Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-07-09
Lego játékok (2013-03-30)


Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért játszik egy felnőtt ember ilyen játékokkal. A válasz egyszerű: mert a mai világban, amikor PC-n elég ritka az offline co-op játék, és amit kiadnak abból is sokszor kiveszik. Jön egy sorozat, ami színtiszta többjátékos szórakozást nyújt.
Igaz, hogy ezekben a játékokban nincs olyan kiemelkedően nagy kihívás, de a remek és humoros átdolgozásai a gyerekkorunk kedvenc epikus történeteinek már alapvetően egy remek dolog. Arról nem is beszélve, hogy egy minden korosztály számára ajánlott játékról van szó, így ha valaki játszani szeretne egy baráttal, barátnővel vagy akár a gyermekével, a Lego játékok minden esetben remek választásnak bizonyulnak.
Érdemes megemlíteni, hogy ezekkel a játékokkal a végigjátszás után (ami alapból nem rövid) is rengeteg időt el lehet még tölteni, ha valaki esetleg el szeretné érni a 100 %-ot, így hosszú távú kikapcsolódás lehet bármelyik lego játék.
Már majd 8 év telt el az első óta, de máig töretlen a siker, olyannyira, hogy évente 2-3 játékot is kiadnak.

Lego Star Wars (2005-03-29):
2005-ben indult világhódító útjára a sorozat, amikor a Star Wars univerzum új trilógiáját dolgozta fel. Néhány kisebb/nagyobb változtatást leszámítva, a mai napig ugyan ezt a játékmechanikát használja minden epizód.
Értékelés: 87 %Lego Star Wars II - The Original Trilogy (2006-09-11)
Másfél évet kellett várnunk, hogy eljöjjön a 2. epizód, ami a címből is láthatóan az eredeti trilógiát dolgozta fel. Nem lett túl sok fejlődés, de az eredeti trilógia kifigurázása még ütősebb lett, mint az első játék.
Értékelés: 88 %Lego Indiana Jones - The Original Adventures (2008-06-04)
Az első Lego Indiana Jones játék máig az egyik kedvencem. És bár már kicsit rég volt, amikor játszottam vele, de arra emlékszem, hogy jókat nevettünk és remekül elszórakoztunk a végigjátszás alatt. Egy pillanatra sem éreztem, hogy „na nyomjuk végig”, mint amit nagyon sok játéknál érzek, hanem csak élveztem a játékot és ez többet ér mindenféle extra feature-nél.
A játék egyik legnagyobb újdonsága, a fóbiák bevezetése volt (pl. Indy fél a kígyóktól, így amíg kígyók vannak a közelben, addig képtelen bármit is tenni), ami még színesebbé és viccesebbé tette a játékmenetet, és ami a későbbiekben visszatérő elem lett a Lego játékokban.
Értékelés: 89 %Lego Batman (2008-09-23)
2008-ban a lego játékok rajongói igazán el voltak kényeztetve, mert a Lego Indiana Jones mellett a Lego Batman érkezett, ami rögtön a másik nagy kedvencem lett.
Újdonság a különféle uniformisok bevezetése, amik speciális képességeket adtak a karaktereknek.
Sajnos a játékmenetet beárnyékolják a bugok. Persze mindegyik epizódban voltak kisebb-nagyobb hibák, de ebben találtam a legtöbbet és legidegesítőbbeket. Ez elég szomorú, mert mint említettem, ez volt az egyik kedvencem mind közül, és ha ezek a hibák nincsenek, akkor abszolút legjobbnak értékelném.
Értékelés: 86 %Lego Star Wars - The Complete Saga (2009-10-13)
Majd 5 évvel az első Lego Star Wars után, úgy döntöttek a fejlesztők, hogy leporolják a legelső lego játékokat és kiadják egybe, javított grafikával és játékmenettel. Sajnos azoknak akik már végigjátszották a Lego Star Wars 1-et és 2-t, már nem sok újdonságot hoz, de akinek eddig kimaradtak a játékok, azoknak érdemes ezzel kezdeni a legós karrierjüket.
Értékelés: 88 %Lego Indiana Jones 2 - The Adventure Continues (2009-11-17)
Ez lett az egyik legigényesebb lego játék. Mondjuk alapból nem vártam sokat, mert minden idők egyik legnagyobb filmes csalódását dolgozták fel (Indiana Jones 4), ráadásul alig 1 hónappal előtte jelent meg egy másik lego játék, de mégis nagyon jó lett és kidolgozott. 3 különböző fejezetre lett osztva a 4. rész története, ráadásul megkaptuk az első 3 játékot is 1-1 fejezetben. Ám a „Lego Star Wars – The Complete Saga”-val ellentétben, nem csak átemeltek fejezeteket a korábbi játékokból, hanem teljesen új pályákat kaptunk, és bár ezek az epizódok nem lettek túl hosszúak, de mégis új megvilágításba került a trilógia részeinek története, így az elkészült 6 fejezettel a leghosszabb, mégis az egyik legjobb játékot kaptuk a lego-k világából.
Ha jól emlékszem ebben a játékban jött elő az egyik legfontosabb fejlesztés, vagyis az, hogy a képernyő osztottá válik, ha a két játékos túl messze kerül egymástól, de régen játszottam velük, így lehet tévedek, és nem ez volt az első.
Értékelés: 90 %Lego Harry Potter - Years 1-4 (2010-06-29)
Ebben a játékban jött a sorozat egyik legnagyobb fejlesztése, mivel a korábbi játékokkal ellentétben, itt nem egy központi helyen kell rohangásznunk és kiválasztanunk a következő pályát, hanem sandbox módban járhatjuk be Roxfort-ot, és úgy kell eljutnunk a következő órára, vagy helyszínre. A varázslat és a repülés (seprűvel) szintén új távlatokat nyit, így ez lett az egyik legeredetibb epizód a sorozatban.
Értékelés: 87 %Lego Star Wars III - The Clone Wars (2011-03-22)
Számomra ez volt az első lego játék, amiben csalódnom kellett, és nem azért mert ez volt az egyetlen, aminek nem ismertem a történetét, hanem azért mert kissé rövidnek éreztem. Ráadásul kitaláltak egy új erőd elfoglalós játékmenetet, ami egy remek ötlet, jó megvalósítással, amivel akár végigjátszás, sőt akár a 100 % elérése után is el lehet szórakozni. Viszont emiatt a sztori végigjátszását nagyon összecsapták, mert rengeteg pálya helyébe csak betettek egy ilyen háborús pályát. Ennek ellenére a Star Wars, a Clone Wars vagy a Lego játékok rajongóinak kifejezetten ajánlott a játék, de én elvárom egy játéktól, hogy legalább a végigjátszásba ne rakjanak sémákra épített pályákat.
Értékelés: 74 %Lego Pirates of the Caribbean (2011-05-10)
A 2011-es év nagyon termékeny volt lego játékok tekintetében. Még csak 5 hónap telt el, de már a másodikat kapjuk. A Karib-tenger kalózai filmek mind a 4 fejezetét végigjátszhatjuk ebben az alkotásban. A játék hozza a hangulatot és a színvonalat. És bár megtanultak a karakterek úszni, de komolyabb újdonságot nem hozott a játék. A 4 fejezet csakúgy elröppent és valahogy olyan hiányérzetem maradt a végére.
Sajnos eléggé összecsapott játék lett, de ennek ellenére tetszett, és jól szórakoztam a végigjátszás alatt, bár lehet csak a Clone Wars okozta csalódás miatt érzem ezt a játékot jobbnak, mint ami :).
Értékelés: 80 %Lego Harry Potter - Years 5-7 (2011-11-15)
Az első 4 évet feldolgozó Harry Potter játék után már várható volt, hogy jönni fog a többi év is. Ne tévesszen meg a cím, mivel a lego játékok általában filmeket dolgoznak fel, ezért itt is 4 fejezetet kapunk, amiket végigjátszhatunk. Varázspálca párbajokat vívhatunk és végre legyőzhetjük Voldemort-ot. A játékmenet még az első Lego Harry Potternél is jobban sikerült. A múltban játszódó visszaemlékezős, mesélős, és álomjelentek meg valami kiemelkedően jók lettek. Az egyik legjobb legójáték.
Értékelés: 89 %Lego Batman 2 - DC Super Heroes (2012-06-17)
Mivel az első Lego Batman nagy kedvencem volt, ezért már nagyon vártam a folytatást, amibe (ahogy a címből is látszik) bele kerültek további DC szuperhősök is. Ráadásul ez az első Lego játék, ami nem feldolgoz egy történetet, hanem egy teljesen új sztorit kap. Mégis mit lehet még várni?
A történet szerint Lex Luthor Gothamba érkezik, mert jelölték az „Év embere” díjra, amit végül Bruce Wayne kap meg. Ám az átadást meghiúsítja Joker, akit persze Batman & Robin visszajuttat Arkham-ba. Ám Lex kiszabadítja és egy új legó elemekre bontó fegyvert ad neki, hogy elpusztítsák Batman-t közös erővel. Ám ezúttal a Denevérembernek Robinon kívül több segítője is akad: Superman, Villám, Csodanő, Zöld Lámpás és Cyborg (és persze Martian Manhunter, aki csak a háttérből irányít), vagyis az Igazság Ligája. Együttes erővel szembeszállnak Lexel és Jokerrel, miközben elfogják az Arkhamból szökött rabokat…
A sztori és a forgatókönyv valami remekül sikerült. Nagyon ütős poénok kerültek bele, ráadásul igen hosszúnak és kidolgozottnak tűnt. Viszont gyanús volt, hogy az első történet végén már „Végső összecsapás” nevezetű küldetést kaptunk. És végül a rossz előérzetem beigazolódott, vagyis csak egyetlen sztori van a játékban. Persze mint mondtam, az hosszabb, mint az eddigi játékok történetei, de a többi játékban legalább 3-4 epizód volt, de volt olyan is (Lego Star Wars The Complete Saga & Lego Indiana Jones 2) amikbe 6 fejezet volt. Erre itt kiszúrják a szemünket egyyetlen nyamvadt történettel. Azért ennyire nem kellene lustának lenniük.
Persze most is rengeteg mellékküldetés és egyéb dolog van a játékban, amikkel a játékidő sokszorosára növelhető, és Gotham városa is teljes mértékben bejárható, ám itt jön be a játék másik negatívuma: az irányítás. Alapvetően nem rossz, kaptunk is extrákat, mint pl az automata felugrás a kapaszkodókról, ami a korábbi játékokból már igen csak hiányzott, és a repülés is jól sikerült a pályákon. Azonban a Sandbox módban másfajta irányítást kapott a repülés, ami valami rémálom, ha épp le akarunk szálln valahova, vagy be akarunk jutni egy épületbe repülve. Elképesztően rossz. A sok további apróbb irányításbeli problémákról és bugokról, mint például az, ha egy szökött bűnözővel küzdünk, akkor sokszor egyszerűen csak újraindul a küldetés és az ellenség újra max erővel pompázik. No, nem mintha nehéz lenne őket legyőzni. Sőt, a legtöbb kb 10 másodperc alatt lenyomható, de ez akkor is idegesítő.
Nekem az egész SandBox mód is erőltetettnek tűnt. Persze poén bejárni egész Gotham-et, de valahogy olyan kicsi és összecsapott lett, ráadádul egyre kevesebb dolog van Legó-elemekből megcsinálva, ami megint a hangulatot rombolja.
Persze azért pozitívum is akad bőven, mint például a híradós átvezetők, amik tele vannak poénokkal, ráadásul érdemes őket többször is megnézni, mert a kép alatt futó hírek is viccesek. Valamint a különféle ruhák használatának lehetősége is visszatér az első részből.
Ha már nem lenne így is eléggé pénzéhes a készítők stílusa, már filmet is csináltak a játékból, amiben az átvezetőket kiegészítették extra jelenetekkel (a játszható részek helyett). Talán majd meglesem, de addig nem tudok mit mondani róla.
Kár érte. Pedig a sok hibája ellenére nagyon bejött a játék, de egyszerűen felháborító, hogy miért kellett így elkapkodni az egészet. Mert egyetlen epizód nagyon kevés, az extrák meg idővel unalmassá válnak az ismétlődések miatt. Jobb lenne ha a készítők a játékok futószalagon való gyártása helyett inkább fognák magukat és kihagynának egy évet, és közben javítanák az irányítást, a kamerakezelést, jobban kidolgoznák az extrákat és rendesen megcsinálnának egy normális méretű történetet, ami legalább 3 fejezetből áll. És utána is inkább adjanak ki évente 1 játékot, minthogy ilyen összecsapott munkát végezzenek, ami miatt egyre kevésbé lelkesen várom a következőt, mert már elég sokat kellett csalódnom a Lego játékokban.
Értékelés: 76 %Lego Lord of the Rings (2012-11-13)
A második Lego játék, amiben beszélnek a karakterek, de ez inkább hátrány, mert részben elveszett az a legós hangulat, ami a korábbi játékokat jellemezte, arról nem is beszélve, hogy ők nem szinkronizáltak semmit, mert a beszélgetéseket a filmekből vágták ki.
Talán ez az a játék, ami a legjobban követi a filmek eseményeit. Sajnos csak a mozis változatét, így az Extended Edition-beli részek kimaradtak a sztorikból, mint például a Szarumán VS Gandalf végső küzdelme, pedig az is jó lehetett volna. Ráadásul valahogy olyan összecsapottnak éreztem. A világtérkép kifejezetten kicsi, ami még nem is lenne nagy baj, de a sztori végigjátszása csak olyan kb 2 óra filmenként. Egyedül a Király visszatér volt hosszabb, de ennek se örülhetünk, mert a bugok egyre jobban elszaporodtak a játék végéhez közeledve. Ráadásul a kamerkakezelés is nagyon irritáló tud lenni (főleg ketten játszva). Tetszettek azonban a lovas roham részek, csak sajnos kevés van belőlük és azok is rövidek. És remek ötlet volt a végén az extra pálya, amin Sauronnal zúzhatjuk szét egész Középföldét (vagyis egy lekicsinyített változatát), de ez is kevés. Persze van rengeteg gyűjthető cucc, és mellékküldetés, és újrajátszani is lehet más karakterekkel, akikkel új helyekre lehet bejutni, de egy ilyen játékban többet várnánk, mivel szinte minden legódarabokból áll, így a pályák és karakterek megvalósítása nem lehetett sok idő, van előre megírt forgatókönyv és felvett párbeszédek és így szinte alig maradt munkájuk. Persze ha évente 2 játékkal akarnak előrukkolni, akkor el kell kapkodni, de inkább csináljanak kevesebb játékot, minthogy így összecsapják őket. Vagy vegyenek fel több embert a munkára. Persze a filmtörténelem végtelen alapot biztosít a feldolgozásoknak, de a játékosok türelme és rajongása viszont el fog fogyni, ha így folytatják.
Értékelés: 78 %Bármennyire is már futószalagon gyártják ezeket a játékokat, mégis örülök minden egyes epizódnak, mert mindig remekül szórakozunk velük. A következő játék is biztos ütős lesz. Nem is olyan rég megnéztem milyen franchize-kből vannak lego figurák és azokból arra következtettem, hogy valami Marvel játék lesz a következő és jól telibe trafáltam, mert hamarosan érkezik a Lego Marvel Super Heroes. Már alig várom, hogy Lego-Hulk-al szétzúzzam a legó-világot :). És gondolom a Hobbit trilógia sem fog kimaradni. De remélem a Hobbit és a Lego Marvel nem lesz úgy összecsapva, mint mint a Lego LotR, vagy a Lego Batman 2.

KevinKain
-
Képregények, adaptációik és egyebek - cikksorozat


Dragonball - Evolution (filmkritika - 2009.11.03)
Web of Shadows VS Wolverine VS Arkham Asylum VS Shattered Dimensions (játékösszehasonlítás - 2011.02.12 - TPS / Akció)
Elfen Lied (sorozatkritika - 2011.06.26)
Batman - Arkham City (játékkritika - 2012.01.13)
Scott Pilgrim VS the World (filmritika - 2012.04.24)
The Amazing SpiderMan (játékkritika - 2012.09.06 - TPS / Akció)
Vasember (filmkritika - 2013.01.28)
Hihetetlen Hulk (filmkritika - 2013.01.28)
Vasember 2 (filmkritika - 2013.01.28)
Thor (filmkritika - 2013.01.28)
Amerika Kapitány – Az első bosszúálló (filmkritika - 2013.01.28)
Bosszúállók (filmkritika - 2013.01.28)
Folytatások, előzmények, reboot-ok, remake-k, spin-off-ok és crossoverek (cikk - 2013.04.10)
Magyarul megjelent képregények (cikk - 2013.06.18)
Marvel Comics és az árukapcsolás (cikk - 2013.07.18)
Sword Art Online (sorozatkritika - 2013.08.27)
Elmélkedés a Marvel mozis univerzum jövőjéről (cikk - 2013.09.15)
Batman - Hush 1-2-3 (képregénykritika)
Batman - Préda (képregénykritika)
Batman - Terror (képregénykritika)
Batman - Hush visszatér 1-2 (képregénykritika)
Batman - Hush szíve (képregénykritika)
Miért útálom a reboot-okat? (cikk - 2013.09.29)
Hihetetlen Pókember 1-27 (képregénykritika - 2013.10.05)
Új Marvel Extra (képregénykritika - 2013.10.05)
Pókember – Holtak között / Venom / Végső harc (képregénykritika - 2013.10.05)
Rozsomák – Adósság és Becsület (képregénykritika - 2013.10.05)
Rozsomák – Snikt (képregénykritika - 2013.10.05)
Fabulák 1 – Legendák száműzetésben (képregénykritika)
Hellboy 1-2-3 (képregénykritika)
Új X-men – E, mint eltörölni (képregénykritika)
Zöld Lámpás – A kezdet titka (képregénykritika)
Megtorló – Balfékek szövetsége (képregénykritika)
Gotham City Ragadozók (képregénykritika)
A Bosszú Angyalai – Káosz (képregénykritika)
Az Új Bosszú Angyalai – Új Titkos Háború (képregénykritika)
Superman és Batman – Supergirl – Egy lány a Kripton bolygóról (képregénykritika)
Superman és Batman – Abszolút hatalom (képregénykritika)
Batman - Arkham Origins (játékkritika - 2012.12.18)
Pókember – Jean DeWolff halála (képregénykritika)
Az Új Bosszú Angyalai - Kitörés (képregénykritika)
Rozsomák 1-6 – Az állam ellensége (képregénykritika)
Rozsomák 7-12 – A S.H.I.E.L.D. ügynöke (képregénykritika)
Peter Parker Pókember 7-12 (képregénykritika)
DragonBall filmek időrendje (cikk - 2014.05.23)
Marvel VS DC Comics #1 (cikk - 2014.05.25)
A Fekete Holló #1-4
Busók #1-7
Szekerce és Szemerce hihetetlen kalandjai #1-3
Gor láncai #1-4
Vadregény #1-2
Theo #1-3
DragonBall sorozatok (animekritika - 2014.08.20)
- DragonBall
- DragonBall Z
- DragonBall GT
- DragonBall Kai
- DragonBall Z Abridged
The Amazing SpiderMan 2 (játékkritika - 2014-09-25)
Super (filmkritika - 2015.06.20)
Death Note (2015-09-15)
Elmélkedés a képregényfilmek jövőjéről (cikk - 2016-04-06)


Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.