Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-08-08
Kalandjátékok VI. rész

(2013-04-22)

A következő 5 játék igen változatos lett :).

Dexter - The Game (kaland, ?)
A Dexter, véleményem szerint az egyik legütősebb sorozat az utóbbi időkben. Ezért örültem meg nagyon, amikor megláttam, hogy készítettek egy játékot a sorozatból. Az már csak hab a tortán, hogy mióta szeretnék egy olyan játékot, amiben egy sorozatgyilkost alakíthatunk, így nagyon optimistán vágtam neki a kalandnak. Lássuk milyen lett.
A kezdés hangulatos. Bejön a főcímzene és aztán bele is csöppenünk egy ügybe. Dexter épp megfigyel egy embert, aki elás egy halott gyereket, majd távozik. A grafikáról inkább nem is beszélnék. Úgy 15 éve lehetett volna ez a grafika elfogadható szinten, bár még akkor sem volt pofájuk a készítőknek kb járólap méretű úgy 2-3 féle, de amúgy teljesen egyforma textúrákkal kirakni az egész pályát. De mindegy, ha a játék jó, akkor leszarom a grafikát. Amint megkapjuk az irányítást oda is mehetünk és kiáshatjuk a hullát, majd meg kell keresnünk a többit is a kertben, ami nem nehéz, mert nagy sírméretű barna kiemelkedéseket kell keresni a zöld textúrák között, majd odaérve klikk a kiásás gombra és nyomkodhatjuk az "a" és a "d" billentyáket felváltva. Micsoda kihívás... Majd miután megvannak bemehetünk a házba, ahol körülnézhetünk és keresnünk kell egy helyet a színhely felállításának, ami szintén nem nagy kihívás, mert két terem van és amint belépünk a másodikba jön egy jelenet, amin Dexter feldiszíti a szobát. No ezt a remek animációt nem tudtam végignézni, mert egy bug miatt kiakadt és csak a jelenet első pár másodpercét mutatta. Ok, nem gond, így is értem mi történik. Majd jön a következő opcionális feladat. Be kell ragasztani a kimaradt lyukakat (a készítők kreativitása már a csillagokat veri :) ). Ezután jöhet a vadászat. Követni kell a fickót lopakodva, majd amint hátranéz le kell guggolni. Ez megint "fantasztikus" rész, de itt már izgalmas, hogy "hú, most levadászok valakit", de a készítők ezt az örömöt is elvették tőlünk. Amint az ember közelébe érünk jön egy animáció, amiben Dexter kinyitja a kocsit és elrejtőzik, majd elkapja a fószert. "Rendben", gondoltam. Legalább a kivégzés még lehet jó. Majd eljött a várva várt pillanat. Az asztaltról mi választhatunk eszközt (csontfűrész vagy kés vagy még valami amire nem emlékszem :) ). Végül odalépünk az áldozathoz. Erre jön egy beszélgetés, amiben elvileg be kéne ismertetnünk az áldozattal a bűneit, bár ott van 4 hulla bizonyíték gyanánt, ráadásul láttuk, amint az egyiket ő maga ásta el, de ez senkit ne zavarjon :). Itt jön képbe a játék egyetlen érdekes ötlete, vagyis a belső gonosz (a sötét utazó) ellen kell küzdenünk a válaszainkkal és cselekedeteinkkel a játék során, és ha eluralkodik rajtunk akkor vége. Persze ezt is "remekül" oldották meg, mivel a válaszokban tudni lehet mi fogja növelni a sötét utazó erejét. De még mindíg nincs veszve semmi. Talán a kivégzés jó móka lesz. Erre kapunk egy az orvosszimulátorokhoz hasonló minijátékot, de még azoknál is legalább az embert láthatod, akit épp darabolsz, de itt kapunk egy fekete hátteret, amin megjelennek szürke szimbólumok, amiket le kell utánozni... Ekkor lett elegem. Még végignéztem a jelenetet, amiben Dex a testet a tengerbe dobja, majd a lakásán találjuk magunkat. Itt fejeztem be a játékot. Ilyen gyorsan még nem uninstalláltam semmit :).
Ha valakinek esetleg nem lenne egyértelmű: ez a játék egy nagy rakás szar! Undorító meggyalázása a sorozatnak. Ki ne próbáljátok. Ha lenne még RosszPCJátékok, elküldeném FreddyD-nek, de sajnos véget ért :(. Ennyi, nincs értelme tovább ragozni, messziről kerüljétek el!!!
Nehézség: 3 / 10
Nehézség segítségekkel: ?
Értékelés: 20 %


Pokoli szomszédok sorozat (Neighbours From Hell series, kaland)
Egy egyszerű, de remek alapötlet és megvalósítás. Gyakorlatilag annyi az egész lényege, hogy egy TV show keretében szivass valakit. Először a szomszédot kell őrületbe kergetni, később pedig a főnököt, ellenséges kémet, szöszit, vagy maffiózót őrjíthetjük meg. Eddig 7 epizód készült el, de kétlem, hogy abbahagynák egyhamar :). A játékmenet egyszerű. Egy 2D-s területen kell járkálni és tárgyakat keresni, amiket különféle csapdák állításához kell felhasználni. A későbbi részek már 3D-sek, de ez csak a látszat, mert a pályát úgy is csak egy szögből láthatjuk. Egyetlen bajom a játékokkal, hogy rövidek és nincs bennük semmi rejtett extra. Minden pályán mindent meg kell csinálni a 100%-hoz és nincs olyan, hogy kihagyunk valamit. Persze szükség van kihívásra egy játékban, ez csak természetes, viszont ezzel csak az a gond, hogy a végigjátszás után nincs sok értelme visszatérni pályákra és csak poénból trollkodni. És sajnos a végigjátszás sem túl izgalmas, így a végére el lehet unni, pedig nincs sok pálya.
Ezek a játékok jó kis szórakozást és kikapcsolódást nyújtanak egy rövid ideig, de hosszútávon az előbb említett dolgok miatt nem lehet velük ellenni. Ennek ellenére érdemes kipróbálni, mert olcsó (van epizód, amit már 1000 Ft alatt is meg lehet kapni) és egyedi móka, amivel kiélhetjük titkos vágyainkat az idegesítő szomszédunk, vagy a rabszolgahajcsár főnökünk ellen, anélkül hogy bármi bajunk származna belőle :).
Nehézség: 5 / 10
Nehézség segítségekkel: -
Értékelés: 78 %


Lucius (kaland, antikrisztus szimulátor, 2012)
Időnként mindíg felbukkanik egy ötlet, ami abból próbál sikert kovácsolni, hogy kivágja a biztosítékot néhány álszent embernél. Erre remek példa a GTA sorozat részei, a Carmageddon, Manhunt vagy a Postal játékok, és ilyen a Lucius is. Bár már egyre nehezebb olyat csinálni, amire felhorkannak az emberek, és talán ezért is késik az álszent csürhe által generált ingyen kampány. Ennek ellenére véletlenül mégis belefutottam ebbe a játékba.
A történet szerint te vagy Lucius, akinek születésekor egy sátáni rituálét hajtottak végre, és ezért te lettél az antikrisztus. Mikor kicsit nagyobb lettél meglátogatott az ördög és elmondta, hogy lelkeket kell gyűjtened neki, és ezért ölnöd kell. Ám a feladatodhoz segítséget is kapsz. Ahogy halad a történet különféle képességeket is kapsz, mint például a telepátia vagy a tudatmanipuláció. De közben gyűlnek a hullák is, ami egyre gyanúsabb a nyomozónak.
Az előzetes híresztelések kicsit más megvilágításba helyezték a sztorit, mert azt írták, hogy egyszerűen csak meg kell ölni mindenkit, vagy minél több embert, úgy hogy közben ne kapjanak el, mert ha megtalálnak akkor jön a pap és ördögűzést hajt végre. Ezzel szemben kaptunk egy Omen-re nagyon hajazó történetet, ami vezet minket, kevés lehetőséget hagyva így a kreativitásra, megfosztva ezzel minket a döntésektől. Ennek ellenére nem rossz játék, és közel sincs olyan alja színvonalon, mint pl a "Dexter" játék, viszont még csiszolhattak volna rajta. A grafika nem rossz egy ismeretlen játékfejlesztő cégtől. Persze nem éri el a mostani játékok színvonalát, de jól néz ki, az arckifejezéseket leszámítva. Nem nagyon vannak érzelmek az emberek arcán, ami még nem is lenne olyan zavaró, viszont a karakterek szemei, mintha fenn akadtak volna, ami viszont már idegesítő. Szomorú, ha egy ilyen apróság miatt az amúgy kellemes összkép romlik. Az irányítás sem tökéletes. El kell kerülni a falakat és a tárgyakat, mert külömben elakadunk a kilógó semmiben. A másik nagyon idegesítő dolog a lopakodás megvalósítása. Nincs semmi segítség, kistérkép, hőlátás, vagy egyebek, amik a lopakodós játékok elengedhetetlen kellékei. Itt csak vagy és folyamatosan elkapnak, miközben betanulod ki hogy megy és előre elbújsz, de hallani se nagyon lehet a lépteket meg egyéb zajokat, így rohadtul unalmas és fárasztó. Arról nem is beszélve, hogy csak automata mentés van, így hiába lopakodsz profin vagy 10 percig, vagy hiába csinálsz meg mellékküldetéseket, ha elkapnak kezdheted a pályát előlről és minden elveszik, amit addig csináltál. És megesik, hogy a mozdulatlanul állok egy koromsötétben sarokban, ahol még én se látok semmit, erre bejön valaki és észrevesz, pedig még oda se néz, vagy még be se jött, de már az ajtón keresztül meglát. Szerintem a lopakodós részek se kellettek volna, inkább a többi részt kellett volna jobban kidolgozni, mert ez tipikusan olyan játékelem, ami ha nem tökéletes akkor nagyon idegesítő. Sajnos a speciális képességek használata sem túl szórakoztató, mert a használatuk néhány másodperc alatt leszívja az energiát (persze később fejlődik, de még akkor sem a legjobb), így a játék legjobb és legeredetibb része csak kapkodás lett. A mesterséges intelligencia is nagyon gyenge. Rengetegszer fordul elő, hogy csak egy helyben forognak, elakadnak, vagy egyszerűen csak nem azt csinálják, amit kéne, és akkor futkozhatunk, hogy megtörténjenek az események. Persze profibb játékokban is elő szokott fordulni ilyesmi, de itt szinte folyamatosan szükség van az NPC-k cselekedeteire. Érdekesség, hogy a lopakodás a játékmenet igen fontos része, de mégsincs lopakodás a játékban, csak séta meg futás, viszont mindegyik lopakodásnak minősül. Ilyet még nem láttam máshol :). A befejezés és a két erőltetett akciórész meg valami szánalmasan gyengére sikeredett.
Hogy valami pozitívat is említsek, az emberek segítésével kapott túlvilággal kommunikáló táblából (nem tudom mi a hivatalos neve az ilyesminek :) ) kiolvasható feladványokhoz adott segítségek rejtvények formájában érkeznek. A "kivégzések" pedig valóban elég kreatívak.
Ez tipikusan olyan játék, amihez szerintem nem kellett volna történet, és ilyen filmes történetvezetés, mert valahogy nincs félelmetes hangulat ha te vagy a gyilkos, bármennyire is próbálkoznak a fejlesztők. Tipikusan az a játék, amiben egy minimális sztori kellett volna, és a sok átvezető helyett inkább a hibákat javították volna, és több (rejtett) lehetőséget is csinálhattak volna a gyilkolászásra. Így viszont sajnos hasonló hibába esett, mint a "Pokoli szomszédok" játékok. Kár érte, mert bár egyszer végigjátszható, persze sok káromkodás és csapkodás mellett, meg azért nem volt akkora csalódás, mint a Postal 3, de később visszatérni csakúgy poénból nem fogok, és szerintem ezzel nem vagyok egyedül.
Nehézség: 8 / 10
Nehézség segítségekkel: 6 / 10
Értékelés: 62 %


Dinner Date (kaland, ?)
A minap kalandjátékokat böngészve egy érdekes alkotásra figyeltem fel. A leírás alapján a főszereplő egy lányt vár vacsorára, aki egyre csak késik, mialatt mi, a fickó tudatalattijaként hallgathatjuk a gondolatait és különféle cselekedeteket végeztethetünk vele (evés, ivás, cigarettázás, órára-, ajtóra nézés...).
Természetesen be kellett szereznem belőle egy példányt, mert ilyen alapötlettel még nem találkoztam. A játék pontosan azt adta, amit ígértek róla, ám ez közel sem olyan különleges, mint amilyennek elsőre tűnik. A sztori úgy fél óra alatt végigjátszható. Kihívás egyáltalán nincs, sőt a történetet sem irányíthatjuk.
Egy végigjátszás még viszonylag élvezhető, de az alacsony ára ellenére is kevés, amit nyújt a játék, de az eredeti alapötlet miatt elismerés illeti a készítőket, mégha nem is igazi játék, amit kapunk.
Nehézség: 0 / 10
Nehézség segítségekkel: -
Értékelés: 60 %


Dear Esther (kaland, FPS, hangoskönyv)
Sok pozitív kritikát olvastam erről a Half Life 2 mod-ból kiindult állítólagos kísértettörténetről, így tettem vele egy próbát.
A játékmenet abból áll, hogy egy szigeten sétálgatunk és közben bizonyos pontoknál egy mesélő elmond egy részletet a történetből, ami a végére összeáll. Ennyi.
Érdekes alapötlet egy hangoskonyvvé konvertálni egy FPS-t, de közben legalább annyira értelmetlen is. Nem hogy nincsenek fegyverek, ugrás, ellenségek, de még cselekvés gombot se kapunk. Egyszerűen semmit nem lehet csinálni csak menni és nézni a tájat, ami valóban szépre sikeredett, de ennyiben ki is fullad a játék. Persz lehet mondani, hogy eredeti és művészi, amivel nem is vitatkozok, de ha jobban bele gondolunk valójában mit is kapunk? Egy FPS-t minden FPS elem nélkül, egy maximum novella méretű hangoskönyvet, ami szintén kevés egy komoly történethez, és 4 szép, de viszonylag elég kicsi pályát, amit sokkal jobban is ki lehetett volna használni.
Ha ennek ellenére is érdekel, akkor tehetsz vele egy próbát, mert végül is nem drága, de szerintem nem érdemes vele foglalkozni, mert hasonló árkategóriában megkaphatod a Limbo-t vagy a Braid-et, amik nem FPS-ek, de tényleg egyedi, művészi és zseniális játékok, amikben még kihívás is van.
Nehézség: 1 / 10
Nehézség segítségekkel: -
Értékelés: 50 %


KevinKainKalandjátékok sorozat:

Kalandjátékok XIV. rész (játékkritikák - 2015-10-23)
- Beyond Eyes
- Submerged
- Cradle
- Secret Files - Tunguska
- Secret Files 2 - Puritas Cordis

Kalandjátékok XIII. rész (játékkritikák - 2015-10-23)
- Year Walk
- Fran Bow
- Kholat
- Venus Hostage
- Cinderella Escape

Kalandjátékok XII. rész (játékkritikák - 2015-07-11)
- Fahrenheit: Indigo Prophecy - Remastered
- Juniper's Knot
- Tengami
- Lost: Via Domus
- Amnesia - The Dark Descent

Kalandjátékok XI. rész (játékkritikák - 2015-05-08)
- School Days
- Corpse Party: Book of Shadows
- Song of Saya
- Oknytt
- The Cave

Kalandjátékok X. rész (játékkritikák - 2014.06.08)
- Jurassic Park - The Game
- Contrast
- Murdered - Soul Suspect
- Papers, please
- Keepsake

Kalandjátékok IX. rész (játékkritikák - 2014.05.30)
- The Stanley Parable
- Outlast
- Outlast - Whistleblower
- Daylight
- Gone Home

Jurassic Park - A játék - Magyar feliratos végigjátszás (2014-05-31)
Outlast - Whistleblower - végigjátszás (2014-05-29)
Daylight - végigjátszás (2014-05-25)

Night Trap

Kalandjátékok VIII. rész (játékkritikák - 2014.01.20)
- Brothers - A Tale of Two Sons
- Papo & Yo
- Penumbra - Overture
- Penumbra - Black Plague
- Penumbra - Requiem

Kalandjátékok VII. rész (játékkritikák - 2013.04.22)
- Next Life
- Botanicula
- NiBiRu - Age of Secrets
- The Tiny Bang Story
- Scribblenauts Unlimited

Különleges FPS-ek I. rész (játékkritikák - 2013.04.22)
- Quantum Corundum
- A Story About My Uncle
- Mirror’s Edge

Kalandjátékok VI. rész (játékkritikák - 2013.04.17)
- Dexter - The Game
- Pokoli szomszédok sorozat
- Lucius
- Dinner Date
- Dear Esther

Kalandjátékok V. rész (játékkritikák - 2011.09.16)
- The Black Mirror
- The Black Mirror 2-3
- Alter Ego
- Syberia
- Syberia II

Kalandjátékok IV. rész (játékkritikák - 2011.09.14)
- Return to Mysterius Island
- Return to Mysterius Island 2
- Mata Hari
- Lost Horizon
- Gray Matter

Kalandjátékok III. rész (játékkritikák - 2011.09.18)
- The Next Big Thing
- Runaway 3 - A Twist of Fate
- Natalie Brooks - The Treasures of the Lost Kingdom
- Vampire Saga - Pandora's Box
- Art of Murder - FBI Confidential

Kalandjátékok II. rész (játékkritikák - 2011.09.12)
- Machinarium
- Samorost 1-2
- Still Life 2
- Omikron
- X-files - The game

Kalandjátékok I. rész (játékkritikák - 2011.08.26)
- Murders in the Rue Morgue
- Agatha Christie - Evil Under the Sun
- Back to the Future - Episode 1-5
- Fahrenheit
- Grim Fandango

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.