Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-08-08
Eredetiség a mai világban

(2014-05-28)

Sajnos manapság lehetetlen eredetit alkotni. Sőt, még viszonylag eredetinek ható részleteket is nehéz az alkotásokba tenni. Akkor viszont mit tehetnek a mai alkotók és művészek?
Vagy csinálnak valami irdatlan nagy baromságot, mint a mai modern „művészek”. Mondjuk, leokádnak egy festményt vagy ilyesmi (erről már írtam korábban egy cikket: Modern művészet). Vagy miközben persze igyekeznek újat alkotni, ügyesen ollóznak össze elemeket más alkotásokból.
Woody Allen egyik filmjében azt mondta, hogy „Ha jót akarsz írni, törekedj az eredetiségre, de ha mégis lopni kényszerülsz, a legjobbtól lopj.”. Viszont a „lopás” szó sok esetben erősnek érzem, mert azért van különbség ihletmerítés, vagy direkt tiszteletadás, utalás és lopás között.
Sokat gondolkoztam azon, hogy mi az, ami még megengedett és mi az, ami már durva lopásnak vagy plágiumnak minősül. Végül arra jutottam, hogy a legfontosabb dolog az őszinteség. Egy korábbi cikkemhez (Őszinteség a zeneiparban) hasonló logikai következtetés következik: Mivel tény, hogy színtisztán eredetit nem lehet alkotni, ebből következik, hogy még akár indirekt módon is hatással vannak az alkotásaidra mások művei. Ez ellen nem lehet mit tenni.
Néhány példa: A Gyűrűk Urára többek között a viking mitológia, valamint a Biblia is hatással volt. A „DragonBall” a „Journey to the West” című alkotásból indult ki és később is voltak ötletek mondjuk az Arthur király legendájából. Vagy ott van a Mátrix, amibe rengeteg jelenetet átemeltek a Dark City című filmből. Ez a film mellesleg a virtuális valósággal foglalkozó alapműként került be a köztudatba, miközben 17 évvel korábban már létrejött egy alapmű a stílusban: Tron. Persze tény, hogy a Mátrix azért valóban megérdemli a kúlt-státuszt, de még a megjelenés évében is megelőzte néhány hónappal 2 hasonló témájú film: eXistenZ, A 13. emelet. De ezek az információk mégse vesznek el az értékéből.
Vegyük például a Marvel és DC képregények világát, amik rendszeresen nyúlnak egymástól ötleteket. A poén, hogy ezek közül a hasonló karakterek közül nagyon sok esetben a másolat sokkal jobbra sikerül. Szubjektív vélemény, de nem csak az enyém, mert fórumokon sokan vannak így vele. A hasonló karakterekről már írtam egy cikket is: Marvel VS DC.
És én is elismerem például, hogy a könyveim írásakor hatással voltak rám más művek. Többek között: A Gyűrűk Ura, Witcher, Drakula, Skyrim, True Blood, Marvel & DC univerzum, Godzilla... Valamint főleg az első lemezemre (mikor még csak tanultam a zenélést) vettem (bár inkább úgy mondanám, hogy tanúlmányoztam és így hasonló stílusom alakult ki annak idején), főleg dobötleteket más dalokból, mint például a Linkin Park, vagy Serj Tankian. Az ilyesmit nem nevezném lopásnak, mivel ha egy-egy kisebb részlet hasonló attól még nem lesz az. Főleg abból kiindulva, hogy mások egy az egyben fognak egy dalt és átalakítják kicsit és kész is az "új" mű. A poén, hogy míg a legtöbb dalom „eredeti” és tényleg sehonnan nem vettem konkrétan ötletet hozzá, de mégis volt, hogy mondjuk az egyik gitárosunk hozott egy dalt, ami hasonlított. Másik poén, hogy előtte nem hogy azt a dalt nem hallottam, de még a zenekar is teljesen ismeretlen volt számomra :). Vagy, amikor egy haverom mutatott egy poén videót, aminek „Jihad Joe” volt a címe. Miközben, amikor én megírtam a „Jihad Joe” című dalom, fogalmam se volt, hogy valaki előttem már kitalálta ezt a szóviccet. Az ilyen esetekre mondják, hogy „feltalálta a spanyol viaszt” :).

Ám megfigyeltem, hogy az emberek elfogultak. Konkrét dalcímek említése nélkül elmesélnék két példát. Az egyikben egy elismert előadó egy az egyben lenyúlt egy angol nyelvű dalt. Majd felgyorsította, és keményebbre vette a hangzást (mélyebb hangszín, durvább torzítás). Végül írt rá magyar szöveget, persze az eredeti szöveg dallamára. Majd amikor az emberek észrevették, mind azt mondták, hogy „á, ez csak ihletmerítés, semmi durva nincs ebben”. Pedig azért ezt már kicsit én is durvának éreztem. Ennek ellenére nagyon szeretem azt a dalt :). Tehát a pozitívan elfogult reakcióval szerintem nincs is nagy gond.
Viszont volt előtte meg egy olyan eset, hogy egy nem túl elismert, sőt bizonyos szinten közutálatnak örvendő előadó átvett egy angol szövegű dal egyik versszakának közepéből egyetlen mondatot, amit utána magyarra fordítva betett egy dalába. És erre jöttek a tömegek és szidták, hogy micsoda mocskos tolvaj.
Gondolom érezhető a különbség aközött, hogy lenyúlsz egy egész dalt, majd kicsit átalakítod, és aközött, hogy valaki egyetlen mondatnyi részt átfordít és egy teljesen más dal, teljesen más szövegébe beilleszt. Mégis az emberek nem a konkrét esetet szidják, vagy éppen védik, hanem azt, aki csinálta.

Meg aztán vannak bizonyos stílusjegyek, amik visszatérőek dalokban. Ezeket egy laikus úgy értelmezheti, hogy „ó, de lenyúlta a nemtom kinek a dalát”, viszont aki ért hozzá, az tudhatja, hogy ez bizony a stílussal jár.

Szóval nincs gond azzal, ha időnként átveszel ötleteket másoktól, mert bármennyire is törekedsz az eredetiségre, teljesen eredetit úgysem fogsz tudni alkotni. Viszont, ha átveszel valamit, akkor az eredeti mű alkotójának add meg a tiszteletet és ismerd el, hogy „igen, ez a mű hatással volt az enyém elkészülésére”.

Viszont undorító az, ha egy művész úgy nyilatkozik, hogy neki bizony semmi ihletforrása nem volt, mindent ő talált ki. A múltkor olvastam egy világhírű íróról, aki úgy nyilatkozott, hogy ő bizony sehonnan nem merített ihletet, majd máskor meg olyat mondott, hogy ha esetleg mégis merített valahonnan ihletet, akkor reméli sose fog rájönni, hogy honnan. Erre miért van szükség? Miért kell olyannak beállítania magát, mintha tökéletes lenne? Még ha valaki valóban azt is hiszi, hogy mindent teljes egészében ő talált ki, akkor is simán lehet (sőt biztos), hogy látott korábban olyan filmeket, vagy olvasott olyan könyveket, amik tudat alatt megmaradtak benne és utána úgy érezte, hogy ő találta ki. Volt már, hogy egy ismerősöm mutatott egy dallamot, amit ő talált ki, majd kiderült az egy tavalyi popdal dallama :). Meg nekem is van időnként egyfajta deja vu érzésem, amikor kitalálok egy dallamot és utána úgy érzem, hogy ismerős valahonnan. Aztán ha kiderül, hogy van már olyan, akkor dobom a projektet (persze ha tényleg ugyan olyan és nem csak kicsit hasonló :) ), ha nem akkor meg elkönyvelem, hogy én találtam ki korábban és csak most újra előjött (vagy esetleg egyszer álmodtam :) ). Mindegyik megtörténhet és meg is történt már :).

Az olyat is gáznak tartom (ami szintén az előbb említett íróra igaz), hogyha valaki durván támadja azokat, akik felhasználják az alkotásukat ihletforrásnak. Főleg, ha az ő alkotásaiban is rengeteg olyan elem van, amikre simán rá lehet fogni, hogy valahonnan lopta. Egy normális művész örül annak, ha megihlet másokat az alkotása.

A lényeg, hogy ne ítéljünk elhamarkodottan. Ha valami tényleg egy az egyben le van nyúlva, akkor persze az gáz, de ha hasonlóságot, vagy összefüggéseket fedezel fel több alkotás között, akkor ne ítéld el rögtön az alkotót, mert amellett, hogy lehet véletlen egybeesés, vagy tiszteletadás, vagy utalás, még ha valóban ihletet merített, akkor is mi van? Kétlem, hogy létezne olyan alkotás, amibe nem lehetne belekötni ilyen szempontból. Maximum, ha tényleg valami nagyon régi alapműről van szó.

[UPDATE: 2015-09-05]
Épp most olvastam, hogy a világ egyik leghíresebb legjobb és leközkedveltebb szuperhőse, Batman mennyi helyről lett eredetileg összeollózva:
- A szrányakat Da Vinci repülőgéptervéből vették.
- A ruha és a személyiség a “Bat whisperers” című 1930-as film ihlette.
- A gazdag elteregót a “The Mask of Zorro” című 1920-as film ihlette.
- A kettős identitást és a nyomozói képességeket pedig a "The Shadow" ("Az árnyék") című rádióshow ihlette. Vagyis szinte semmi eredeti nem volt benne, de ez levesz a karakter értékéből? Mert szerintem nem :).

KevinKain
--==--
Modern Pszichológia - cikksorozat


Milyen a rossz kritikus? (cikk - 2011.02.23)
A valódi erkölcs (cikk - 2011.03.03)
Miért hiszünk az átveréseknek? (cikk - 2012.10.10)
Pozitív diszkrimináció (cikk - 2012.11.23)
Chuck Norris viccek (cikk - 2013.02.23)

A jó, a rossz és az igazságos (2013.02.21)
Siker & jóindulat (2013.02.22)
Inkább vetesd el, ha nem tudod felnevelni (cikk - 2013.03.24)
Divatember (2013.03.28)
Sztereotípiák és az őszinteség (2013.03.28)

Mit tennél, ha valaki az utcán felajánlaná, hogy szexeljetek? (cikk - 2013.08.27)
Milyennek kellene lennie a börtönöknek? (cikk - 2013.09.15)
Az emberek nem akarnak gondolkodni (cikk - 2013.11.09)
Személyiségtesztek (cikk - 2013.11.09)
Közvélemény-kutatások (cikk - 2013.11.09)

Miért cigizel? (cikk - 2013.11.12)
Az állatvédelem fontos, de azért ésszel csináljuk (cikk - 2014.02.03)
Miért nem érdemes vegának lenni? (cikk - 2014.02.03)
Valóban káros lenne a tej? (cikk - 2014.02.05)
Filmek pozitív hatásai (cikk - 2014.04.30)

Manapság az emberek inkább csak sportosan öltöznek, minthogy sportoljanak (cikk - 2014.04.30)
Miért hasznosabbak a videójátékok, mint az iskola (cikk - 2014.04.30)
Modern művészet (cikk - 2014.05.23)
Őszinteség a zeneiparban (cikk - 2014.05.25)
Eredetiség a mai világban (cikk - 2014.05.28)

Kik a Warez valódi vesztesei? (cikk - 2014.10.13)
Régen minden jobb volt? (cikk - 2014-10-14)
Minden az internet hibája? (cikk - 2014.10.16)
Túl sok az ember (cikk - 2014-11-14)
Miért kell ennyire támogatni a nagycsaládosokat? (cikk - 2014-11-14)

Okos vagy művelt? (cikk - 2014-12-06)
Mitől leszel intelligens? (cikk - 2014-12-06)
A Sims sorozat, avagy a videojátékipar legnagyobb lehúzása (cikk - 2015-12-02)
Mentési rendszer a mai játékokban (cikk - 2015-12-02)
Ha az egyszerűség a lehetőségek rovására megy (cikk - 2015-01-02)

Milyen lenne az igazságos osztályozás (cikk - 2011-12-28)
Miért nem lehet csak azt tanulni, ami az embert érdekli? (cikk - 2014-12-28)
Szólásszabadság (cikk - 2015-01-12)
Miért nem tudnak az emberek összefogni? (cikk - 2015-01-14)
Melyik illem az igazi? (cikk - 2015-01-15)

„Jó étvágyat!” avagy a legértelmetlenebb jókívánság (cikk - 2015-01-16)
Őket ki védi meg? Avagy a pozitív diszkrimináció negatív hatásai (cikk - 2015-02-16)
Miért kell ennyire erőltetetten segíteni a fogyatékosokat? (cikk - 2015-02-16)
Durva gyerekversek (cikk - 2015-02-18)
A túlzott szigor hátulütői (cikk - 2015-02-18)

Egy prűd keresztény előadás a pornóról (cikk - 2015-02-20)
Ki mondja meg, hogy mi a jó és mi a rossz? (cikk - 2015-02-20)
Kinek jár a tisztelet? (cikk - 2015-05-23)
A jó krimi ismérvei (cikk - 2015-05-23)
Mi aljasabb annál, hogy kihasználod az erőbeli fölényed? (cikk - 2015-05-23)

Eszement cenzúra (cikk - 2014.08-27)
Facebook és a személyiségi jogok (cikk - 2015-06-08)
Star Wars VS Star Trek, avagy miért kell választani? (cikk - 2015-06-20)
A kormány a terrorizmust is a saját hasznára fordítja (cikk - 2015-06-21)
Nemzeti konzultáció (cikk - 2015-06-21)

Videojátékok és az álszentség (cikk - 2015-06-21)
A cselekedet súlya az októl függjön (cikk - 2015-06-24)
Az emberi élet értéke (cikk - 2015-06-24)
Filmes álszentségek (cikk - 2015-06-25)
Érdekvédelmi szervezetek (cikk - 2015-07-13)

A szexelés korhatárai Magyarországon (cikk - 2015-07-14)
Parafíliák & szexuális aberrációk (cikk - 2015-07-15)
Hogyan küzdj és hogy ne küzd a toleranciáért (cikk - 2015-07-17)
Szelektív tolerancia (cikk - 2015-07-17)
Filmek negatív hatásai (cikk - 2015-08-05)

Szépségideál a médiában (cikk - 2015-08-06)
A szépség-orientált társadalom ellenszere (cikk - 2015-08-06)
Miért tiltott a génmanipuláció (cikk - 2015-08-07)
Miért jogos ateistaként a vallások ellen szólni? (cikk - 2015-08-07)
Politika, oktatás és vallás (cikk - 2015-08-07)

Igényes újságírás (cikk - 2015-08-10)
Nyelvtanháborúk az interneten (cikk - 2015-08-10)
Ki dönti el, hogy egy változás jó dolog-e? (cikk - 2015-08-11)
A vallásosak jó emberek? (cikk - 2015-08-22)
Erkölcsi iránytű (cikk - 2015-08-22)

Többféleképpen lehet megítélni a hírességeket (cikk - 2015-09-06)
A lopás szintjei (cikk - 2015-09-08)
Túlságosan elfogultak vagyunk a hozzánk közel állókkal (cikk - 2015-09-09)
Őrült előzések (cikk - 2015-09-12)
A vallás az egyetlen, amivel bűntudat nélkül lehet gyilkolni (cikk - 2015-09-16)

Élet a halál után (cikk - 2015-09-18)
Mi számít mondanivalónak? (cikk - 2015-09-20)
Manapság senkit nem érdekel a mondanivaló (cikk - 2015-09-20)
Az emberek tudnának, csak nem szeretnek gondolkodni (cikk - 2015-09-22)
Magolás-orientált oktatási rendszer (cikk - 2015-09-24)

A probléma forrását kell megtalálni, mert csak úgy megoldható (cikk - 2015-10-17)
Minimális intelligenciaszükséglet bevezetése (cikk - 2015-11-20)
Erkölcstan, avagy a vallásosak újabb önkényes agymosása (cikk - 2015-11-29)
Az országok vezetőinek legnagyobb átverése (cikk - 2015-12-20)
Elmélkedés a feminizmusról (cikk - 2015-12-21)

Bűnözők a főszerepben (cikk - 2016-01-07)
Miért szurkolunk sok filmben a gyilkosnak? (cikk - 2016-01-08)
Most akkor menő a kocka? (cikk - 2016-02-25)
Az okos eszközök világa (cikk - 2016-03-13)
Kényszerű kapzsiság (cikk - 2016-03-15)

Sorsjegymanipuláció (cikk - 2016-03-18)
Társadalmi elvárás (cikk - 2016-03-18)
Azok a mocskos jelentgetős férgek (cikk - 2016-03-18)
Mi számít fajgyűlöletnek? (cikk - 2016-03-20)
Facebook cenzúra a migránsok védelmében (cikk - 2016-03-20)

Elmélkedés az intelligenciáról (cikk - 2016-04-06)
Tanácsok egy jó párkapcsolathoz (cikk - 2016-04-07)
Ha egy idegen megsértődik, amiért nem bízol meg benne, akkor ne bízz benne (cikk - 2016-04-12)
A hit ereje (cikk - 2016-04-15)
Miért hiszed azt, hogy te vagy a világ közepe? (cikk - 2016-05-10)

Elmélkedés a pszichológiáról (cikk - 2016-06-15)
A mondanivaló túlértékelt (cikk - 2016-06-17)
Egészen biztos, hogy teljes mértékben biztos vagy valamiben? (cikk - 2016-06-19)
Motivációs biznisz (cikk - 2016-06-25)
Ne hagyd, hogy megmérgezze az életed! (cikk - 2016-06-30)

Vitakultúra, és a kultúrálatlanság (cikk - 2017-08-29)
Manapság a kritikusok már nem rajongók, csak kötekedni szeretnek (cikk - 2017-09-30)
Nem ilyennek neveltelek! (cikk - 2019-01-31)Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.