Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-02-25
Elmélkedés a feminizmusról
(Politika sorozat)

(2015-12-21)


Kezdetben a feminizmus egy nagyon jó, fontos és pozitív dolog volt. Teljesen jogos volt kiállni, hogy a nőknek is ugyan olyan joguk legyen, mint a férfiaknak. Hogy szavazhassanak, dolgozhassanak, hogy ne kezeljék őket tárgyként vagy állatként (ahogy a Biblia tanítja).
Majd meg is lett mindennek az eredménye: a nők ugyan olyan jogokat kaptak, mint a férfiak. Akkor mégis miért vannak jelenleg is feministák és mit akarnak?
Erről fogok a továbbiakban elmélkedni, az olvasókhoz pedig a szokásos kéréssel fordulok: nyugodtan nyilváníts véleményt, engem meg lehet győzni, ha van igazság az érvelésedben, de normális stílusban fogalmazz és ami a legfontosabb: előtte olvasd végig a cikket :).

Szóval eltelt néhány évtized mióta törvényileg egyenjogúvá váltak a nők. Eközben a feminizmus átalakult. Persze mondják, hogy vannak normális feministák, akiknek azért hasznuk is van még manapság is, aztán meg ott vannak a „feminácik”. Ők nőuralmat akarnak. Van egy szélsőséges elképzelésük az optimális világról és abból nem engednek. Persze azt mondják, hogy egyenlőségért harcolnak, de túl sok a szélsőséges cél.

Mert mégis mit akarnak a feministák? Egyik percben fedetlen keblekkel tüntetnek azért, hogy a nők is sétálgathassanak fél-pucéran az utcán (mert szerintük az az egyenlőség), majd ha egy magasabb rangú nő bikiniben pózol, kiakadnak, hogy „ne a testével próbáljon érvényesülni”.

Egy nő beszalad a pályára egy meccs közben és rácsap a pasik seggére. Erre egy feminista kommentelő beírja, hogy „A pasiknak nem szabadna úgy tenniük, mint akik élvezik a helyzetet”. Mér miért ne? Ha valóban örülnek neki, akkor egy feminista véleménye miatt tegyenek úgy, mint aki nem örül? Bizony, az egyenlő bánásmód nevében tiltsunk meg bizonyos viselkedési formákat, amik nekünk nem tetszenek.

Rengeteg támadás éri a pornókat, amiért azokban megalázzák és tárgyként kezelik a nőket. Azon túl, hogy ez elsősorban férfiaknak készült kategória (bár a statisztikák szerint nagyon sok nő is nézi, max nem annyit), van egy másik dolog is, ami miatt ez ostobaság. Ahogy minden kategóriából, a pornóból is rengetegféle létezik. Van, hogy romantikus és senki sincs tárgyként kezelve. Van, hogy a nő van elnyomva, de olyan is akad, ahol a férfit alázzák meg és kezelik tárgyként a nők. A poén pedig, hogy az utóbbi kategóriát is inkább férfiak nézik. Szóval a kérdés, hogy mi bajuk van azokkal a férfiakkal, akik a saját megalázásukról fantáziálnak, valamint miért nem ítélik el azokat a nőket, akik férfiak megalázásáról fantáziálnak? Mi van akkor, ha valaki épp azt élvezi, ha bántják vagy megalázzák? Most mondjon le erről az élvezetről, csak azért, mert bizonyos önkényes "érdekvédő" lovagoknak nem tetszik?
A poén, hogy épp a vallás kezeli tárgyként a nőket, miközben a vallást jó dolognak tartják, a pornót meg a vallással karöltve ítélik el. Mert a vallás tisztának hazudja magát, míg a pornó őszintén mocskos. Vagyis nem az őszinteség számít, hanem a reakció, mit kivált másokból. De ez már más téma.

Visszakanyarodva a témához: eljutottunk a feminizmus / hím-sovinizmus kérdéshez. Mindegyiket lehet őrült fanatizmussal és visszafogottan vallani. Ám ha belegondolunk, a mai társadalomban, aki egyértelműen hím-soviniszta elveket vall, még ha csak minimálisan is, azt rögtön elítélik. Ám a feministák közül még a durvábban gondolkodókat se merik sokan nyíltan kritizálni.
Most akkor hogy is van ez? Egy nő tarthatja a saját nemét felsőbbrendűnek és ezt tiszteletben kell tartani, de ha egy férfi teszi ugyan ezt, akkor ezt el kell ítélni. És persze mindezt az egyenlőség nevében :).

A nők törvényileg már nincsenek elnyomva, de persze vannak, akik még mindig a régimódi családrend hívei. Persze velük sincs gond, míg nem akarnak beleszólni mások életébe. Viszont így az ő életükbe sincs joga beleszólni másnak. Gondoljunk csak bele, ha egy férfi úgy vélekedik, hogy a nő maradjon otthon és nevelje a gyereket, míg ő dolgozik és eltartja, és talál egy nőt, aki ugyan ilyen életet képzel el magának, akkor milyen jogon szól bele bárki is? Persze ennek lehetnek hátulütői, mondjuk, hogy a nő kiszolgáltatott helyzetbe kerül és nem hagyhatja el, mert a férfi tartja el. De ez megint szélsőséges eset. Ha boldogok együtt és normális a férfi, akkor mi baj van velük? Aztán ha mondjuk egy feminista nő beszól a férfinak és a férje ellen hergeli a feleséget, vagyis a saját világszemléletét akarja ráerőltetni másokra, akkor mennyivel jobb a nőket elnyomó sovinisztáknál?

Véleményem szerint egy nő nyugodtan dolgozhat, mert bizonyos fizikai munkákat leszámítva (de még talán azokban is) ugyan olyan jól elvégezhetnék a dolgukat, mint a férfiak. Főleg, hogy a háztartásban sokkal könnyebb a helyzetük, mint a régebbi korokban: van mosógép, mosogatógép és egyéb eszközök, amik megkönnyítik a dolgukat. Persze nem mondom, hogy könnyű a háziasszonyok dolga, csak azt mondom, hogy jóval könnyebb, mint régen.
És persze azzal sincs gond, ha mondjuk egy pár úgy dönt, hogy a férfi marad otthon a gyerekekkel és a nő dolgozik. Miért ne tehetnék? Ha mindketten ezt akarják, akkor kik vagyunk mi, hogy beleszóljunk?

Persze elismerem, hogy az üzleti életben és a munkaerőpiacon a nők nincsenek könnyű helyzetben. Valóban nehezebb érvényesülni nőként, ám ennek nem csak ez a maradi hozzáállás az oka. Hanem az is, hogy sok nő valóban szeretne egy hagyományos családmodell szerint élni, ami se nem rosszabb, se nem jobb, mint a modern változat. Egyszerűen csak más és mindenkinek a magánügye, hogy melyiket részesíti előnyben.
A másik ok, hogy nehezebb haladni a ranglétrán, ha valaki éveket kihagy, mert elmegy szülni.

Mindebből is látszik, hogy ostoba gondolat az, hogy mindenhol, minden komolyabb beosztásban egyenlő legyen a nemek aránya, mert már a jelentkezők között sem ugyan annyi az arány.
Tegyük fel, van egy munkahely, ahova kell 10 ember. 20-an jelentkeznek és közülük 4 nő. Na-mármost arra, hogy egy posztra férfi kerül így négyszer annyi az esély, mint annak, hogy nő. Ebből viszont az következik, hogy a logikus arány végül 8/2 lesz. Persze lehet 9/1 vagy 10/0, míg a 7/3 vagy a 6/4 is elképzelhető attól függően, hogy ki bizonyul a legalkalmasabbnak. Ám maradjunk a statisztikai középútnál: 8/2. Ha azt mondják, hogy egyenlő arány kell, vagyis 5/5, abban az esetben lehet csak 9 embert tudnak alkalmazni, akik közül (statisztikailag és nem előítéletek alapján) nagy valószínűséggel van 2 olyan, akiknél jobbat is felvehettek volna, ha nincs ez a szabályozás.
Ebből is látszik, hogy ez baromság.

Aztán ott van a másik oldal, hogy egy nő sokkal könnyebben használja a testét az előbbre jutáshoz, vagy pénzszerzéshez, mint egy férfi. Igen, mi férfiak általánosságban véve ilyen szánalmasak vagyunk, és ezzel hatalmas előnyhöz juttatjuk a nőket. Ám ennek a fordítottja, hogyha egy nő sikeres, akkor sokan azt feltételezik, hogy a testével vált azzá, nem pedig a kitartásával, jó munkájával... Túl sok a mai világban az irigység, rosszindulat, előítélet, amiket nehéz leküzdeni.

Egy ismerősöm világított rá egy beszélgetés alkalmával, hogy valóban lehet haszna és célja még a mai világban is a feminizmusnak. Mert így az előbb említett előítéletek megszűnhetnének és a nemekről kialakult sztereotípiák megfakulhatnak, miközben a nemek közti különbségek bár nem szűnnek meg (már csak a biológia és a természet egyéb törvényei miatt sem), de elmosódhatnak. És mi előnyünk lenne nekünk férfiaknak ebből? Az, hogy egyre több nő dolgozik is a gyereknevelés mellett, így könnyebb eltartani a családot. Az, hogy könnyebb lesz szexpartnert találni férfiként is, mert lassan elmúlnak az elmaradott prűd erkölcsök. Ezáltal viszont nem lesz a társadalom szemében ribanc az a nő, akinek sok szexpartnere van. Mert végül is, miért ne lehetne? Mi köze annak bárkinek is?
Manapság szinte alapfeltevés, hogy amelyik férfi sok nővel szexel, az nagyon menő, míg amelyik nő sok pasival, az ribanc. Ez senkinek se jó, mert a nőknek rosszul esik, ha leribancozzák őket, míg a férfiaknak nehezebb szexpartnert találni. Ez is az egyik alapja a nemek közti ellentéteknek. A pasik szánalmasak, a lányok meg prűdek. Ez persze általánosítás, de csak oda akarok kilyukadni, hogy nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ez a nők hibája, ez pedig a férfiaké. Épp ez a gond a feminizmussal és a sovinizmussal. Csak a másikra mutogatás megy.
De ez nem csak következmény, hanem egyben előzmény is. Minél nehezebb valami, annál nagyobb dicsőség. Míg minél jobban elítélnek valamit általánosságban az emberek, annál szégyenletesebb a tett. Ha valaki ribanc akar lenni, legyen az. Ha valakinek fontosak a hagyományos értékek, az tartsa meg őket. Ha valaki hódítani akar, csak tegye. Ha pedig valaki szeretné az igazit megtalálni, akkor annak szentelje az idejét. Ilyen egyszerű. A gond és szinte minden probléma forrása, hogy az emberek elítélik azokat akik máshogy gondolkodnak, mint ők. Ezt kellene megszüntetni. Nem a férfiakat és a nőket kellene egymással szembe állítani, hanem a toleránsakat a nem toleránsakkal. Nemtől és minden egyéb dologtól függetlenül. Erről korábban már elmélkedtem részletesebben: Szelektív tolerancia.

Ám ami a legnagyobb gond a feminizmussal, hogy bármennyire is azt hangoztatják, valójában egyáltalán nem az egyenlőségért küzdenek, hanem csak a nőkért. Nem veszik észre, hogy aki magabiztos, az könnyedén érvényesül az életben, függetlenül attól, hogy milyen nemű, vagy hol él, kicsoda... (részletesebben egy korábbi elmékedésemben: Őket ki védi meg?).
Felhozhatnék én is rengeteg példát, ahol el vannak nyomva a férfiak. Óvóbácsikból alig van, vagyis az óvodákban szinte csak nők dolgoznak. Mégse tüntet senki, hogy milyen dolog ez az aránytalanság. Vagy említhetném, hogy a váláskor szinte minden esetben az anyához kerülnek a gyerekek. Az apa csak akkor kapja meg őket, ha valami nagyon durva dolog miatt az anya alkalmatlan. Ez is milyen dolog? Ez egyenlőség? Mégse akadnak ki a férfiak. Elfogadják. Pedig ez is egy végtelenül igazságtalan dolog.
Értük mégsem állnak ki a feministák. Ahol a nők vannak hátrányban oda persze odacsapnak, de ahol a férfiak, azzal semmi gond.

Ez itt a probléma: mi az, hogy „női egyenjogúság”. Az egyenjogúság azt jelenti, hogy a nőknek és férfiaknak egyenlő jogaik és lehetőségeik vannak és egyik sincs elnyomva. Akkor mégis mi a franc az a „női egyenjogúság”? Erről egy klasszikus idézet jut eszembe George Orwell: Állatfarm című mesterművéből: „Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél
Ez a vicc az egészben. Az egyenjogúságnak épp az lenne a célja, hogy ne legyen megkülönböztetés a nemek között. Ebből következőleg hogy akarnak elérni bármit is, ha már az egyenjogúság megfogalmazásakor is különbséget tesznek a nemek között?

Legyen ez a záró mondat. Remélem sikerül elgondolkodtatnom néhány embert ezzel az elmélkedésemmel és ha csak egy kicsit is, de ezáltal jobbá, és toleránsabbá tehetem a világot :).

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.

--==--
Modern Pszichológia - cikksorozat


Milyen a rossz kritikus? (cikk - 2011.02.23)
A valódi erkölcs (cikk - 2011.03.03)
Miért hiszünk az átveréseknek? (cikk - 2012.10.10)
Pozitív diszkrimináció (cikk - 2012.11.23)
Chuck Norris viccek (cikk - 2013.02.23)

A jó, a rossz és az igazságos (2013.02.21)
Siker & jóindulat (2013.02.22)
Inkább vetesd el, ha nem tudod felnevelni (cikk - 2013.03.24)
Divatember (2013.03.28)
Sztereotípiák és az őszinteség (2013.03.28)

Mit tennél, ha valaki az utcán felajánlaná, hogy szexeljetek? (cikk - 2013.08.27)
Milyennek kellene lennie a börtönöknek? (cikk - 2013.09.15)
Az emberek nem akarnak gondolkodni (cikk - 2013.11.09)
Személyiségtesztek (cikk - 2013.11.09)
Közvélemény-kutatások (cikk - 2013.11.09)

Miért cigizel? (cikk - 2013.11.12)
Az állatvédelem fontos, de azért ésszel csináljuk (cikk - 2014.02.03)
Miért nem érdemes vegának lenni? (cikk - 2014.02.03)
Valóban káros lenne a tej? (cikk - 2014.02.05)
Filmek pozitív hatásai (cikk - 2014.04.30)

Manapság az emberek inkább csak sportosan öltöznek, minthogy sportoljanak (cikk - 2014.04.30)
Miért hasznosabbak a videójátékok, mint az iskola (cikk - 2014.04.30)
Modern művészet (cikk - 2014.05.23)
Őszinteség a zeneiparban (cikk - 2014.05.25)
Eredetiség a mai világban (cikk - 2014.05.28)

Kik a Warez valódi vesztesei? (cikk - 2014.10.13)
Régen minden jobb volt? (cikk - 2014-10-14)
Minden az internet hibája? (cikk - 2014.10.16)
Túl sok az ember (cikk - 2014-11-14)
Miért kell ennyire támogatni a nagycsaládosokat? (cikk - 2014-11-14)

Okos vagy művelt? (cikk - 2014-12-06)
Mitől leszel intelligens? (cikk - 2014-12-06)
A Sims sorozat, avagy a videojátékipar legnagyobb lehúzása (cikk - 2015-12-02)
Mentési rendszer a mai játékokban (cikk - 2015-12-02)
Ha az egyszerűség a lehetőségek rovására megy (cikk - 2015-01-02)

Milyen lenne az igazságos osztályozás (cikk - 2011-12-28)
Miért nem lehet csak azt tanulni, ami az embert érdekli? (cikk - 2014-12-28)
Szólásszabadság (cikk - 2015-01-12)
Miért nem tudnak az emberek összefogni? (cikk - 2015-01-14)
Melyik illem az igazi? (cikk - 2015-01-15)

„Jó étvágyat!” avagy a legértelmetlenebb jókívánság (cikk - 2015-01-16)
Őket ki védi meg? Avagy a pozitív diszkrimináció negatív hatásai (cikk - 2015-02-16)
Miért kell ennyire erőltetetten segíteni a fogyatékosokat? (cikk - 2015-02-16)
Durva gyerekversek (cikk - 2015-02-18)
A túlzott szigor hátulütői (cikk - 2015-02-18)

Egy prűd keresztény előadás a pornóról (cikk - 2015-02-20)
Ki mondja meg, hogy mi a jó és mi a rossz? (cikk - 2015-02-20)
Kinek jár a tisztelet? (cikk - 2015-05-23)
A jó krimi ismérvei (cikk - 2015-05-23)
Mi aljasabb annál, hogy kihasználod az erőbeli fölényed? (cikk - 2015-05-23)

Eszement cenzúra (cikk - 2014.08-27)
Facebook és a személyiségi jogok (cikk - 2015-06-08)
Star Wars VS Star Trek, avagy miért kell választani? (cikk - 2015-06-20)
A kormány a terrorizmust is a saját hasznára fordítja (cikk - 2015-06-21)
Nemzeti konzultáció (cikk - 2015-06-21)

Videojátékok és az álszentség (cikk - 2015-06-21)
A cselekedet súlya az októl függjön (cikk - 2015-06-24)
Az emberi élet értéke (cikk - 2015-06-24)
Filmes álszentségek (cikk - 2015-06-25)
Érdekvédelmi szervezetek (cikk - 2015-07-13)

A szexelés korhatárai Magyarországon (cikk - 2015-07-14)
Parafíliák & szexuális aberrációk (cikk - 2015-07-15)
Hogyan küzdj és hogy ne küzd a toleranciáért (cikk - 2015-07-17)
Szelektív tolerancia (cikk - 2015-07-17)
Filmek negatív hatásai (cikk - 2015-08-05)

Szépségideál a médiában (cikk - 2015-08-06)
A szépség-orientált társadalom ellenszere (cikk - 2015-08-06)
Miért tiltott a génmanipuláció (cikk - 2015-08-07)
Miért jogos ateistaként a vallások ellen szólni? (cikk - 2015-08-07)
Politika, oktatás és vallás (cikk - 2015-08-07)

Igényes újságírás (cikk - 2015-08-10)
Nyelvtanháborúk az interneten (cikk - 2015-08-10)
Ki dönti el, hogy egy változás jó dolog-e? (cikk - 2015-08-11)
A vallásosak jó emberek? (cikk - 2015-08-22)
Erkölcsi iránytű (cikk - 2015-08-22)

Többféleképpen lehet megítélni a hírességeket (cikk - 2015-09-06)
A lopás szintjei (cikk - 2015-09-08)
Túlságosan elfogultak vagyunk a hozzánk közel állókkal (cikk - 2015-09-09)
Őrült előzések (cikk - 2015-09-12)
A vallás az egyetlen, amivel bűntudat nélkül lehet gyilkolni (cikk - 2015-09-16)

Élet a halál után (cikk - 2015-09-18)
Mi számít mondanivalónak? (cikk - 2015-09-20)
Manapság senkit nem érdekel a mondanivaló (cikk - 2015-09-20)
Az emberek tudnának, csak nem szeretnek gondolkodni (cikk - 2015-09-22)
Magolás-orientált oktatási rendszer (cikk - 2015-09-24)

A probléma forrását kell megtalálni, mert csak úgy megoldható (cikk - 2015-10-17)
Minimális intelligenciaszükséglet bevezetése (cikk - 2015-11-20)
Erkölcstan, avagy a vallásosak újabb önkényes agymosása (cikk - 2015-11-29)
Az országok vezetőinek legnagyobb átverése (cikk - 2015-12-20)
Elmélkedés a feminizmusról (cikk - 2015-12-21)

Bűnözők a főszerepben (cikk - 2016-01-07)
Miért szurkolunk sok filmben a gyilkosnak? (cikk - 2016-01-08)
Most akkor menő a kocka? (cikk - 2016-02-25)
Az okos eszközök világa (cikk - 2016-03-13)
Kényszerű kapzsiság (cikk - 2016-03-15)

Sorsjegymanipuláció (cikk - 2016-03-18)
Társadalmi elvárás (cikk - 2016-03-18)
Azok a mocskos jelentgetős férgek (cikk - 2016-03-18)
Mi számít fajgyűlöletnek? (cikk - 2016-03-20)
Facebook cenzúra a migránsok védelmében (cikk - 2016-03-20)

Elmélkedés az intelligenciáról (cikk - 2016-04-06)
Tanácsok egy jó párkapcsolathoz (cikk - 2016-04-07)
Ha egy idegen megsértődik, amiért nem bízol meg benne, akkor ne bízz benne (cikk - 2016-04-12)
A hit ereje (cikk - 2016-04-15)
Miért hiszed azt, hogy te vagy a világ közepe? (cikk - 2016-05-10)

Elmélkedés a pszichológiáról (cikk - 2016-06-15)
A mondanivaló túlértékelt (cikk - 2016-06-17)
Egészen biztos, hogy teljes mértékben biztos vagy valamiben? (cikk - 2016-06-19)
Motivációs biznisz (cikk - 2016-06-25)
Ne hagyd, hogy megmérgezze az életed! (cikk - 2016-06-30)

Vitakultúra, és a kultúrálatlanság (cikk - 2017-08-29)
Manapság a kritikusok már nem rajongók, csak kötekedni szeretnek (cikk - 2017-09-30)
Nem ilyennek neveltelek! (cikk - 2019-01-31)

© KevinKain 2005-...
Ajánlott böngészők: Google Chrome 9+, Firefox 3+