Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-08-08
DMC - Devil May Cry
(2013-05-15)


Emlékszem még mennyire örültem, amikor kiderült, hogy új DMC játék érkezik. Az első négy résznek komoly szerepe volt a játéktörténelemben, mivel az újgenerációs extrém akciójátékok alapjait tette le (legalábbis én előtte nem láttam ilyen stílusú játékot). Még anno a Game1-on (Gamer TV adó) néztem a játék PS változatásnak kritikáját, de sajnos egészen a 3. részig kellett várnom, hogy játszhassak is DMC játékkal, mert az volt az első, ami PC-re is megjelent. Elképesztő élmény volt, sőt a DMC 3 és 4 előkelő helyen vannak a legmeghatározóbb videójátékos élményeim között. Ezért érthető miért vártam annyira az új epizódot, aminek az első előzetese óriási nagy csalódásként ért. A sorozatot reboot-olták. A Dante, akit megismertünk, nincs többé. Helyette kaptuk ezt a kölyköt. Persze az ilyesmi jól is elsülhet, vegyük csak például az új Tomb Raider-t, de ez változtatás nagyon sok volt, amit a legtöbb rajongó gyomra nehezen fogadott be. Idővel azért nagyjából megbékéltünk ezzel az új változattal és elkezdtük várni a játékot, ami végül megérkezett.

A világot démonok uralják. Mindenhol ott vannak, a médiában, politikában. Egy titkos terrorista csoport próbál küzdeni ellenük, de az ő képességeik nem elegek. Ezért beszervezik maguk közé Dante-t, aki 7 éves korába elvesztette az emlékezetét. Kiderül, hogy az apja, a démon Sparda, az anyja pedig egy angyal, Éva, így ő nem ember, hanem egy Nephilim. Valamint a terrorista csoport vezetője, Vergil, az ő ikertestvére. Ezen információk birtokában Dante úgy dönt, hogy csatlakozik a terroristákhoz, hogy leszámoljon anyja gyilkosával, és megszabadítsa a világot a gonosz Mundus uralma alól...

Be kell vallanom, hogy összességében a játék pozitív csalódás lett. A játékmenet kifejezetten jól sikerült, és remekül megoldották azt, hogy egyszerre négyféle fegyvert használhatunk, és ezeket kombinálva lehet taktikázni, és gyűjteni a stluspontokat. Remekül keverték a 4. rész két főszereplőjének a játékmenetét. Szóval nagyon ötletes, összetett, és eredeti a harcrendszer, amit igen nehéz mesteri szintre fejleszteni. Legalábbis a PC-n felelhető hasonló stílusú játékokhoz képest
Végre egy játék, amiben pont eltalálták az átvezetők arányát, ráadásul még azt az idióta gomb-nyomkodást, vagyis Active Time Event-et se erőltették bele a játékba. Ám még így sem tökéletes az élmény, mert az átvezetőket nem lehet megállítani. Így ha valaki becsönget, vagy felhív telefonon nem tudod követni az eseményeket (backspace-el átugorhatod a videókat). Nem értem az ilyesmi miért nem alap manapság a játékokban.
Tetszett, hogyha leesel valahonnan, akkor nem halsz meg, hanem csak vesztesz egy kis erőt, de ezt a pozitívumot ellensúlyozza a tény, hogy nagyon könnyű leesni.

A történet nem rossz egy akciójátéknak, de semmi extra nincs benne. Nem értem, hogy dicsérheti valaki ezt a történetet, miközben szidja az eredeti játékokét. Ráadásul a játék végén a fordulat, valahogy elég erőltetettre sikeredett. Pedig annak a kidolgozása az egyetlen pont a történetben, amihez egy kis kreativitás kellett volna az íróktól. Persze aki játszott az eredeti sorozattal sejthette, hogy ez lesz, viszont egyáltalán nem volt kidolgozva, mivel (egy apróságot leszámítva) semmi utalás nem volt rá, és összességében nem illett oda. Pont emiatt lett volna jó új sztorit írni és nem DMC reboot-ot, mert akkor nem kellett volna ezt kötelezően beleerőltetni. Valamint nem értem, ha ennyire megváltoztattak nagyon sok mindent, és el akarnak szakadni az eredeti sorozattól, akkor miért kellett ez a fordulat, és miért kellett úgy befejezni a játékot és a DLC-t is, hogy simán elmenne az egész előzménynek?
Az új karakter, Kat, a médiumcsaj igen jól sikerült minden szempontból :).
A játékban fellelhető egy kis társadalomkritika is, ami bár nem egy hú, de eredeti húzás, de azért pozitívum.
Kifejezetten igényes húzás a készítők részéről, hogy az extra nehézségi szinteken, nem egyszerűen csak nehezebb a játék, hanem komoly átalakítások lettek. Pl. a „Son of Sparda” szinten teljesen remixelték a ránk támadó ellenségeket, sőt a főellenségek új képességeket is kaptak, míg a „Heaven & Hell” módban Dante és az összes ellenség 1 ütéstől meghal. Ám a legdurvább a „Hell & Hell” mód, amiben Danta 1 ütéstől meghal, de az ellenségek nem.
A végefőcím mellé berakott „így készült” videó igen tartalmas és érdekes volt, ami szintén pozitívum.

Érdemes beszerezni a „Vergil’s Downfall” DLC-t is, mert egy elég rövid, de igényesen megvalósított kiegészítés, 6 új pályával, új ellenségekkel, és Vergillel a főszerepben, akit közel sem olyan szórakoztató irányítani, mint Dante-t, de azért egyszer érdemes végignyomni.

Sajnos a játék legnagyobb negatívuma, hogy Devil May Cry akar lenni, pedig nem az. Az eredeti Dante sokkal jobb és egyedibb karakter volt. És bár az új sem annyira rossz, mint előre gondoltam, de az űber-laza stílusa sokkal közhelyesebb elemekből van felépítve. Hiába tetszett az új környezet, amiben játszódik, egyszerűen nehéz ezt a kölyköt Dante-nek tekinteni. Nem értem erre egyáltalán miért volt szükség. Persze a cím használat miatt kevesebbet kell reklámozni és nagyobbak lesznek az eladások, de akkor is lehetne ez egy új sztori, teljesen új, az eredetiektől független karakterekkel, vagy ő lehetne akár Dante, vagy akár Vergil gyereke, és rögtön nem lenne negyed-ennyi felháborodás se. Ja, hogy akkor új neveket kellett volna kitalálni a karaktereknek? Én kérek elnézést, mert az valóban megterhelő lett volna a Ninja Theory-nak. Mert az új Dante is egy igazi laza arc, akit a történet végére meg lehet kedvelni, de ő akkor sem Dante.

Annak ellenére, hogy bizonyos szinten meggyalázzák az eredeti sorozatot, azt kell mondanom, hogy egy elég jó kis akciójátékot kaptunk, ami akár tökéletesre is sikerülhetett volna, ha nem akar DMC lenni. De így sajnos csak egy gyenge reboot az eredeti sorozat árnyékában. Kár érte.

Értékelése: 86 %


KevinKainHozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.