Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-02-20
Informatikai rendszert a hivatalnokok és politikusok nagy része helyett
(Társadalmunk és politika sorozat)

(2013-11-11)


A mai világban, amikor már szinte mindenkinek van internete, egy jó informatikai rendszerrel nagyon meg lehetne könnyíteni az emberek életét, és persze milliárdokat lehetne spórolni. És mégis hogyan?
Egyszerűen csak kellene egy internetes portál, amin keresztül intézheted az ügyeidet, és ami egyben kezelné az összes állami hivatalban található adataidat. Egy Facebook szerű rendszert kellene elképzelni, ahova mondjuk az igazolványszámoddal és egy saját jelszóddal léphetsz be.
És mi lenne ennek az előnye?
- Nem lenne többé sorban állás a hivatalokban. Valami ügyet akarsz intézni, felmész és megnyomsz néhány gombot.
- Igazságosabb lenne. Engedélyt akarsz kérni valamire? Csak egy gombnyomás, ami után a rendszer automatikusan eldönti, hogy van-e jogod ahhoz, amit szeretnél. És ha van, megkapod az engedélyt, amihez ha szeretnél, nyomtathatsz egy papírt, ami igazolja, arra az esetre, ha valami miatt a későbbiekben nem tudod rögtön neten keresztül bizonyítani. Ha pedig nem kaphatsz engedélyt, akkor nem kapsz. Így nem az lenne, hogy egy pénzes vagy befolyásos ember bármit megtehet, míg a kisembernek még arra is alig adnak engedélyt, amire amúgy egyértelműen joguk van (ezt majd egy későbbi cikkben jobban kifejtem). Persze bizonyos esetekben lehet egyéni elbírálás, de a rendszer akkor is egyértelmű lenne, és nem csak hozzá nem értő hivatalnokok okoskodását kellene hallgatni.
- Visszaszorulna a korrupció.
- Az emberek végre dönthetnének a saját városuk, országuk sorsáról, fejlesztéseiről, kinézetéről.
- Véget érne az ész nélküli pénzszórás.
- Rengeteg pénzt lehetne spórolni, akár milliárdokat.

Persze ha nincs neted, akkor is bármikor bemehetsz a hivatalokba, ahol terminálok lennének, és a rengeteg ügyintéző alkalmazott helyett elég lenne 10-ed annyi ember, aki mondjuk speciális eseteknél segítene, vagy elmagyarázná a rendszer működését.

Továbbá a rendszer kezelhetné, mondjuk az adózást.
- Lecsökkentené az adócsalás lehetőségét, úgy hogy automatán ellenőrizne a rendszer minden gyanús momentumot.
- El lehetne várni (vagy legalább opcionális lenne bizonyos kedvezményekért), hogy a vállalkozók havonta, vagy hetente írják be a bevételeiket, kiadásaikat, ami szintén a csalást és ügyeskedést vetné vissza.
- Előre és egyértelműen tudnád, hogy mennyit kell befizetned majd, mivel a rendszer automatán kiszámolna minden fontos dolgot.
- Nem kellene aggódni, hogy mit és hogyan kell leadózni, mert az adataid alapján a rendszer automatikusan kiírná.
- Ha a számlaadást is hozzákötnék a rendszerhez valamilyen módon (például pénztárgépek már ma is csatlakoznak a neten), akkor a fiktív számlákat és további ügyeskedéseket is ki lehetne küszöbölni.
- Sokkal kevesebb alkalmazott kellene, mert a rendszer sokkal jobban, megbízhatóbban, pontosabban és sokkal több szempontot figyelembe véve vizsgálná a tételeket.
- Az adó-visszaigénylés és egyéb műveletek is sokkal könnyebben működnének, mert nyomon követhetnéd, hogy mit fizettél be, és mennyit kellett volna, vagy mennyit kell még.

De például a rezsifizetést is meg lehetne oldani ezen a rendszeren keresztül, egyszerűen, mondjuk egy bank weboldalához hasonló felületen láthatnád, hogy állsz éppen.

Szóval minden átlátható lenne egyetlen könnyen kezelhető, egyszerű felületen. Nem vernének át, nem kellene hozzá-nemértők egész hadán keresztülverekedned magad, hogy megtudj egy egyszerű dolgot, mert a rendszer automatikusan a tudtodra adna minden információt, amire csak szükséged lenne.

Persze nagyon megbízható rendszerre lenne szükség, hogy senki ne élhessen vissza mások adataival, és mondjuk minden hivatal csak a hozzá tartozó adataidat kérhetné le. Például nem nézhetné meg senki a hivatalban, hogy mennyit adózol, mert semmi közük hozzá.
De persze ha bizonyos ügyekhez kérik, akkor adhatnál engedélyt akár egy hivatalnak, akár egy személynek, hogy bizonyos emberek egy bizonyos ideig hozzáférhessenek 1-2 adatodhoz. Vagy engedélyt adhatnál valakinek (szüleidnek, gyerekeidnek...), hogy intézze az ügyeidet. És mindezt csak 1-2 gombnyomással, egy jól átlátható rendszerben, amiben bármikor utánanézhetsz, hogy ki, mikor, mihez fért hozzá, és kinek mihez van épp engedélye, amit bármikor visszavonhatnál.
A biztonság fontos lenne, nehogy vissza lehessen élni. És persze a visszaélést nagyon brutálisan büntetni kellene.

Az egész állam összes ügyét kezelné a rendszer, aminek eredményeképpen a fejesek nem nyúlhatnának le milliókat, vagy milliárdokat, mert az is nyilvántartásba kerülne. Sőt, könnyen nyomon-követhető lenne, hogy melyik párt, melyik tagja, épp mire szórja el az adófizetők pénzét,

Arról nem is beszélve, hogy a korrupciót és a hivatali lopást és visszaélést csak úgy lehet visszaszorítani, ha a döntési jogot bizonyos dolgokban átadjuk az embereknek. De természetesen a mai rendszerben nem lehet hetente szavazásokat tartani, és az nevetségesen sokba kerülne. Ám az új internetes rendszerrel könnyedén, néhány gombnyomással ki lehetne írni egy netes szavazást. Így nem az lenne, hogy valami korrupt patkány csakúgy odaad egy akárkinek százmilliókat olyan munkáért, amit bármely más szakember 10-ed, vagy 100-ad annyiért megcsinálna. Gondoljunk csak a nevetséges rendőrségi videókra, amikre 121 milliót szórtak el, pedig egy ilyen filmet szinte a semmiből ki lehet hozni manapság.
Persze nem olyan szavazásokra gondolok, hogy „Ön szeretne adót fizetni, és ha igen, mennyit?”, hanem kisebb döntésekre, mint például egy város főterének a felújítása, amikor lehetne választani a pályázók között, vagy azt, hogy nem akarják felújíttatni.
- Így nem lenne értelmetlen pénzszórás.
- Akár minden hivatali állás betöltésénél lehetne szavazást kiírni, így végre nem raknák tele a vezetők az amúgy semmihez nem értő ismerőseikkel és rokonaikkal a hivatalokat.
- Az emberek dönthetnének a saját városuk kinézetéről, vagy fejlesztéseiről.
- A korrupció teljesen visszaszorulna, és helyette rendesen, és reális áron dolgozó emberek kapnák az állami megrendeléseket.
- Így viszont kiderülne, hogy valójában az államnak sokkal kevesebb pénz is elég a normális működéshez, vagyis óriási mértékű adócsökkenésekre vagy akár teljes adónemek eltörlésére lehetne számítani a bevezetést követő években.
- Minden sokkal olcsóbb és gyorsabb lenne.

Persze ehhez szükség lenne a hivatali bürokrácia lerombolására, mert a sok felesleges, de mégis egoista gyökér, nem szívesen mondana le a hatalmáról.

Viszont ami a legfontosabb: hogyha ez valaha is megvalósulna, akkor csakis profikkal szabad dolgozni. Mielőtt valaki félre érti: most nem magamra gondolok, mert egy ilyen kaliberű melót nem mernék elvállalni :). Egyszerűen csak oda akarok kilyukadni, hogy volt egy hasonló (persze közel sem ilyen jelentős, és végeredményben egyáltalán nem hasznos) kezdeményez, ami valami szánalmas lett.
Régebben bizonyos iratokat le lehetett tölteni netről bizonyos hivatalos oldalakról. Erre idén szerettem volna letölteni egy iratot, és a weblapon az fogadott, hogy már nem lehet simán leszedni, mert van egy program, amiből ki lehet nyomtatni. Vagyis míg eddig néhány klikkelés volt egy irat letöltése és nyomtatása, addig most letöltesz egy Java programot, amihez kell egy másik program (Java futtatókörnyezet), és utána még csak ott vagy, hogy elindítod a programot. Ekkor még persze lehetne ara gondolni, hogyha a programba mondjuk, felviszel adatokat, akkor automatikusan kitölti neked az iratokat, amivel időt spórolhatsz. Vagyis csak spórolhatnál, ha elmentené az adataidat, amivel automatikusan feltöltené a kívánt dokumentumokat, de nem így van. Hanem minden egyes dokumentumot külön kell feltöltened, így megint nem spórolhatsz. És persze ez sem tesz lehetővé internetes ügyintézést, vagyis a kész papírt be kell majd vinned. Igen ám, de az iratok kitöltésénél rengeteg kikötés és ostobaság miatt egyszerűen nem tudod rendesen feltölteni a mezőket, mert nem veszi fel rendesen az adatokat, így mehetsz be a hivatalba kikérni egy papírt, amit kitöltesz és utána újra várhatsz a sorodra, hogy leadd...
Nem tudom, hogy kinek az általános iskolás rokonát kellett támogatni pár millióval, de biztos, hogy ez a program egy nagy rakás szar. És persze az egó megint elsöprő volt, mert attól, hogy van ez a program, még nyugodtan feltehetnék a dokumentumokat, hogy aki akarja, letölthesse, de neeeem. Ők önkényesen csináltattak egy ilyen használhatatlan programot, amit utána ránk erőltetnek. Ez a jellemző a magyar vezetésre...

Összefoglalva: egy jó informatikai rendszer (weboldal) kellene, ami megkönnyítené az emberek életét, lecsökkentené a korrupciót, meggátolná az állam ész nélküli pénzszórását és milliárdokat spórolna az embereknek...Politika és a társadalmunk - cikksorozat


Mi köze van az államnak ahhoz, hogyan éljük az életünket? (cikk - 2011.06.07)
Az új közlekedési szabályokról (cikk - 2011.07.29)
Oktatási reformok - ahogy szerintem kellene (cikk - 2011.11.11)
Az újabb közlekedési szabályokról (cikk - 2012.01.17)
Artisjus (cikk - 2012.02.15)

A legújabb élősködők: Magyar Családtudományi Társaság (cikk - 2012.02.25)
Még több bőrt akarnak lehúzni rólunk, pedig már a csontjainkat kaparják (cikk - 2012.03.09-2012.04.10)
Miért kell visszamenőleg is befizetni a társadalombiztosítást? (cikk - 2012.04.18)
Játékgépek betiltása (cikk - 2012.10.10)
Hólapátolás elmulasztásáért 50.000 Ft bírság (cikk - 2013.01.17)

35%-os adó a külföldön tárolt pénzekre (cikk - 2013.01.17)
Városok neve nem szerepelhet domain címekben (cikk - 2013.01.17)
Rezsicsökkentés, avagy jönnek a választások (cikk - 2013.02.06)
Hazugságvizsgálót a politikusokra! (cikk - 2013.02.23)
A kormány megoldja a csajozást? (cikk - 2013.04.10)

Mindenkinek újra kell vizsgázni KRESZ-ből? (cikk - 2013.05.15)
Telefonos ajánlatok (cikk - 2013.06.18)
Egykulcsos vagy többkulcsos adórendszer? (cikk - 2013.06.18)
Trafikok, avagy a korrupció diadala (cikk - 2013.07.18)
A jó fej politikus (cikk - 2013.08.27)

Milyennek kellene lennie a börtönöknek? (cikk - 2013.09.15)
Ők tették tönkre az országot? avagy Próbáljunk meg emberként gondolkodni (cikk - 2013.09.15)
Praxisjog Magyarországon (cikk - 2013.11.11)
Műszaki vizsga szigorításokról (cikk - 2013.11.05)
Fantasztikus rendőrségi oktatóvideók (cikk - 2013.11.05)

Magyar foci (cikk - 2013.11.08)
Börtön egy kamu-videó miatt? (cikk - 2013.11.08)
Közlekedés Sopronban (cikk - 2013.11.11)
Ne kapjon támogatást egyik párt se kampányra (cikk - 2013.11.09)
Informatikai rendszert a polgármesteri hivatalok és politikusok nagy része helyett (cikk - 2013.11.11)

Mi az egyik legnagyobb gond a mai társadalmunkkal? (cikk - 2013.11.11)
Soproni vároháza VS zenei élet (cikk - 2013.12.30)
Ebben az országban már fotózni sem szabad (cikk - 2014.03.16)
Kell nekünk atomerőmű? (cikk - 2014.04.01)
Választási rendszer 2014-ben (cikk - 2014.04.04)

Extra szabadnap a tisztségviselőknek, de mégis milyen jogon? (cikk - 2014.06.27)
Mi a műszaki vizsga valódi célja? (cikk - 2014.07.10)
A reklámadó története (cikk - 2014.07.12)
Minek az egyetemekre kancellár? (cikk - 2014.07.19)
Google-el elfelejtetheted a személyes adataidat tartalmazó weblapokat (cikk - 2014.07.19)

Eladói végzettség és egyéb baromságok (cikk - 2014-08-23)
Megbüntetik a külföldön élő magyarokat (cikk - 2014.08-28)
Letiltott szerencsejátékos weblapok (cikk - 2014.08-28)
Nem egyszerű a munkakeresés (cikk - 2014-08-30) Az új tízezres (2014) (cikk - 2014.09.12)

Polgármesteri választások (cikk - 2014.10.04)
Kik a Warez valódi vesztesei? (cikk - 2014.10.13)
Miért ne kereshetnének ők többet? (cikk - 2014-10-25)
Mennyi is az adó? (cikk - 2014-10-25)
INTERNETADÓÓÓ???????? (cikk - 2014-10-25)

Vasárnap ne legyenek nyitva a boltok? (cikk - 2014-11-01)
Legalizáld! (cikk - 2014-11-09)
Lehet sok helyen nem lesz víz, gáz és áram 2015-ben a Fidesz miatt (cikk - 2014-11-11)
Fidesz-KDNP a kommunista diktatúra (cikk - 2014-11-11)
Túl sok az ember (cikk - 2014-11-14)

Miért kell ennyire támogatni a nagycsaládosokat? (cikk - 2014-11-14)
Segély helyett közmunka (cikk - 2014-11-20)
Szüntessük meg a gimnáziumokat (cikk - 2014-11-20)
Szólásszabadság (cikk - 2015-01-12)
Miért nem tudnak az emberek összefogni? (cikk - 2015-01-14)

Bevándorlóellenes hadjárat (cikk - 2015-06-07)
E-kártya: az összevont okirat (cikk - 2015-06-10)
A kormány a terrorizmust is a saját hasznára fordítja (cikk - 2015-06-21)
Nemzeti konzultáció (cikk - 2015-06-21)
Miért jogos ateistaként a vallások ellen szólni? (cikk - 2015-08-07)

Politika, oktatás és vallás (cikk - 2015-08-07)
Már a tanároknak is meg akarják mondani mit vehetnek fel (cikk - 2015-08-09)
Ki dönti el, hogy egy változás jó dolog-e? (cikk - 2015-08-11)
A lopás szintjei (cikk - 2015-09-08)
Jövedelemarányos büntetési tételek (cikk - 2015-09-10)

Ehetetlen ételek az óvodákban (cikk - 2015-10-16)
A probléma forrását kell megtalálni, mert csak úgy megoldható (cikk - 2015-10-17)
Bármikor érkezhet a behívó? (cikk - 2015-11-06)
Minimális intelligenciaszükséglet bevezetése (cikk - 2015-11-20)
A T-Mobile és a túl gyakori ÁSzF módosítás (cikk - 2015-11-25)

Vallásos ünnepek és az ateizmus (cikk - 2015-11-28)
Erkölcstan, avagy a vallásosak újabb önkényes agymosása (cikk - 2015-11-29)
E-cigarettát is csak trafikokban lehet kapni (cikk - 2015-12-18)
Illegális termékek megsemmisítése (cikk - 2015-12-19)
Milliók a gyerekcsinálásért (cikk - 2015-12-20)

A gyerekcsinálás felelősséggel járjon (cikk - 2015-12-20)
A vissza nem térítendő állami támogatások igazságtalansága (cikk - 2015-12-20)
Segélyek helyett (cikk - 2015-12-20)
Az országok vezetőinek legnagyobb átverése (cikk - 2015-12-20)
Jövőre azt építhetsz, amit csak akarsz (cikk - 2015-12-21)

Ákos VS Telekom VS Kormány (cikk - 2015-12-21)
Elmélkedés a feminizmusról (cikk - 2015-12-21)
Szingliadó és egyéb őrültségek (cikk - 2016-01-09)
Ennyit a magántulajdonról (cikk - 2016-01-10)
Fegyvertartás (cikk - 2016-01-10)

Újabb fantasztikus állami oktatóvideók (cikk - 2016-01-10)
Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség (cikk - 2016-02-10)
Klik, avagy a magyar oktatási rendszer halálos ítélete (cikk - 2016-02-10)
Uber VS Taxisok (cikk - 2016-02-15)
SZJA Csökkenés (cikk - 2016-02-27)

Többé nem lehet utólag bemutatni a parkolójegyet (cikk - 2016-03-01)
Mi számít fajgyűlöletnek? (cikk - 2016-03-20)
Elmélkedés a migránsáradatról (cikk - 2016-03-20)
Facebook cenzúra a migránsok védelmében (cikk - 2016-03-20)
Elmebeteg nyugdíjreformok (cikk - 2016-06-08)

Hogy lehetne megmenteni az egészségügyet? (cikk - 2016-06-10)
Szóval nincsenek túlterhelve a diákok? (cikk - 2018-06-30)
Milyen jogon törlik el a 22 € alatti vámmentességet? (cikk - 2019-01-31)

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.© KevinKain 2005-...
Ajánlott böngészők: Google Chrome 9+, Firefox 3+