Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2019-09-17
Férjek gyöngye
(2016-04-07)


Doug és Carrie boldog házasságban élnek, míg Carrie mostohaanyja életét nem veszti. Arthur, Carrie édesapja a figyelmeztetések ellenére úgy dönt, hogy egyedül is képes boldogulni. Ám már az első alkalommal felgyújtja a házat, amin nem volt biztosítás. Így végül beköltözik Dougékhoz, akiknek lassan az idegeikre megy...

Annak idején egyfajta „Rém rendes család” pótlékként kezdtem el nézni a sorozatot, de lassanként az egyik új kedvencemmé vált (a „Szeretünk Raymond”-al ellentétben, amiből 2 részt nem bírtam végignézni).

Első látásra a sorozat semmi extrát nem nyújt, csak laza kikapcsolódásnak tűnik. Ám ahogy egyre több részt néztem meg, úgy jöttem rá, hogy bizony az írók itt remek munkát végeztek.
Rengeteg a poén, amikből persze igen sok a visszatérő is. De ami igazán különlegessé teszi a sorozatot, a karakterek és történetek kidolgozása. Persze senkit nem mondanék gonosz embernek, de mégis minden karakternek (főleg a 3 főszereplőnek) rengeteg a rossz tulajdonsága.
Doug alapvetően egy igen rendes ember, aki viszont fél a konfliktusoktól és épp ez vezet sok konfliktushoz. Ráadásul nem igazán szeret felelősséget vállalni a tetteiért, így előszeretettel hárítja át másokra. Az meg persze alapvető, hogy kövér és ez rengeteg duci-vicc forrása.
Carrie is jó ember alapvetően, de mégis igen rosszindulatú is tud lenni. Kipletykál és kigúnyol embereket. Mindig megpróbál jobb lenni, mint ami és ez legtöbbször Doug rovására megy.
Arthur pedig egyszerűen egy idegesítő vénember, akinél legtöbbször nem lehet tudni, hogy valóban ilyen idióta, vagy csak rájátszik, hogy megszívassa a vejét. Ám őt se lehet rossz embernek nevezni, mert valójában csak társaságra vágyik az unalmas idős napjaiban.
Meg persze ott a rengeteg visszatérő mellékszereplő, akik szintén összetett személyiségek és mind remekül beleillenek a történetekbe.
Ám épp ez az, amitől olyan emberiek. És persze ez a forrása a legtöbb poénnak és a gondolatébresztőnek is. Bizony: a laza, komolytalan felszín rengeteg elgondolkodtató momentumot takar. Legyen szó kapcsolatokról, munkáról, családról, barátokról, szomszédokról... bármiről. Persze ha vevő vagy az ilyesmire.
Bár elismerem, sok esetben kicsit szájbarágósak az ilyen részek befejezése, de ez nem vesz le sokat az értékéből. Főleg, hogy megtanulhatod: a legtöbb konfliktus megoldható, ha hajlandóak vagytok megvizsgálni az eseteket a másik oldalról, és megbeszélni a dolgokat.

Ám sajnos a sorozat úgy a 3-8. évadig kicsit túl messzire megy. A már korábban is említett személyiséghibák és viták egyre jobban elfajúlnak, elszaporodnak és eldurvulnak. Olyannyira, hogy a néző már azon kezd gondolkodni, hogy valóban jó, hogy ők még együtt vannak?
Ám ettől csak még drámaibb és tartalmasabb lesz az egész. Mégha ez egy bizonyos szinten a könnyed szórakozás rovására is megy.

Két további negatívumot tudnék csak említeni. Az egyik, hogy sok epizód nincs befejezve. Persze ezek általában valami csattanóval érnek véget, amik viszonylagosan lezárják az epizódot, de a fő konfliktust koránt sem. És persze az ilyen viták nagy része a következő rész előtt már meg vannak oldva, vagy legalábbis úgy tesznek, mintha mi se történt volna.
A másik pedig, hogy rengeteg az a tipikus vígjátékos konfliktus, amiket könnyedén meg lehetne oldani őszinteséggel, rövid megbeszéléssel, vagy valami nagyon egyszerű dologgal. Ám akkor nem lenne sztori ugyebár.

Igazából nem értem, hogy ez a sorozat miért nem kapott több figyelmet, mivel nagyon vicces, tartalmas és szórakoztató. Számomra legalábbis mindenképp ott a helye az „Egy rém rendes család”, a ”Jóbarátok”, az „Így jártam anyátokkal”, „Modern család”, „Jim szerint a világ” és az „Igen, Drágám” mellett. Mindenkinek ajánlom, aki 20 percnyi könnyed kikapcsolódásra, vagy egy kis hétköznapokról való filozofálgatásra vágyik.

Értékelés: 88 %

Érdekességek
- Több hiba is felmerült a történetben, ami főleg a visszaemlékezésekben jön elő. Például, egyszer azt mondják, hogy Doug és Deacon ugyan annyi ideje van az IPS-nél, miközben más eredettörténetekben Deacon már jóval korábban is ott dolgozott.
- Doug főnöke, Mr. O'Boyle története is eléggé fura. Még az első évadban lebetegszik és a helyére kell lépniük ideiglenesen, majd végleg távozik. Aztán ez a sztorivonal a következő részre elfelejtődik. Néhány évaddal később viszont feltűnik Mr. O'Boyle és szinte állandó karakter lesz a sorozat végéig. Itt még lehetne gondolni, hogy ez egy másik, azonos nevű karakter (talán rokon), ám egy visszaemlékezésben kiderül, hogy bizony ugyan az a karakter, mivel ő már akkor is ott volt, amikor Doug odament dolgozni.
- Carrie főnöke, Mr. Kaplan is fura módon tért vissza. Miután Carrie felmondott, majd új állást kapott egy másik cégnél, egy női főnöke lett, aki csak néhány részben szerepelt. Majd eltelt néhány évad, mire megjelent egy új főnök-karakter, Mr. Kauffman. A poén, hogy ugyan az a színész játssza őt is, mint Mr. Kaplant. Ha csak nem elveszett ikertestvérek, akkor ez igen olcsó húzás a casting részlegből :).
- Ám ami még ennél is durvább, az Spencer anyja. A színésznő, aki a sorozat elején játszotta, eltűnt néhány rész után és így Mrs. Olchin átment Mrs. Columbo-ba, vagyis csak emlegetik, de sose szerepel. Majd néhány évaddal később újra feltűnik, és viszonylag gyakoribb szereplővé válik. Azzal nem is lenne gond, hogy új színésznő játssza. Ám a fura az egészben, hogy a színésznő, mielőtt feltűnt volna ebben a szerepben, néhány résszel korábban szerepelt egy olyan karakterként, aki majdnem összejött Spencerrel. Ez azért elég durva, hogy egyik részben valaki összejön egy idősebb nővel, majd pár résszel később ugyan az a színésznő játssza az anyját ugyan annak a karakternek. Az „Egy rém rendes család”-ban is volt hasonló, mivel Jefferson korábban (még állandó karakterré válása előtt) feltűnt egy álomjelenetben, ahol persze egy teljesen más karaktert játszott. De azért az közel sem volt ennyire durva :).
- Megfigyelhető, hogy Carrie a 3. évad környékén elkezd fura, bő ruhákat hordani (ponchot, meg hasonlókat). Később pedig néhány rész is volt, amikben alig szerepelt. Az ilyesmi általában annak a jele, hogy a színésznő terhes (úgy mint az X-akták 2. évada környékén is). Utánanéztem és valóban erről volt szó. Ezt csak azért vetettem fel, mert szeretek észrevenni ilyen dolgokat :).
KevinKain

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.
© KevinKain 2005-...
Ajánlott böngészők: Google Chrome 9+, Firefox 3+