Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-08-08
Ha az egyszerűség a lehetőségek rovására megy


Emlékszem még, mikor elkezdtek terjedni a számítógépek, az emberek mennyire nem értettek hozzájuk, de mivel egyre jobban elterjedtek a gépek, így rákényszerültek, hogy megtanulják és megértsék a kezelésüket. Volt egy korszak, a 2000-es évek eleje felé, amikor a legtöbb ember tényleg értett a gépekhez. Persze nem kell semmi komolyabb vagy bonyolultabb dologra gondolni, csak olyasmikre, mint mappák kezelése, másolások, programok telepítése, alap dolgok beállításai, mint pl. a képernyő felbontása, és ilyenek. Remek korszak volt, és szerintem az ilyesminek simán az alapműveltséghez kellene tartoznia, mert manapság már szinte mindent számítógépek vezérelnek, így elvárható lenne, hogy az emberek csak minimális szinten tisztában legyenek a működésükkel, így sokkal fontosabb lenne az ilyesmi manapság, mint a történelem, vagy az irodalom, vagy egyéb általános műveltséghez tartozó dolgok, mert ezt a tudást az ember fel is használhatja anélkül is, hogy TV-s vetélkedőbe menne :). Szóval már szinte kialakult egy hozzáértő társadalom, amiben az emberek értettek a számítógépekhez. De aztán jöttek az okostelefonok és egyéb „okos” eszközök, amik a végtelenségig automatizálták a funkciókat, és ezzel informatikai analfabétává nevelték a társadalmunkat, ami addigra már szinte felnőtt a technikai fejlődéshez.
Nem egy embert ismerek, aki annyira hozzászokott ahhoz, hogy a Windows automatikusan felteszi a gépre a képeket a fényképezőről, hogy amikor valami miatt nem indult el az automata, akkor nem tudott mit csinálni. Pedig csak egy egyszerű másolási műveletről lenne szó (ami kb. annyira bonyolult, mint áttenni valamit az egyik polcról a másikra), de manapság az emberek már ehhez se értenek. Túlságosan szorítkoznak az automata műveletekre, ami miatt nem kényszerülnek rá, hogy még a legalapabb dolgokat is megértsék vagy megtanulják.
És mi a legnagyobb hátránya ennek a dolognak? Hogyha valami extra dolgot szeretnél beállítani, ami nincs automatizálva, akkor megszívod, mert ezek a rendszerek irányítani akarnak minket. Ha nem azt akarod tenni, aminek a lehetőségét az arcodba nyomják, akkor nem tehetsz semmit.
Az egyik legjobb példa erre az, ami velem történt, mikor megvettem az első okostelefonom: az SD kártyára szépen elrendeztem a zenéket olyan logika szerint, ahogy használni akartam őket: előadók/albumok, csak előadónevek ahol nem minden tetszett az albumról, magyar vagy külföldi zenék azokból, akiktől csak 1-2 dalt szoktam hallgatni, meg poéndalok, saját dalok, haverok zenéi... Erre beteszem a kártyát a mobilba és a lejátszó felülbírálja a mapparrendszerem és felejánlja, hogy rendszerezi a dalokat: cím, előadó, dátum, albumcím... szerint. Nem is volt olyan lehetőség, hogy az eredeti mapparendszer szerint kezeljem a dalokat. Vagyis a legalapabb, legegyszerűbb megoldást hagyták ki, mert a legtöbb ember még ahhoz is lusta, hogy a saját telefontjuk memóriáján rendet tartsanak, mert az nem fontos.
De említhetném példának a mentési rendszert a mai játékokban, amik megbonyolítják a gamerek életét, és miért? Mert sokan vannak, akik csak elindítják a játékot és „menjen, oszt jóvan” alapon leszarnak mindent. Persze ezzel sem lenne gond, de azért nehogy már azokat szarják pofán, akik komolyabban szeretnének foglalkozni a dolgaikkal.
És ez a technológiai lustaság egyre durvább lesz. Volt egy ismerősöm, aki azért vett konzolt (amivel utána olyan játékokkal játszott, amik PC-re is meg voltak neki), mert lusta volt végigvárni PC-n a telepítést.
Vagy említhetném a Windows-ban az automatizált dolgokat. Egyszer feltelepítettem egy új gépre egy programot, ami Win XP kompatibilis volt, a gépen meg Vista volt. Erre nem indult be többet a Windows, és milyen indokkal? Azt írta ki, hogy a rendszer lehetséges, hogy össze fog omlani és ezért inkább be se indul. Újra kellett telepítenem a Windows-t, mert az előző azért nem indult el, nehogy rossz legyen. De kérdem én, hogy lehet annál rosszabb a végkifejlet, minthogy be se indul? Mert az a legrosszabb. Ha a szerintük „legrosszabb” eshetőség jön be, akkor is csak összeomlik a rendszer indulás után, vagyis ugyan ott vagyok, mintha be se indulna. De nem adták meg a lehetőséget, hogy belépjek, hátha mégse omlik össze és töröljem a programot. Mert ezek a cégek mindenkit informatikai analfabétának néznek és a saját gépünk fölött veszik el tőlünk az irányítás lehetőségét azért, mert „így lesz nekünk a legjobb”. Az emberek meg behódolnak ennek a „fejlődésnek”, mert lusták és elég nekik az, ha a gép automatán megcsinál helyettük mindent.

Mi lesz itt még? Fogalmam sincs. Csak azt érzem, mintha direkt butítanák az embereket, nehogy értsenek a modern rendszerekhez és minél jobban ki legyenek szolgáltatva neki. És sajnos ez emberek még asszisztálnak is ehhez, puszta lustaságból.

KevinKain

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.