Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2019-09-20
RTL Klipverseny


Ez a cikk arról fog szólni, hogyha valaki valamit nem akar vagy nem tud rendesen megcsinálni, akkor inkább ne is csinálja sehogy.

Most biztos sokaknak az első gondolatuk eme cikk láttán, hogy "most biztos szidni fogja a versenyt, mert besértődött azon, hogy nem ő nyert, de gáz", de nem erről van szó. Idén is és tavaly is voltak nálam jobb előadók, jobban sikerült klippel, akik jobb helyezést értek el nálam, és alapból sem a győzelem volt a fontos, hanem hogy minél több emberhez eljusson a zeném (bár ennek ellenére örültem volna, ha megnyerem :) ), és ezért nem is akartam ilyen cikket írni, de az idei dolgokat már nem tudom szó nélkül tűrni.
Már tavaly is elég gáz volt, hogy az első két helyezett, míg az első több, mint négy és fél napban vagy 2-3.000 szavazatot sikerült összeszedniük, addig az utolsó maximum 4-5 órában felmentek 10.000 fölé, ami a poén, hogy az egyikük még weblapot is csinált, ami csak arról szólt, hogy ne csaljunk, és legyen ez tiszta játék, szóval nevetséges. Persze még az ilyen egyértelműen csalókat sem voltak képesek kizárni. A másik, ami még zavart, hogy mik azok a "szerkesztői videók"? Mert volt (és idén is van) egy ilyen kategória, ami miatt az egész weblapot átnéztem és egy rohadt utalást nem találtam rá, hogy mégis mik ezek? A lényegük, hogy van egy külön kategória, amibe nem tudom, mi alapján beraknak videókat, amik még a főoldalon is külön jelennek meg. Már az se túl fair play, hogy a legutoljára feltöltött videók a verseny egész időtartama alatt címlapon vannak, vagy a TV-be bekerült előadókat az X-faktor alatt reklámozzák, de ezek még hagyján, mert itt még csak a szerencse játszik szerepet, vagy egy kis ügyeskedés, de a "Szerkesztői videók"-nál nem. A weblappal akkor még nem volt semmi komolyabb probléma, kivétel talán azt, hogy aki sok szöveget írt bemutatkozáshoz annak valamely böngészőkben bizony becsúszott a videó-ajánló alá a "szavazás" gombja, és ezzel jelentős hátránynak kitéve a videóját. Mellesleg ezt a hibát az elmúlt 1 év alatt se sikerült kijavítani, szóval ha már itt tartunk térjünk is át az idei klipversenyre.

Az első dolgok, amiken fennakadtam az a sok baromság volt a szabályzatben benne maradtak, és amiket kb egy átolvasással simán javítani lehetett volna. Ilyen az egyik legelső mondat: "A Klipverseny (a továbbiakban: 'Klipverseny') szervezője", majd eljutottak olyen értelmetlen mondatokig, mint "A versenyben való jelentkezéshez mindenképpen videón lehet csak jelentkezni." De ezekkel még semmi gond sincs, inkább viccesek, mint felháborítóak, majd olvasom, hogy nagy búszkén írják a weboldalt készítő "informatikusok", hogy nehogy csaljon valaki, mert úgyis lebukik, mivel a felhasználó gépén eltárolt adatok nem engedik a további szavazásokat, de az IP-t viszont nem jegyzi meg a szerver. Ez persze elrettenthet bizonyos nagyon laikus embereket, de ha valaki kicsit is ért a témához, akkor tudhatja, hogy ez bizony egy hihetetlenül szar védelem.
Majd megnéztem a videókat. Az első lapon látom, hogy az első helyezettnek több, mint 17 millió szavazata van (ami vicces egy 10 milliós országban :) ), és az utána következők se sokkal maradtak le. Ez azért elég nevetséges és irreális. Youtube-on a legnagyobb és legjobb világhírű zenekaroknak van kb. ennyi nézőjük, szavazójuk mennyisége meg eltörpül ettől. Nem értem, hogy miért kell a jelentkezési időszakon csalni (mert az itt szerzett pontok úgyis nullázódnak), és miért nem tiltják ki a szervezők az ilyen egyértelműen csalókat, de azok után, hogy tavaly a verseny ideje alatt egyértelműen csalókat se tiltották ki így mindegy.
Majd miután feltöltöttem a videót, egyszerűn lehagyták a videóm címét, és csak annyi lett kiírva, hogy "KevinKain". Mondom magamba, hát ez fantasztikus, most mindenki hülyének fog nézni, hogy mér magamról neveztem el a videót, de aztán aláírtam, hogy ha lehet javítsák ki a címet "KevinKain - Cyberpunk"-ra és végül meg is tették ezért ezt nem is hozom fel negatívumnak, mert ilyen apró hibákat a legprofibbak is elkövethetnek.
Néhány mondat a regisztrációról. Kiderült, hogy akik már regisztráltak tavaly azoknak már nem kell újra elvileg. Én be tudtam lépni, gondolom, mert töltöttem fel videót, de az ismerőseim, amikor szavazni akartak egyszerűen nem tudtak belépni, mert olyan hibaüzenetet kaptak, hogy a regisztráció még nincs aktiválva. Ebben mondjuk, lehet valami igazság, mert tavaly a regisztrációk után nem kértek e-mailes visszaigazolást, szóval bárkinek az e-mailjével regisztrálhattál, szavazhattál, beléphettél… Egye fene, akkor kérik az aktiváló e-mail újraküldését. Igen ám, de az a funkció meg nem működik, vagyis akik a tavalyi videómra szavaztak, azok nem tudtak idén szavazni, maximum ha azóta megváltozott az e-mail címük, szóval aki tavaly is indult az jelentős hátrányban van idén. A poén, hogy az RTL Klub sima weblapján meg használhatóak a tavalyi Dalverseny regisztrációk, de itt meg nem. Akinek viszont van másik e-mail címe, az tud arról újraregisztrálni. A regisztrációk viszont rendesen lezajlottak, ám a poén, hogy állítólag az oldal fejlesztői rájöttek arra, hogy végül is a regisztrációk aktiválása egy valóban fontos dolog, erre tettek bele aktiválást, de amikor egy ismerősöm mesélte, hogy ezt hogy oldották meg egyszerűen nem akartam elhinni, hogy lehetnek ilyen hülyék. Gyakorlatilag a regisztráció után bejön egy oldal (amit elvileg e-mailben kellene elküldeniük a megadott címre), amin van egy link, amire klikkelve aktiválhatja a felhasználó a regisztrációját. Fogalmam sincs ezzel mit akartak elérni, mert a regisztráció aktiválásának az lenne a célja, hogy ne tudjanak az emberek más e-mail címével visszaélni, erre egy ilyen megoldást kapunk, aminek gyakorlatilag semmi értelme. Oké, ez megint csak egy oltári nagy ratyiság. Ezek után az olyan apróságokon fenn sem akadok, hogy pl a videó megnézése után az "ismétlés" gombra klikkelve újra betölti az egyszer már betöltött videót (de ilyenkor legalább az idegesítő energiaital reklámot nem kell újranézni :) ).
A másik nagyon gáz dolog, amit ezek műveltek, hogy a verseny meneténél kiírták, hogy december 12, 0 órától nullázódnak az addigi szavazatok és akkor indul a valódi verseny (amit nagyarcúan döntőnek hívnak, bár nem értem miért, mivel az a verseny egésze, előtte nincsenek elődöntők, válogatók vagy hasonlók). Én itt vártam, hogy akkor majd rögtön kiírom mindenhova, hogy mindenki szavazzon, de csak nem akarják elkezdeni a versenyt. Úgy 3-ig még filmeket lestem aztán inkább elmentem aludni, mert még mindig nem lett elindítva a verseny, csak másnap délelőttre lett elkezdve, amire már eléggé lemaradtam.

Ez az egész verseny csak arról szól, hogy a … energiaitalt hirdessék (csak azért se írom ki a nevét, mert már a tököm tele van vele :) ) és abból még több pénz folyjék be. A legidegesítőbb, hogy csak egy támogatója van az egésznek, így miután megnézel néhány videót, már annyira zavar mindegyik klip előtt ugyan az a reklám (amivel mellesleg tele van rakva az egész oldal), hogy inkább hagyod a francba az egészet, pedig amúgy még érdekelnének a videók.

A végeredményről is mondanék néhány mondatot. Előre leszögezem, hogy nem a legjobbnak ítélt 4 kiválasztott klipet szeretném bírálni, mert tényleg a legjobbak között voltak. Hanem inkább a zsűrit és az RTL klubot, mivel gyakorlatilag a klipverseny TV-s reklámjaiban bemutatott 3*8 (24) videó közül választották ki mind a 4-et. Persze tudtam, hogy úgysem fogják, mind a 468 videót megnézni, de azért reménykedtem benne, hogy legalább a 30-60-90 legtöbb szavazatot kapott videót megnézik (és ez akár lehetett volna a szabály is, hogy a legtöbb szavazatot kapottak közül választanak), de sajnos nem így történt. Nem tudom, hogy a csatorna mondta nekik, hogy ezek a preferált klipek közül válasszanak csak, vagy egyszerűen ők voltak lusták, de a lényeg, hogy egyszerűen felháborító, hogy itt van 468 klip, amiknek a készítésében részt vett és reménykedett a díjban fene tudja hány ezer ember és így pofán köpik őket. Mielőtt valaki félreértene, engem egyáltalán nem az zavar, hogy nem én nyertem, mert voltak az enyémnél tapasztaltabb és profibb dalok és klipek, és a célom amúgy is elértem, vagyis bekerültem a TOP30-ba (első oldalra :) ), és csak ezt akartam, mert így talán jó pár emberhez eljut a zeném :). Ami igazán zavar az, hogy a maradék 444 klipnek (köztük az enyém is) még az esélyt sem adták meg. Ami a poén, hogy a 4 kiválasztott videó egyike se tudott 5-nél több szavazatot szerezni (ami inkább a következő fejezetben olvasható "csak akkor nézem ha menő és a TV-ben adják" hozzáállás miatt gáz), de a poén, hogy az egyik videó, még csak nincs is a nevezettek között. Hogy is van ez? Tv-be bekerült, aztán fel se töltötte a videóját, és az ő videóját mégis megnézték, a többiekét meg nem? Érdekes…
De mindegy, majd jövőre megpróbálok valahogy bekerülni a kiválasztottak közé és már csak 23 klip ellen kell versenyeznem :).

Végére még egy gondolatot szeretnék megosztani veletek, vagyis azt, hogy ez a verseny remekül bemutatja, azt hogy a legtöbb embert mennyire csak a divat érdekli. És miért mondom ezt? Mert rengeteg előadó klipjét végignéztem és idén meglepően sok igazán remek alkotást is találtam, amiket ha leadna egy zene TV, simán befutnának, itt viszont alig szereztek pár tíz szavazatot. Miért van ez, miközben az X-faktoron a sok személyiségtelen énekes énekli mások dalait, addig itt legalább olyan jó énekesek saját dalokkal és klipekkel versengenek olyan produkciókkal amik mind zeneileg és mind szövegileg simán felvehetnék a versenyt a "magyar zenei elit"-tel, csak ők nem kapnak olyan lehetőséget és nincsenek olyan producereik… És a nézők nagy része ezt leszarja, miközben azokat a felsztárolt énekeseket meg Istenítik. Ezért gáz ez a divatorientált társadalom. (És itt nem magamról beszéltem, mert nem vagyok "hú de profi" énekes, és azt, hogy produkcióm milyen lett nem nekem kell eldöntenem.)

Röviden ennyi lenne a tapasztalatom ezzel a versennyel kapcsolatban. Elég undorító, hogy ennél a TV adónál ennyire szarba se veszik az embereket, hogy rendesen megcsinálják ezt az oldalt. Én a helyükben az itt dolgozó "informatikusokat" rögtön kirúgnám, mert ez a színvonal valami szánalmas, amit itt nyújtanak. Feltéve, ha nem valami főszerkesztőnek a 10 éves kölyke csinálta ezt a weblapot, mert akkor érthető ez a színvonal…

Az eredményhírdetést itt tekinthetitek meg.

KevinKain


Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.

Jóka Árpád
Tiltás | 2014-07-08 00:07:30 | #38 | Válasz
tetszett a cikk azt gondolom nem szabad komolyan venni ezeket a versenyeket hiszen még a szalámis kenyeret is körbe veszi a totális koruptció nevetni kell az egészen azt jónapot© KevinKain 2005-...
Ajánlott böngészők: Google Chrome 9+, Firefox 3+