Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-08-08
Hellraiser 1-9

Hellraiser
A Pokolkeltő dobozt, aki kinyitja, megnyitja a pokol kapuit és elragadják a cenobiták. Egy férfit szétszaggattak, majd egy kis padlóra cseppent vértől újra életre kel. A volt szeretőjét kéri meg, hogy hozzon neki embereket, akiket megölve újra régi önmaga lehet...
Clive Barker klasszikus mesterműve. Zseniális, eredeti és kreatív történet, brutális kivégzések és jó karakterek. Minden igazi horrorrajongónak kötelező alkotás. Egyedül a mára már elavult effektek tántoríthatják el a horror-kedvelőket. De ne hagyd, hogy ez az apróság megfosszon ettől a remek alkotástól.
A minap olvastam a film magyar címét, ami egyik legnevetségesebb, amit az utóbbi időkben láttam: „Kísértetház”. Aki látta a filmet az tudja, hogy ennek a címnek annyi köze van a filmhez, hogy ennyi erővel bármely horrort lehetne így hívni, amelyikben van ház :). Szerencsére a folytatások „Hellraiser” címen futnak. Bár nem értem, hogy miért nem lett magyarul „Pokolkeltő”. Mert az is irdatlanul jól hangzik :).

Hellraiser 2 – Hellbound
A történet ott folytatódik, ahol az előző abbamaradt. Kirsty egy elmegyógyintézetbe került, ahol a főorvos a Pokolkeltő kocka megszállottja...
Méltó folytatása az első résznek, mert megmaradt a hangulat és a stílus, visszatér több főszereplő is és közben a történet is tovább halad. Beléphetünk a pokolba és újabb dolgokra derül fény, mint például a Cenobiták és Pinhead eredetére is. Akinek bejött az első rész, annak a második is nagyon ajánlott :).

Hellraiser 3 – Hell on Earth
Ezúttal a démonok a kocka helyett egy oszlop segítségével próbálnak átlépni a világunkba, amihez emberáldozatokra van szükségük...
A 3. részben a szabályok kissé megváltoznak, de mivel a változás logikus, így bőven belefér az eredeti felállásba. Igen jól vitték tovább a történetet és kaptunk néhány ütős jelenetet, kivégzést és új cenobitákat.
Bár összességében itt már kissé csökkent a színvonal, de még így is remek horror lett a 3. epizód is.

Hellraiser 4 – Bloodline
A történet 1796-ban kezdődik és 2127-ig bezáróan követhetjük nyomon az eredeti Pokolkeltő kocka készítőjének az elátkozott vérvonalát...
A 90-2000-es évek Hollywoodjában imádták az űrbe áthelyezni a történeteket (Leprechaun in Space, Jason X...). Ennek a tendenciának az áldozata volt a Hellraiser 4. része is, ami azonban elég jól vette az akadályt. A történetbe remekül beleintegrálták a Sci-Fi-t, miközben bemutatták azt is, hogy jött létre a kocka. Egy évszázadokon át tartó hajsza másfél órába sűrítve. Persze nem mondom, hogy nem lehetett volna többet kihozni belőle, vagy jobban megvalósítani a filmet. Sokkal jobban. De összességében egy újabb érdekes epizóddal lett gazdagabb a Hellraiser Saga.

Hellraiser 5 – Inferno
Joseph Thorne nyomozó egy brutális sorozatgyilkos után nyomoz. Az egyik áldozat mellett megtalálja a Pokolkeltő kockát, amit egy átmulatott éjszaka után kinyit és megkezdődik a rémálom...
Az első epizód a sorozatban, ami nem került mozikba, hanem közvetlenül DVD-n jelent meg. Az ilyen filmeknek a jellemzője a kisebb költségvetés mellett a minőségromlás és az igénytelen kivitelezés. Pont ez volt az elsődleges oka, hogy annyira pozitív csalódás lett a film. A történet egyszerű, de zseniális. Az alapszabályokban és a stílusban véghezvitt változások pedig elég jól félrevezetik a nézőket, amitől a befejezés igen ütős lett.
Végül ez a film lett az egyik kedvenc Hellraiser epizódom. Mindenkinek nyugodt szívvel tudom ajánlani, akár Hellraiser, horror, vagy thriller rajongó vagy.

Hellraiser 6 – Hellseeker
Kirsty és a barátja, Trevor autóbalesetet szenvednek, amiben a lány eltűnik, a férfi pedig amnéziás lesz. Látomások gyötrik, amikhez köze van egy rejtélyes doboznak...
Ez a film újabb példája annak, hogy kisebb költségvetéssel és egy kis kreativitással könnyedén le lehet alázni a nagy-költségvetésű mozifilmeket. A rémálomszerű hangulat az első perctől az utolsóig fennmarad. A fordulatos remek befejezés pedig emlékezetes marad. Egyetlen negatívuma, hogy enyhén szólva sokat merítettek az előző epizód történetéből és stílusából (valamint a végén a fordulat is hasonló lett), ami jó ugyan, de így kevésbé lett eredeti. Ám összességében ez nem sokat von le az értékéből.

Hellraiser 7 – Deader
Amy Klein egy újságíró, aki azt a feladatot kapja, hogy derítse ki, miről is szól egy szekta, amiben a tagok Deader-nek hívják magukat. Amy akkor még nem is sejti, hogy a pokolba kell alámerülnie azért a cikkért...
Újabb kreatív agymenés a Pokolkeltő világában. Különleges egyveleget képez a Román nagyváros és a pokoli látomások. A történet is szépen a helyén van, miközben eredeti ötletekkel tűzdelték tele, de mégis beleillik a Hellraiser világba. A befejezés kevésbé meglepő, mint a korábbi két résznél, de annak ellenére ütős lett.
A főszereplő, Kari Wuhrer többek között a „Red Alert 2”-ből és a „Sliders”-ből lehet ismerős és ha nincs is a világ legjobb színésznői között, de mégis jó választás volt, mert illett a filmbe.
Összefoglalva ez a filmsorozat egyik leggyengébb epizódja, de még ennek ellenére is bőven nézhető és kellően kreatív.

Hellraiser 8 – Hellworld
Egy HellWorld nevű internetes játékba beleőrül egy fiatal srác, és öngyilkos lesz. A barátait nagyon megviselte az eset. Néhány év múlva egy meghívót kapnak egy buliba, aminek a Hellworld a témája. Persze elmennek és a szórakozás lassan őrületté alakul...
A 8. rész stílusa alapvetően olyan, mintha csak egy átlagos slasher horror lenne. Igen igénytelen újításnak tűnik, de a végén pár fordulat mindent megmagyaráz és így a sorozat egyik legkreatívabb epizódja lett. Pár kérdés is megválaszolatlan maradt, de lehet azok csak hatásvadász dolgok voltak, amiket még az eredeti forgatókönyv írói se tudnának kimagyarázni :). De ettől is csak érdekesebb a film.
Mellesleg a fordulat főleg azért üt, mert a korábbi epizódok miatt még kiszámíthatóbb. Így ez a sztori Hellraiser epizódként ütősebb, mint ha külön film lenne. Pedig általában fordítva szokott lenni.
Bár van benne pár hülyeség és értelmetlen dolog. Például, hogy van egy srác, aki beszervezte az 5 ismerősét a játékba, és utána még ő volt mérges a többiekre, amiért az egyikük meghalt. Végül nem lett megmagyarázva, hogy miért lenne a többiek hibája és nem az övé.
A színészek között is volt pár meglepetés. Feltűnt a veterán Lance Henriksen és poén volt felismerni a fiatal Henry Cavill-t, vagyis Superman-t :).
Összességében a második legnagyobb meglepetés a sorozatban. Nem a legjobban megvalósított, de szórakoztató horror, igen fordulatos forgatókönyvvel.

Hellraiser 9 – Revelations
Két srác átruccan Mexikóba bulizni, majd nyomuk veszik. Csak egy táska marad hátra tőlük, amiből egy kamera és egy rejtélyes doboz kerül elő...
Sok rosszat hallottam erről a filmről, így nagyon meglepődtem a nem túl eredeti, de viszonylag ötletes alapsztorin, valamint azon, hogy rengeteg sztorielemet emeltek át az első filmből, és így próbálták meg visszahozni az eredeti hangulatot. Ám ez még mindig nem menti meg a filmet a bukástól. Főleg a karakterek lettek igen rosszak. Ilyen ostobaságokat ritkán látni még a tucathorrorokban is, amiket itt művelnek időnként. A színészek játéka meg kritikán aluli. Főleg a főszereplő és az új Pinhead lettek irritálóak. Annyira túljátsszák a szerepüket, hogy fájdalmas nézni.
A brutális jelenetek se lettek túl kiemelkedőek. A sebhelyek mondjuk jól néznek ki, de szinte minden kreativitást nélkülöznek a durvább részek.
A film nagy fordulata meg könnyedén kiszámítható.
Gondolkodtam, hogy leírjam-e, de végül úgy döntöttem spoiler jelzés mellett elmesélem minden idők egyik legostobább filmes húzását, ami ebben a "remek" alkotásban kapott helyet: A faszi dühös a srácra, aki tönkre tette az életét. Erre eljönnek a démonok a pokolból, akik azt mondják, hogy elviszik a srácot és örök szenvedésre és kínra kárhoztatják őt. Erre a faszi gondol egyet és lelövi. Majd büszke rá, hogy bosszút állt. Hogy lehet valaki ekkora balfasz? Az a gyors halál megváltás volt a számára ahhoz képest, amit kapott volna a démonoktól. Nevetséges. De van tovább is: Ezt látva, a démonok azt mondják, hogy most, mivel elvette tőlük a játékukat, ezért elviszik a faszi nejét. De mégis miért? Ha egy ilyen gonosz ember meghal akkor a pokolba kerül. Mit változtatott ez az egész egyáltalán? Ennyi. Ilyen baromságot se láttam még.
Összefoglalva ez egy igen gyenge és idegesítő film, amit még a néhány jó ötlet és hellraiseres megoldás se ment meg.

A Hellraiser sorozatnak vannak ugyan gyengébb pillanatai, de összességében az egyik legváltozatosabb epizódokat felvonultató sorozat, aminek még a legrosszabb részeit is érdemes megnézni.

Hellraiser: 88 %
Hellraiser 2 – Hellbound: 84 %
Hellraiser 3 – Hell on Earth: 75 %
Hellraiser 4 – Bloodlines: 69 %
Hellraiser 5 – Inferno: 80%
Hellraiser 6 – Hellseeker: 76 %
Hellraiser 7 – Deader: 62 %
Hellraiser 8 – Hellworld:78 %
Hellraiser 9 – Revelations: 36 %
KevinKain

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.