Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-07-09
Ki mondja meg, hogy mi a jó és mi a rossz?


Hihetetlen, hogy bizonyos (főleg vallásos) emberek mennyire képesek eltorzítani és kiforgatni a valóságot és mindent úgy magyarázni, mintha lenne értelme annak az elszabadult erkölcsösségnek, amit rá akarnak erőltetni a világra. Az az előadás se volt másképp, ami arról szólt, hogy a pornó milyen rossz hatással van a társadalomra. Csak azt nem értem, hogy jön valaki ahhoz, hogy elmondja mi a jó és mi a rossz?

Persze nem lennének törvények, ha nem lehetne eldönteni, hogy mi a jó és mi a rossz, mert elméletileg mindenkinek mást jelent a jó és a rossz fogalma. Ám pont ezért nem lenne szükség a törvények nagy részére, mert azokat a törvényhozók a saját erkölcsi vagy ami még rosszabb, a saját vallási szabályaik alapján építenek fel.

Én mindig azt szoktam mondani, hogy csak azt kéne tiltani és csak azt kellene rossz cselekedetnek venni, amivel ártasz másoknak közvetlenül, vagy esetleg bizonyos esetekbe közvetetten. Erre legjobb példa talán a könnyű drogok és a prostitúció legalizálása, mert azzal nem ártasz senkinek közvetlenül. Az olyan dolgok, amik meg örömet okoznak másoknak, azokat meg jó dolognak tartom. Míg a gyilkosság, erőszak, mások megverése, megalázása, rablás, lopás... olyan bűnök, amiket viszont könnyedén el lehetne fogadni univerzálisan. Mert a szabadság nem azt jelenti, hogy bármit megtehetsz, hanem azt, hogy bármit megtehetsz, amivel nem ártasz másnak és nem korlátozod őt a szabadságában.

És eljutottunk a vallásokhoz, amik különféle szabályokat állítanak az emberek elé, amiket szó szerint véve, vagy fanatikusan követve naív embereket manipuláló előadásokhoz vagy akár tömeggyilkosságokhoz is vezethet.
Lehet, hogy sok kereszténynek újdonság lesz, amit mondok, de a paráznaság azért lett bűn annak idején, mert nem voltak fogamzásgátlók és egyéb védekezési módszerek, vagyis valamivel vissza kellett fogni a primitív népeket, nehogy mindenféle betegségeket terjesszenek, vagy össze-vissza gyerekeket csináljanak. Ám, manapság ez a szabály már elavult. Ám még mindig vannak olyan fanatikusok, akik azt hiszik, hogy ezek valami felsőbbrendű lény szabályai és ezért minden áron be kell őket tartani.

A szexelés viszont a vallási ostoba erkölcsökkel ellentétben egyértelműen jó dolog, mert örömet okozol egy másik embernek és lehetőséget ad a másik embernek, hogy örömet okozzon neked, vagyis jót cselekszel és a másik fél is jót cselekedhet. Mert mégis mi lenne a jó cselekedet, ha nem az, hogy örömet okozol valaki másnak? A módszert meg ki nem szarja le?
Szóval a szexelés legrosszabb esetben is egy semmilyen cselekedet, de legtöbbször jó.
Persze vannak esetek, amikor rosszat teszel vele, mondjuk ha megcsalod a párod. Viszont abban az esetben se a szexelés a rossz, hanem az, hogy hogyan vagyis kivel csinálod. Ezt kb. úgy tudnám szemléltetni, hogy mondjuk van egy balta. Ha ezt a baltát valaki belevágja egy másik ember fejébe, attól még nem a balta lesz a rossz, vagy gonosz, hanem a cselekedet, amire felhasználta. Ha viszont egy égő ház ajtaját zúzod szét vele és így megmenekül néhány ember, akkor meg te tetted a jót és nem a balta. A balta, ugyan úgy mint a szex csak egy eszköz, amit lehet jóra és rosszra is használni. De ahogy még sose láttunk olyan esetet, hogy egy baltás gyilkosság után a gyilkos embert elengedték volna és a baltát tartóztatták le, úgy nem mondhatjuk azt se, hogy a szex rossz. És persze senki nem papol arról, hogy „ne használjatok baltát semmire”, vagy a „balta a gonosz eszköze és ezért meg kell tiltani a használatát”, mert az igen nevetséges lenne, ugyan úgy, mint amennyire nevetséges az intelligens emberek szemében az, amikor ugyan ezeket mondják a szexre.

És visszakanyarodhatunk a vallás torz világképéhez és álszent szabályaihoz. Egy fiatal pár szexel, ezzel örömet okoznak egymásnak és nem ártanak senkinek. Majd szembe találkoznak a vallással (egy ember vagy előadás, prédikáció képében), ami azt mondja, hogy a szexelés bűn. Majd a vallásos emberek csúnyán néznek a fiatal párra, akik nem házasok és mégis együtt hálnak. Vagyis ez a szabály megbélyegzést és konfliktusokat szül (még egyszer mondom: nem a szex, hanem a szabály, ami erkölcstelennek titulálja). Majd a fiatal pár elszégyelli magát és ezáltal rosszul érzik magukat. Így a vallás szabálya szomorúságot okoz, aminek hatására kevesebbet, vagy egyáltalán nem szexel a pár, vagyis elveszi tőlük ezt a fajta örömforrást.
Az előbbi példából is látszik, hogy a szex a jó, a vallás pedig a rossz forrása. A legundorítóbb az egészben pedig az, hogy ők ezt pont fordítva látják. Képesek elhitetni magukkal, hogy akik örömet okoznak egymásnak szerintük erkölcstelen módon azok rosszak, míg ők a jók, mert megvédik őket a boldogságtól és az örömszerzéstől.

Egyszer hallottam egy olyan érvet is, hogy ki döntse el, hogy mi a jó, ha nem Isten és ezért minden szabályt, amit a szent könyv szolgáltat, szó szerint be kell tartani, mert kik vagyunk mi, hogy felülbíráljuk a döntéseket.
Erre csak azt tudom mondani, hogy mivel bizonyítják, hogy van Isten és nem csak emberek írták a Bibliát? Semmivel. De még ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, akkor is valóban be akarják tartani az olyan szabályokat is, amik szerint meg kell ölni embereket mindenféle apróságokért?

Persze lehetne kérdezni, hogy jövök én ahhoz, hogy megmondjam mi a jó és mi a rossz, miközben pont arról beszélek, hogy senki nem döntheti el egyértelműen?
Ám én nem azt mondom, hogy az én elméletem a jó, egyszerűen csak azt mondom, hogy logikus. Mindenki tegyen és tehessen azt amit csak akar, míg nem árt vele másoknak és senki ne mondja meg senkinek semmiféle vallásos rizsa mögé bújva, hogy mi a jó és mi a rossz. Csak így lehet béke a világban, ha elfogadjuk az embereket olyannak, amilyenek és nem erőltetjük rájuk a saját erkölcseinket, amik legtöbb esetben nem sajátok, csak egy vallásból vett gondolatok, amiket más emberek találtak ki és vetettek papírra.

KevinKain


Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.