Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-08-08
Kalandjátékok VII. rész

(2013-04-22)

A következő 5 játék inkább a hagyományosabb fajtából való, de azért van közte néhány különleges darab :).

Next Life (kaland)
Ez a játék tipikus példája annak, hogy sokan miért nem szeretik a kalandjátékokat. Elképesztően lassú és döcögős játékmenet, amire még rátesz egy lapáttal az, hogy ha futunk vagy megerőltető dolgokat csinálunk, akkor fogy az életerőnk, és enni vagy inni kell, hogy megerősödjünk, mert ha elfogy, akkor bizonyos műveleteket képtelenek vagyunk elvégezni. Ez persze nem lenne rossz dolog, de jelen esetben csak még fárasztóbbá teszi az amúgy sem izgalmas játékmenetet. Hab a tortán, hogy nincs térkép, amivel gyorsabban utazhatnánk egyik helyről a másikra és vannak olyan műveletek, amiket úgy végez el, mint egy 100 éves rokkant. A feladványok sem valami nehezek. Gyakolatilag abból áll az egész játék, hogy körbe megyek, mindent átnézek, mindenkivel beszélek és valaki csak tud segíteni, aztán ha sikerrel járok tovább jutok, majd kezdem előről a vándorlást, amit még tovább nehezít az, hogy az NPC-k persze nem bírnak egy helyben maradni. Még ha tudom is, hogy kivel kell találkoznom, akkor sem mehetek egyenesen hozzá, mert szinte biztos hogy máshol van. Ezek a tulajdonságok azok, amik bizonyos szinten minden kalandjátékban benne vannak, és ezek miatt utálják sokan a stílust, pedig a jobb játékoknál ezen idegesítő dolgokat próbálták kiküszöbölni, de itt minden a lehető legrosszabban van megvalósítva.
Pedig a történet nagyon érdekes, amolyan Lost szerű rejtélyes kaland, ami hiába is érdekli a játékosokat, hogyha közben egyenesen kínzás a játék. Kár érte.
Nehézség: 3 / 10
Nehézség segítségekkel: -
Értékelés: 40 %


Botanicula (kaland, ?)
A Machinarium készítői újra egy mesterművet alkottak. A Botaniculában egy zseniálisan elvont világot kapunk, amiben sosem tudhatjuk, hogy mi vár ránk a következő képernyőn. A történet szerint valamiféle fekete, pókszerű koromlények támadtak meg egy fát és 5 kicsi izével kell lehjuttatnunk a földbe egy magot.
A kalandjátékelemek nagyon eredetiek, de mégsincs nagy kihívás. Ennek ellenére egy percre sem lesz unalmas a játék, mert az egész annyira elvont, hogy egyszerűen abbahagyhatatlan.
Sajnos egy nagyon brutális bug is belekerült a játékba, ami miatt nem lehet alapból végigvinni. Szerencsére már érkezett egy javítás, ami ezt orvosolja. Ide kattintva letölthetitek.
Összefoglalva nekem a Machinarium egy kicsit jobban bejött, meg ott a kihívás is elég nagy volt, de a Botanicula sem szégyenkezhet, mert ha lehet még eredetibb és különlegesebb játék. Mindenkinek érdemes lehet kipróbálni, még azoknak is akik amúgy nincsenek oda a kalandjátékokért.
Nehézség: 7 / 10
Nehézség segítségekkel: -
Értékelés: 92 %


NiBiRu - Age of Secrets (kaland, ?)
A NiBiRu az előzetese alapján valahogy a Lost Horizon és a Secret Files játékokara emlékeztetett, ezért persze be is szereztem.
Már a bevezető "videó"-ból is kitűnik a játék legnagyobb hibája: a készítők lustasága. Átvezetők szinte egyáltalán nincsenek a játékban ahol meg van valami sztorimesélés ott is csak egy üres hátteret mutat, az illusztrációk meg kimaradnak. Persze párszor láthatunk egy repülőt meg dzsippet, de ez nagyon kevés. A feladványok nagyon egyszerűek. A legtöbb feladat kb annyi, hogy menjünk ide-oda és vigyünk el dolgokat a másik helyre, ami nem igazán nevezhető kihívásnak. Persze vannak minijátékok, de azok többsége már sokszor elsütött közhelyes logikai feladvány, így a veterán kalandjátékosoknak nem nagy kihívás.
A történet kiszámítható és sajnos eléggé összecsapott, minden újdonság és eredetiség nélkül. Ráadásul a befejezés is hagy némi kívánnivalót maga után.
Mindent összevetve, ha most ismerkedsz a stílussal, akkor egyszer végigjátszható amolyan gyakorlásképpen, de ha már játszottál ilyen játékokkal, akkor inkább az első mondatban említett játékokat érdemes megvásárolni.
Nehézség: 4 / 10
Nehézség segítségekkel: -
Értékelés: 64 %


The Tiny Bang Story (kaland, tárgykeresős)
Én nagyon birom az elvont dolgokat. Ezért is teszett annyira anno a Machinarium. Emiatt örültem meg nagyon, amikor megláttam a játék előzetesét. A rajzolt grafika valamint az elvont világ, amiben játszódik teljesen az előbb említett mesterműre hasonlít, de a játékmenet mégis más lett, mert a sima kalandelemek mellett elég sok tárgykeresés is helyet kapott a játékmenetben.
A történetről nem igazán tudok mit mondani, mert itt szinte semminek sincs értelme, és pont emiatt olyan hangulatos. Egy dolog volt, amit igazán zavarónak éreztem, mégpedig az, hogy segítségeket csak bizonyos dolgokhoz kaphatunk. Például ha egy tárgyat nem találunk meg a főképernyőkön, akkor kérhetünk segítséget (egy bizonyos számú szentjánosbogár összeszedésével, de szerintem azok inkább kék legyek) és meg is mutata az aktuális képernyőn egy még fel nem vett tárgyat. Viszont ha már valami dobozban van, vagy szekrényben, vagy egyéb eldugott helyen, akkor nem kérhetünk segítséget. Persze most lehet mondani, hogy a segítséggel gyakorlatilag tönkre lehet tenni a játékélményt és a kihívást, amivel teljesen egyet értek, csak azt mondom, hogy ha adnak segítséget, akkor mindíg adjanak, vagy egyáltalán ne adjanak, mert így meg csalás, mivel ha pont azt nem találod meg, amihez nincs segítség, akkor megszívhatod. Ezt részben azért is mondom, mert olvasgattam neten fórumokat és ilyen részeknél sokan azt hitték valami hiba van a játékban, pedig valójába nincs. Viszont bizonyos feladványoknál meg pont ez tetszett, hogy nem megoldást adott a segítség, hanem csak utalást. Például volt olyan, hogy tükrözve mutatott egy megoldásszerűséget, meg hasonlók, ami azért remek ötlet, mert segít is, de mégsem oldja meg helyettünk a problémát.
Összefoglalva ez kétség kívül minden idők egyik (ha nem a) legjobb tárgykeresős játéka, és kalandjátéknak is kiemelkedő. Semmiképp nem ajánlott azoknak, akik mindent meg akarnak érteni, viszont ha szereted az elvont dolgokat, akkor kötelező darad.
Nehézség: 8 / 10
Nehézség segítségekkel: 4 / 10
Értékelés: 92 %


Scribblenauts Unlimited (gépelős kaland)
Sosem gondoltam volna, hogy egy ilyen játék valaha is elkészülhet, de úgy látszik tévedtem.
A történet szerint van egy fiú, aki egy füzetbe ha beleír valamit, akkor az megvalósul. Találkozik egy vak öregemberrel, aki kér tőle egy almát, de a srác romlott almát ad neki. Ezért az öreg megátkozza. Ám mivel vak, véletlenül a húgát éri az átok, aki elkezd kővé változni. A húga megmentése érdekében a fiú elkezd "csillagkákat" gyűjteni, amik a boldog emberekből termelődnek, vagyis segítenie kell minél több emberen, mielőtt a húga teljesen kővé nem változik...
A történet alapján elgondolkodhatnátok, hogy "Mégis mi olyan különleges ebben?". Egyszerűen csak az, hogy más kalandjátékokkal ellentétben szó szerint bármit megtehetsz, mert amit beleírsz a varázsfüzetedbe, az megvalósul, vagy létrejön, így bizonyos feladványoknak végtelensok megoldása is lehet, amik közben igen vicces szituációk is létre jöhetnek. Persze vannak kikötések. Például nem lehet vulgáris dolgokat írni, vagy létrehozni, de még alkoholt se, pedig az időnként jól jött volna (pl. a "Vidítsd fel a szomorú bohócot!" feladványnál :) ). Ám ennek ellenére lehet durva dolgokat csinálni, pl. csecsemővel etetheted a kannibált, meg hasonlók. Ám mielőtt bárki is felháborodna, hogy ez milyen szadista játék, elmondom, hogy a játék csak annyira durva, amennyire te azzá teszed. Ebből következőleg egyáltalán nem káros senkinek, mert mindent megoldhatsz békés módszerekkel, és persze durván is. A lehetőségeknek csak a fantáziád szabhat határt.
Egyetlen negatívumot tudnék felhozni, hogy angol tudásra nagyon szükség van, mert mindent angolul kell beírnod, de ha valamennyire vágod az angolt, akkor egy szótárral felvértezve nyugodtan belevághatsz a kalandokba :).
Végeredményben ezt a játékot nyugodt szívvel tudom ajánlani bárkinek. Sőt még azoknak is, akik amúgy nem szeretik a kalandjátékokat, mert itt nem kell kitalálni, hogy a készítők mire gondoltak, mivel minden feladat sokféleképpen megoldható.
Nehézség: 5 / 10
Nehézség segítségekkel: 4 / 10
Értékelés: 97 %


KevinKainKalandjátékok sorozat:

Kalandjátékok XIV. rész (játékkritikák - 2015-10-23)
- Beyond Eyes
- Submerged
- Cradle
- Secret Files - Tunguska
- Secret Files 2 - Puritas Cordis

Kalandjátékok XIII. rész (játékkritikák - 2015-10-23)
- Year Walk
- Fran Bow
- Kholat
- Venus Hostage
- Cinderella Escape

Kalandjátékok XII. rész (játékkritikák - 2015-07-11)
- Fahrenheit: Indigo Prophecy - Remastered
- Juniper's Knot
- Tengami
- Lost: Via Domus
- Amnesia - The Dark Descent

Kalandjátékok XI. rész (játékkritikák - 2015-05-08)
- School Days
- Corpse Party: Book of Shadows
- Song of Saya
- Oknytt
- The Cave

Kalandjátékok X. rész (játékkritikák - 2014.06.08)
- Jurassic Park - The Game
- Contrast
- Murdered - Soul Suspect
- Papers, please
- Keepsake

Kalandjátékok IX. rész (játékkritikák - 2014.05.30)
- The Stanley Parable
- Outlast
- Outlast - Whistleblower
- Daylight
- Gone Home

Jurassic Park - A játék - Magyar feliratos végigjátszás (2014-05-31)
Outlast - Whistleblower - végigjátszás (2014-05-29)
Daylight - végigjátszás (2014-05-25)

Night Trap

Kalandjátékok VIII. rész (játékkritikák - 2014.01.20)
- Brothers - A Tale of Two Sons
- Papo & Yo
- Penumbra - Overture
- Penumbra - Black Plague
- Penumbra - Requiem

Kalandjátékok VII. rész (játékkritikák - 2013.04.22)
- Next Life
- Botanicula
- NiBiRu - Age of Secrets
- The Tiny Bang Story
- Scribblenauts Unlimited

Különleges FPS-ek I. rész (játékkritikák - 2013.04.22)
- Quantum Corundum
- A Story About My Uncle
- Mirror’s Edge

Kalandjátékok VI. rész (játékkritikák - 2013.04.17)
- Dexter - The Game
- Pokoli szomszédok sorozat
- Lucius
- Dinner Date
- Dear Esther

Kalandjátékok V. rész (játékkritikák - 2011.09.16)
- The Black Mirror
- The Black Mirror 2-3
- Alter Ego
- Syberia
- Syberia II

Kalandjátékok IV. rész (játékkritikák - 2011.09.14)
- Return to Mysterius Island
- Return to Mysterius Island 2
- Mata Hari
- Lost Horizon
- Gray Matter

Kalandjátékok III. rész (játékkritikák - 2011.09.18)
- The Next Big Thing
- Runaway 3 - A Twist of Fate
- Natalie Brooks - The Treasures of the Lost Kingdom
- Vampire Saga - Pandora's Box
- Art of Murder - FBI Confidential

Kalandjátékok II. rész (játékkritikák - 2011.09.12)
- Machinarium
- Samorost 1-2
- Still Life 2
- Omikron
- X-files - The game

Kalandjátékok I. rész (játékkritikák - 2011.08.26)
- Murders in the Rue Morgue
- Agatha Christie - Evil Under the Sun
- Back to the Future - Episode 1-5
- Fahrenheit
- Grim Fandango

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.