Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-08-08
Mit tegyél, ha lassú a géped?
(2016-02-19)


A mai világban, amikor már szinte mindent számítógépen keresztül intéz, vagy csinál az ember, elengedhetetlen a jól működő PC. Persze vannak, akik tableten, vagy mobilon intézkednek, de velük most nem foglalkozunk :), csak a hagyományos PC-kkel.

Szóval, mit kell tenni akkor, ha lassú a géped, vagy sokszor lefagynak bizonyos alapvető programok (Windows Explorer...)? Az én masinámmal volt néhány gond az elmúlt időszakban, így jó sok ötlettel, lehetséges megoldással találkoztam. Ezeket gyűjtöttem össze és osztom meg most veletek, nem feltétlenül hasznossági sorrendben :), így először olvasd végig a lehetőségeket és a számodra legegyszerűbbtől indulj el és haladj a bonyolultabbak felé. Nekem is jelenleg úgy tűnik, hogy az energiaellátás és/vagy a virtuális memória beállításai voltak, amik végül megoldották a problémáimat, mert a Windows újratelepítés nálam csak a legvégső esetben jön, miközben a legtöbb felhasználó esetélben lehet az a legegyszerűbb megoldás :).

A megoldásokat elsősorban Windows 7-re írtam, de a korábbi vagy későbbi rendszerekben is nagyjából ugyan így működik minden, csak esetleg kicsit máshol vagy más megfogalmazásban vannak a dolgok.

Ja, és még egy fontos dolog: ha lassú a géped, akkor a legrosszabb, amit tehetsz, hogy feltelepítesz valami PC-javító (… Repair...), gyorsító (...PC Speed...) programot. Azoknak semmi értelmük és több negatívumuk van, mint amennyi hasznuk. Főleg azoknak, amiket úton-útfélen próbálnak rátukmálni az emberekre.

Szóval jöjjenek a lehetséges megoldások.

Új hardware
A legkézenfekvőbb megoldás: új gépet venni :), vagy módosítani a hardware-s felépítést. Mondjuk új videokártya, vagy több ram beszerzésével.
Ez persze költséges dolog és legtöbb esetben egyáltalán nem hardware-s a probléma, így ez csak a végső megoldás legyen.

A továbbiakban arról lesz szó, hogy mit tegyünk, ha a gépünk lassabb, mint kéne, vagyis nem nyújt olyan teljesítményt, mint ami elvárható lenne az eszköz képességeinek függvényében.

Driver-ek napra készen tartása
Az egyik legáltalánosabb probléma, ha a driver-eink elavultak. Ez főleg a videokártyánál szokott mindenféle probléma forrása lenne.
Érdemes időnként utánanézni a legfrissebb driver-eknek és feltelepíteni őket.
Ezt legegyszerűbben úgy teheted meg, hogy beírod a keresőbe a videokártyád, vagy más eszközöd pontos nevét (Pl. nVidia GeForce GTX 750ti), és mellé íród, hogy "driver download" / "driver letöltés", majd a hozzáillő legújabb frissítést telepíted (lehetőleg egy megbízható weblapról, mondjuk a gyártóéről, "nvidia.com"...). Az eszköz nevét a dobozáról, a gép leírásából, vagy a "Vezérlőpult"-on belül az "Eszközkezelő"-ből tudhatod meg.
Persze nagy ritkán megesik, hogy egy korábbi driver jobb, mint a legújabb, ezért érdemes elkerülni az „alpha” meg a „beta” verziókat és csak a végső („final”) verziókat feltelepíteni.
Bár én alapvetően a „Ne nyúljunk semmihez, aminek nincs baja.” mentalitás híve vagyok, így én csak akkor telepítek frissítéseket, ha az aktuális verzióval valami gondom van. Ha te is így állsz hozzá, nem nagyon lehet gond :).

Windows Update
Állítólag hasznos, de én nem szoktam vele foglalkozni, meg nem is nagyon bízok az ilyen rendszerszintű automatikus frissítésekben. Ennek ellenére lehet vele tenni egy próbát. Persze csak akkor, ha eredeti a Windows-od :).

Vírusírtás
A lassulás oka sok esetben lehet vírus. Ennek érdekében vagy mindig nagyon odafigyelünk, hogy mit nyitunk meg/telepítünk fel és mit nem, vagy beszerzünk egy víruskeresőt. Az utóbbi az ajánlott megoldás, mert a leghozzáértőbb és legóvatosabb emberek is kaphatnak vírust.
Vírusírtók közül az Avast-ot, vagy az AVG-t tudom ajánlani. Én is ezeket használom és még nem volt rájuk panasz :).
Telepítés után (már ha nem friss rendszerre kerül, első programként), érdemes lehet egy teljes tesztet lefuttatni, későbbiekben pedig már elég ha csak a háttérben működik, és csak ha valami gyanús dolog van, akkor manuálisan a segítségét hívni.

Töredezettségmentesítés
A merevlemez használatakor, minél többször cserélődnek a különböző méretű fájlok, annál jobban széttagolódnak a dolgok a HDD-n. Ez is lassíthatja a gépet.
Persze az újabb rendszerek (Windows 7-től kezdve) már heti ütemezésű automata töredezettségmentesítést használnak, így ezzel nem kell foglalkozni, de ha régebbi rendszered van, vagy egyszerűen csak kíváncsi vagy a merevlemezed állapotára, akkor utánanézhetsz a dolognak.

Ehhez nem kell mást tenned, mint belépsz a „Sajátgép”-be, ahol egér jobbal klikkelsz az egyik merevlemezre, majd kiválasztod a legalsó menüpontot („Tulajdonságok”).
A felugró ablakban az „Eszközök” fülre kattintva megtalálhatod a töredezettségmentesítést. Itt láthatod, hogy mennyire töredezettek a HDD-k %-os arányban. Bár ez az érték valószínűleg néhány %-nál nem több, mivel mint már említettem, ezt automatán elvégzi a rendszer. Ennek ellenére persze manuálisan is elindíthatod, vagy beállíthatod, hogy egész pontosan mikor is végezze el az automata töredezettségmentesítést.
Ez a művelet az esetek nagy részében veszélytelen, ám mivel a HDD tartalmát átrendezi, így azért érdemes odafigyelni, hogy ne menjen el az áram, vagy ne történjen valami egyéb probléma, mert akkor bizony formázhatod az egészet és sok (vagy akár minden) adatod elveszhet. Így előtte érdemes biztonsági másolatot létrehozni, még ha a hiba esélye elenyésző.

Szabad hely felszabadítás
Az is bezavarhat, ha kevés az üres hely a gépeden. Ezt többféleképpen is orvosolni lehet.

Az egyik, hogy nem használt dolgokat, adatokat, programokat törölsz.
Fontos: programokat sose törlünk csakúgy, mint a fájlokat, hanem uninstalláljuk őket. Ezt legegyszerűbben a program mappájában található „uninstall” nevű fájllal tehetjük meg, vagy a „Start / Vezérlőpult / Programok telepítése és törlése” alatt kiválasztva az aktuális programot, egér jobb, majd „Eltávolítás”.

A másik, és sokkal hasznosabb módja, hogy nem használt ideiglenes fájloktól szabadulunk meg. Ezek általában „TEMP” nevezetű mappákban találhatók és használat során folyamatosan termelődnek bele a nagyobbnál nagyobb fájlok.
Bár ez a megoldás azért veszélyes, mert bizonyos rendszermappákból komolyabb hozzáértés nélkül törölgetni nem a legszerencsésebb dolog.
Erre találtak ki bizonyos tisztító programokat. Ezek közül én a „CCleaner” (igen 2 „C”-vel :) ) nevű software-t tudom ajánlani. Ez a kis program a víruskeresőkhöz hasonlóan a háttérben fut és ha túl sok a felesleges fájl, akkor jelez. Ez nagyon hasznos tud lenni, mert egyszerre képes kitakarítani a rendszert, a böngészőket és rendet rak egyéb programok után is. Sőt, még arra is figyelmeztet, ha huzamosabb ideig, túl sok minden van a lomtárban.

Energiaellátás beállítása
Az „Asztal”-on, vagyis a Windows alapképernyőjén, ahol az ikonok vannak, klikkelj a háttérre jobb egérgombbal, majd válaszd a legalsót. Azon belül megnyomod a jobb alsó sarokban a „Képernyővédő” gombot, ott pedig az „Energiaellátás beállításai”-t (ezt persze a „Vezérlőpult”-on belül is kikeresheted).
Ott alapvetően 3 lehetőség közül választhatsz:
- Energiatakarékos / Power Saver
- Kiegyensúlyozott / Balances
- Teljesítménycentrikus / High Performance

Persze a kiegyensúlyozottat ajánlja a rendszer alapértelmezetten, a laptopoknál meg érdemesebb az energiatakarékost használni, mert úgy lassabban merül az aksi. Ám ha asztali géped van, ez úgy sem probléma, így válaszd a „Teljesítménycentrikus”-at.

Virtuális memória méretének beállítása
Kattints a „Start” menüre, majd jobb gombbal a „Számítógép” („Sajátgép” / „Computer”)-re és a legalsó menüpontra: „Tulajdonságok”.
Itt „Speciális rendszerbeállítások”, „Speciális” lap „Teljesítmény” területén kattints a „Beállítások”-ra. Itt a „Haladó” fülre, majd a „Virtuális memória” területen kattints a „Módosítás”-ra.
Itt válaszd az „Egyéni méret”-et, válassz ki egy merevlemezt, majd írj be egy értéket. Általában érdemes annyit adni, amennyi a RAM-od is, de persze többet is adhatsz. Nekem 8 giga ramom van és 12 GB-t foglaltam le. Ezt persze megabájtban kell megadni, így minden értéket 1024-el kell beszorozni, így ha 12 GB-at akarsz beállítani, akkor 12288-at kell beírnod. Persze ennyivel kevesebb hely lesz a HDD-den, de megéri ezt használni, mert komolyan lelassíthatja a géped, ha ez kevés. Ha pedig automata, akkor meg megeshet, hogy túl sokat használ el.

Takarítás
Érdemes lehet időnként kitakarítani a gépet. Leszedni az oldalát és kiporszívózni, letörölgetni a dolgokat, mert elvileg a por és egyéb szennyeződések is okozhatnak problémákat.
Persze ha még sose szedtél szét gépet, akkor inkább hanyagold ezt a lépést, vagy kérj meg egy hozzáértőt, mert egy rossz mozdulat és tönkre teheted az egészet.

Új Windows telepítés
Ha mindent kipróbáltál és semmi nem használt, akkor sajnos el kell könyvelni, hogy az operációs rendszered használódott el. Ilyenkor jön a friss rendszer telepítése.
Az csak félmegoldás, ha másik vinyóra telepíted, vagy az eredeti mellé, mert így sok helyet veszítesz és bizonyos hibák, vírusok megmaradhatnak. Ráadásul az eredetileg feltelepített dolgokat se nagyon fogod tudni használni. Így érdemes telepítéskor teljesen leformázni a HDD-t és úgy rátelepíteni a rendszert.

Ennyi lenne az ötlet. Ha az egyszerűbb megoldások egyike se válik be, érdemes lehet visszatérni az első ponthoz és új gépet venni, vagy a meglévőt fejleszteni, esetleg szerelőhöz vinni.

Ha végül sikerült felgyorsítani a géped, akkor utána próbáld meg megtartani olyan állapotban. Ennek érdekében használj víruskeresőt, kerüld el az ismeretlen gyártótól származó, megbízhatatlan programokat, valamint ha telepítesz valamit, akkor figyelj oda, hogy telepítés közben kivedd a jelölőnégyzetet a program mellé járó ingyenes, de haszontalan programok mellől. A „DirectX”, „Microsoft Visual C++”, „.NET Framework”... ezek közül kivételek, mert fontos programok, de mondjuk a „searchtoolbar”, meg hasonló dolgok már lassíthatják a gépet.

Sajnos az én Windows-om német nyelvű, és mivel nem nagyon tudok németül, így lehet bizonyos említett menüpontok nevei valamivel máshogy hangzanak, mint leírtam. Ha ilyesmi hibát vesz észre valaki, akkor nyugodtan írja le a cikk alá, hozzászólásban, ahol egyéb megoldásokat, ötleteket is várok. Esetleg korábbi vagy későbbi Windows-okra jellemző különbségeket is megemlíthettek. Akár még a menüpontok angol neveit is leírhatjátok, hogy ezzel is segítsük a rászorulókat :).
Majd én is igyekszem javítani, bővíteni és frissíteni a cikket, ahogy lesz rá időm.

[UPDATE: 2016-05-05]
Proceszormag hozzárendelés
Ez a módszer akkor is könnyen használható (sőt, épp akkor használható leginkább), ha épp te futtatsz egy olyan programot, ami leterheli a rendszert akár annyira, hogy már szinte az egeret se tudod mozgatni rendesen (de persze kisebb lassulások esetén is működik). Bár ez a módszer csak többmagos processzoroknál működik, de már évek óta nincsenek is egymagosak, így ez nem is gond manapság :).

Nem kell mást tenned, mint lenyomod egyszerre a CTRL+ALT+DEL billentyűket. A megjelenő képernyőn kiválasztod a legalsót (Feladatkezelő / Task Manager). A felugró ablakban kiválasztod a „Folyamatok” (Process) fület. Itt pedig a CPU oszlop fejlécére klikkelve, a processzorhasználat szerint rendezheted a folyamatokat növekvő vagy csökkenő sorrendbe. Így könnyedén megláthatod, hogy melyik folyamat terheli legjobban a rendszert. Majd erre a folyamatra klikkelj jobb egérrel, és válaszd ki alulról a harmadik opciót (Set Affinity...). Itt beállíthatod, hogy az aktuális folyamat a processzor melyik magját használja. Ha te futtatsz programot, akkor érdemes csak egy pipát kivenni, mert minél kevesebbet rendelsz hozzá, annál inkább lelassul a művelet. Ha nem tudod, mi az, akkor pedig elég egyet benn hagyni, hogy a gép alapvető működése gyorsuljon fel. Persze az is megeshet, hogy a gép egy rendszerfolyamatáról van szó és ezért nem is lehet ráklikkelni jobb gombbal, de ez ritka, ráadásul normális esetben az alaprendszer nem lassítja le magát minden ok nélkül.
Végül becsukhatod a feladatkezelőt és használhatod a felgyorsult rendszered.

Ez egy azonnali és igen hatásos módszer a rendszer gyorsítására, de sajnos csak ideiglenes, és kicsit körülményes megoldást nyújt csak. Ennek ellenére érdemes megjegyezni, mert nagyon hasznos tud lenni.

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.