Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-08-08
Igényes újságírás
(2015-08-10)


Manapság az internet elterjedése miatt bárki lehet önjelölt újságíró. Csinálsz egy blogot, egy weblapot, vagy egyszerűen csak egy közösségi oldalon osztod meg a gondolataid másokkal és máris újságírónak képzelheted magad.
Ezzel alapvetően nincs gond. Végül is én is így tudom terjeszteni a gondolataimat :). Viszont így egyre igénytelenebbek lesznek a cikkek. Nem is a megfogalmazás meg egyebekre gondolok, mert az ízlés dolga, hogy valaki a már szinte művészi módon megfogalmazott írásokra bukik, valaki pedig a hétköznapi, sok esetben akár durva nyelvezetű, naturálisabb dolgokat olvassa. A probléma a helyesírással van.

Nem akarok „grammar-nazi” lenni, mert az szerintem is gáz. Főleg, ha kommentek hibáiba köt bele valaki. Viszont szerintem teljesen jogos, ha egy cikkírónak visszajelzés gyanánt beírja valaki, hogy hibázott.

Persze biztos lehetne hibát találni az én cikkeimben is, szóval nem akarok álszentkedni (már ha van ilyen szó, mert a helyesírás-ellenőrző jól aláhúzta :) ). Viszont én az írás befejezése után kétszer is átolvasom a cikkeket, mielőtt publikálom. Plusz a mentségemre szóljon, hogy annyira nem elterjedt a weblapom, vagyis nem olvassák sokan.

Viszont hihetetlenül kiakasztó, hogy több-tízezres olvasottságú híroldalak, weblapok, blogok... olyan igénytelenek, hogy sokszor már az első mondatban is benne maradnak olyan szembetűnő hibák, amik egyértelművé teszik, hogy még arra se vették a fáradtságot, hogy legalább egyszer átolvassák a cikket, mielőtt publikálnák. Ez még azért is szánalmas, mert akkora olvasottságnál már komoly pénzeket keresnek minden összehányt pár mondatos írással is.
Sajnos ez a szomorú igazság, hogy egy cikk sikere a feltett oldaltól és a hirdetések mennyiségétől függ. Lehet a cikk semmitérő szar. Szólhat a semmiről. Lehet tele hibákkal. Lehet simán kamu. Nem számít. Ha jól eljuttatják az emberekhez, akkor sikeres lesz.
Míg fordított esetben lehet egy cikk bármennyire igényes, kreatív, egyedi és gondolatébresztő, akkor se lesz sikeres, ha nincs meg a formula, amivel az emberek arcába nyomják (sok esetben kéretlenül).

Most persze az egyértelmű hibákról beszélek, vagyis ha valaki poénból fogalmaz helytelenül, vagy olyan szavakat használ, amik még nincsenek a szótárban, az nem hiba, mert tudatosan csinálta.
A feltűnő hibákról és zavaró dolgokról beszélek, mint a mondatonkénti helyesírási hibák, gyakori elírások, mondaton belüli szóismétlések. Szóval, amik az átolvasás egyértelmű hiányára utalnak, ami az igénytelenség csúcsa. Valamint átverő, figyelemfelkeltő címek és egyéb szemétségek is szóba kerülhetnek.

Lássunk pár példát ezekre az igénytelenségekre.
Direkt nem írom le melyik netes újságról van szó, mert az ingyen reklám lenne nekik, és sok esetben a cikkek igényességéből egyértelmű, hogy nekik nem a jó hírük a fontos, hanem a megtekintések mennyisége.

De legalább annyi hasznuk van, hogy szerzek pár vidám percet ezzel a gyűjteménnyel az olvasóknak :).

A mesében több iskolák is vannak, ebben a mesében most két iskoláról mesélünk el egy történetet.

A 35 éves szlovák nő köti az ember a karóhoz” - Első mondat.

melyek a városi stadiont bérlik és a művelődési központ egy termét bérlik,

A Google a fejlesztői koncerencáján bejelentett” - A cikk első mondata.

De az Independenten egy képet is van róla, amelyen éppen surran.

Azt hiszem nektek sem kell külön bemutatnom Carlo Pedersolit, azaz Bud Spencert nektek sem” - Cikk első mondata.

Akkor ugye az internet még nagyon és volt, se Twitter, se Facebook, se YouTube,
a moziban mindenki ujjongott, a mellett ülő fickó elbőgte magát” - Kb. 10 mondatos cikk.

A férfi történetől kiderül

és fegyvert fogott a túlságosan a fiatalemberre

A lány már felnőttkorban van, hiszen egy 21 éves.
a bírósági tárgyalást tegnap tartották meg, ahol, a már a szolgálatot alól felmentett, rendőr beismerte
szabadlábon maradható

és az eredeti változat hangjai ugyanolyan szupersztárok lesznek” - Az eredeti változat már volt, nem lesz. Talán kimaradt egy "mint".

Sok pénzt keresetek neki,” - Első mondat.
és az kis méretű bikiniket” - Második mondat, ami azóta javítva lett.

érkeznek százassával az emberek

Sokan vannak, akik nem jó anyagi helyzetben vannak, sőt előfordul az, hogy az ember szegénnyé, majd hajléktalanná válik.
a vesztes 2 dollárt kap a nyerőtől” - „2$ to the winner” angol fordítása.

Az ékszereit sem kímélt, pénzzé tette

arról az időszakról találtak először említése róla,

az előző hónapban a rendőrségnek több alkalommal is kiszabadítani olyan lányokat

Angry Birds Go: jön az autós üldözés” - Ez van, ha valaki olyan témáról ír cikket, amihez nem ért. Jelen esetben a videojátékokról nem tud semmit az illető, mivel az autóverseny és az autós üldözés két különböző dolog. Kb, mintha azt mondanád egy focimeccsre, hogy labdázás.

Az „I have moved on”-t (ami amúgy a szituációból is egyértelműen arra utal, hogy „továbbléptem”) ők „elköltöztem”-re fordították, amitől így teljesen abszurd és értelmetlen lett a szöveg :).

Cím: „Swinger-szexklubot nyitottak az iskola mellett”. Ezzel szemben a cikkben ez áll: „s mindezt a vadonatúj egyetemi épület mellett”. Igaz, hogy az egyetem is iskola, de attól oda felnőttek járnak, vagyis eltúlzott és hatásvadász a cím.

azonban a rengetegen mégis tiltakoznak.” - Ez lehet nem helyesírási hiba, hanem a cikkben említett emberek valójába egy erdő tetején tiltakoztak :).

Az új CD lesz a sztár harmadik stúdióalbuma és 2005 óta ez az első stúdióalbuma” - Nem konkrét hiba, csak zavaró az egy mondaton belül ilyen feltűnő szóismétlés.

hogy minden egyessel nappal

többet között Paul McCartney, Bruce Springsteen és Paul McCartney és Mick Jagger is” - Paul McCartney annyira ott volt, hogy kétszer kellett említeni :).

A megkérdezettek fel igennel válaszolt

A réz szálak mindössze 66 mikrométer vastagságúak, – egy méter 66 millió mikrométernek felel meg” - Vicces elírás :).

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.