Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-08-08
Filmek negatív hatásai
(2015-08-05)


Gondolom most mindenki csodálkozik, hogy míg eddig mindig védtem a filmeket, miközben szembe mentem a közhelyekkel, akkor most mégis miért fordulok ellenük? De félreértés ne essék: most nem a durva vagy brutális filmekről lesz szó, hanem pont az olyanokról, amik első látásra szinte senki nem tart károsnak, pedig (mint a gyerekversek, amikről korábban írtam cikket) valójában sokkal durvább hatással vannak a hétköznapi életre és a társadalomra, mint a legdurvább horror vagy pornó.

Ezek pedig az ártatlannak tűnő vígjátékok és romantikus filmek.
Gondoljunk csak bele, hogy hány ember van, aki akció meg horrorfilmeket néz és ezek közül hányan gyilkolásznak a hétköznapokban? Elenyésző az arány, igaz? Még az se bizonyítható, hogy bármennyire is növelné az agressziót, mert közben levezeti a feszültséget, így legalább annyira hasznos is.

Most abba gondoljunk bele, hogy hány ember néz romantikus filmeket, vagy vígjátékokat?
Ezek közül hány olyan ember van, aki irreális elvárásokkal áll hozzá az élethez vagy más emberekhez?
Elég csak a kapcsolatokra gondolni. A romantikus filmekben bemutatják a tökéletes pasikat, akik elegánsak, intelligensek, kedvesek, magabiztosak, de mégis érzékenyek, és persze gazdagok. Vagyis olyanok, amiből nem nagyon van a valóságban. A csajok mégis olyan pasit keresnek, és persze nem találnak.
De persze mondhatnám a fordított helyzetet is, amikor a filmekben a csajok kedvesek, aranyosak, gyönyörűek, viccesek, jó fejek, perverzek és persze ők is gazdagok. A pasik is irreális elvárásokat állítanak a nők elé a valóságban.
Abba persze senki nem gondol bele, hogy a filmben akivel összejön ez a tökéletes személy, az is legalább ugyan annyira tökéletes, vagyis saját magunkba is bele kellene néznünk, mielőtt másokat nagyító alá erőltetünk.
Vagy mondhatnék bármi más hétköznapi dolgot, ami a filmekben tökéletesnek van beállítva. Gondoljunk csak bele: hányszor volt a valóságban az, hogy elmentél egy buliba, ahol megláttál egy olyan gyönyörű csajt, akihez foghatót még azelőtt soha, és pont olyan szerencséd volt, hogy teljesen egyedül állt a pult mellett és te neked csak lazán oda kellett menned, hogy beszélj vele? És persze utána te is tetszettél neki, miközben kiderült, hogy nem csak szép, de kedves és jó fej is. Persze, hogy nem volt ilyen, mert a valóságban ha elmész egy buliba még a legrondább csajról is fürtökben lógnak a pasik. Pedig még csak nem is jó fej.
De mielőtt hím-sovinisztának néznek, vegyük a másik oldalt. Csajok: hányszor volt, hogy elmentetek egy buliba, ahol odament hozzátok egy elegáns, jól szituált pasi és kellemesen elbeszélgettetek, miközben ő egyszer se próbált letapizni vagy megdugni? Helyette csak az volt szinte mindig, hogy elmentetek egy buliba és két lépést nem tudtatok tenni anélkül, hogy ne ugrott volna rátok valami részeg bunkó gyökér egy sötét sarokból, aki rohadtul viccesnek hitte magát, amikor a seggedet tapizva elsütött egy 20 éves, közhelyes csajozó szöveget.

Ezért károsak az ilyen filmek, mert irreális elvárásokat állítanak elénk, és csak elszomorítják az embert, miután felspannolták magukat egy filmmel, majd egy ahhoz hasonló romantikus vagy épp erotikus szituáció átélésének reményében elmentek egy buliba, ahol persze semmi nem úgy alakult, ahogy remélték. Aztán utána hajnalban részegen, egyedül totyogtak haza.

Persze nem azt mondom, hogy ezen változtatni kéne, vagy lehetne, mert a filmek betiltása, cenzúrázása, szabályok közé szorítása, vagy bárminemű megregulázása nem megoldás (mert ennyi erővel a könyveket is ugyan úgy át kéne alakítani, meg a képregényeket, zenéket, videoklipeket, újságokat, plakátokat...). Mert végül is egy sikertelen időszak után jó legalább a képernyőn keresztül átélni a sikert.

A lényeg, hogy a filmek álomvilágát tekintsük is annak és ne próbáljuk elhitetni magunkkal, hogy mindaz a valóságban is megtörténhet és akkor nem lesz káros számunkra semmiféle fikció.

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.