Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek



2020-07-14




Vajon hány „EgyIsten” van valójában?
(2015-01-08)


Mindig vicces azt látni, hogy a vallások követői mind meg vannak győződve arról, hogy nekik van igazuk. Persze teljesen alaptalanul, mert ha csak a csordaszellemet vesszük figyelembe, már az is ki van zárva, hogy csak azért, mert „ebben hisznek legtöbben, szal ez az igaz”.

Szóval, megint a keresztényekbe fogok belekötni, mert ők nagyon durván támadják a másként gondolkodókat, miközben valami kifacsart logikátlanság alapján meg vannak győződve arról, hogy az ő Istenük az igazi. De melyik is az ő Istenük? Ez azért is vicces, mert az ő „EgyIsten”-ük annyiféleképpen van ábrázolva, hogy még ezen a valláson belül is rengeteg különféle Istenben lehet hinni.

Csak néhány példa:
- Az Isten tökéletes és tökéletesen jó.
- Az Isten igazságtalan, aki képes megbüntetni az egész emberiséget 2 ember bűnéért.
- Az Isten egy kegyetlen bosszúálló szörnyeteg, aki minden apróságért egész népeket gyilkol le.
- Az Isten egy egoista önimádó, akinek csak az számít, hogy minél többen imádják és kövessék őt, és csak az ő érdekeiket nézi.
- Az Isten mindenkit egyformán szeret.
- Az Isten közel sem egyformán szeret mindenkit és ezért úgy bánik az emberekkel, hogy ki szimpatikus neki és ki nem. Ez mondjuk jó magyarázat lenne, hogy miért van annyiféle Isten a Bibliában.

És ez csak néhány példa azokból az értelmezésekből, amik egyértelműen így jönnek le a Bibliából mindenféle kifacsarás és kisarkítás nélkül. Szóval olyan elméleteimet ebben a cikkben fel se vetek, hogy Isten csak háziállatnak teremtette az embert a privát paradicsomába, ahonnan a kígyó segített nekünk kiszabadulni azzal, hogy nekünk adta a tudást és a gondolkodás képességét.

Szóval ezek közül melyik az „EgyIsten”, akiből mint tudjuk csak egy van?
Két értelmezés lehetséges:
Az egyik, hogy sok történet csak példabeszéd és szimbolikus. Ebből viszont az következik, hogy nem tudjuk melyik az és melyik nem. Vagyis lehet mindegyik az és a Biblia csak egy útmutatás fantasy köntösbe bújtatva és valójában nem is létezik Isten. Vagy ha véletlenül mégis létezik, akkor nem tudni, hogy valójában melyik történet mutatja be azt, hogy valójában milyen.
A másik értelmezés pedig, hogy különböző Istenek vannak, amiből meg az következik, hogy a vallás alapfeltevése hülyeség (hogy egy Isten van), és a más vallások fikázása és lenézése meg teljesen jogtalan, mert még ezen az egy valláson belül se lehet eldönteni, hogy melyik Istent kell imádni és követni és igaznak tartani, vagyis nincs joguk más vallást kritizálni azzal, hogy ők tévednek.

No, tessék egy a millió logikus magyarázatból, ami bemutatja, hogy a vallás értelmetlen :).

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.