Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-07-09
Kalandjátékok IX. rész

(2013-05-30)

A következő 5 játék akár a Különleges FPS-ek sorozat része is lehetne :).

The Stanley Parable (kaland, FPS)
Stanley egy irodai dolgozó, aki egész nap csak gombokat nyomkod a billentyűzetén. Ám egy nap, nem érkezik utasítás. Ekkor el kell döntenie, hogy mit tegyen...
Ez a Source modnak induló játék egy igen rövid, de érdekes tapasztalat. Egy narrátor mondja, hogy mit tegyünk, és mi válaszhatunk, hogy azt tesszük, amit akarunk, vagy követjük az utasításokat. Ebből következik, hogy a kihívás nulla, viszont elgondolkodtató. Azt tesszük, amit mondanak nekünk, vagy amit elvárnak tőlünk, vagy úgy cselekszünk ahogy akarunk. Ez a mondanivaló akkor ütött a legjobban, amikor elértem a játék egyik befejezéséhez és a kommentár gratulált nekem, hogy azt tettem, amit akartam és így megszabadultam az agymosástól, ám ekkor döbbentem rá, hogy ezt úgy értem el, hogy követtem a kommentátor utasításait. Zseniális.
A játék a döntéseink alapján mehet több irányba, és így igen sokféle befejezést lehet elérni. Persze kb 1 óra alatt az összes lehetőséget ki lehet próbálni, tehát nagyon rövid, de azért van egy-két rejtett poén, vagy vicc, például a kommentátor szövegében. Akinek lehetősége van rá, tegyen vele egy próbát, mert érdekes és elgondolkodtató alkotás.

Hangulat: 20 / 20
Történet: 15 / 15
Eredetiség: 15 / 15
Kihívás: 1 / 10
Megvalósítás: 10 / 10
Változatosság: 10 / 10
Zene, hangok: 10 / 10
Grafika: 6 / 10
Össz értékelés: 87 %Outlast (túlélő horror, kaland, FPS)
Egy újságíró, Miles Upshur a Mount Massive elmegyógyintézethez érkezik, hogy kiderítse mi folyik a diliház falai között. De amit ott talál, arra a legszörnyűbb rémálmaiban se számított...
Az Outlast-ot, sokan minden idők legfélelmetesebb játékának nevezték, és azt kell mondanom, hogy van benne igazság. Az elmegyógyintézet tökéletes táptalaj egy horrornak, nekünk pedig egy videókamerán kívül semmink sincs. Sőt még a kamera éjjellátó módjához is folyamatosan keresgélni kell az elemeket (szerencsére ha jól körülnézel és spórolsz, akkor nem lesz gondod az elemekkel). Egymást érik a félelmetes jelenetek, és a legváratlanabb pillanatokban törnek rád a sötétségből az elmebetegek. De sajnos ez nagyjából csak a játék első felében van így (kb a doktoros részig). A történet második fele igen nagy csalódás volt, mivel a készítők, mintha kifogytak volna az ötletekből. Szinte menetrendszerűen váltogatták egymást a részek (keresgélés, menekülés, rejtőzködés, keresgélés, menekülés, rejtőzködés...). Persze azért ott is voltak váratlan és félelmetes jelenetek, mint például, amikor kijutunk az udvarra, ahol koromsötét van, és időnként megjelenik egy szellem, miközben bárhol ott lehet a nagy kövér mutáns. De az a rész meg túl hosszadalmas és fárasztó. A feladványok sajnos a játék végére unalomba fulladnak. Van olyan rész, ahol fel kell jutni a 3. szintre, és közben minden szinten külön meg kell keresni a kulcsot a feljebb jutáshoz. Ennél azért jóval több kreativitást várnék el egy játéktól. Az meg, amikor végre feljutunk, erre leejtjük a kamerát két szinttel lejjebb és mehetünk vissza egy igen aljas (bár pozítív értelemben igen nyomasztó) húzás volt. Viszont muszály megemlítenem, hogy ezen zavaró dolgok ellenére nem fullad unalomba a játék és nem rostokolunk sokat egy helyen, mert a pályatervezők valami elképeszően profi munkát végeztek. A játék nagy részében azt se tudtam hol vagyok, merre tartok vagy merről jöttem és mégis mindíg továbbjutottam, tehát a játék felépítése igen zseniális.
Egyedül az utolsó pálya, ami nagyon nem tetszett. Nem értem miért kell minden játékba közhelyes összeesküvéseket, meg titkos kutatólaborokat és természetfeletti dolgokat tenni. Pedig itt bőven elég lett volna az elmebetegek elszabadulása, és néhány őrült kísérlet.
Mindent összevetve még a hibái ellenére is igen jól sikerült a játék. Aki igazi rettegésre vágyik, annak érdemes legalább kipróbálni az Outlast-ot.

Hangulat: 19 / 20
Történet: 12 / 15
Eredetiség: 14 / 15
Kihívás: 5 / 10
Megvalósítás: 9 / 10
Változatosság: 6 / 10
Zene, hangok: 10 / 10
Grafika: 9 / 10
Össz értékelés: 84 %Outlast - Whistleblower (túlélő horror, kaland, FPS)
Mikor hallottam, hogy a DLC előzménysztorit takar, amiben azt az embert irányíthatjuk, aki odahívta a fő epizód főszereplőjét, úgy voltam vele, hogy "minek kell előzmény, amikor mindenkit inkább az foglalkoztat, hogy mi lett a befejezés után". Ám utánna kiderült, hogy nem csak előzmény, hanem párhuzamos történet és folytatás is egyben. Így már mindjárt jobban tetszett a dolog :).
A játékmenet alapvetően ugyan az maradt, de a készítőknek mégis sikerült elég újdonságot beletenni, hogy ne legyen unalmas. Sőt, megkockáztatom, hogy ez a DLC még túl is szárnyalta az eredeti játékot. Nagyon tetszett, hogy a legtöbb DLC-vel (és sok folyatatással) ellentétben nem ültek a babérjaikon és nem sütötték el ugyan azokat az elemeket, karaktereket, jeleneteket, hanem újakat alkottak. Az eredeti játék legdurvább pszichopatái: a két pucár machetés alak, meg a nagy kövér is alig tűnik fel, épp hogy csak visszatérjenek.
Remek ötletnek találtam a trollkodást, amit az elégedetlen játékosokkal műveltek. Sokan reklamáltak neten, hogy miért nem lehet eljutni a női részlegbe. Erre beletettek a játékba egy részt, amikor női hangokat hallhatunk, azonban később enyhén szólva a várakozással ellentétes események történnek. Nem akarom lelőni a poént, inkább próbáljátok ki, vagy nézzétek végig a végigjátszásomat, amit belinkeltem a cikk után :).
Összességében hatalmas pozitív csalódás a játék, pedig alapból se voltak kicsik az elvárásaim. Minden borzongásra vágyónak csak ajánlani tudom.

Hangulat: 20 / 20
Történet: 10 / 15
Eredetiség: 12 / 15
Kihívás: 7 / 10
Megvalósítás: 10 / 10
Változatosság: 10 / 10
Zene, hangok: 10 / 10
Grafika: 9 / 10
Össz értékelés: 88 %

Daylight (túlélő horror, kaland, FPS)
Egy elmegyógyintézetben találjuk magunkat, ahol egy mobilon kívül semmink sincs. Ki kell jutnunk az épületből, miközben szép lassan kirajzolódik a szörnyű igazság...
Amikor elkezdtem a játékot, azt reméltem, hogy egy Outlast-hoz hasonló borzongásban lehet majd részem. Sajnos ez csak részben jött be.
A játék alapvetően a Slender játékok alapjaira épül. Emiatt van néhány ilyesztő jelenet, vagy félelmetes hangulatú helyszín, de összességében ez rányomja a bélyegét a játékmenetre, mert túl egyszerű és nem ad túl nagy kihívást.
Én azt mondom, ha neked sosem elég a horrorból, és már végignyomtad az Outlast-ot, a DLC-jével együtt, valamint a Penumbra és az Amnézia játékokat, akkor érdemes lehet egyszer végigmenni ezen is.

Hangulat: 17 / 20
Történet: 13 / 15
Eredetiség: 10 / 15
Kihívás: 4 / 10
Megvalósítás: 6 / 10
Változatosság: 5 / 10
Zene, hangok: 9 / 10
Grafika: 7 / 10
Össz értékelés: 73 %

Gone Home (kaland, interaktív történet, Point & Click, FPs)
1995 június 7-én, Kaitlin Greenbriar hazatér az Arbor Hill-i házába, amit az apja örökölt a nagybátyjától, Oscar Masan-tól. Amint hazaér egy üzenetet talál a testvérétől, Samanthától, hogy ne keresse őt. Ám Kaitlin felkutatja a házat, hogy kiderítse mi történhetett, míg ő távol volt...
Mikor először nekiálltam a játéknak, úgy hittem valami parás horrorra akadtam, ám lassan rá kellett jönnöm, hogy ez bizony csak egy dráma. Ám ez a felfedezés közel sem volt akkora csalódás, mint anno a Dear Esther, mivel itt nem csak össze vissza kell futkosni és bízni abban, hogy továbbmegy a történet (remélhetőleg kronologikus sorrendben, hogy érthető is legyen), hanem szerencsére interakcióba léphetünk a tárgyakkal, amiket találunk. Persze a kalandelemek nem túl nehezek, és a játék nagy része abból áll csak, hogy kutakodunk a házban, miközben lassacskán összeáll a történet, és megtudhatjuk hogy végződött Samantha tiltott szerelme egy Lonnie nevű punk csajjal. Persze azért van 1-2 feladvány, hogy találjunk meg kulcsokat, kódokat, titkos járatokat és rekeszeket, de akkor sem ajánlom azoknak, akik a pörgős játékokat szeretik (mondjuk ők úgyse játszanak kalandjátékokkal :) ). A történet igen érdekes, ahogy összeáll az apró részletekből, és bár egyáltalán nem egy horror, de azért van valami félelmetes egy viharos éjszakán, egyedül egy üres házban. Bár lehetett találni néhány feljegyzést lehetséges kísértetek jelenlétéről, de nem voltak ellenfelek, vagy más karakterek a házban, de mégis volt valami nyomasztó az egészben, amire még rá segítettek a hanghatások (főleg a villámlás) és a zenék, amik időnként felcsendültek.
Mindent összevetve egy igen érdekes és különleges élményt nyújt a Gone Home. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a lassú történetmesélést, valamint a drámákat, és a legtöbb játékkal elsősorban a felfedezés öröme miatt játszik. Különleges és megható alkotás.
Nehézség: 3 / 10
-
Értékelés: 82 %KevinKain

Kalandjátékok sorozat:

Kalandjátékok XIV. rész (játékkritikák - 2015-10-23)
- Beyond Eyes
- Submerged
- Cradle
- Secret Files - Tunguska
- Secret Files 2 - Puritas Cordis

Kalandjátékok XIII. rész (játékkritikák - 2015-10-23)
- Year Walk
- Fran Bow
- Kholat
- Venus Hostage
- Cinderella Escape

Kalandjátékok XII. rész (játékkritikák - 2015-07-11)
- Fahrenheit: Indigo Prophecy - Remastered
- Juniper's Knot
- Tengami
- Lost: Via Domus
- Amnesia - The Dark Descent

Kalandjátékok XI. rész (játékkritikák - 2015-05-08)
- School Days
- Corpse Party: Book of Shadows
- Song of Saya
- Oknytt
- The Cave

Kalandjátékok X. rész (játékkritikák - 2014.06.08)
- Jurassic Park - The Game
- Contrast
- Murdered - Soul Suspect
- Papers, please
- Keepsake

Kalandjátékok IX. rész (játékkritikák - 2014.05.30)
- The Stanley Parable
- Outlast
- Outlast - Whistleblower
- Daylight
- Gone Home

Jurassic Park - A játék - Magyar feliratos végigjátszás (2014-05-31)
Outlast - Whistleblower - végigjátszás (2014-05-29)
Daylight - végigjátszás (2014-05-25)

Night Trap

Kalandjátékok VIII. rész (játékkritikák - 2014.01.20)
- Brothers - A Tale of Two Sons
- Papo & Yo
- Penumbra - Overture
- Penumbra - Black Plague
- Penumbra - Requiem

Kalandjátékok VII. rész (játékkritikák - 2013.04.22)
- Next Life
- Botanicula
- NiBiRu - Age of Secrets
- The Tiny Bang Story
- Scribblenauts Unlimited

Különleges FPS-ek I. rész (játékkritikák - 2013.04.22)
- Quantum Corundum
- A Story About My Uncle
- Mirror’s Edge

Kalandjátékok VI. rész (játékkritikák - 2013.04.17)
- Dexter - The Game
- Pokoli szomszédok sorozat
- Lucius
- Dinner Date
- Dear Esther

Kalandjátékok V. rész (játékkritikák - 2011.09.16)
- The Black Mirror
- The Black Mirror 2-3
- Alter Ego
- Syberia
- Syberia II

Kalandjátékok IV. rész (játékkritikák - 2011.09.14)
- Return to Mysterius Island
- Return to Mysterius Island 2
- Mata Hari
- Lost Horizon
- Gray Matter

Kalandjátékok III. rész (játékkritikák - 2011.09.18)
- The Next Big Thing
- Runaway 3 - A Twist of Fate
- Natalie Brooks - The Treasures of the Lost Kingdom
- Vampire Saga - Pandora's Box
- Art of Murder - FBI Confidential

Kalandjátékok II. rész (játékkritikák - 2011.09.12)
- Machinarium
- Samorost 1-2
- Still Life 2
- Omikron
- X-files - The game

Kalandjátékok I. rész (játékkritikák - 2011.08.26)
- Murders in the Rue Morgue
- Agatha Christie - Evil Under the Sun
- Back to the Future - Episode 1-5
- Fahrenheit
- Grim Fandango

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.