallás elmondja, hogy mi van a halál után, akkor már csak abban a konkrét dologban reménykedhetsz még akkor is ha más alternatíva sokkal jobban tetszene. Mert ha nem követsz egy vallást, akkor gyakorlatilag azt képzelsz a halál utáni életről, amit csak szeretnél: reinkarnáció, Mennyország, álomvilág, új élet egy más világban... Ezáltal saját magad képzelhetsz el egy Mennyországot, ami pont olyan, amilyennek szeretnéd és nem olyan, amilyennek mások találták ki.

Lezárásnak pedig egy kérdés: nem lenne jobb olyan dologban hinni, amit te építettél fel és ezáltal tökéletesen boldoggá tesz, mint egy olyanban, aminek a szabályait mások hozták meg?

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.