Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-07-09
Élet a halál után
(2015-08-24)


Vajon mi van a halál után? Ez a kérdés már az emberiség hajnala óta foglalkoztatja az embereket és kétlem, hogy lenne olyan ember a világban, aki még soha nem gondolkozott el a témán. Persze én se tudhatom a választ erre a kérdésre, így csak elmélkedek róla :).

Szerintem a legvalószínűbb, hogy semmi nincs. Ha meghal a tested, magával viszi a tudatod is. Vége.
Ám hiába ez a legvalószínűbb eshetőség, mégis úgy vélem ez a lehető legrosszabb is. Így megértem bizonyos szinten azokat, akik a vallások magyarázataiban menekülnek. Mert végül is könnyebb elmenekülni a valóság elől egy kitalált világba, ahol tökéletesen boldog lehetsz, miután meghalsz. Én mondjuk úgy vagyok vele, hogyha közel kerülnék a halálhoz, akkor az életem legrosszabb részeire gondolnék és így hamis remények helyett inkább az elmúlást próbálom jó dolognak beállítani. Aztán fene tudja jó módszer lesz-e :).

A második legrosszabb eshetőség, amit a Keresztény és a hozzá hasonló vallások állítanak. Vagyis van egy hely, ahol minden tök jó és boldog vagy. Ez részben azért gáz, mert igazságtalan (részletekbe most nem mennék bele, mert már elég cikket írtam a vallásról), részben pedig azért, mert ez arra enged következtetni, hogy elveszítjük a gondolkodás és a tudás képességét, amit az Isten megtagadott tőlünk, és csak a kígyónak köszönhetjük, hogy felnyíltak a szemeink. Vicces, hogy Isten a gonosz zsarnok a Bibliában, mégis őt imádják a hívek :).
Szóval ez a végkifejlet is gáz. Bár elismerem, hogy még ez is jobb lenne, mint a legvalószínűbb semmi. De akkor se jó dolog.

A vallások abból indulnak ki általában, ha halál utáni életről van szó, hogy van lelkünk. Ha ezt felvetjük, hogy igaz, akkor megint rengetegféle végkifejlet lehetséges. Mondjuk a lelkünk egy másik világban él tovább. Vagy ebben a világban, csak egy másik, láthatatlan síkban, amiből időnként vissza tudnak térni és így egyfajta kísértetjárás jöhet létre.
De még ha bizonyítottá is válnának ezeknek a „szellem”-eknek a létezése, akkor se lenne bizonyított a vallás, vagy az, hogy valóban lelkek azok, amik kiváltják azokat a dolgokat.
Mert mi van akkor, ha csak valamiféle energiamező, vagy láthatatlan energiaáramlás megy végbe a világban, amit még nem sikerült érzékelnünk? Így lehetséges, hogy a halál pillanatában csak a tudatunk szabadul fel és olvad vissza a világba. Valami olyan módon, mintha egy lenyomatot hagyna. Vagyis ha visszatérne egy ismerősöd szellemként, akkor se lehetne bizonyítani, hogy valóban van lélek és nem csak az elméje maradványa zavar be a valóság normális működésébe.

Persze olyan elméletek is vannak, hogy a lélek a halál után megtisztul, majd újjászületik. És el is jutottunk a reinkarnációig, aminek több fajtája is van.
Alapvetően megkülönböztethetjük az igazságosság elvén és a véletlenszerűség elvén alapuló reinkarnációt. Vagyis a következő életed olyan lesz, amilyet érdemelsz az alapján, hogy élted az előzőt, vagy véletlenszerűen kapsz egy új életet.
Valamint az alapján is meg lehet különböztetni, hogy a halálod után bármivé (állat, bogár, madár, hal...) válhatsz, vagy csak ember lehetsz.

Úgy vélem, hogy a reinkarnációban való hit az egyetlen, ami valóban hasznos lehet és jobbá tehetné a világot. Gondoljunk csak bele. Ha abban hiszel, hogy egy fantasztikus Csodaországba jutsz, miután meghalsz, akkor egyszerűen csak úgy kell élned, hogy bejuss oda, ami álszentséghez vezet. Főleg, hogy akármilyen bűnt követsz el, csak meg kell gyónnod aztán minden le van tudva.
Ám ha a reinkarnációban hiszel, akkor közel sem ilyen egyszerű a helyzet. Mert így hiába vagy a világ leggazdagabb és legbefolyásosabb embere, lehet a következő életedben egy afrikai éhező pár gyerekeként térsz vissza. Nem lehetsz önző, mert a következő életedben visszakaphatsz mindent. Nem teheted tönkre a világot, környezetet, mert hiába van még vagy több száz éve a Földnek, vagyis a saját életed még biztosított, de te újra élni fogsz, vagyis a következő életeid már nem biztos, hogy még mindig élhetőek lesznek.
Mert mi van manapság a világban? A leggazdagabbak még gazdagabbak akarnak lenni és csak azt nézik, hogy nekik és a saját családjuknak minél több pénze legyen. Nem foglalkoznak a Földdel, a környezettel, mert mire valóban visszafordíthatatlan hatása lenne a telhetetlenségüknek, addigra ők már rég nem élnek. Nyugodtan gyilkolják le és kínozzák az állatokat, vagy más embereket, mert olyan helyzetben vannak, amiben megtehetik, és nem valószínű, hogy valaha is megfordulna a helyzet.
Ám mi lenne, ha a reinkarnáció bizonyulna igaznak? Ezek az emberek mind bepánikolnának, hogy mi van akkor, ha a saját következő életüket teszik tönkre? Mi van, ha megkínoznak egy kutyát és a következő életüket kutyaként kell leélniük, akit ugyan úgy kínoznak? Mi van, ha kisemmiznek emberek millióit, hogy nekik még több pénzük legyen, és a haláluk után az egyik kisemmizett ember gyermekeként jönnek vissza a világra? Közben pedig az előző életének a gyermeke kínozná őt, akinek ő adta azt a hatalmat a kezébe. Vagy ha egy rasszista megölne valakit, majd az általa gyűlölt rassz tagjaként térne vissza? Minden rossz a világban visszaszorulna, mert az emberek félnének, hogy ugyan abba a helyzetbe kerülnek a következő életükben. Elmosódnának a fajok, rasszok, társadalmi rangok és egyéb indokok alapján létrejött ellentétek. Ez összekötné az emberiséget és az egész világot.

Ezzel szemben, ha a keresztényeknek lenne igazuk, akkor a világ élhetetlenné válna. Nem lennének vágyak, amiknek kiélését nem büntetnék halállal. Egy undorító és álszent diktatúra lenne, ami élhetetlenné tenné a világunkat.
Vagyis a kereszténység még akkor is rossz lenne, ha igaznak bizonyulna :).

Szóval a lényeg, hogy nyugodtan higgy, amiben szeretnél, de ne legyél meggyőződve róla, hogy az az igazság. És legyél tisztában azzal, hogy milyen következményekkel járna az, ha a hited igaznak bizonyulna.
Én úgy hiszem, hogy semmi nincs a halál után, de reménykedek benne, hogy van valami, ami nem egy tompa Mennyország, hanem valami sokkal jobb és érdekesebb, mint mondjuk a reinkarnáció. Mert így a halál valóban csak egy új kezdet lenne. Az öngyilkosság is csak egy RESET lenne, nem pedig a vég. Az emberek pedig rákényszerülnének arra, hogy megértsék egymást és a világot, amiben élnek és ne csak saját magukkal törődjenek.

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.