Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-08-05
Kalandjátékok XII. rész

(2015-07-11)

A következő 5 játék igen vegyesre sikeredett, és sok mellett végigjátszást is végignézhettek :).

Fahrenheit: Indigo Prophecy - Remastered (kaland, TPS, interaktív film)

Lucas Kane épp vacsorázik, amikor megszállja valami és rákényszeríti, hogy megöljön egy embert. Két nyomozó ered a nyomába: Carla és Tyler. Miközben menekül a rendőrök elől, próbálja kideríteni, hogy mi történt vele valójában...

A remek "Omikron: Nomad Soul" után a Quantum Dreams egy interaktív filmmel tért vissza. Az ötletes és igen kreatív történetben több külömböző karaktert is irányíthatunk. Az elején nem is lehet sejteni, hogy milyen nagyszabású a játék története, ami bár nem túl szerte ágazó, de ennek ellenére is érdemes lehet próbálgatni, hogy "mi lenne ha".
A játékmenet is igen egyedi. Bár az általan nagyon gyűlölt QTE-kből áll minden akció, de ha csak ez a játék lényege akkor valahogy kevésbé zavaró, mint más alkotásokban. Külön pozitívum, hogy előre jelzik, ha valamit csinálni kell, így nem kell folyamatosan előregörnyedve várni, hogy vajon most kell-e valamit tenni. Az is pozitívum, hogy lazán veszik a pontosságot. Persze ugyan azt kell lenyomni, ami megjelenik, de könnyedén be lehet hozni a lemaradást és helyre lehet hozni a hibákat.
A Remastered változat a kicsit javított grafikát leszámítva semmi újdonsággal nem szolgál, így csak emiatt nem érdemes újra nekiállni. Viszont, ha még nem találkoztál a játékkal, akkor ez egy remek alkalom, hogy belevesd magad ebbe a remek történetbe.

Nehézség: 5 / 10
-
Értékelés: 93 %

Teljes végigjátszás: Fahrenheit: Indigo Prophecy - Remastered

Juniper's Knot (Visual Novel)

Egy elhagyott épületben egy fiú rátalál egy zöld hajú, hosszú fülü szarvas lányra. Beszélgetni kezdenek, miközben egyre jobban megismerik egymást. Kiderül, hogy a lányt elátkozták és nem hagyhatja el azt a mágikus kört, csak ha egy másik élőlény lép a helyére...

Rövid, de gyönyörű és tanúlságos történet bizalomról, előítéletről, valamint a jóról és rosszról. Bár se valódi játékmenet, se döntések és ezáltal elágazó történet sincs benne és még a helyszín és a karakterek száma is kevés, de mégis megéri rászánni azt a másfél-két órát. Mert az első látásre gyerekesnek tűnő történet igen kemény és szívbemarkoló pillanatokat is tartogat a játékos számára.

Nehézség: 0 / 10
-
Értékelés: 90 %

Teljes végigjátszás: Juniper's Knot

Tengami (kaland, platform)

Egy fa lecsupaszodik. Ezért egy ember úgy dönt megkeresi elvesztett virágait és újra felvirágoztatja a fáját...

Igen különleges vizuális megvalósítást választottak a Nyamyam fejlesztői. Az egész játék 2D-s elemekből épül fel és olyan, mintha egy kihajtható könyvet lapozgatnál. Szerencsére ezt a vizuális stílust rendesen ki is használják bizonyos feladványoknál, amik közül van jó néhány, ami komolyan meg tud dolgoztatni.
A hangulat nagyon egyedi és művészi. A zenék megnyugtatóak és gyönyörűek. Sajnos történet nem nagyon van, már ha nem magyarázunk bele valami mondanivalót abba a pár rövid versbe és a lehullot virágú fába. Gondolom az elmúlást meg az élet körforgását akarták íly módon érzékeltetni. Végül is azt kell mondanom, hogy sikerült nekik :).
Bárkinek tudom ajánlani, aki szereti az olyan játékokat, amik nem futúszallagról estek le valamelyik nagy fejlesztőcégtől. Rövid, de emlékezetes élményben lehet részed.

Nehézség: 7 / 10
-
Értékelés: 92 %

Teljes végigjátszás: Tengami

Lost: Via Domus (kaland, TPS, adaptáció)

Egy Elliot Maslow nevű új karakter bőrébe bújhatunk, aki szintén a 815-ös járaton utazott. A zuhanás után amnéziásan tér magához és egy Lisa nevű nőt hallucinál. Ki kell derítenie, hogy ki ő és mi történt vele, miközben azt is be kell bizonyítania, hogy nem a tartozik Többiek közé és valóban a gépen utazott...

A Lost minden idők egyik legjobb és legrejtélyesebb sorozata, így a készítőknek (főleg az íróknak) nagyon fel kellett kötni a gatyájukat, hogy ne maradjanak szégyenben. Szerencsére igen jó munkát végeztek.
Az új történet kellően érdekes és leköti az ember figyelmét. A karakterek hasonlítanak a sorozatbeli önmagukra és remekül hozzák az eredeti személyiségeket is. Ráadásul a sorozat legfontosabb helyszínei és elemei is visszaköszönnek. Sajnos a párbeszédek csak a továbbjutáshoz kellenek, így nincs nagy jelentősége, hogy mit mondasz, mert amelyik beszélgetést nem kötelező lejátszani, azt egyáltalán nem is kell.
A tárgy-gyűjtögetés és a barter biznisz is remek ötlet, csak egy idő után nem nagyon van jelentőségük a tárgyaknak. Alapból mivel nincs életerőcsík, így az ételek nem fogyaszthatók, csak pénzként vannak jelen. A pisztolyban alapból van 15 töltény, de én a teljes végigjátszás alatt nem lőttem 5-öt összesen, így töltényre se érdemes költeni. Egyedül a biztosítékokat meg fáklyákat ajánlott felvásárolni, amik megkönnyíthetnek bizonyos részeket / minijátékokat, de azok se létfontosságuak.
A minijátékok és a feladványok viszont nagyon ötletesek és szórakoztatóak. A biztosítékpanel helyrehozós, meg a fotózgatós feladványok is kellően kidolgozottak és kreatívak. Bár nincs belőlük túl sok. Ez pedig a játék egyik gyenge pontjához vezet minket, mégpedig ahhoz, hogy nem túl hosszú. A játék legtöbb eleme viszonylag igen jól ki lett dolgozva, de még többet is ki lehetett volna hozni belőlük (gondoljunk csak a pisztolyra, amit alig használhatunk). Bár ha belegondolok, hogy a barlang sötétjében bóklászás és a füstlény elől bújkálás milyen szörnyen fárasztó, akkor azt mondom, hogy azért jól van ez így :).
Leginkább a Telltale Games spin-off-jaihoz (The Walking Dead, Back to the Future, Jurassic Park...) tudnám hasonlítani, és még ezek mellett a címek mellett se kell szégyenkeznie (nem úgy, mint a Dexter játék készítőinek, akik egy összecsapott interaktív reklámot adtak ki "játék"-ként). A "Lost: Via Domus" a hibái és hiányosságai ellenére is remek kalandjáték, ami méltó a sorozathoz. Leginkjább a sorozat rajongóinak tudnám ajánlani, valamint azoknak a kalandjátékrajongóknak, akik egy rövidebb, könnyed kikapcsolódásra vágynak.

Nehézség: 6 / 10
-
Értékelés: 76 %

Teljes végigjátszás: Tengami

Amnesia - The Dark Descent (kaland, horror, FPS)

A Penumbra trilógia után nem tétlenkedtek a Frictional Games-es srácok. Rögtön nekiláttak egy új projektnek.

1839-ben járunk. Egy Daniel nevű férfi bőrébe bújunk, aki amnéziában szenved (gondolom innen a cím :) ). Talál egy levelet saját magától, amiben az áll, hogy önként választotta a felejtést, és hogy meg kell ölnie a vár urát, Alexandert. Daniel elindul, hogy kiderítse miért akart felejteni és miért kell végeznie Alexanderrel...

A történet zseniálisan durva. Egyenesen brutális. Ráadásul még az önkéntes amnéziára is értelmes és logikus választ kapunk a későbbiekben. A fejlesztők igazán kitettek magukért. Új grafikus motor sokkal szebben mutat, mint elődjei. Az egész kastély gyönyörű és hangulatos. A szörnyek pedig még azután is félelmetesek maradtak, miután közelről is megvizsgáltuk őket. De nem ez az egyetlen dolog, amivel űberelték a Penumbra trilógiát. A hangulat és az ijesztgetések zseniálisra sikeredtek. Egyedül egy sötét szobában játszva komolyan megdolgoztatja még a legbátrabb ember idegeit is. A brutális történeti elemekről meg nem is beszélve. Akinek gyengébb a gyomra inkább ne nagyon játsszon ezzel.
A játékmenet is átesett néhány áltoztatáson. Például ha sokáig vagyunk sötétben akkor romlik az elmeállapotunk és olyan dolgokat kezdünk el hallani és látni, amik nincsenek is ott. A szörnyek is jóval véletlenszerűbben tűnnek fel, és bár sokkal könnyebb elbújni előlük, de elfutni szinte lehetetlen. Persze még mindíg nincs a White Day random jelenéseivel egy szinten, de ennek ellenére is félelmetesebb annál, ami már egy igen brutális teljesítmény.
Nem túloznak azok, akik minden idők legfélelmetesebb játékának nevezik az Amnéziát. Vajon a "Machine for Pigs" képes lesz átugrani a lécet, amit a "The Dark Descent" ilyen magasra tett?
Nehézség: 6 / 10
-
Hangulat: 20 / 20
Történet: 15 / 15
Eredetiség: 13 / 15
Kihívás: 8 / 10
Megvalósítás: 10 / 10
Változatosság: 9 / 10
Zene, hangok: 10 / 10
Grafika: 8 / 10
Össz értékelés: 93 %

KevinKain

Kalandjátékok sorozat:

Kalandjátékok XIV. rész (játékkritikák - 2015-10-23)
- Beyond Eyes
- Submerged
- Cradle
- Secret Files - Tunguska
- Secret Files 2 - Puritas Cordis

Kalandjátékok XIII. rész (játékkritikák - 2015-10-23)
- Year Walk
- Fran Bow
- Kholat
- Venus Hostage
- Cinderella Escape

Kalandjátékok XII. rész (játékkritikák - 2015-07-11)
- Fahrenheit: Indigo Prophecy - Remastered
- Juniper's Knot
- Tengami
- Lost: Via Domus
- Amnesia - The Dark Descent

Kalandjátékok XI. rész (játékkritikák - 2015-05-08)
- School Days
- Corpse Party: Book of Shadows
- Song of Saya
- Oknytt
- The Cave

Kalandjátékok X. rész (játékkritikák - 2014.06.08)
- Jurassic Park - The Game
- Contrast
- Murdered - Soul Suspect
- Papers, please
- Keepsake

Kalandjátékok IX. rész (játékkritikák - 2014.05.30)
- The Stanley Parable
- Outlast
- Outlast - Whistleblower
- Daylight
- Gone Home

Jurassic Park - A játék - Magyar feliratos végigjátszás (2014-05-31)
Outlast - Whistleblower - végigjátszás (2014-05-29)
Daylight - végigjátszás (2014-05-25)

Night Trap

Kalandjátékok VIII. rész (játékkritikák - 2014.01.20)
- Brothers - A Tale of Two Sons
- Papo & Yo
- Penumbra - Overture
- Penumbra - Black Plague
- Penumbra - Requiem

Kalandjátékok VII. rész (játékkritikák - 2013.04.22)
- Next Life
- Botanicula
- NiBiRu - Age of Secrets
- The Tiny Bang Story
- Scribblenauts Unlimited

Különleges FPS-ek I. rész (játékkritikák - 2013.04.22)
- Quantum Corundum
- A Story About My Uncle
- Mirror’s Edge

Kalandjátékok VI. rész (játékkritikák - 2013.04.17)
- Dexter - The Game
- Pokoli szomszédok sorozat
- Lucius
- Dinner Date
- Dear Esther

Kalandjátékok V. rész (játékkritikák - 2011.09.16)
- The Black Mirror
- The Black Mirror 2-3
- Alter Ego
- Syberia
- Syberia II

Kalandjátékok IV. rész (játékkritikák - 2011.09.14)
- Return to Mysterius Island
- Return to Mysterius Island 2
- Mata Hari
- Lost Horizon
- Gray Matter

Kalandjátékok III. rész (játékkritikák - 2011.09.18)
- The Next Big Thing
- Runaway 3 - A Twist of Fate
- Natalie Brooks - The Treasures of the Lost Kingdom
- Vampire Saga - Pandora's Box
- Art of Murder - FBI Confidential

Kalandjátékok II. rész (játékkritikák - 2011.09.12)
- Machinarium
- Samorost 1-2
- Still Life 2
- Omikron
- X-files - The game

Kalandjátékok I. rész (játékkritikák - 2011.08.26)
- Murders in the Rue Morgue
- Agatha Christie - Evil Under the Sun
- Back to the Future - Episode 1-5
- Fahrenheit
- Grim Fandango

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.