Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-02-25
Kalandjátékok XI. rész

(2015-05-08)

A következő öt játék közé három vizuális novella is belekerült :).

School Days (vizuális novella, PC, 2005-2012)
A történet középpontjában egy Makoto nevű srác áll, akinek választania kell két lány közül...
A legendás vizuális novella, amiben bármi megtörténhet. A hentai elemekkel teletűzdelt történet szerteágazhat és végül 21 különféle befejezésbe torkolhat. Csak a játékoson múlik, hogy szép romantikus befejezést, vagy brutális vérengzést ér el. Ez azon kevés játékok egyike, amit tényleg nem érdemes abbahagyni egy befejezés után.
A karakterek is mind zseniálisak lettek. Persze a szokásos animés kliséket követik alapvetően, de mégis intelligens pszichológiai következtetésekből alakultak ki a karakterek személyisége.
Mindent összevetve ezt a játékot bárkinek lehet ajánlani, mert a történet a te személyiséged alapján alakul: ha jó fej vagy boldog befejezést kapsz, ha szemét, akkor meg brutálist. Zseniális :).

Nehézség: 1 / 10
Értékelés: 94 %

Kilkkelj ide ha érdekel a végigjátszás!Corpse Party: Book of Shadows (vizuális novella, kaland, PSP, 2011)
Néhány diák egy rituálét hajt végre az iskolában, amitől azt remélik, hogy örökre összetartja a barátságukat. Ám amint elvégzik, egy lerobbant iskolaépületben találják magukat, ahol a dühödt lelkek elől menekülve kell az életükért küzdeniük...
A 7+1 fejezetből álló történet külömböző szemszögekből mutatja be a szellemiskolában történt eseményeket, ami igen sok váratlan történést és fordulatot tartogat a játékosoknak. Ám a tökéletes összeképbe belerondítanak az időnként idegesítően bután viselkedő karakterek. Pl. egy iskolában, ahol szó szerint minden és mindenki meg akar ölni, ne foglalkozz olyan hétköznapi dolgokkal, hogy milyen zavarbaejtő, ha valaki a közeledben van, amikor elmész WC-re. És ez még csak az egyike azoknak a hülyeségeknek, amikkel a karakterek indokolták azt, hogy miért válnak szét, ahelyett, hogy folyamatosan együtt maradnának és így talán megúszhatnák. Mert itt ez történik. Nem is tudom pontosan hány karakter volt, akik azért haltak meg, mert buta módon otthagyták a többieket mindenféle primitív dolgok miatt.
Az elképesztően brutális és szadista momentumok viszont inkább a képzeletünkre hagyatkoznak, mert nem minden esetben kapunk képet arról, hogy mi történt és így csak a fülünkre és a körbeírt eseményekre hagyatkozhatunk. Ám ettől is csak még félelmetesebb az egész. Bár az is igaz, hogy a haláltusákat időnként eltúlozták, mert volt, hogy a karakternek már vagy 5 perce kettécsapták a fejét, de ő még mindíg azt ecsetelgette, hogy mennyire fájdalmas ez az egész helyzet.
A háttér kidolgozása is annyira részletekbe menő, hogy a kb 12+ órás végigjátszás után, még legalább ennyit eltölthetsz azzal, hogy megkeresed a különféle rossz befejezéseket, holttesteket, rejtett dolgokat és infókat...
Továbbá nagyon oda kell figyelni a történetre és a karakterekre, mert eléggé össze-vissza vannak előadva az események, aminek eredményeképpen bizonyos kérdésekre teljesen máshol kapjuk meg a választ (ha megkapjuk egyáltalán :) ), mint ahol felmerülnek. Például: sok karakterrel nem lehet tudni, hogy mi történt, ha csak a fő szálra koncentrálunk, ám a pályán található rengeteg hullát megtalálva és megvizsgálva megtudhatjuk a nevüket, korukat, iskolájukat, osztályukat, és azt, hogy haltak meg. De még ha mindent összegyűjtesz, akkor is rengeteg kérdés marad megválaszolatlanul.
Összességében hihetetlen pozitív csalódás volt a "Corpse Party: Book of Shadows". Rengeteg kreatív és brutális esemény, érdekes és fordulatos történet és remek karakterek. Ha valaki esetleg jobban szereti a hagyományos izometrikus nézetű játékokat, akkor inkjább az eredeti 1996-os "Corpse Party"-t, vagy a "Corpse Party BloodCovered" és a "Corpse Party BloodCovered: ...Repeated Fear" című játékokat ajánlom, amik kicsit más megvalósításban tálálják ugyan ezt a történetet. Akinek meg nem lenne elég, még mindíg megkeresheti a "Corpse Party The Anthology Hysteric Birthday 2U" című paródiáját, a "Corpse Party 2: Dead Patient" vagy a "Corpse Party: Blood Drive" című folytatásokat, vagy megnézheti a "Corpse Party: Tortured Souls" és a "Corpse Party: Missing Footage" című animéket, vagy elolvashatja a rengeteg mangát, ami készült hozzá. Szóval ha rákattantál egy jó ideig el tudod magad foglalni vele :).

Nehézség: 6 / 10
Értékelés: 95 %

Kilkkelj ide ha érdekel a végigjátszás!Song of Saya (vizuális novella, PSP, 2003/2013)

Egy Fuminori Sakisaka nevű srác autóbalesetet szenved, amiben elveszíti szüleit, ő pedig olyan sérüléseket szenved, hogy csak egy kísérleti műtéttel tudják megmenteni. Ám az életmentő műtétnek nem várt mellékhatásai vannak: az egész világot és a benne élő összes lényt rothadó szörnyetegeknek látja. Már épp öngyilkosságot akart elkövetni, amikor találkozik egy Saya nevű lánnyal, aki új értelmet ad az életének...
Nem gondoltam volna, hogy egy vizuális novella, amit akár 1-2 gomb lenyomásával is végig lehet vinni, ilyen izgalmas lehet.
A történek hihetetlenül abszurd. Nem véletlenül hívják sokan minden idők legbetegebb játékának. Az egész hangulat nyomasztó. Már a zene is időnként olyan, mintha valaki körömmel kaparna egy táblát és az így keletkezett hangra gitártorzítást tettek volna.
A karakterek is igen jól el lettek találva. Alapból ötletes dolog, hogy mindíg változik, hogy épp kit irányítunk és így mindenkit megkedvelhetünk és megismerhetjük a történetet az ő szemszögükből.
Kifejezetten elgondolkodtató még a pszichológiai része a játéknak, mivel hiába automata az események 99,9%-a, attól még érthetően és logikusan cselekszenek a karakterek. Bármelyikükkel könnyedén lehet szinpatizálni.
Egyetlen negatívumként a szexjeleneteket említeném, amik az amúgy igen komoly történetet teszik komolytalanabbá. Szerencsére kevés van belőlük, valamint egy bizonyos szinten van létjogosultságuk, mivel ahogy halad előre a történet úgy tesznek hozzá azok a jelenetek is a nyomasztó hangulathoz.
Szóval, aki egy elvont utazásra vágyik egy elmebeteg agyába, annak mindenképp érdemes tenni egy próbát ezzel a játékkal. Ám ha nem elég erős a gyomrod, akkor inkább messziről kerüld el a "Song of Saya"-t.

Nehézség: 0 / 10
Értékelés: 93 %

Kilkkelj ide ha érdekel a végigjátszás!Oknytt (kaland, platform, )
Az utóbbi években a kalandjáték rajongók igazán el voltak kényeztetve, amit igen is megérdemeltek annyi pangás után. A stílus feltámadása elsősorban a sok indie fejlesztőnek volt köszönhető, akik nem felelnek egy stúdiónak se és olyan játékokat csinálhatnak, amikre a játékosoknak szükségük van.
Egy kis lény mászik elő egy kőrakás alól. Nem tudja micsoda, honnan jött, vagy a mi a célja. Elkezdi bejárni a környéket, ahol furcsa lényekkel találkozik. Köztük egy kis szárnyatlan alvával, akit nagyon megsajnál és a fejébe veszi, hogy segít neki, hogy újra tudjon repülni...
Ez az akár 1 dollárért is megvásárolható játék számomra az utóbbi évek egyik legnagyobb meglepetése volt. Hihetetlen hangulatos és végtelenül egyedi kis történet egy olyan különleges fantasy világba kalauzolja el a játékost, amilyenhez hasonlót nem igazán találni. Olyan érzés ezzel játszani, mintha visszarepültél volna a gyerekkorodba és hallgatnád az esti meséket, amiket a gyermeki képzelő erő különleges stílussal ruházott fel. Bár valószínűáleg ez volt a cél, mert a mesélő zseniális munkát végzett. Ezt a képzeletbeli világot az Oknytt készítői képesek voltak megragadni és vizuális formába önteni.
Az ilyen kis fejlesztőcsapatok által készített játékokban sajnos elég sokszor kell csalódni, mert próbálnak versenyt tartani a nagy fejlesztőcégekkel. Szerencsére az Oknytt készítői nem estek ebbe a hibába. Ismerték a korlátaikat és a lehetőségeiket, így inkább az egyedi hangulat megteremtésével szálltak versenybe, minthogy felvegyék a kesztyűt a nagy fejlesztőkkel. Kicsit a játék főszereplőjéhez, a kis névtelen lényhez tudnám őket hasonlítani, aki egy gyenge és jelentéktelennek tűnő lényként képes volt jelentőségteljes cselekedetekre.
A karakterek annyira zseniálisak lettek, hogy hiába irreális a világ, de mégis könnyű beleélni magunkat és elhinni, amit látunk. A kis lény pedig könnyedén belopja magát a játékosok szívébe, az aranyos hangjával, a naívságával és a végtelen jóindulatával és segítőkészségével.
A játékmenetre se lehet egy rossz szót se szólni, mivel a feladványok kellően nehezek, még a kis pályák ellenére is.
Egyetlen negatívumot tudok csak említeni és az a játék sötétsége. Picit hátradőltem, már szinte semmit nem láttam, pedig maxra volt nyomva a fény. Addig még rendben is lenne, hogy ez is csak feldobja azt a komor és időnként igen félelmetes világot, de ha a sötétség már szinte a játékélményt rontja az már nem hangulatos.
Mindent összevetve ez a játék szinte tökéletes. Mindenkinek kötelező, akik szeretik a az érzelemdús meséket, fantasy-kat vagy akik a kalandjátékok nagy rajongói.

Nehézség: 8 / 10
-
Értékelés: 96 %

Kilkkelj ide ha érdekel a végigjátszás!The Cave (kaland, platform, )
Ron Gilbert (Maniac Mansion, Monkey Island 1-2, DeathSpank 1-2...) rendezésével készült játék egy barlangba kalauzol el bennünket (bár ez a címből már elég egyértelmű), ahol 7 ember közül 3-at irányíthatunk egyszerre, hogy átjussunk a kihívásokkal teli pályákon. Mind a 7 karakternek különböző képességei vannak, amiket kombinálásával lehet továbbjutni a pályákon.
A játék stílusa, a világ, a grafika és a humor különleges egyveleget alkot. Az egész annyira vicces és abszurd. A fő sztorivonal mellett minden karakternek saját története van, ami a végére bontakozik ki teljesen.
A játékmenet is nagyon ötletes és igen szórakoztató, mivel a platform és a kalandjáték tökéletes elegyét kapja az, aki beruház a játékra.
Egyetlen negatívumként a több játékos mód megvalósítást emelném ki. A legtöbb, offline co-op játékban fenn áll a veszélye, hogy jól összeveszel azzal, akivel játszol, ha épp valamelyikőtök elcsesz valamit, a másik meg felidegesedik ettől, ám ebben a játékban szinte biztos a vita. Hogy miért? Mert egy karakteren van alapvetően a fókusz, a többi karakter pedig bármikor kimaradhat a képernyőből (aminek alapvetően az az oka, hogy bizonyos helyeken ott lehessen hagyni karaktereket), ám ha együtt szaladtok és valamelyikőtök lemarad, nem elég hogy nem látja magát, de aki kicsit távolabb van a képernyőtől még vakon se tudja irányítani a karakterét. Véleményem szerint ezt nem igazán gondolták át, mivel a közös játék, így vagy idegesítő vagy unalmas, és bár tényleg vannak részek, amikor hasznos, hogy valaki irányítja a másik karaktereket (mert mondjuk nem kell mindegyikkel külön-külön ide-oda mászkálni), de ez akkor is egy olyan hozzátoldott izé érzetet kelt, amit kb egy "gyere utánam" vagy "maradj itt" parancsot kiadó gombbal teljesen lecserélhető lett volna.
Ám ha leszámítjuk azt, hogy az egyszerre több karakter irányítása nem túl jó se egyedül, se töben játszva, akkor összességében egy igen különleges és szórakoztató élmény a The Cave. Mivel ez egy elképesztően vicces és hangulatos játék.
Nehézség: 8 / 10
-
Értékelés: 90 %

KevinKain

Kalandjátékok sorozat:

Kalandjátékok XIV. rész (játékkritikák - 2015-10-23)
- Beyond Eyes
- Submerged
- Cradle
- Secret Files - Tunguska
- Secret Files 2 - Puritas Cordis

Kalandjátékok XIII. rész (játékkritikák - 2015-10-23)
- Year Walk
- Fran Bow
- Kholat
- Venus Hostage
- Cinderella Escape

Kalandjátékok XII. rész (játékkritikák - 2015-07-11)
- Fahrenheit: Indigo Prophecy - Remastered
- Juniper's Knot
- Tengami
- Lost: Via Domus
- Amnesia - The Dark Descent

Kalandjátékok XI. rész (játékkritikák - 2015-05-08)
- School Days
- Corpse Party: Book of Shadows
- Song of Saya
- Oknytt
- The Cave

Kalandjátékok X. rész (játékkritikák - 2014.06.08)
- Jurassic Park - The Game
- Contrast
- Murdered - Soul Suspect
- Papers, please
- Keepsake

Kalandjátékok IX. rész (játékkritikák - 2014.05.30)
- The Stanley Parable
- Outlast
- Outlast - Whistleblower
- Daylight
- Gone Home

Jurassic Park - A játék - Magyar feliratos végigjátszás (2014-05-31)
Outlast - Whistleblower - végigjátszás (2014-05-29)
Daylight - végigjátszás (2014-05-25)

Night Trap

Kalandjátékok VIII. rész (játékkritikák - 2014.01.20)
- Brothers - A Tale of Two Sons
- Papo & Yo
- Penumbra - Overture
- Penumbra - Black Plague
- Penumbra - Requiem

Kalandjátékok VII. rész (játékkritikák - 2013.04.22)
- Next Life
- Botanicula
- NiBiRu - Age of Secrets
- The Tiny Bang Story
- Scribblenauts Unlimited

Különleges FPS-ek I. rész (játékkritikák - 2013.04.22)
- Quantum Corundum
- A Story About My Uncle
- Mirror’s Edge

Kalandjátékok VI. rész (játékkritikák - 2013.04.17)
- Dexter - The Game
- Pokoli szomszédok sorozat
- Lucius
- Dinner Date
- Dear Esther

Kalandjátékok V. rész (játékkritikák - 2011.09.16)
- The Black Mirror
- The Black Mirror 2-3
- Alter Ego
- Syberia
- Syberia II

Kalandjátékok IV. rész (játékkritikák - 2011.09.14)
- Return to Mysterius Island
- Return to Mysterius Island 2
- Mata Hari
- Lost Horizon
- Gray Matter

Kalandjátékok III. rész (játékkritikák - 2011.09.18)
- The Next Big Thing
- Runaway 3 - A Twist of Fate
- Natalie Brooks - The Treasures of the Lost Kingdom
- Vampire Saga - Pandora's Box
- Art of Murder - FBI Confidential

Kalandjátékok II. rész (játékkritikák - 2011.09.12)
- Machinarium
- Samorost 1-2
- Still Life 2
- Omikron
- X-files - The game

Kalandjátékok I. rész (játékkritikák - 2011.08.26)
- Murders in the Rue Morgue
- Agatha Christie - Evil Under the Sun
- Back to the Future - Episode 1-5
- Fahrenheit
- Grim Fandango

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.© KevinKain 2005-...
Ajánlott böngészők: Google Chrome 9+, Firefox 3+