Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-07-09
Erkölcsi iránytű
(2015-08-22)Én egy leegyszerűsített, de szilárd és szerintem remekül működő erkölcsi iránytűt alakítottam ki magamnak, amiben nincs túl sok szabály:
Bármit megtehetsz, míg azzal nem ártasz másoknak.
És:
Úgy bánj másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled is bánjanak.

Persze lehet nem a legeredetibb gondolatok, de szerintem ez a két mondat ezerszer hasznosabb, mint az egész Biblia együtt véve. Mégis az a szörnyű, hogy a vallásosak az ő erkölcseiket felsőbbrendűnek érzik, amit azzal magyaráznak, hogy az Isten szava. Ám ez enyhén szólva túlzás, mert a Biblia annyi mindent állít, annyi különböző Istent mutat be, miközben válton állítja, hogy csak egy Isten van, hogy értelmetlenné válik az egész.

Ha belegondolsz, ez a két mondat kizárja mások akár lelki, akár fizikai bántását, megölését, a lopást és egyéb egyértelmű bűnöket, amikről egy minimális intelligenciával rendelkező ember úgyis tudja, hogy rossz. Ám nem tilt semmit, amivel nem ártasz másoknak, mindenféle önkényesen kitalált erkölcsök alapján. Arról nem is beszélve, hogy mára már odáig fejlődött a technológia és a tudományok, hogy nincs is szükség más erkölcsökre, amik bizonyos szinten jogosak voltak évezredekkel korábban.

Ám mi a gond a keresztény és egyéb vallásos erkölcsi szabályokkal? Az, hogy álszentek. Ráadásul abban a kaotikus összevisszaságban, szinte mindenre lehet példát találni, amivel a legmocskosabb és legaljasabb cselekedeteiket is igazolhatják.

Vegyük a lehető egyik legegyszerűbb példát, amiből egyértelművé válik majd, hogy miről is beszélek.
Van egy fiatal pár és van egy öregasszony. A fiatalok szexelnek (persze biztonságosan és megfontoltan, rendesen védekezve), amit megtud az öregasszony és ezért kioktatja őket, hogy az mennyire rossz dolog és mit képzelnek magukról. Most hagyjuk figyelmen kívül a tényt, hogy a vénasszony csak irigykedik és több mint valószínű, hogy fiatalabb korában legalább úgy viselkedett, mint azok, akikbe folyamatosan beleköt.
- Szóval, ha nincs vallás, akkor a fiatalok csak végighallgatják a nagy-monológot. Majd arra a következtetésre jutnak, hogy senkinek nem ártottak, sőt örömet okoztak egymásnak és maguknak. Ráadásul kellően fel vannak világosítva, szóval rendesen védekeznek is. Vagyis arra gondolnak, hogy miért hagynák abba. És tovább folytatják az egymásnak való örömszerzést, ami szerintem enyhén szólva jó cselekedetnek számít. Ráadásul ez a vénasszony, ha csak kicsit is intelligens, akkor tudja, hogy ehhez semmi köze, és nem ártanak vele senkinek, vagyis ha van akár egy kis lelkiismerete is, akkor rosszul érezheti magát, amiért kötekedett a fiatalokkal.
- Ám, mivel van vallás és Biblia, így azt hihetik, hogy tudják, mi Isten akarata. Így abból kiindulva mindent be lehet állítani bűnnek. Vagyis mikor kimossa a vénasszony a fiatalok fejét, akkor olyanokkal érvelhet, hogy „Ez Isten ellen való és ha folytatjátok a Pokolra juttok.”. Erre persze nem tudnak mit mondani a fiatalok, és a mai vallás által agy-mosott társadalmunkban, lehet el is hiszik. Mi következik ebből? Rosszul fogják érezni magukat, ha szexelnek, és ezért egyre kevesebbet szexelnek. Megfosztják magukat és egymást attól, hogy örömet okozzanak maguknak és egymásnak is. Sőt, boldogtalanok lesznek a bűntudattól, amit az a vén boszorkány táplált beléjük.
Ám a legundorítóbb az egészben, hogy a vénasszony boldog és elégedett lehet, mert azt hiteti el magával, hogy ezzel megmentette a lelküket a Pokol tüzétől.

Ez a káros a vallásban. Mindent ki lehet általa magyarázni, még a legaljasabb, legszemetebb cselekedeteket is. És a legszörnyűbb, hogy aki a vallás szavai által mocskoskodik másokkal, az nem érzi utána rosszul magát, és nem érez bűntudatot se. Sőt, úgy érzi, mintha jót tett volna. Miközben a józan ész azt diktálja, hogy szemét volt, elhiteti magával, hogy valójában jót tett. Ezért gyűlölöm a vallást.

Ráadásul haszna se nagyon van, mivel aki alapból jó ember, az nem lesz jobb a vallás által. Ám lehet, hogy boldogtalanabbá és idegesítőbbé válik tőle.
Viszont ha valaki alapból rossz ember, az se lesz jobb a vallás által, hanem csak álszent lesz, aki másokkal kötekszik az Úr nevében.
Persze van egy minimális esély rá, hogy egy rossz ember jó útra tér a vallás által, de az sem azért van, mert hirtelen jó ember lett, hanem csak a lelkét félti a Pokoltól. Újabb álszentség. Ráadásul ez elenyésző a negatív dolgokkal szemben és persze semmi nem bizonyítja, hogy nem válhatott volna jobb emberré vallás nélkül is.

Persze a „Ne paráználkodj!” szabálynak eredetileg volt értelme. Például, hogy ne terjedjenek betegségek, és ne szülessenek a gyerekek össze-vissza mindenféle emberektől, vagyis követni lehessen, hogy kinek kik a szülei. Ám manapság a fogamzásgátlás és egyéb tudományos ismeretek (pl. genetikai vizsgálat) olyan szinten vannak, hogy ez a szabály értelmét veszti. Ez pedig a másik nagy baja a vallásnak. Egy elavult szabályt el lehetne törölni, ha mondjuk törvény lenne, de mivel a vallás azt hazudja, hogy Isten szavát és szabályait közvetíti, így nem lehet eltörölni semmit.

Ez a legnagyobb gond a vallással, hogy arra kényszeríti a híveket, hogy a józan észt elnyomva kövessenek önkényes szabályokat.

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.