Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-08-05
Minden az internet hibája?

(2014.10.16)

Nagy divat manapság (már jó néhány éve) szidni az internetet meg a technikai fejlődést. Meg persze a „régen minden jobb volt” is egyre többször előtűnik. Ez főleg az idősebbek hobbija, de a fiatalok is, ahogy felnőnek egyre jobban kezdenek rázendíteni erre.

De mégis mi volt jobb? Akik ilyeneket mondanak, bele se gondolnak az ok-okozati összefüggésekre.
Tény, hogy nagyon sokat tölt az átlagember a számítógép előtt, de ez nem feltétlenül pluszban elcseszett idő. Persze az is tény, hogy kicsit személytelenebbé válik így az élet, de a sok pozitívumot az emberek hajlamosat elfelejteni.
Bizonyos szinten ez a fajta házsártosság fakadhat az irigységből, akár az általános „de jó nekik, mert még fiatalok”, vagy a „milyen egyszerű így az élet”, de most ebbe ne menjünk bele.

Inkább nézzük meg, hogy miben jobb, hogy van internet.

Mint már említettem: egyszerűbb az élet. Nagyon sok dolgot el lehet intézni neten keresztül: rendelések, befizetések...
Rengeteg időt (és talán pénzt is) meg lehet spórolni azzal, hogy mondjuk neten rendelsz valamit. Vagy keresel valami információt, ahelyett hogy hatalmas enciklopédiákat lapozgatnál, vagy szótárakban keresgélnél. És nem mellesleg az árak nem tudnak elszaladni, valamint az eladók se tudnak visszaélni a helyzetükkel, ha mondjuk egy városban kevés olyan bolt van, ahol azt a bizonyos terméket megvehetnéd.

Olcsóbb kommunikáció (legalábbis az internetadó bevezetéséig az volt). Míg korábban csak telefonon tudtál elérni távoli ismerősöket, rokonokat, addig neten teljesen ingyen kommunikálhatsz velük. Sőt, még ha országok, vagy akár kontinensek választanak el titeket akkor is ingyen kommunikálhattok. Ez milyen fantasztikus dolog már?
Így könnyedén tudják tartani a kapcsolatot a távoli ismerősök és rokonok egymás között, valamint a közösségi oldalaknak hála: bármikor megnézheted, hogy mi van olyan emberekkel, akikkel régen találkoztál. Egy pillanat alatt megbeszélhetsz találkozót bárkivel, ő akárhol lakik, akárhány mobilszáma volt azóta, hogy utoljára beszéltetek. Hihetetlenül könnyű így összejöveteleket szervezni.
Nem egy esetről tudok, amikor a gyerekek több ezer kilométerre telepedtek le a szülői háztól és a mai technológiáknak hála a nagyszülők akár minden nap láthatják az unokáikat, míg pár évtizeddel korábban erre nem is volt lehetőség.

Bármilyen információt pár gombnyomással megtalálhatsz. Szövegeket fordíthatsz le akármilyen nyelvre.

Tudhatod, hogy mi történik a világban, a környezetedben, vagy az országodban. Már semmi komolyabb dolgot nem lehet eltitkolni.

Környezetvédelem: egyre kevesebb szükség lesz hagyományos könyvekre, vagyis jóval kevesebb fát fognak kivágni.

Végül az egyik legjobb dolog, hogy találhatsz hasonló érdeklődési körű embereket. Tegyük fel, valami olyasmi érdekel téged, ami a környezetedben senkit. Mit tehetsz akkor? Vagy nem foglalkozol vele, vagy egyedül űzöd azt a hobbit, vagy felmész a netre és keresel valakit, akit az érdekel.

Ám a net előtt töltött idő se feltétlenül plusz időpazarlás. Régen a fiatalok órákig feküdtek az ágyon és zenét hallgattak. Most ugyan ezt a gép előtt teszik, ahol közben mást is tudnak tenni. Régen is sokat néztek filmeket az emberek a TV-ben. Most ezt a gépen teszik. Ráadásul a reklámokat se kell végignézni ilyen formában.
És akik manapság egész nap a gép előtt ülnek és csak virtuálisan kommunikálnak a külvilággal? Ők valószínűleg a régi világban is csak otthon ülnének és depresszióba fulladnának. De manapság legalább a neten keresztül tudnak másokkal beszélgetni.
Ez megint egy olyan téma, amin lehetne vitázni, de szerintem sokkal többet segít a net az emberi kommunikációban és a kapcsolatok ápolásában, mint amit ront.

Végül megemlíteném, hogy múltkor olvastam egy cikket, amiben az állt, hogy a mai fiatalok gondolkodása és agyműködése átalakul, és ez főleg az internet és a technikai fejlődés miatt van így. Állítólag a mai fiatalok képesek sokkal több mindent csinálni egyszerre, valamint gyorsabb a felfogásuk a feléjük áramló elképesztő mennyiségű információ miatt. Viszont ezzel szemben nehezebben koncentrálnak hosszú távon egy dologra. Vagyis nehezebben tanulnak, és ezáltal lassabban növekszik a lexikális tudásuk.
Ezen lehetne vitatkozni, hogy jó vagy rossz dolog, de szerintem egyértelműen jó, mivel az ember nem gép. Az ember legnagyobb előnye a gépekkel és az állatokkal szemben a magas szintű gondolkodás képessége. Míg a régebbi korokban a tudás fontos volt, addig a mai világban minden információ megszerezhető néhány kattintással. Ebből következőleg nincs szükség arra, hogy elhasználjuk az agyunkat arra, hogy telezsúfoljuk mindenféle haszontalan információkkal. Helyette inkább fejleszthetnénk a gondolkodásunkat és az intelligenciánkat. Én úgy vélem ez az emberiség jövője. Csak abban reménykedek, hogy az oktatási rendszer is rájön erre és átalakítják a mai igényeknek megfelelően az iskolák tananyagait.

KevinKain


Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.