Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-07-09
Hogy NE szervezzünk koncertet

(2013-12-12)

Korábban volt egy koncertünk, ahol a szervezés annyira gáz volt, hogy ha mástól hallom, szinte el se hiszem. Ez már korábban történt, csak azért nem írtam, mert gondoltam nem leszek bunkó olyanokkal, akik fellépési lehetőséget biztosítanak egy ismeretlen bandának, de aztán belegondoltam, hogy ilyen lehetőségre nincs szükség.
A cikk lényege, hogy bemutassam, mennyire szarba se veszik egyesek a kevésbé ismert bandákat, és mennyi szivatást kell átélni csak azért, hogy zenélhessünk.

Történt egyszer, hogy felléphettünk egy „fesztiválon”. Persze ez a kifejezés kicsit túlzás, mert egy színpad és fél napnyi program aligha nevezhető igazi fesztiválnak, de ilyesmibe ne kössünk bele.
Szóval leutaztunk Győrbe, Sopronból 2 kocsival. Tény, hogy egy kevésbé ismert zenekar nem nagyon szokott gázsit kapni egy fellépésért, de azért a legtöbb helyen a fuvarköltséget kifizetik. Ám itt még erre se voltak hajlandók. De mindegy, mentünk, mert „végre felléphetünk”. Persze a Volt fesztivál utolsó napjára esett ez a „fesztivál”, és ráadásul kora délután játszottunk, miközben volt vagy 40 fok. De mindent a zenélésért. Mentünk, mert volt lehetőség.
Odaértünk nagyjából fél 1-re, ahogy kérték. Gondoltuk jól felpakolunk a színpadra, de mondták, hogy hagyjuk, mert csúszik a program. Mondtuk, hogy „oké”, de azért felpakolnánk, hogy később már ne menjen ezzel az idő. Erre azt a választ kaptuk, hogy hagyjuk, majd 1-kor.
Leültünk egy kis szabadtéri kocsmarész elé, ahol elvileg ingyen fogyaszthattunk volna, ahogy előre ígérték, de helyette kapott az 5 fős zenekarunk kb 10-12 sörkupont.
Azt ezért elmondom, hogy szerintem az ingyen fogyasztás hülyeség, mert akkor a hely tulaja jár nagyon rosszul, így azt tartom a legjobbnak, mint ami a néhány évvel ezelőtti soproni FREE kocsmarészében adott Forgotten Years koncerten volt, vagyis kaptunk 50 % kedvezményt, így a kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad.
Visszatérve a Győri koncertre: elég nagy csalódás volt, mivel nem ezt ígérték, és azok után, hogy még a fuvarköltséget se állták, azért elvárható lett volna valami kompenzáció. Mindeg, gondoltam úgyse maradunk sokáig, mert koncert után siettem vissza Volt fesztiválra, így odamentünk a púlthoz, ahol hatalmas plakátok hírdették az új „Pussy” elnevezésű energiaitalt. Gondoltam, ha úgyse ihatok sört, mert vezetek, akkor kipróbálom, mert ha az íze is olyan menő, mint a neve, akkor nagyon király ital lehet :). Odaadom a kuponom, hogy kérek egy Pussy-t. Erre azt a választ kapom, hogy „ezzel csak sört lehet inni”. Oké, de én kocsival vagyok, de ez nem nagyon érdekelte. Végül nagy nehezen hajlandó volt adni valami üdítőt a sör helyett, így a Pussy-t nem próbáltam ki.
Majd nézegetjük a plakátokat. Az első szembetűnő dolog, hogy a nevünket elírták, mert Revolúció helyett „(R)evolution” volt odafirkantva. Először fogalmunk se volt, hogy ezt mégis, hogyan okoskodták ki, de néhány hete rájöttem, hogy van egy ilyen nevű magyar banda, így a magyarázat megvolt, de attól még gáz, hogy ennyire nem néznek utána a dolgoknak.
Majd tovább olvasgatjuk a plakátot, aminek a sarkán ez a két felirat olvasható egymás alatt: „ingyenes”, „zártkörű”. Nem tudom ez, hogy jött ki, mert ezek a fogalmak nem illenek össze.
Ingyenes: nincs belépő, így bejöhet mindenki ingyen.
Zártkörű: csak meghívott vendégek léphetnek be.
Bánom, hogy nem raktunk el egyet abból a plakátból, mert vicces volt. Bár kértünk egy példányt, de elintézték azzal, hogy „majd adunk”.
1 óra körül odamentünk, hogy felrakodjuk és összeszereljük a dolgokat. De mondták, hogy hagyjuk, mert tovább csúszik a program. Persze megint felvetettük, hogy attól még össze lehet rakni a dolgokat, de nem hagyták. Így tovább vártunk.
Végül 2 óra felé szóltak, hogy rakodhatunk. Elkezdtünk pakolni a hőségben. A színpadot úgy kell elképzelni, hogy egy préri (talán focipálya a hétköznapokon) közepén van egy kis színpad, ami épphogy le van fedve, így a felét totálba éri a nap. De mindegy, összerakodtuk a cuccokat. Erre az egyik szervező, vagy hangmérnők, megkérdi, hogy készen állunk-e, amire válaszoltuk, hogy még a dobnak kell egy kis idő. Erre azt mondja, hogy „mindegy, a ti időtökből megy”.
Volt pofája beszólni egy ilyet, mikor mi többször fel akartunk már rakodni. Rászánunk egy csomó pénzt, időt és energiát, hogy odamenyjünk és zenéljünk, miközben semmi kompenzációt nem kapunk, és erre van pofájuk úgy viselkedni, mintha ők tennének nekünk szivességet. Ráadásul a szervezés is nevetséges volt, mert tőlünk olyan 50-100 méterre volt vagy 20 ember összesen, akik az árnyékban kuporogtak, tehát még rajongókat se szerezhettünk nagyon, és alapból esélytelen volt egy jó kis bulit csinálni ilyen hőségben.
Végül lenyomtuk a koncertet, és összesen egy dal volt, amire odajöttek néhányan pogózni a színpad elé, de mint utólag elmondták, szívesen buliztak volna, de ebben a melegben nem bírtak tovább ott maradni.

A koncert után hazajöttünk és megfogadtuk, hogy ilyen helyre többet nem megyünk, mert semmi értelme.
Slusszpoén, hogy a fellépők között volt egy híresebb punkzenekar (Auróra), akire talán kijöttek volna jóval többen, de a zseniális szervezők kitalálták, hogy ők nem lesznek meghírdetve, így csak mint „meglepetés vendég” szerepeltek a plakáton.

Az ilyen esetekből látszik, hogy mennyire nehéz dolga van egy zenekarnak manapság, akinek nincs protekciója és ismerősei bizonyos zenei körökben. Nem elég, hogy pénzt nem adnak, nem elég, hogy a fuvart se fizetik ki, nem elég, hogy még normális szintű, rugalmas ingyen vagy kedvezményes fogyasztás sincs, nem elég, hogy szar a szervezés és szinte senki sincs, és a legnagyobb hőségben kell játszani, de még ezek után van pofájuk bunkó beszólásokat tenni, az már mindennek a teteje.
A legszörnyűbb, hogy ez a „fesztivál”, már a 3. volt, miközben olyan hibákat követtek el, amik még első szervezésnél is szánalmasak lettek volna. Vicc az egész, egy hatalmas vicc.

KevinKain


Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.