Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-08-08
Kalandjátékok IV. rész


Egy kicsit hosszabb kihagyás után újra jönnek a kalandjátékok. Néhány napon belül érkezik a következő adag :).

Return to Mysterious Island (kaland, első személyű nézet, 2005)
Alapvetően nem igazán szeretem az elsőszemélyű kalandjátékokat. Persze ezeknél a legnagyobb az „ott vagyok” érzés, de ennek ellenére az amikor a karaktert irányítjuk klikkelgetve sokkal jobban bejön, ám ez a játék mégis valami zseniálisra sikeredett. A történet szerint hajótörést szenvedtünk és Verne Gyula klasszikus regényéből megismert rejtélyes szigetre kerültünk, ahonnan ki kell jutnunk valahogy. Idővel csatlakozik hozzánk egy majom, akit elnevezünk Jep-nek. A játéknak alapvetően van egy elég ütős Lost-os hangulata. Ám ami igazán különlegessé teszi a végigjátszást az, hogy a legtöbb kalandjátékkal ellentétben itt nem csak egy megoldás van feladatokra. Rengeteg különféle tárgy található és nagy szerepet van a játékmenetben ezeknek a kombinációja. És szinte mindent többféle módon is előállíthatunk, így lesznek tárgyak, amikre nem is lesz szükségünk egyáltalán, így nem feltétlenül fontos mindent megtalálni. Így a játék végigjátszása még a veterán kalandjátékosok számára is rendkívüli élmény lehet, mert itt valóban a saját logikánk és kombinációs képességünket használhatjuk és nem abból állnak a feladványok, hogy kitaláljuk a fejlesztők logikáját. Ráadásul elég sok a mini játék, ami még tovább növeli a játék többrétűségét. Én azt mondom, ne csapjon be a játék előzetese, ami alapján én azt gondoltam elsőre, hogy „mi ez a baromság”, de szerencsére adtam neki egy esélyt, amit egyáltalán nem bántam meg.
Nehézség: 7 / 10
Nehézség segítségekkel: -
Értékelés: 94 %


Return to Mysterious Island 2 (kaland, első személyű nézet, 2009)
A játék története ott kezdődik, ahol az előző befejeződött (ennél többet nem mondok, mert Spoiler lenne az 1-re nézve :)). A játékmenet alapvetően ugyan olyan, mint az első rész esetében, de vannak igazán ötletes fejlesztések. Például itt már bizonyos feladványoknál átvehetjük a Jep (a majom barátunk) irányítását. A terület nagyobb, a végigjátszás hosszabb, több a mini játék és jóval nehezebbek a feladványok is, ötletes új irányba halad a történet. Ráadásul a végén egy nagy jelentőségű választás elé állunk, amivel 2 különféle befejezést is elérhetünk. Egyetlen negatívumot tudok csak felhozni, mégpedig azt, hogy időnként elég hülyén mozgott az egér, bár ez lehet valamilyen kompatibilitási hiba is. A lényeg, hogy mindenkinek kötelező, aki az 1-et végignyomta, vagy aki egyszerűen csak szereti a kalandjátékokat és az igazi kihívásokat, mert ez a játék bizony megdolgoztatja az agyat.
Nehézség: 10 / 10
Nehézség segítségekkel: -
Értékelés: 97 %


Mata Hari (kaland, Point&Click, történelmi, 2008)
Ahogy a cím is mutatja, a történet középpontjában Mata Hari áll, a híres táncosnő, aki titokban kémkedik. A játék a hagyományos Point&Click alapokon működik. A grafika szép, de nem valami kiemelkedő. A feladványok nem túl nehezek, a mini játékok között pedig elég sok ismétlődés van, ami még nem is lenne zavaró, mert a kémeket kerülgető utazós részek remekül sikerültek, és még a játék végén is kihívást jelentett 1-1 térkéten való átjutás, de pl a táncolós részeket nagyon elrontották. Alapból olyan, mint más játékokban a táncolós részek, de itt nem a megfelelő gombot kell megnyomni, hanem az egeret kell vinni pont jókor jó helyre, ami valami irreálisra sikeredett. A játékban extra kihívást és újrajátszhatóságot jelenthet, hogy 3 féle érték van, amit összegyűjtve a végén jobb értékeléseket kaphatunk. Az egyik a pénz, amit elvileg sok táncolással lehet feltuningolni, a másikat akkor növelhetjük maximumra, ha nem tekerjük tovább a minijátékokat, hanem mindent megcsinálunk és lehetőleg minél jobban (ez sikerült egyedül maximumra :) ). A harmadik pedig egyfajta kémkedési pontok, amiket bizonyos dolgok észrevételével vagy megoldásával szerezhetünk (na, ebből lett nekem kevés és emiatt játszható újra a sztori).
A hardcore kalandjátékosok nem fogják túl nagy kihívásnak érezni, de a kezdőknek talán pont optimális kihívás, csak bizonyos részeknél szükség van bizonyos szintű kémiai ismeretekre :).
Nehézség: 5 / 10
Nehézség segítségekkel: 5 / 10 (megtekerhetjük a minijátékokat)
Értékelés: 79 %


Lost Horizon (kaland, Point&Click, 2010)
A rengeteg pozitív kritika, és a remek (Secret Files játékokat idéző) előzetes miatt úgy döntöttem kipróbálom ezt a játékot. És milyen jól tettem. Ritka az ilyen remek történet játékokban, ami persze első sorban az azonos című klasszikus James Hilton regénynek köszönhető, aminek az egyik legújabb feldolgozása ez a játék. A grafika, az animációk és a karakterek mozgása a kor igényeihez képest elég gyenge, de egy kalandjátékban ez nem is annyira fontos. Sőt, jókat lehet röhögni az idióta mozgásokon és vicces megvalósításokon :). Persze a legtöbb kalandjátékban vannak ilyenek, de itt kifejezetten humorosra sikerültek bizonyos részek. A játék le se tagadhatná, hogy nagy hatással voltak a készítőkra az Indiana Jones filmek, mivel rengeteg olyan momentum van benne, ami az első három klasszikus filmet jellemezte (a 4.-et jobb elfelejteni...). Természetesen meg kell említeni azt is, hogy az Indiana Jones filmekre pedig az eredeti könyv lehett anno nagy hatással :). A kalandelemek viszont nem lettek túlságosan kidolgozva. A legtöbb esetben be vagyunk zárva egy elég kicsi (általában 2-3 helyszínt érintő) területre, ráadásul a cuccainkat is elveszítjük ha újabb fejezethez érünk, így a lehetőségek igen lekorlátozottak. Emellett jó néhány irreális feladvánnyal is szembe találjuk magunkat, amikre rájönni szinte lehetetlen, így marad az össze-vissza klikkelgetés. Viszont kifejezetten tetszettek a minijátékok, amikből sajnos kicsit kevés volt a játékban, ám lehetőség volt könnyebb és nehezebb változatot végigcsinálni. Mindezek ellenére a kalandjátékrajongóknak érdemes tenni egy próbát, mert remek hangulata van, és a történet az utolsó percekig képes fenn tartani az izgalmat.
Nehézség: 6 / 10
Nehézség segítségekkel:-
Értékelés: 84 %


Gray Matter (kaland, misztikus, thriller, bűvsézkedés)
A történet szerint Samantha-t egy utazó bűvészt irányíthatunk, kinek úgy alakul az élete, hogy egy (eleinte őrültnek titulált) tudós aszisztense lesz. Ahogy halad előre a játék úgy bújhatunk a tudós David bőrébe is. Ki kell derítenünk, hogy egész pontosan mik állnak a rejtélyes események hátterében, miközben segítenünk kell Sam-nak, hogy bejusson a mágusok egy privát klubjába.
Minden komolyabb túlzás nélkül álíthatom, hogy ez minden idők egyik legjobb kalandjátéka. Persze a leghardcore-abbak lehet kicsit könnyűnek találhatják, de mind a hangulat, a megrajzolás, a zene, a történet, az atmoszfére valami elképesztő elegyet alkotnak. Ráadásul bűvészkedhetünk is időnként, ami megint nagyon ütősre, bár kicsit könnyűre sikeredett.
Egyetlen gondom a játékkal az irányítás. Alapból nem is értem, hogy lehet egy Point&Click kalandjáték irányítását elrontani, de nekik sikerült. Persze emiatt nem mondom rossznak a játékot, mert ez inkább csak zavaró tényező, de akkor is idegesítő, hogy duplaklikknél valamikor átmegy a másik helszínre, valamikor fut, valamikor meg nem, és van, hogy szimpla klikknél kezd el futni. A klikkelhető tárgyak megjelenítése is hagy némi kivánni valót maga után. Alapból nagyon jó, hogyha lenyomom a SPACE-t, akkor kijelzi a tárgyakat és nem kell nyomva tartani, vagy percenként újranyomni, de ha összefolyna két szöveg, akkor csak egyet jelenít meg és időnként vált, de megesik, hogy lassan hozza be a szövegeket. Visszaolvasva elképesztő, hogy ilyen aptró hibákból mit ki tudtam hozni, de ez van :). Másba nem tudok belekötni. Mind a történet, a feladványok, a bűvészkedések zseniálisak.
Nehézség: 7 / 10
Nehézség segítségekkel: -
Értékelés: 94 %
KevinKain

Kalandjátékok sorozat:

Kalandjátékok XIV. rész (játékkritikák - 2015-10-23)
- Beyond Eyes
- Submerged
- Cradle
- Secret Files - Tunguska
- Secret Files 2 - Puritas Cordis

Kalandjátékok XIII. rész (játékkritikák - 2015-10-23)
- Year Walk
- Fran Bow
- Kholat
- Venus Hostage
- Cinderella Escape

Kalandjátékok XII. rész (játékkritikák - 2015-07-11)
- Fahrenheit: Indigo Prophecy - Remastered
- Juniper's Knot
- Tengami
- Lost: Via Domus
- Amnesia - The Dark Descent

Kalandjátékok XI. rész (játékkritikák - 2015-05-08)
- School Days
- Corpse Party: Book of Shadows
- Song of Saya
- Oknytt
- The Cave

Kalandjátékok X. rész (játékkritikák - 2014.06.08)
- Jurassic Park - The Game
- Contrast
- Murdered - Soul Suspect
- Papers, please
- Keepsake

Kalandjátékok IX. rész (játékkritikák - 2014.05.30)
- The Stanley Parable
- Outlast
- Outlast - Whistleblower
- Daylight
- Gone Home

Jurassic Park - A játék - Magyar feliratos végigjátszás (2014-05-31)
Outlast - Whistleblower - végigjátszás (2014-05-29)
Daylight - végigjátszás (2014-05-25)

Night Trap

Kalandjátékok VIII. rész (játékkritikák - 2014.01.20)
- Brothers - A Tale of Two Sons
- Papo & Yo
- Penumbra - Overture
- Penumbra - Black Plague
- Penumbra - Requiem

Kalandjátékok VII. rész (játékkritikák - 2013.04.22)
- Next Life
- Botanicula
- NiBiRu - Age of Secrets
- The Tiny Bang Story
- Scribblenauts Unlimited

Különleges FPS-ek I. rész (játékkritikák - 2013.04.22)
- Quantum Corundum
- A Story About My Uncle
- Mirror’s Edge

Kalandjátékok VI. rész (játékkritikák - 2013.04.17)
- Dexter - The Game
- Pokoli szomszédok sorozat
- Lucius
- Dinner Date
- Dear Esther

Kalandjátékok V. rész (játékkritikák - 2011.09.16)
- The Black Mirror
- The Black Mirror 2-3
- Alter Ego
- Syberia
- Syberia II

Kalandjátékok IV. rész (játékkritikák - 2011.09.14)
- Return to Mysterius Island
- Return to Mysterius Island 2
- Mata Hari
- Lost Horizon
- Gray Matter

Kalandjátékok III. rész (játékkritikák - 2011.09.18)
- The Next Big Thing
- Runaway 3 - A Twist of Fate
- Natalie Brooks - The Treasures of the Lost Kingdom
- Vampire Saga - Pandora's Box
- Art of Murder - FBI Confidential

Kalandjátékok II. rész (játékkritikák - 2011.09.12)
- Machinarium
- Samorost 1-2
- Still Life 2
- Omikron
- X-files - The game

Kalandjátékok I. rész (játékkritikák - 2011.08.26)
- Murders in the Rue Morgue
- Agatha Christie - Evil Under the Sun
- Back to the Future - Episode 1-5
- Fahrenheit
- Grim Fandango

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.