Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2019-09-17
Death Note

Egy Yagami Light nevű fiú talál egy füzetet, amire az van írva, hogy „Halállista”. Kíváncsiságból hazaviszi és elolvassa a végébe írt szabályokat, mi szerint, ha beleírod valaki nevét a naplóba, akkor az a személy meghal. Light meglátja a füzetben rejlő lehetőségeket és úgy dönt: megváltoztatja a világot. Ám az Isteni színjátékot megzavarja egy L nevű nyomozó, aki minden áron el akarja kapni a „Kira” álnéven tevékenykedő fiút. Megkezdődik a két szuper-intelligens zseni szellemi párharca, amiben a világ jövője a tét...

Mikor elkezdtem nézni a sorozatot el nem tudtam volna képzelni, hogy mit tudnak kihozni ebből a történetből. Ám néhány rész megnézése után rá kellett döbbennem, hogy ez talán minden idők egyik legzseniálisabb alkotása.

A legjobb az egészben, hogy minden szabály gondosan kidolgozott és az utolsó pillanatig betartják őket az írók. Sőt, nem csak betartják, hanem kihasználják és a történet írásakor komolyan szem előtt tartják. A két főszereplő között a szellemi párbaj minden akció jelenet nélkül is végletekig izgalmas.
Ráadásul komolyan megoszthatja a nézőket, hogy melyik oldalnak adnak igazat. Én egyértelműen Kira pártján állok, olyannyira, hogy a 4. Kira életfilozófiája szinte szó szerint megegyezik az enyémmel :).

Bár vannak, akik szerint kissé túlbonyolított a sorozat, amiben azért van egy kis igazság, de szerintem ez is csak az írók zsenialitását tükrözi, hogy még így sincsenek hibák a történetben, logikájában, szabályrendszerében.

A pszichológiai tartalomról nem is beszélve: időnként komolyan el lehet gondolkodni az élet dolgain, például, hogy ki miért viselkedik úgy, ahogy. Valamint a sorsuktól függően bizonyos emberek életszemlélete akár teljesen ellentétes is lehet.

Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy ez minden idők egyik legjobb, legtökéletesebb, legeredetibb és legizgalmasabb alkotása. Még ha alapból nem is szereted az animéket, akkor is érdemes tenni vele egy próbát, mert kihagyhatatlan.

Később elkészült 3 élőszereplős filmváltozata a történetnek.
Az első nagyjából követi az anime eseményeit, csak a végét alakították át kicsit. Az L-t játszó színész elképesztően hasonlít a sorozatbeli énjére, pedig őt egyáltalán nem könnyű utánozni. A Light-ot játszó színész viszont már eléggé más stílusú, mint a rajzolt eredetije. Ám ahogy halad a történet, úgy derül ki, hogy végül is remek választás volt, mert látszólag igen sokat változtattak a karakter személyiségén.
Meg persze a megvalósítás se rossz. Bár az effektek nem a legprofibbak, de legalább hűek az eredetihez. Ez leginkább a halálistenek kinézetéből látszik meg, akik ugyanolyanok, mint az animében. Csak épp 3D-sek :).

Majd jött a 2. film (Az utolsó név), ami közvetlen folytatása lett az elsőnek és a színvonalat is nagyjából sikerült megtartani. A legjobb a filmekben, hogy még ha láttad a sorozatot, akkor is érdemes megnézni őket, mert igen sok változtatás van az eredetihez képest.

Végül csináltak egy „L: Change the World” című filmet, aminek a története teljesen új irányba indul el. Sőt, inkább már spin-off-nek tekintthető. Ezt a részt bőven ki lehet hagyni, mert teljesen másról szól és még a színvonala se ér az első két film közelébe se.

Később készült két „film” a sorozathoz Relight 1-2 címen. Ezek csak összefoglalják az eseményeket, így csak a legfanatikusabb rajongóknak ajánlom.

Összefoglalva a „Death Note”-ot bárkinek tudnám ajánlani, aki szereti az érdekes, eredeti és összetett sztorikat. Bár a filmek színvonala nem éri el a sorozatét, de még így is érdemes megnézni az első kettőt.

Death Note (anime): 100 %
Death Note (film): 92 %
Death Note 2: The Last Name: 90 %
L: Change the World: 60 %

KevinKain


Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.Animék - cikksorozat


Death Note (2015-09-15)
Animék I. (filmkritikák - 2015.04.03)
- Blue Exorcist
- Blue Exorcist: The Movie
- Tokyo Ghoul
- Tokyo Ghoul √A
- Chobits
Blood, Blood+, Blood-C (animekritikák - 2015.05.10)
Kalandjátékok XI. rész (játékkritikák - 2015-05-08)
- School Days
- Corpse Party: Book of Shadows
- Song of Saya
Akame ga Kill! (animekritika - 2015.04.17)
DragonBall sorozatok (animekritika - 2014.08.20)
- DragonBall
- DragonBall Z
- DragonBall GT
- DragonBall Kai
- DragonBall Z Abridged
KILL la KILL (animekritika - 2014.08.20)
DragonBall Z: Shin Budokai 2: Another Road (végigjátszás - 2014-05-24
DragonBall filmek időrendje (cikk - 2014.05.23)
DragonBall Evolution (végigjátszás - 2014-05-16
DragonBall Z: Shin Budokai (végigjátszás - 2014-05-15
Sword Art Online (sorozatkritika - 2013.08.27)
Perfect Blue VS Millennium Actress (animeösszehasonlítás - 2013.01.02)
Elfen Lied (sorozatkritika - 2011.06.26)
Dragonball - Evolution (filmkritika - 2009.11.03)


© KevinKain 2005-...
Ajánlott böngészők: Google Chrome 9+, Firefox 3+