Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-02-25
It Follows / Valami követ

Jaime összejön egy Hugh nevű pasival. Azt leszámítva, hogy a srác kicsit paranoiás, igen jól elvannak, míg nem szexelnek. Miközben Jay elmélkedik, Hugh egy kloroformos rongyot vesz elő a csomagtartóból és elkábítja a lányt, aki egy kerekesszékbe kötözve tér magához. Hugh elmondja, hogy nagyon sajnálja, de csak szex által lehet tovább adni az átkot. Jayt attól fogva egy mások számára láthatatlan, alakváltó lény kezdi el követni, hogy végezzen vele...

Manapság a sok elcsépelt és közhelyes tucathorror között óriási felüdülés egy ilyen gyöngyszemre bukkanni. Ez a lény talán minden idők egyik legfélelmetesebb és legeredetibb horror alakja, annak ellenére, hogy gyakorlatilag csak annyit csináltak, hogy egy kis terminátort kevertek a klasszikus kísértetes sztoriba. Manapság a legtöbb alkotó azt hiszi, hogy minél sötétebb egy horror és minél korlátlanabb és kiszámítatlanabb az ereje a gyilkosnak, annál jobb és félelmetesebb lesz. Ám valójában már nagyon unalmas, hogy a szellemeknek olyan erejük van, amivel egy pillanat alatt kivégezhetnének minden karaktert, de ők inkább két órán keresztül kísértgetnek. Erre jön egy horror, amiben fényes nappal a nyílt tengerparton odasétál a láthatatlan lény a lányhoz és elkezdi rángatni a hajánál fogva. Ez a valódi rettegés. Míg a legtöbb szellem csak este ijesztget, meg egy bizonyos helyen, addig ez a lény szó szerint bárhol és bármikor feltűnhet. És csak megállíthatatlanul jön, míg el nem éri a célját.
Persze vannak korlátai: csak lassan mozoghat és nem tud átmenni a falakon, valamint ahhoz sem elég erős, hogy könnyedén betörjön ajtókat, de ettől csak még félelmetesebb lesz, mert a korlátai miatt válik hihetővé a néző számára.

A megvalósítás is kiemelkedő. Alapvetően egy kisebb költségvetésű művészfilm/drámára hajaz a stílus, amiben alig vannak speciális effektek, de azok korrektül meg lettek valósítva. Ám talán épp emiatt annyira hatásos az egész.

Állítom gyerekkorom óta nem volt rám ilyen hatással egy horror, ez pedig nem semmi teljesítmény. Főleg a kísértetjárta / japán horrorok, amik be szoktak paráztatni, és ha úgy vesszük, ez is hasonló kategória, de mégis más. Van benne valami extra, ami hatással lesz rád és veled marad a film után is. Nagyon tudom ajánlani bármely horrorkedvelőnek, vagy azoknak, akik csak egy kis borzongásra vágynak. Nem fogtok csalódni.

Értékelés: 92 %
KevinKain

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.
© KevinKain 2005-...
Ajánlott böngészők: Google Chrome 9+, Firefox 3+