Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-07-09
Az emberi élet értéke
(2015-06-24)


Az emberi élet értékes.” szoktak mondogatni ilyen „okos” dolgokat bizonyos emberek. Ám a kérdés, hogy miért? Mitől értékes egy ember? Csak azért mert létezik? Mert megszületett? Mert különféle vallások és elméletek kitalálták, hogy az ember a Földön a felsőbb-rendű faj és van lelke, meg ilyesmik?

Előre látom, hogy már a bevezető után sok „kedves” és álszent ember azzal fog jönni, hogy „Akkor halj meg, a te életed úgyis értéktelen!”, de velük nem fogok foglalkozni, mert úgyse tudom meggyőzni őket észérvekkel semmiről :). Ők még egy magzat elvetetését is gyilkosságnak tartják, szóval buták, mint a szar :).

Mielőtt valaki félreérti: ezzel a cikkel nem a gyilkosságot akarom jó dolognak beállítani, mert attól, hogyha ráfogod valakire, hogy ő nem jó ember, az nem jogosít fel arra, hogy megöld. Egyszerűen csak arra akartam rávilágítani, hogy ne védjünk már mindenáron minden ember életét, mert vannak emberek (gyilkosok, erőszaktevők, bizonyos végtelenül korrupt politikusok...) akik igen is megérdemlik a halált, és álszent dolog az ő életüket mindenféle eltúlzott és erőltetett erkölcsi normák és vallási „törvények” miatt védeni.

A legnagyobb gond, hogy a törvények sosem voltak jók és igazságosak. Régen, ha elloptál egy szelet kenyeret, levágták a kezed. Manapság megerőszakolsz és megölsz egy embert, erre celeb híresség leszel, akinek a seggét is kinyalják a börtönben. Nevetséges.

Szóval, miért értékes az élet? Az élet csak egy biológiai folyamat. Semmi különös nincs benne. Megszülettünk és ennyi. Nincs ebben semmi rendkívüli vagy különleges. Persze van értéke és alapvetően én is bűnnek tartom, ha elveszed valaki életét. Ez csak természetes. A probléma csak annyi, hogy nem minden élet ugyan annyira értékes. Mielőtt bárki félre érteni: az élet értékét nem olyan baromságok alapján számítom ki, hogy milyen nemhez, rasszhoz, országhoz... tartozik az ember. Színtisztán csak a cselekedetei alapján kell kategorizálni az embereket. Vegyünk pár példát.
- Egy gyilkos élete ugyan olyan érték, mint egy másik emberé? Mondjuk azé, akit megölt, vagy egy olyan emberé, aki megment más életeket?
- Egy még meg nem született magzat élete valóban érne annyit, mint egy felnőtt emberé, akit már sokan ismernek és szeretnek? Egy olyan magzaté, akinek még a tudata se fejlődött ki?

Főleg, hogy már amúgy is túl sok az ember van a világon.

Többször is beszélgettem már neten és élőben is másokkal a gyilkosokról és egyéb gonosztevőkről, valamint arról, hogy megérdemlik-e a halált. Főleg képregényes fórumokon, ahol a témát összekötöttük a szuperhősök túlzott erkölcseivel. Ám még nem hallottam helyénvaló érvet amellett, hogy miért hagyjuk a mocskos erőszaktevő gyilkosokat életben. Mert mikkel érvelnek?

- „Ők is emberek.” – Kit érdekel? Megöltek valakit, halált érdemelnek. Ilyen egyszerű. Persze lehetnek enyhítő körülmények, de amikor egy lányt elkapnak, megkínoznak, megerőszakolnak, majd kivégeznek, ott kétlem, hogy bármilyen helyénvaló enyhítő körülményt is fel lehetne hozni.
- „Gondolj az ő barátaira, családjára, anyjára.” – És az áldozat barátai, családja és anyja? Velük mi lesz?
Gondoljunk csak bele: van az a mondás „Madarat tolláról, embert barátjáról.”. Szóval lehet a barátai és rokonai is ugyan ilyen patkányok, csak ők még nem követtek el ilyen bűncselekményt. Vagy őket még nem kapták el.

Azzal érvelni, hogy az „Anyjára való tekintettel hagyjuk életben.” kb. a legnagyobb baromság. Ezzel gyakorlatilag meggyalázzátok az áldozat emlékét és az anyjának a gyászát.
Mert az anyának szinte biztos, hogy köze van ahhoz, hogy olyan lett a kölyke, amilyen.
- Ha elhagyta? Akkor úgysem érdekli mi van vele, szóval értelmetlen az érv.
- Ha felnevelte? Akkor valami nagyon elcseszett. Mondjuk megverte, nem foglalkozott vele, molesztálta, vagy hagyta, hogy a gyerek apja, vagy mostohaapja verje vagy molesztálja, terrorizálja. Szinte közvetlenül az ő hibája, ami történt. Majdnem ugyan olyan bűnös, mint a gyereke, vagyis az elkövető.
- Ha esetleg genetikailag örökölte a gyerek az erőszakos hajlamot az anyától? Akkor az anya is olyan, csak visszafogja magát. Megint nem lehet sajnálni.
- Ha azt apától örökölte? Még akkor a legkevésbé hibás az anya és akkor tényleg lehetne sajnálni. De gondoljunk csak bele: mégis ki kényszerítette, hogy gyereket szüljön egy erőszakos patkánynak? Így mégis az ő hibája.

A legnagyobb probléma az egésszel, hogy nincs elrettentő következmény. Mert mit látnak a potenciális elkövetők? A rohadékokat ahelyett hogy megszégyenítené, megkínozná és eltaposná a társadalom, kiemeli és hírességet csinál belőlük és a médiában sajnáltatják az anyjával és egyéb rokonaival együtt. Undorító.

És most térjünk át kicsit az abortusz témájára: Miért kellene mindenkinek megszületni? Ha valakit már a születése előtt se akarnak a szülei, akkor neki jobb is ha meg se születik. Persze csak az esetek 90+ %-ában. De itt a néhány pozitív példa ellen felhoznám újra a „már így is túl sok az ember a világon” témát. És mielőtt (pár száz éven belül) odáig fajulna a világ, hogy gyilkolászni kell az embereket azért, hogy életben maradjon a fajunk és a bolygónk, addig most még abortusszal és egyéb sokkal jobb és egyszerűbb megoldással ez megelőzhető lenne.

Egyszer láttam egy előadást egy nőtől, akit még magzatkorában, méhen belül akartak megölni, de túlélte és súlyos betegségei lettek. A szívszorító előadásán mindenki csak nyáladzott, hogy milyen csodálatos dolog, hogy életben maradt és erőt ad másoknak, hogy életben hagyják a nem kívánt kölykeiket. Ám én másképp láttam az egészet: Arról bezzeg nem beszélt, hogy milyen szar élete volt, és mennyire tele volt szenvedéssel. A betegsége és a szülei gyűlölete biztos nem volt kellemes. Na-mármost, ha más szemszögből vizsgáljuk az eseményeket, akkor oda fogunk kilyukadni, hogy bizony ez az előadás egyáltalán nem megható. Sőt, tovább megyek és egyenesen azt mondom, hogy ő azt kívánja, hogy mások is szülessenek meg és éljenek ugyan olyan fájdalmas és szar életet, mint amilyen neki volt. Persze csak azért, hogy ő híres lehessen és eladhasson pár könyvet a témáról. Így már mindjárt nem olyan kedves kis történet az övé, nem igaz?

Korábban olvastam egy cikket egy „hősies” anyáról, aki vagy 5 gyereket hagyott hátra, mert azt mondta, hogy a magzat életét mentsék a sajátja helyett. Valóban jót tett annak a négy már megszületett gyerekkel, hogy elhagyta őket azért, hogy megszülessen egy újabb gyerek, akit valószínű, utálni fognak ezért a testvérei. Vagy a férje, akinek egy újabb porontyot varrt a nyakába és hagyta, hogy egyedül birkózzon meg a gyerekek nevelésével. Gáz.
Persze ha az első vagy max még a 2. gyerekről lenne szó, akkor azt mondom tényleg jó tett és elismerésre méltó a bátorsága és öndeláldozása. De így egy önző és aljas tétűség volt a részéről. Ezzel persze nem kell egyet érteni velem, de hogyha valaki más kijelentheti azt, hogy ez milyen jó és önzetlen meg kedves cselekedet volt, akkor szerintem nekem is jogom van kimondani, hogy ez rohadtul nem volt az.

Végül egy rövid elmélkedés a képregényes szuperhősökről, mert a füzetek tanulsága pont a cikk témáját üti agyon és égeti bele az emberi tudat mélyébe ezt a hazugságot és így egy újabb olyan általánosan elfogadott tény lesz, amibe nem is gondolnak bele sokan (korábbi hasonló elmélkedések: a tiszteletről és illemről).

Elsődlegesen azért gáz ez, mert a tökéletesnek bemutatott hősök valójában olyanok, hogy a saját lelkiismeretüket többre tartják, mint mások életét. Így viszont nem is hoznak elég áldozatot az emberek védelmében.

Meg szerintem azért is kicsit álszent dolog, hogy a szuperhősök nem ölnek, mert valószínűleg az is közrejátszik, hogy nem akarnak börtönbe kerülni. Anno Batmannél gondolkoztam ezen, hogy gyakorlatilag rengeteg szövetségest veszítene. És biztos elkapnák, elég csak a rajfilmben arra a részre gondolni, amikor Batgirl halálakor a rendőrség ellene fordult és fél nap alatt kiderítették, hogy ki ő valójában.

Mint már mondtam, én úgy vagyok vele, hogy az emberi életet alapvetően értéktelennek tartom, mivel az ember a cselekedeteivel teszi értékessé vagy hasznossá a létezését és nem azzal, hogy egyszerűen csak megszületett. Csak sajnos ezzel a véleményemmel én vagyok az elenyésző kisebbség. És amíg ez így van, addig nem is lesz sok pozitív változás a világban.

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.