Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-07-09
Mitől lennél boldog a Mennyországban?
(2016-01-11)


A vallásosak nagy része elsősorban azért vallásos, mert félnek a haláltól és attól, hogy mi lesz utána. Persze a legtöbben nem ismernék el, hogy csak ilyen önző indokok vezérlik őket, de ez már más kérdés :). Most inkább arról lesz szó, hogy ha véletlenül valami csoda folytán mégis létezne a Mennyország, akkor az mégis milyen hely lenne?

Mert mit is mondanak róla? Hogy egy csodálatos és vidám hely, ahol ott van a világon valaha meghalt összes jó ember, akik tökéletesen boldogok. És itt bukik meg ez a remek elmélet. Magyarázza már el nekem valaki, hogy lehetséges elérni a tökéletes boldogságot? Mert mindenkinek mást jelent a boldogság. Vagyis akkor mindenkinek más a Mennyország? De ha mindenkinek más, akkor mégis hogy lehetséges az? Ha mindenki egy személyes álomvilágot kap, akkor lehet-e egyáltalán valóságos dologról beszélni? Ha viszont mindenki ugyan ott van és egyszerűen csak boldog, akkor azt hogy érték el? Talán mindenki be van állva a felhőkből felszabaduló boldogságtól? Vagy ha semmi ilyesmi nincs, csak egyszerűen boldog vagy, akkor mégis honnan tudhatod, hogy továbbra is önmagad vagy? Ez itt a másik nagy kérdés. Ha önmagad vagy, akkor kell, hogy legyenek emlékeid, amiből pedig az következik, hogy a szomorú emlékeid is megmaradtak, amik szomorúságot hordoznak magukban és elszomorítanak, ha eszedbe jutnak. Abba már ne is menjünk bele, hogy minél többet vagy szomorú, annál nagyobb öröm a boldogság, mert az már egy teljesen más filozófiai és pszichológiai kérdés lenne. Ha viszont nincsenek szomorú emlékeid, akkor meg megint nem vagy ugyan az, mert az összes emléked együttes lététől vagy az, aki. Ha az emlékeid fele elveszik, teljesen más emberré válsz azáltal. És ha vannak emlékeid, akkor biztos érdekel, hogy mi van a hátrahagyottakkal, akiket elvileg láthatsz a Mennyekből lenézve. Viszont hogy lehetsz boldog, ha látod a valóságot? Hogy lehetsz boldog akkor, ha azt látod, hogy a hátrahagyott szeretteid szenvednek?

És ez még mind semmi. Mi van akkor, ha egy szeretted a Pokolra jut? Nem azért mert rossz ember volt, hanem azért, mert mondjuk ateistaként élte az életét. Komolyan gondolod, hogy képes lennél a tökéletes boldogságra, vagy akármilyen boldogságra, miközben tudod, hogy bizonyos emberek, akiket szeretsz szenvednek. Az idők végezetéig kínozzák őket. Komolyan ugyan úgy tudsz majd Istenre tekinteni, miközben azt látod, hogy az ő színtiszta egoizmusa miatt szenvednek a szeretteid?
Ha meg azt látod, hogy megjelennek az ateista szeretteid, akkor komolyan elhiszed, hogy ők is odakerültek? Honnan tudhatod, hogy ők nem csak bábuk, akiket a te boldogságodért hoztak létre, miközben a valódi szeretteid szenvednek? Sőt, honnan tudhatod, hogy a Mennyország létezik egyáltalán és nem csak egy álomvilágba csöppentél, ahol minden olyan, amilyennek látni szeretnéd, pedig egyáltalán nem igaz semmi belőle? Bár ez a legutóbbi eset lenne a legjobb, figyelembe véve a lehetőségeket.

Ennyi. Hiába hiszel a Mennyekben, mert ha még véletlenül létezik is, akkor sem egy boldog hely. Egyszerűen csak azért, mert nem lehet az.

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.