Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-08-08
Képregények VI - EpicLine
(2014-07-14)


Ma az eddig legsikeresebb magyar képregényantológia sorozaté, a jelenleg is futó EpicLine-é lesz a főszerep.
Nagyon érdekes és kockázatos vállalkozás volt egy ilyen képregényantológia sorozat, ami havonta mutatott be 2 történetet. Lehet kicsit kritikus szemmel elemzem majd a történeteket, de ez csak azért van, mert akaratlanul is muszáj összehasonlítanom a korábbi képregényes élményeimmel (amerikai képregények, mangák...). Viszont ez is csak dícséretnek minősül, mivel így azt is érzékeltetem, hogy még a világhírű képregények között is megállnák a helyüket az EpicLine történetei.
Egyetlen dolgot furcsállok csak, mégpedig azt, hogy ha már teljesen magyar képregénysorozat, akkor miért van angol címe? Persze az angol címek nekem is jobban tetszenek általában, csakúgy mondom :).
Lássuk is, mi az a 6 sztori, ami helyet kapott az EpicLine első évadában.A Fekete Holló #1-4 (5panels Kiadó)
1893-ban egy banda tartotta rettegésben Buda kerületeit. Mialatt a rendőrség tehetetlenül állt az újabb és újabb támadások láttán, egy álarcos idegen tűnt fel, hogy kiálljon a védtelen polgárok igazságáért…
Megszületett a magyar Batman a Fekete Holló személyében. Igen érdekes és fordulatos krimiben mutatják be a korabeli Magyarországot. Kifejezetten jót tesz a sorozatnak, hogy sok szuperhősös történettel ellentétben nem csak végeláthatatlan bunyók vannak, hanem inkább a történet kidolgozására és a krimielemekre helyezik a hangsúlyt. Viszont azt kell mondanom, hogy ez a sorozat egyetlen negatívuma is, mivel így a Holló karaktere háttérbe szorul. Pl a 4. részben egyetlen képkockán szerepelt és ott se nagyon csinált semmit. De még mindig azt mondom, hogy inkább ilyen legyen, mint valami igénytelen hentelés.
Röviden összefoglalva: nem gondoltam volna, hogy egy magyar szuperhős története is lehet izgalmas, de az EpicLine megmutatta, hogy igen is van létjogosultsága az ilyesminek.
Értékelés: 87 %Busók #1-7 (5panels Kiadó)
Tüzet, a leendő tűzbusót már csak egy lépés választja el attól, hogy végleg a busórend tagja legyen. Ám ehhez le kell tennie a záróvizsgát, ami élete legnagyobb kihívása lesz...
Bevallom alapból kicsit negatívan álltam hozzá a Busókhoz, mivel (főleg az első részben) rengeteg az író és rajzolóváltás és én inkább a következetes történeteket részesítem előnyben. Ám végül kellemesen csalódtam. A sok különféle rajzoló valóban színesebbé teszi a történetet, ami későbbre tartogat az olvasóknak néhány igen váratlan fordulatot. Bár számomra az utolsó epizódok felé bizonyos elemek kicsit furának hatottak, mintha nem tudták volna eldönteni hogy vigyék tovább a történetet: hagyományos busólegendák szellemiségében készült fantasy-ként vagy inkább amerikai képregényekhez hasonló Sci-fi elemekkel, fordulatokkal és akciókkal. Így a végére számomra kicsit fura massza lett a Busók története.
Ám mindezek ellenére (vagy pont ezek miatt) érdekesnek ígérkezik a Busók sorozat, amiben egyensúlyban vannak a poénok és az akciók és egyáltalán nem lehet tudni, hogy vajon mit tartogat még a jövő.
Értékelés: 83 %Szekerce és Szemerce hihetetlen kalandjai #1-3 (5panels Kiadó)
Gyurkó a legkisebb fiú, megunva anyja állandó szekálását, felkéredzkedik a vándor árus, Elek kocsijára, hogy a legközelebbi város, Gerlicés vásárában szerencsét próbáljon. Út közben azonban a szekeret húzó teheneket lecsábítja az éppen virágzó harmatos garlica az erdei ösvényről és az állatok mélyen a sűrűbe viszik az alvó utazókat. Mialatt Gyurkó az ösvény keresésére indul, az egyik fáról egy régi vért zuhan rá...
Számomra ez a sztori volt a legnagyobb meglepetés. Alapból nem vártam sokat tőle (az ilyen komédiák veszélyes vállalkozások, mert a legtöbb sajnos erőltetettre sikerül), de végül ez lett a kedvencem mind közül. Remek poénok, ötletes karakterek, és egyedi történet, amiből előre egyáltalán nem lehet tudni, hogy mi lesz.
Értékelés: 95 %Gor láncai #1-4 (5panels Kiadó)
Anu az ifjú sámán olyan tudás birtokába jut, amivel vissza tudja hozni a halottakat az élők közé. Törzsének vezetője és egyben testvére, Nergal hódító háborút vív a környező törzsek ellen. Amikor egy harc során életét veszti, Anu visszahozza őt a halálból, és ezzel élete egyik legnagyobb hibáját követi el…
Engem már az első képkockák meggyőztek. Gyönyörű rajzok és érdekes fantasy történet. Egyetlen gondom vele, hogy kicsit talán túl pörgős, ezért nincs idő megismerni a karaktereket vagy a történetbe jól belemerülni, de egy ilyen antológiában nem is lehetne túlságosan húzni a sztorit. Ennek ellenére az egyik legjobb történetnek ígérkezik egyelőre.
Másik pozitívum, hogy már szinte a legjobb Marvel és DC köteteket megszégyenítően szép rajzokat kapunk, amikben az időnként igen lengén öltözött női karakterek kifejezetten szexire sikerültek :).
Bár elsőre kicsit szokatlan volt egy ilyen komolyabb, sőt durvább képregényt olvasni az EpicLine-ban, mivel eléggé elüt a többi sztori kissé vidámabb hangvételétől. Még ha a Feket Hollóval hasonlítjuk akkor is kb a DC/Vertigo párhuzammal tudnám leginkább szemléltetni a differenciát. Ám ettől is csak még színesebbé válik az EpicLine felhozatala.
Értékelés: 91 %Vadregény #1-2 (5panels Kiadó)
Spuri a csiga és Tappancs a nyúl hazafelé tartanak az iskolából, amikor szembe találkoznak egy ijesztő, csuklyás alakkal…
Ez volt a másik legnagyobb pozitív csalódás. A megrajzolás alapján valami primitív gyerekmesétől tartottam, majd amikor elkezdődött a sztori azt hittem valami agyonkomplikált krimi vagy kémtörténet lesz (pont a másik véglet), ám a 2. rész végére rájöttem, hogy nagyon zseniális az összhang a komoly és a lazább részek között. Valahogy kicsit az egyik kedvenc képregényemre, a Fabulákra emlékeztetett a hangulata. Csak azt bánom, hogy kicsit későn indult így idén csak két epizódot kaptunk belőle. De legalább lesz mit várni jövőre :).
Értékelés: 93 %Theo #1-3 (5panels Kiadó)
A történet 2117-ben játszódik. A főszereplő Theo, aki egy hibernációs kísérlet miatt került a jövőbe. A szervezete nem igazán bírja a világot: a nap sugarai égetik a bőrét, a tüdejét pedig a légszennyezés marja. A világot egy Fish Corporation nevű cég uralja, ami egy kifogyhatatlan energiaforrással látja el az embereket. A hatalom elnyomása ellen az átlag ember semmit nem tehet. Ám szerencsére vannak, akik mégis megpróbálják...
Bevallom először nem örültem, hogy egy fekete fehér képregényt kapunk a nyári összevont számban, mert jobban szeretem a színes sztorikat, de ez a világ már az első néhány oldal elolvasásakor magával ragadott. Hihetetlenül profi és zseniálisan megvalósított igen egyedi és ötletes képregény. A történet folyása is nagyon jól lett megvalósítva. Sok képregényben vagy túl pörgős a sztori, vagy nagyon lassan halad, de itt pont eltalálták az arányokat, a visszaemlékezések és egyéb nagyobb kreativitást igénylő megoldásokról meg nem is beszélve. Ha nem tudnám eszembe se jutna, hogy magyar képregényt olvasok, mert még egy Marvel, DC, de még akár Vertigo kiadványként se kellene szégyenkezni a Theonak. Talán a legjobb a sztoriban, hogy az amúgy igen irreálisnak tűnő világ ellenére is hihető az egész. A karakterek meg tényleg emberien viselkednek sok filmmel ellentétben. Pl. az egyik kedvenc mondatom: „Megmondtam, hogy hova teheti a pénzét, aztán elfogadtam, mert semmim sem volt.” A kemény társadalomkritika meg persze gondolom nem meglepő az alapsztori felvázolása után. Mindössze két problémám volt vele. Az egyik, hogy az akciórészek igen gyengére sikeredtek. Enyhén szólva irreális, hogy egy olyan srác, aki nem kapott semmi harci kiképzést, hogy képes lezúzni egy csapat fegyveres katonát. Persze meg lehetne magyarázni azzal, hogy az emberiség elpuhult az elmúlt évszázad alatt, de az akciókat akkor is sokkal jobban kidolgozhatták volna. A másik ami zavart, hogy még a 144 oldalával együtt is gyorsan véget ért, mert ebből az egyedi és izgalmas világból még egy állandó sorozatot is szívesen olvasgatnék :).
Összefoglalva a Theo szerintem a legjobb magyar képregény, ami valaha a kezem ügyébe került (mármint a komolyabb hangvételűek között) és tökéletes lezárása az EpicLine első évadának. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Értékelés: 96 %Tartalomjegyzék:
1- A Fekete Holló #1 / Busók #1
2 – Szekerce és Szemerce hihetetlen kalandjai #1 / Busók #2
3 - A Fekete Holló #2 / Gor láncai #1-2
4 – Busók #3 / Szekerce és Szemerce hihetetlen kalandjai #2
5 - Busók #4 / Vadregény #1
6 - A Fekete Holló #3 / Busók #5
7 - Busók #6 / Gor láncai #3-4
8 - Busók #7 / Szekerce és Szemerce hihetetlen kalandjai #3
9 - A Fekete Holló #4 / Vadregény #2
10 – Theo #1-3


KevinKain
-
Képregények, adaptációik és egyebek - cikksorozat


Dragonball - Evolution (filmkritika - 2009.11.03)
Web of Shadows VS Wolverine VS Arkham Asylum VS Shattered Dimensions (játékösszehasonlítás - 2011.02.12 - TPS / Akció)
Elfen Lied (sorozatkritika - 2011.06.26)
Batman - Arkham City (játékkritika - 2012.01.13)
Scott Pilgrim VS the World (filmritika - 2012.04.24)
The Amazing SpiderMan (játékkritika - 2012.09.06 - TPS / Akció)
Vasember (filmkritika - 2013.01.28)
Hihetetlen Hulk (filmkritika - 2013.01.28)
Vasember 2 (filmkritika - 2013.01.28)
Thor (filmkritika - 2013.01.28)
Amerika Kapitány – Az első bosszúálló (filmkritika - 2013.01.28)
Bosszúállók (filmkritika - 2013.01.28)
Folytatások, előzmények, reboot-ok, remake-k, spin-off-ok és crossoverek (cikk - 2013.04.10)
Magyarul megjelent képregények (cikk - 2013.06.18)
Marvel Comics és az árukapcsolás (cikk - 2013.07.18)
Sword Art Online (sorozatkritika - 2013.08.27)
Elmélkedés a Marvel mozis univerzum jövőjéről (cikk - 2013.09.15)
Batman - Hush 1-2-3 (képregénykritika)
Batman - Préda (képregénykritika)
Batman - Terror (képregénykritika)
Batman - Hush visszatér 1-2 (képregénykritika)
Batman - Hush szíve (képregénykritika)
Miért útálom a reboot-okat? (cikk - 2013.09.29)
Hihetetlen Pókember 1-27 (képregénykritika - 2013.10.05)
Új Marvel Extra (képregénykritika - 2013.10.05)
Pókember – Holtak között / Venom / Végső harc (képregénykritika - 2013.10.05)
Rozsomák – Adósság és Becsület (képregénykritika - 2013.10.05)
Rozsomák – Snikt (képregénykritika - 2013.10.05)
Fabulák 1 – Legendák száműzetésben (képregénykritika)
Hellboy 1-2-3 (képregénykritika)
Új X-men – E, mint eltörölni (képregénykritika)
Zöld Lámpás – A kezdet titka (képregénykritika)
Megtorló – Balfékek szövetsége (képregénykritika)
Gotham City Ragadozók (képregénykritika)
A Bosszú Angyalai – Káosz (képregénykritika)
Az Új Bosszú Angyalai – Új Titkos Háború (képregénykritika)
Superman és Batman – Supergirl – Egy lány a Kripton bolygóról (képregénykritika)
Superman és Batman – Abszolút hatalom (képregénykritika)
Batman - Arkham Origins (játékkritika - 2012.12.18)
Pókember – Jean DeWolff halála (képregénykritika)
Az Új Bosszú Angyalai - Kitörés (képregénykritika)
Rozsomák 1-6 – Az állam ellensége (képregénykritika)
Rozsomák 7-12 – A S.H.I.E.L.D. ügynöke (képregénykritika)
Peter Parker Pókember 7-12 (képregénykritika)
DragonBall filmek időrendje (cikk - 2014.05.23)
Marvel VS DC Comics #1 (cikk - 2014.05.25)
A Fekete Holló #1-4
Busók #1-7
Szekerce és Szemerce hihetetlen kalandjai #1-3
Gor láncai #1-4
Vadregény #1-2
Theo #1-3
DragonBall sorozatok (animekritika - 2014.08.20)
- DragonBall
- DragonBall Z
- DragonBall GT
- DragonBall Kai
- DragonBall Z Abridged
The Amazing SpiderMan 2 (játékkritika - 2014-09-25)
Super (filmkritika - 2015.06.20)
Death Note (2015-09-15)
Elmélkedés a képregényfilmek jövőjéről (cikk - 2016-04-06)


Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.