Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-07-09
A hit ereje
(2016-04-15)


A hitnek hatalmas ereje van, elismerem. A hit gyógyít, erőt ad és segít átvészelni a rosszabb időszakokat. Ez tény, csak sajnos sokan nem fogják fel, hogy miért van ereje a hitnek.
A hit ereje nem egyfajta Isteni hatalomból fakad, hanem magából az emberből. A tudat komoly hatással lehet a felépülésre. Az élni akarás valóban erőt adhat.
Nem csak Istenben lehet hinni. Saját magadban, másokban, a tudományban, vagy akár a sorsban. Szóval bármiben hihetsz az ugyan olyan hatással lesz rád, mintha Istenben hinnél. Mert nem egy felsőbb hatalomból kapod az erőt, hanem saját magadból.

Ebből következőleg lehetne azt is mondani, hogyha valaki Istenben hisz, az is segíthet leküzdeni egy betegséget, mert az megerősítheti a tudatot. Ez igaz is. Csak a probléma az, hogy ez a fajta hit sokkal kevesebb haszonnal jár összességében, mint amennyi kárt okoz a vallás.
Ezen a That Dragon, Cancer című játék (vagy inkább interaktív történet) közben gondolkodtam el.
A sztori megtörtént eseményeken alapul. Azt mutatja be, hogy élték meg a szülők azt, hogy a gyermekük rákban halt meg. Gyönyörű és szívbemarkoló sztori. Csak épp az volt a gondom vele, hogy lassacskán átment az egész egyfajta vallásos őrületbe.
Mellesleg ez is remekül bemutatja, hogy az emberek milyen gyengék: ha baj van, hirtelen mélyen vallásossá válnak. De most nem ez a téma. A lényeg, hogy nagyon zavart a dolog. Miért kell így leerőltetni a nézők torkán a vallást? Persze úgy voltam vele, hogy inkább egy szót se szólok, mert mégis ki vagyok én, vagy hogy jövök ahhoz, hogy beleszóljak, mások hogy éljék meg a gyászukat. Ha valakinek így könnyebb, szíve joga.
Bár voltak komoly manipulálgatások a történetben. Például egy jelenetben a gyerek durván bömbölt fájdalmában. Az apa az ágya mellett szenvedett és könyörgött. Majd mikor azt mondta, hogy „Kérlek Istenem, vess véget ennek!” a gyerek hirtelen abbahagyta a sírást és elaludt.
De persze ezek után is bunkóságnak éreztem volna, ha beleszólok mások gyászába. De aztán belém hasított a felismerés: lehet, hogy a hit reményt és erőt ad, hogy az ember átvészelje a tragédiákat. Viszont, ha jobban belegondolunk, akkor rájövünk, hogyha nem lenne vallás, akkor lehet nem is kellene átélniük ezeket a tragédiákat. Nézzük csak végig mennyi kárt okozott a vallás és a vakhit az emberiségnek:
- A sötét középkor évszázadai, amikor is a buta tömegeket mozgósítva vadásztak a gondolkodókra, tudósokra, gyógyítókra.
- De még a mai világban is szabotálják a fejlődést: akadályokat állítanak a génmanipuláció és az őssejt-kutatásoknak. Lelassítják a fejlődést, technológiát, de főleg az orvostudományt mindenféle elavult, ostoba vallásos indokkal.

Mi következik mindebből? Lehet a vallásos hit erőt ad, hogy könnyebben túltegyék magukat a gyászon, de ha ez nem lenne, akkor lehet el se kellene viselniük a gyászt (vagy legalábbis nem olyan korán). Mert az a pár száz év sötétség komoly lemaradást jelent, ugyan úgy, mint a mai szabotázs is. Lehet, sőt több mint valószínű, hogy a rákot már rég gyógyítani tudnák, ha nem lennének az ostoba vallások.

Ezen gondolkodjatok el egy kicsit. A hit adhat erőt, hogy átvészeld a tragédiát, de jusson eszetekbe, hogy a vallás nélkül lehet, hogy nem is kellene átélned a tragédiát.

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.