Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-08-08
Kalandjátékok XIV. rész

(2013-04-22)

Az első két játék különleges élményt nyújtó kaland, míg a maradék hármat nyugodt szívvel tudom ajánlani a hardcore kalandjátékrajongóknak :).

Beyond Eyes (kaland, felfedezés, 2015)
Egy Rae nevű kislány megvakul. A napjai nagy részét a kertjükben tölti, ahol egy napon találkozik egy macskával, akit elnevez Naninak. Ám Nani később eltűnik, így Rae a keresésére indul...

Nagyon kreatív és egyedi ötlet egy vak kislány „szemén” keresztül bemutatni a világot. Bár inkább hasonlít egy Daredevil szerű radarérzékhez, mint a valódi vaksághoz, de ez legyen a legnagyobb gond. Remek ötlet, hogy bizonyos dolgok átalakulnak, ahogy közelebb ér hozzájuk és rájön, hogy a hang teljesen más, mint ahogy elképzelte, vagy az egész világ átalakul, ahogy megváltozik a hangulata. A történet pedig, és annak a tanulsága meg egyszerű, de gyönyörű.
Ám sajnos a játékmenet közel sem ilyen pozitív. Mármint a felfedezés igen hangulatos, de sajnos a kb. másfél órás végigjátszás alatt is unalomba fullad sokszor, mivel a kislány igen lassan halad, és még futni se tud. Persze így reális, mert a vakok nem szaladgálnak, de attól még brutális türelem kell hozzá. Főleg, hogy könnyű elakadni a tereptárgyakban. A másik negatívum a kihívás szinte teljes hiánya: csak menni kell, felfedezni a területet, ráadásul sok dolog automatikusan történik.
Meg persze azt se tudom eldönteni, hogy ki a célközönség. Alapból gyerekkönyvbe illő a narráció stílusa, de a gyerekek nem tudnak olvasni és nekik talán túl komor a történet. Így maximum a gyermeklelkű felnőtteknek tudom ajánlani, még az ütős dráma ellenére is.
Mindent összevetve nem bántam meg, hogy beszereztem ezt a játékot és rászántam másfél órát. Persze újra biztos nem fogok vele játszani, de kellemes és egyben szomorú emlék marad.

Nehézség: 1 / 10
Értékelés: 68 %Teljes végigjátszás: Beyond EyesSubmerged (kaland, felfedezés, 2015)
Egy nő a beteg kisfiával egy kihalt, vízzel ellepett nagyvároshoz érkezik. A nő a városban maradt segélycsomagokat kezdi el begyűjteni, hogy a segítségükkel megmenthesse a fiát. Eközben egy rejtélyes vírus tünetei kezdenek kiütközni a testén...
Igen szép és megható játék: egyszerű, szavak nélküli történetmesélés az anyai szeretetről, hangulatos aláfestőzenével és háttérben meghúzódó társadalomkritikával. Ráadásul egész végig valamiféle mutáns szörnyek figyelnek minket, amikről semmit nem tudunk.
A grafika nem a legtökéletesebb, főleg, ha a karaktereket nézzük, de illik a hangulathoz. A táj és a fények megvalósítása viszont gyönyörű.
A karakter mozgása mintha le lenne maradva egy évtizeddel, de ez nem zavaró, mivel az irányítással semmi gond nincs.
Alapból nincs túl sok lehetőség a játékban. Csak hajóval kell keresgélni dolgokat és házakat kell megmászni. Ráadásul a mászás sem ér még a korai „Assassin's Creed” játékok szitjéig se. Ám a játék alig 3 óra alatt végigvihető (akár 100%-ra is), így nem válik unalmassá.
Összességében szórakoztató és érzelemdús kis játék, amire méltán lehetnek büszke a kis indie csapat (Uppercut Games) fejlesztői, akik összehozták. Persze a játékmenetet már sokkal összetettebb 'A' kategóriás játékokban is láthattuk, de ennek ellenére is érdemes tenni vele egy próbát.

Nehézség: 4 / 10
Értékelés: 70 %Teljes végigjátszás: SubmergedCradle (kaland, FPS, Sci-Fi, filozófia, 2015)
A játékban egy amnéziás férfit irányíthatunk, aki egy meghibásodott női robotot próbál megmenteni, hogy kiderítsék a múltjuk, miközben rájönnek, hogy mi történt az emberiséggel...
Nem is tudom mikor találkoztam utoljára ilyen egyedi és összetett forgatókönyvvel. Bár ez az utópia, amit lefestenek időnként enyhén szólva a fantasy határát súrolja, ám nem gond, mert hihetetlenül kidolgozottak a tudományos elméletek és magyarázatok. A Chappie film írói tanulhatnának tőlük. Nagyon tetszett például az, hogy a tudat működjön egy gépben, az eredeti test DNS-ére is szükség van. Vagy az amikor a gép az emberi emlékei alapján akarta leírni, hogy mit érzett egy másik ember iránt. A befejezés meg kb. a legnagyobb „WTF Ending”, amit valaha is láttam.
De térjünk át a játékmenetre. Szerencsére az is teljesen a helyén van. Tele van remek, egyedi ötletekkel és kreatív megoldásokkal. A dobozrakodós minijáték is kellően szórakoztató és kihívást is jelent. A feladványok pedig bár nem túl változatosak, mert a nagy részük annyiból áll, hogy szerezz meg vagy rakj össze valamit, de mégse válik unalmassá. Mondjuk van 1-2 igen szemét húzás, mint amikor meg kell találni a távirányítót, ami két szekrény közé van becsúsztatva, amit csak bizonyos szögből, leguggolva találhatsz csak meg.
A pálya alapvetően nem tudom milyen nagy valójában, mert csak egy viszonylag kisebb területen kell tevékenykedni.
A grafika igen mutatós. Bár vannak eltúlzott dolgok, mint például az égen a felhők tökéletes alakot vesznek fel, de az is, mintha direkt lett volna olyan. Bár az optimalizálást kicsit elcseszték, mert mikor elkezdtem játszani, bár nem volt lassú, de a billentyűzet és az egér csak külön-külön működött, ami igen zavaró tud lenni. Szerencsére miután kicsit lejjebb vettem a grafikát tökéletes lett, de azért gáz az ilyesmi.
Ez a játék egy rövid, de igen különleges agytekervényeket jól megcsavaró élmény. Mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom, akik szeretik az igényes kalandjátékokat és az összetett, filozofikus történeteket.

Nehézség: 6 / 10
Értékelés: 93 %Teljes végigjátszás: CradleSecret Files - Tunguska (kaland, 2006)
Az egyik nagy kedvencem. Valójában semmi extra, csak egy hagyományos kalandjáték, de itt van talán a lehető legtöbb és legötletesebb feladvány. A történet is érdekes, bár a végén jó-néhány esemény nem tetszett.
Sajnos többet nem tudok róla mondani, mert elég régen játszottam végig, de azt tudom, hogy kalandjáték-rajongóknak kötelező darab.

Nehézség: 7 / 10
Nehézség segítségekkel: 6 / 10
Értékelés: 90 %Secret Files 2 - Puritas Cordis (kaland, 2006)
Az első rész után nem volt kérdéses, hogy a folytatást is végig fogom játszani. Szerencsére nem kellett csalódnom. Már hangulatban és a történetben is túlszárnyalta az első részt, és akkor még nem említettem az összetett kalandjátékelemeket, amik még egy hardcore gamer-t is komolyan megizzaszthatnak. Rengeteg tárgyat találhatunk, és nagy területeken mozoghatunk, ráadásul komoly kombinációs-készségre lesz szükség, mert itt bizony maximálisan ki vannak használva a tárgyak. Ám amik miatt a legjobban tetszett a játék, azok a poénok. Persze nem kell egy The Next Big Thing szintű komédiára gondolni, de még így is annyi beszólás, utalás és paródia fedezhető fel, hogy a nevetés garantált. Sőt, még általános kalandjátékos elemeket is kiparodizálnak, vagy megesik, hogy a játékoshoz szól a főszereplő.
Erről a játékról nem tudok rosszat mondani. Kifejezetten nehéz, izgalmas és ötletes. Már alig várom a harmadik részt, amiben ha csak a színvonalat képesek tartani, akkor egy újabb remekművel gazdagodhatunk.

Nehézség: 10 / 10
Nehézség segítségekkel: 9 / 10
Értékelés: 97 %

KevinKain

Kalandjátékok sorozat:

Kalandjátékok XIV. rész (játékkritikák - 2015-10-23)
- Beyond Eyes
- Submerged
- Cradle
- Secret Files - Tunguska
- Secret Files 2 - Puritas Cordis

Kalandjátékok XIII. rész (játékkritikák - 2015-10-23)
- Year Walk
- Fran Bow
- Kholat
- Venus Hostage
- Cinderella Escape

Kalandjátékok XII. rész (játékkritikák - 2015-07-11)
- Fahrenheit: Indigo Prophecy - Remastered
- Juniper's Knot
- Tengami
- Lost: Via Domus
- Amnesia - The Dark Descent

Kalandjátékok XI. rész (játékkritikák - 2015-05-08)
- School Days
- Corpse Party: Book of Shadows
- Song of Saya
- Oknytt
- The Cave

Kalandjátékok X. rész (játékkritikák - 2014.06.08)
- Jurassic Park - The Game
- Contrast
- Murdered - Soul Suspect
- Papers, please
- Keepsake

Kalandjátékok IX. rész (játékkritikák - 2014.05.30)
- The Stanley Parable
- Outlast
- Outlast - Whistleblower
- Daylight
- Gone Home

Jurassic Park - A játék - Magyar feliratos végigjátszás (2014-05-31)
Outlast - Whistleblower - végigjátszás (2014-05-29)
Daylight - végigjátszás (2014-05-25)

Night Trap

Kalandjátékok VIII. rész (játékkritikák - 2014.01.20)
- Brothers - A Tale of Two Sons
- Papo & Yo
- Penumbra - Overture
- Penumbra - Black Plague
- Penumbra - Requiem

Kalandjátékok VII. rész (játékkritikák - 2013.04.22)
- Next Life
- Botanicula
- NiBiRu - Age of Secrets
- The Tiny Bang Story
- Scribblenauts Unlimited

Különleges FPS-ek I. rész (játékkritikák - 2013.04.22)
- Quantum Corundum
- A Story About My Uncle
- Mirror’s Edge

Kalandjátékok VI. rész (játékkritikák - 2013.04.17)
- Dexter - The Game
- Pokoli szomszédok sorozat
- Lucius
- Dinner Date
- Dear Esther

Kalandjátékok V. rész (játékkritikák - 2011.09.16)
- The Black Mirror
- The Black Mirror 2-3
- Alter Ego
- Syberia
- Syberia II

Kalandjátékok IV. rész (játékkritikák - 2011.09.14)
- Return to Mysterius Island
- Return to Mysterius Island 2
- Mata Hari
- Lost Horizon
- Gray Matter

Kalandjátékok III. rész (játékkritikák - 2011.09.18)
- The Next Big Thing
- Runaway 3 - A Twist of Fate
- Natalie Brooks - The Treasures of the Lost Kingdom
- Vampire Saga - Pandora's Box
- Art of Murder - FBI Confidential

Kalandjátékok II. rész (játékkritikák - 2011.09.12)
- Machinarium
- Samorost 1-2
- Still Life 2
- Omikron
- X-files - The game

Kalandjátékok I. rész (játékkritikák - 2011.08.26)
- Murders in the Rue Morgue
- Agatha Christie - Evil Under the Sun
- Back to the Future - Episode 1-5
- Fahrenheit
- Grim Fandango

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.